Fokustema
Hambletonian
Läs senare

Atlantas hårddragning höll

Samma taktik som i försöket. Men i finalen av Hambletonian lyckades Scott Zeron köra någon sekund långsammare mellantider än ett par timmar tidigare. Då räckte det hela vägen.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Atlanta och Scott Zeron vid segern i Hambletonian Stakes förra året, men det blir ingen start i Elitloppet. Foto: Lisa Photo
Atlanta och Scott Zeron vid segern i Hambletonian Stakes förra året, men det blir ingen start i Elitloppet. Foto: Lisa Photo

Kretsen runt vindsnabba stoet Atlanta valde att möta hingstarna i Hambletonian istället för att ställas mot Manchego i Hambletonian Oaks. Det betalade sig fullt ut. Den av svensken Stefan Balaszi (Order By Stable) uppfödda Atlanta vann på 1.50.4/5 (1.08,9)

Fakta

Atlanta

sto tre år e. Chapter Seven – Hemi Blue Chip e. Cantab Hall
17 st: 10–1–1
Rekord: 1.08,4ak
Insprunget: 826.645 dollar
Uppfödare: Order By Stable, Sverige
Ägare: Rick Zeron, Holland Racing Stable, Brad Grant; Crawford Farms, Howard Taylor.
Trånare: Rick Zeron
Körsven: Scott Zeron

Expandera

– Det kändes inte bra efter försöket, där drog Atlanta iväg för mig. Men jag övertalade mig själv att om hon är en champion så står hon pall för det och kommer igen i finalen, och det gjorde hon, sade Scott Zeron.

– Det var Scott som övertalade mig att sätta Atlanta mot ”pojkarna”. Han har kört henne hela året och känt vad som finns i henne, sade tränaren Rick Zeron.

Atlanta blev det 14:e stoet att vinna Hambletonian på de 93 år loppet körts. Stoet har under året klivit fram som en allvarlig utmanare till Manchego om titeln bästa sto i kullen och under vägen fram till Hambketonian slaktat en del banrekord på New York-State-banorna, med fem raka segrar.

Scott Zeron vann Hambletonian för två år sedan med Marion Marauder och den här gången fick även Scotts pappa Rick – som kört Elitloppet med Snazzy Millie – vara med som tränare och delägare.

Atlanta hade det trögt sista 200 meterna i ledningen i finalen också, men hon höll till slut undan säkert för Met’s Hall (e. Cantab Hall – Met’s Inn) och Jimmy Takters Tactical Landing (e. Muscle Hill – Southwind Serena) som gick utvändigt utan rygg hela loppet. Tactical Landing kan sägas ha kommit in i världens viktigaste unghästlopp Hambletonian som en orutinerad junior, med blott fem starter bakom sig, och lämnade det som en topphäst.

Försöksvinnaren Crystal Fashion (e. Cantab Hall – Window Willow) slutade fyra och bakom dessa smög Örjan Kihlström in Marcus Melander-tränade och Stall T.Z.-ägda Evaluate (e. Andover Hall – Blathin) som femma.

Världsrekord av valack – och katastrof för Sixpack

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Första segern för toppstammad

Efter två raka andraplatser avlade You Could Be Mine maiden på Sundbyholm under tisdagskvällen.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
You Could Be Mine såldes för 570.000 kronor på Sweden International Yearling Sale 2018. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
You Could Be Mine såldes för 570.000 kronor på Sweden International Yearling Sale 2018. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Trixton-dottern You Could Be Mine ropade Roger Walmann in för 570.000 kr på Sweden International Yearling Sale 2018 och i april debuterade hon med ett andrapris i Örebro. Hästen följde upp samma placering i ett lopp på Mantorp i början av maj och igår kom äntligen första fullträffen.

I händerna på Örjan Kihlström tog You Could Be Mine ledningen direkt och hon vann lätt med gott om krafter i behåll på 1.18,4/2.140 meter. Det här var ett E3 Bonus-lopp för ston och segerchecken uppgick till 40.000 kronor.

Storebror är kulletta i Italien

Treåringen är undan Linda di Casei (e. Uronometro), 1.10,3ak/€860.490, som firade stora framgångar och deltog i Prix d’Amerique hos Alessandro Gocciadoro. Stoets första avkomma Axl Rose (e. Love You), 1.11,3ak*/4.965.339 kr, är ett år äldre än You Could Be Mine och kulltopp i Italien hos just Gocciadoro. Hästarna är uppfödda av Johan Sjöstrand och Magnus Jernemyr och efter You Could Be Mine såldes fölstoet vidare.

