Fokustema
Utblick Nordamerika
Läs senare

Atlanta tillbaka i vinnarcirkeln

Atlanta saknade motstånd i natt när hon tog hem ett försök i Graduate Series (C$99.000) för fyraåringar på Mohawk Raceway för Yannick Gingras.
Av
Claes Freidenvall
Yannick Gingras och Atlanta vid segern i natt på Mohawk Raceway. Foto: New Image Media
Yannick Gingras och Atlanta vid segern i natt på Mohawk Raceway. Foto: New Image Media

– Jag vet inte om jag någonsin haft en häst som är så lätt att träna som Atlanta. Hon gör allt hon ska. Nu blir nästa uppgift försök i Armbro Flight Stakes, sade Ron Burke.

För Hambletonian-vinnaren Atlanta (e. Chapter Seven-Hemi Blue Chip) var det andra starten och segern för säsongen. Yannick Gingras hittade tidigt till täten, men valde att släppa spets och fick tredje inner i första sväng.

Efter 500 meter valde Gingras att lämna sin position och 100 meter senare satt Atlanta i täten. Därifrån gick hon undan med 2,5 längder på upploppet och vann på 1.10,2/1.609 meter efter 1.08,7 sista 400 meterna.

Mission Accepted (e. Manofmanymissions) var tvåa på 1.10,5, medan trean Custom Cantab (e. Mr Cantab) noterade 1.10,9. Nancy Johanssons Manchego (e. Muscle Hill) fick nöja sig med ett femtepris i årsdebuten, men hamnade på vingel under vägen. Via nionde inner och fjärde ytter avslutade hon lika fort som Atlanta sista 400 meterna (1.08,7) och kom hem på 1.11,0. Oplacerad var däremot Per Engbloms For A Dreamer.

Andra årssegern

För Atlanta var det andra segern i andra starten för sin nya tränare Rob Burke. Årets säsong inleddes med seger i Miami Valley Distaff Open Mares ($100.000).

Stoet bytte tränare under uppmärksamma former tidigare i år. Förutom segern i Hambletonian Stakes ($1.000.000) vann hon också Empire Breeders Classic ($238.613) och Kentucky Futurity Filly ($224.000) ifjol för Rick Zeron.

Atlanta är uppfödd av Stefan Balazsi och stoet är undan ostartade Hemi Blue Chip (e. Cantab Hall), som är halvsyster med Hot Shot Blue Chip (e. Revenue), 1.09,2*/$1.214.044, Munis Blue Chip (e. Credit Winner), 1.11,1/$471.127, Epona Blue Chip (e. Conway Hall), 1.11,8/$174.466, och Dupree (e. Andover Hall), 1.10,2ak/1.944.778 kr.

Tidigare under dagen hade Ron Burkes toppsto Hannelore Hanover (e. Swan For All-High Sobriety) kvalat på Meadowlands på 1.09,8 och utklassat sina motståndare med drygt sju längder. I samma lopp var Åke Svanstedt-tränade Darling Mearas (e. Cantab Hall) fyra på 1.11,0 efter ha travat sista 400 meterna på 1.07,1.

Currier & Ives till Abbey

Christopher Beavers segermaskin Keystone Abbey (e. Cantab Hall-Miss Aultsville) slog till för femte gången i år när hon vann Currier & Ives ($70.000) för treåriga ston på Meadows igår.

Keystone Abbey. Foto: Chris Gooden

Från rygg ledaren avgjorde hon med en dryg längd före Giant Possession (e. Possess the Will) och Rush Lane (e. Explosive Matter) i ett lopp där Jenny Melanders Meadowbranch Vicki galopperade bort sig.

Segertiden för Keystone Abbey skrevs till 1.12,5 och det var fjärde raka segern och i sulkyn satt Aaron Merriman.

Modern Miss Aultsville (e. Kadabra), 1.12,1/$162.815, har sin första avkomma i Keystone Abbey. Stoet kostade 15.000 dollar som ettåring på Lexington Selected Yearling Sale. Modern Miss Aultsville vann försök i Ontario Sire Stakes Gold (C$70.000) och slutade finaltvåa i samma serie.

Fokustema
Derbytider
Läs senare

Debut som treåring – nu Derbyfavorit

På söndag avgörs det slovenska Derbyt och Peter Zadel, som till vardags jobbar hos Peter Untersteiner, åker dit för att starta sverigebekantingen Jopi - som har både svensk bakgrund och Derbysegrar i blodet.
Av
Cecilia Kristoffersson
Peter Zadel är på väg mot hemlandet Slovenien för att köra Jopi i Derbyt på söndag. Foto Jörgen Tufvesson
Peter Zadel är på väg mot hemlandet Slovenien för att köra Jopi i Derbyt på söndag. Foto Jörgen Tufvesson

Jopi (e. Saxo de Vandel) har gjort elva starter på svensk mark, alla med Peter Zadel i sulkyn, och det har blivit fyra segrar så här långt. Rekordet 1.11,8ak är det snabbaste någon slovenskfödd häst någonsin travat.

Det finns mycket svenskt i stammen bakom Jopi och det tidigare rekordet på 1.13,2ak satte hennes mor Jo H.V. (e. Archer I.T.) som själv vann det slovenska Derbyt 2006. Hon åkte senare till Sverige och tränades här av Torbjörn Jansson och Petri Salmela under en period. Jo H.V:s mormor Julira (e. Lord Iran) importerades till Slovenien från Tyskland och hennes linje har gett flera Derbyvinnare. Hennes mamma Julienne (e. Rollo) var svenskfödd och segrade i Svenskt Travderby 1962 för sin tränare Sören Nordin.

