Fokustema
Freehold Raceway
Läs senare

Åtta kvalar till Dexter Cup

Första större treåringsloppet i USA står för dörren och på lördag är det dags för kval till Dexter Cup ($39.650) på 800-metersbanan Freehold Raceway.
Av
Claes Freidenvall
Osterc och Yannick Gingras vid finalsegern i Pennsylvania Sire Stakes ifjol. Foto: Chris Gooden
Osterc och Yannick Gingras vid finalsegern i Pennsylvania Sire Stakes ifjol. Foto: Chris Gooden

Två svensktränade hästar tar chansen att kvala in till finalen i Dexter Cup ($118.950), vilken avgörs lördagen den 4 maj. Åke Svanstedt startar Cavill Hanover (e. Muscle Mass), 1.12,0/$67.193, och Lucas Wallin selar ut Cotton To You (e. Trixton), 1.12,6/$12.315.

Cavill Hanover. Foto: Fred Brown

Cavill Hanover kvalade på 1.12,0 på Meadowlands den 13 april och förra året vann han tre lopp på sju starter och däribland tre försök i New York Sire Stakes.

Lucas Wallin-tränade Cotton To You har också varit ute i ett kvallopp och på Freehold Raceway travade han 1.16,0. Nio starter ifjol resulterade i en seger och ett andrapris. Vinsten kom i ett lopp med 6.000 dollar i förstapris.

Fem finalklara

Anmäld till Dexter Cup är också Per Engblom-tränade Osterc (e. Cantab Hall), 1.11,5*/$226.401, som väljer att stå över försöket och går ut direkt i finalen. Det betyder att åtta hästar slåss om sju finalplatser på lördag på Freehold Raceway.

Ifjol tränades Osterc av Jimmy Takter och vann fem av sju lopp. Den största segern togs i finalen i Pennsylvania Sire Stakes ($253.000). I år har Osterc varit ute i två kvallopp. Han inledde med att vinna på 1.11,5 på Meadowlands den 6 april efter en sista quarter på 1.07,1 och den 19 april kvalade han på Freehold Raceway på 1.12,6.

Startlista:

Dexter Cup ($39.650)
3 år, försök.
1.609 meter, autostart.

 1. Cavill Hanover (e. Muscle Mass)-Åke Svanstedt
 2. Whirl Winds K (e. Donato Hanover)-George Brennan
 3. HL Revadon (e. Andover Hall)-Dexter Dunn
 4. Skyway Kon Man (e. Conway Hall)-Trond Smedshammer
 5. Big Money Honey (e. Muscle Mass)-Matt Kakaley
 6. Cotton To You (e. Trixton)-Andrew McCarthy
 7. Jason’s Camden (e. Muscle Mass)-Andy Miller
 8. La Dolfina (e. Credit Winner)-Tim Tetrick
Fokustema
Olyckan på Solvalla
Läs senare

Skadade hästen hemma igen

Treårige D.Day Zet, som skadades allvarligt på Solvalla i tisdags kväll av en traktor som sladdade banan, har fått komma hem till Daniel Redéns stall från veterinärhögskolan i Uppsala.
Av
Lars G Dahlgren

– Veterinären på Solvalla gjorde bedömningen att han inte kunde sy ihop de allvarliga såren på benet eftersom det kommit in så mycket grus och smuts i skadorna, att det därför behövdes ett mer avancerat ingrepp innan hästen kunde sys. Det var därför hästen togs till Lantbruksuniversitetet i Uppsala för att opereras där, säger Thomas Hedlund hos Stall Zet.

Operationen gick alltså så pass bra att högättade D.Day Zet (e. Trixton – Twigs Tiffany) fick komma hem till sitt stall inom ett dygn efter att olyckan inträffat. Det visade sig också att alla senor klarat sig utan skador.

– Det är ändå, som det alltid är med så här allvarliga sårskador, några krisdagar till som följer nu, även om hästen fått komma hem, säger Thomas Hedlund.

D.Day Zet skar upp ena bakbenet när han hoppade åt sidan och kolliderade med redskapet på en traktor som sladdade banan. Hästen och traktorn möttes. Olyckan inträffade när D.Day Zet värmdes.