Axl Rose vann Gran Premio Allevamento som tvååring. Förra året toppade han Gran Premio Nazionale, Gran Premio Città di Napoli, Gran Premio Marangoni och Gran Premio Orsi Mangelli, men i Derbyt galopperade han i ledningen med mindre än 1.000 meter kvar.

Gårdagens vinnare är svenskfödd och anmäld till alla större lopp i Sverige.

Fakta

You Could Be Mine

Kön: brunt sto
Född: 27 april 2017
Härstamning: Trixton-Linda di Casei
Intjänat: 80.000 kronor
Resultat: 3 st: 1-2-0
Rekord: 1.17,5m
Ägare: SRF Stable
Uppfödare: Johan Sjöstrand & Stall SEFREMA HB
Tränare: Roger Walmann, Solvalla
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla

Expandera
Fokustema
V86 Bollnäs
Läs senare

Hur är stjärnans form?

Guli Anna var bäst bland stona som treåring, men efter en strulig vinter och galopp i årsdebuten är frågan given.
Hur står det egentligen till med formen inför kvällens start i Hälsingehambon?
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Guli Anna och Stefan Johansson vid segern i Kriteriestoet 2019. Foto Hanold/ALN
Guli Anna och Stefan Johansson vid segern i Kriteriestoet 2019. Foto Hanold/ALN

Stefan Johansson hymlar inte om att vintern inte alls blev som han hade hoppats på.
– Nej, det var ingen bra förkylning alls. Jag har haft många förkylda hästar i mitt stall och hon har varit en av de som varit hårt drabbad. Att förbereda henne på det vis jag hade önskat har inte varit möjligt, medger Umåkertränaren.

När stoet väl kunde sättas igång och tränas gick det inte alls som han hade förväntat sig.
– Hon var väldigt hetsig och bråkig. Det fungerade inte alls för henne, men vi hittade en annan gård att flytta henne till från och med den 1 april. Efter det lugnade hon ner sig och började må bra igen, sedan dess har det flutit på, men jag vill ändå säga att hon är väldigt lite tränad i vinter. Samtidigt är hon lättränad, fysiken har hon ändå i ordning i grund och just nu känns allt bra, säger Johansson.

Hon kändes stark i det skedet och hade säkert varit bland de tre främsta annars

Vid årsdebuten i början av april blev det galopp.
– Det var mitt fel. Jag blev för ivrig helt enkelt när jag såg att luckan var på väg att komma och hästen kom ur balans när jag försökte byta spår. Hon kändes stark i det skedet och hade säkert varit bland de tre främsta annars.

Så du är inte orolig över formen?
– Nej, jag säger inte att hon har toppform för det ska hon inte ha i det här skedet heller, men jag fick ett kvitto på att hon är längre kommen i alla fall än vad jag kanske hade trott. Det här är inte det viktigaste loppet i år och jag är väldigt mån om att ge henne en bra upplevelse. Vi ska ha häst i många år och jag kommer köra snällt med henne så att psyket inte tar stryk. Det är klart att det är stora pengar att köra om här och att jag gärna vinner, men det viktigaste för mig är att hon fortsätter kännas bra. Spontant tror jag det blir svår att plocka in 20 meter på hästarna som står på startvolten.

Skor på nu?
– Ja, det är ett litet minus, men det slet så mycket på hovarna i Skellefteå att jag inte tycker mig ha något alternativ, avslutar Stefan Johansson.

Startlistor till dagens tävlingar.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Andra raka för Lorentzon

Anette Lorentzon kunde räkna in en vinnare igår på Scioto Downs när Look In My Eyes vann för Elliott Deaton
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Anette Lorentzon vann lopp igår. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Anette Lorentzon vann lopp igår. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

En resa i vinnarhålet var vägen till vinst för den treårige valacken och Look In My Eyes (e. Lionhunter-Guilt Free) avgjorde med 1,5 längder på 1.12,1/1.609 meter.

Anette Lorentzon både äger och har fött upp Look In My Eyes och det var andra raka vinsten. Gårdagens vinst var värd 4.500 dollar.