Peter Zadel. Foto Mia Nilsson

Archier I.T. (e. Cornstalk) är svenskfödd och tjänade i Ronny Rydells regi 480.658 kronor innan han exporterades till Slovenien 1999.

Ägare och uppfödare till Jopi är Andrej och Alenka Pirc som under ett år leasade Jo H.V. och valde att betäcka henne med Saxo de Vandel efter att ha rådgjort med hans förre tränare Thierry Duvaldestin. Jopi fick dock gå i en hage fram till dess att hon var tre år gammal innan hon kördes in och hon debuterade alltså väldigt sent i tävlingssammanhang. I slutet av förra året tog hon fyra raka segrar i hemlandet och ägarna bestämde sig då för att skicka henne till Sverige och Riccardo Bianchis träning.
– Egentligen var det för att hon blev så dum att köra och bara slog. De ville ta bort henne, men då sa jag att vi kunde prova i Sverige ett tag. Hon fick åka till Riccardo, men var så dum att köra att han gav upp efter ett antal söndersparkade vagnar. Då bad jag Kim, som jag jobbar mycket tillsammans med, att ta hem henne till sig och bara släppa ut i hagen och ge mat så skulle jag prova att rida henne. Det kändes dumt mot ägarna att inte ge det ett sista försök då de återigen sa åt mig att ta bort henne, berättar Zadel som själv kört Jopi till Slovenien.

På torsdagen åkte hon från Bianchi och lördagen satt Peter upp för första gången.
– Sedan vi bytte ställe på henne har hon inte gjort ett enda misstag och den första månaden red jag henne bara, men nu kör jag henne även i träning. Riccardo har fortfarande huvudansvaret för allt, men jag och Kim sköter träningen nu.

Distansen i Derbyt är 2.600 meter och det körs i Sloveniens huvudstad Ljubljana. Årets samlade prissumma på 20.000 euro är den högsta som någonsin utdelats. Tolv hästar kommer till start och åtta av dessa har kvalat in medan fyra har tagit sig med på pengar.
– Halva fältet är ston och de tre bästa hästarna är ston. Jag är övertygad om att Jopi är bästa hästen, men det är inte alltid bästa hästen vinner ett Derby…

Resan till Slovenien från Sverige påbörjades igår för Peter Zadel och Jopi. Två stopp blev det längs vägen och de är på plats i hemlandet nu. Hon står uppstallad i samma stall som Legendary Lover K. numera står i.
– Hon har varit ute i hagen idag och allt verkar bara bra efter resan.

Lottningen skedde tidigare ikväll och Jopi kommer ut från spår fyra – självklart med Peter Zadel i sulkyn.

Fokustema
Sabotage
Läs senare

”Det finns rutiner runt strykningar”

Mantorptravets sekretariat bröt i sina rutiner när Wim Paals Tobias del Ronco ströks från ett V64-lopp igår på östgötabanan och utsattes för ett sabotage som enkelt kunde ha undvikits.
Av
Claes Freidenvall
Wilhelm Paal råkade ut för ett sabotage på Mantorptravet igår när hans häst Tobias del Ronco ströks av en okänd person. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Wilhelm Paal råkade ut för ett sabotage på Mantorptravet igår när hans häst Tobias del Ronco ströks av en okänd person. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Det finns fastställda rutiner runt strykningar och man ska alltid motringa om man känner sig osäker, säger Mattias Stenby på Svensk Travsport, som själv jobbat med anmälningar både på Örebrotravet och Solvalla.

– Har man tränarens nummer inlagt i sin telefon ser man ju direkt om det är han/hon som har ringt. Är det någon annan person, kanske någon anställd, bör man ringa tillbaka för att vara på den säkra sidan.

Travbanornas sekretariat har tillgång via ST:s datasystem nummer till samtliga tränare med licens knuten till Svensk Travsport.

– En del tränare kan uppleva att det kan vara problem att få tag på personer på sekretariatet om telefontiden på banan exempelvis bara är fram till klockan 12.00.

Mantorptravet har erkänt sitt misstag och ersätter Wim Paal-tränade Tobias del Roncos ägare Teresa Cavallo med ett fjärdepris, 7.200 kronor.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

13 kvar i Masters-final

Endast 13 hästar kvarstår i finalen i European Trotting Masters/Prix d'Ete (€380.000) på Vincennes på lördag och det är stor risk att ytterligare hästar faller ifrån trots den mastiga prischecken i loppet.
Av
Claes Freidenvall
Propulsion är en av 13 hästar som kvarstår i finalen i European Trotting Masters på Vincennes. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Propulsion är en av 13 hästar som kvarstår i finalen i European Trotting Masters på Vincennes. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Bold Eagle och Propulsion är de två hästar som tjänat mest i loppet och det är gott om svenskinslag på Paris-banan Vincennes på lördag eftermiddag.

Förutom Daniel Redéns Propulsion kvarstår Stefan Melanders Milligan’s School på listan, Robert Berghs Mindyourvalue W.F, Magnus Träffs Queer Fish och Timo Nurmos Eelis.

Den definitiva anmälan till loppet sker imorgon och följande hästar är intresserade av att starta i European Trotting Masters/Prix d’Ete över distansen 2.700 meter:

 • Eelis (Timo Nurmos)
 • Voltaire Gifont
 • Queer Fish (Magnus Träff)
 • Detroit Castelets
 • Mindyourvalue W.F. (Robert Bergh)
 • Bahia Quesnot
 • Tony Gio
 • Cleangame
 • Milligan’s School (Stefan Melander)
 • Bel Avis
 • Uza Josselyn
 • Propulsion (Daniel Redén)
 • Bold Eagle