Förutom den centrala frågan om hästen blir frisk igen, och om D.Day Zet i så fall kommer ur skadan utan allvarliga men, återstår också att reda ut ansvarsfrågan som rör det försäkringsmässiga. En viktig punkt där är förstås om traktorn som sladdade banan kördes på det sätt som fordon bör/ska framföras vid möten med (orutinerade) hästar som konstrar.

Redén-häst i allvarlig olycka på Solvalla

Fokustema
Kallblod
Läs senare

Smedheim Solan skadad

Den norska sajten trav365.no skriver att Jan-Olov Perssons Smedheim Solan konstaterats skadad dagarna efter tisdagens storloppsvinst på Solvalla.
Av
Emil Persson
Smedheim Solan vann Hjördis lopp före Tangen Haap i tisdags, men igår konstaterades han skadad. Foto: Martin Langels/ALN
Smedheim Solan vann Hjördis lopp före Tangen Haap i tisdags, men igår konstaterades han skadad. Foto: Martin Langels/ALN

Hjördis lopp med 100.000 kronor i förstapris plockade Smedheim Solan (e. Bork Odin) hem i tisdags före Tangen Haap (e. Lime Elden), men nu står det alltså klart att hästen blivit skadad.
Enligt trav365.no ska hästen ha konstaterats halt när han togs in från hagen under gårdagen.
– Veterinären kollade hästen under onsdagen och hittade ett litet brott i hovbenet. Det är typiskt nu när han är så bra. Nu får vi låta honom få tid, sätta på honom en specialsko för att stabilisera hoven och så blir det simträning. Så jag tror inte han ska tappa så mycket på detta, säger Jan-Olov Persson till trav365.no.

Smedheim Solans nästa, tilltänkta start var på Sörlandet nästa lördag den 20 juli då Norskt Mästerskap för kallblod avgörs.

Fokustema
Sundbyholm
Läs senare

Toppmöte i Eskilstuna

Eskilstunas Fyraåringstest har lockat ett starkt startfält.
Den svenska Kriterievinnaren Inti Boko gör årsdebut och får bland annat sällskap av den finska diton Lewis Ale samt den italienska Derbyvinnaren Zlatan!
Av
Emil Persson
Inti Boko är tillbaka på tävlingsbanan i Eskilstuna Fyraåringstest. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Inti Boko är tillbaka på tävlingsbanan i Eskilstuna Fyraåringstest. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Som om inte det vore nog så startar även Robert Bergh Sprintermästartvåan Pinto Bob (e. Maharajah) och Jerry Riordan bidrar med fjolårets italienska derbytrea Zabul Fi (e. Ganymede).
Den sistnämnde hade även anmält sitt nyförvärv Zarenne Fas (e. Varenne) som vann fjolårets Orsi Mangelli, men Zarenne Fas var den enda hästen i loppet av de elva anmälda som inte kom med på grund av poängbrist.

Tävlingsdagen innehåller flera topplopp. I ett femåringslopp startar bland annat Who’s Who (e. Maharajah) mot den färska Henning Mårthans Minne-vinnaren Snowstorm Hanover (e. Muscle Massive).

Anmälningslista Eskilstunas Fyraåringstest
2.640 meter autostart, förstapris: 300.000 kronor

 • Avant Garde (e. Maharajah) – Robert Bergh
 • Flight Dynamics (e. Scarlet Knight) – Stefan Melander
 • Forfantone Am (e. Muscle Hill) – Roger Walmann
 • Inti Boko (e. Chocolatier) – Timo Nurmos
 • Lewis Ale (e. Andover Hall) – Tuomas Korvenoja
 • Pinto Bob (e. Maharajah) – Robert Bergh
 • Remarkable Feet (e. Andover Hall) – Jörgen Westholm
 • Thrust Control (e. Cantab Hall) – Stefan Melander
 • Zabul Fi (e. Ganymede) – Jerry Riordan
 • Zlatan (e. Napoleon Bar) – Alessandro Gocciadoro