Fokustema
Bergsåker
Läs senare

Attraversiamo årsdebuterar

E3-vinnaren Attraversiamo årsdebuterar på onsdag.
Av
Lars G Dahlgren
Attraversiamo. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Attraversiamo. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Detta på Bergsåker, i ett försök till Norrlands Grand Prix. Sex hästar startar och Attraversiamo (e. Kiss Francais – Rhythm Kronos) möter bland annat en Nordamerikaimport som Europadebuterar, Kanadafödde Night Rhythm (e. Muscle Hill – Tail Of Night) som nu finns hos Stall Zet och Daniel Redén.

Svante Båth-tränade Attraversiamo var tvåa i Uppfödningslöpningen 2017, vann långa E3 förra året och var femma i Kriteriet.

Startlista

Norrlands Grand Prix försök, 2.140 meter autostart, förstapris 70.000 kronor:

  1. Aking Bakasyon – Peter Eriksson
  2. Attraversiamo – Erik Adielsson (tränare: Svante Båth)
  3. Feminista Am – Krister Söderholm (Mikael Melefors (a))
  4. Night Rhythm – Örjan Kihlström (Daniel Redén)
  5. Global Wilderness – Per Linderoth (Svante Båth)
  6. Viking Grace – Ulf Ohlsson (Riina Rekilä)
Fokustema
Norrlands Grand Prix 2019
Läs senare

Attraversiamo bäst i Norrland

På Bergsåker avgjordes Norrlands Grand Prix för de fyraåriga travarna under torsdagskvällen och megafavoriten Attraversiamo (e. Kiss Francais) löste uppgiften, med, till synes, viss möda.
Av
Thomas Hedlund

250.000 kronor väntade vinnaren i Norrlands Grand Prix och det mesta på förhand talade för att det skulle bli en ganska enkel uppgift att lösa för Svante Båths stora Derbyhopp.

Och Attraversiamo kom till ledningen i tidigt skede av loppet. Erik Adielsson behövde inte heller bry sig om att hålla koll på andrahandsfavoriten Zephyr Kronos, vilken gjorde bort sig med galopp innan bilen släppte fältet. Istället var det Hill Street som fanns på ledarens utsida, men denne var slagen i ingången till slutsvängen efter att fältet passerat första kilometern i 1.13,5-fart.

Från fjärde ytter attackerade Even’s Cool Boy och Robert Dunder och det bet riktigt vasst för honom genom slutsvängen. Men samtidigt var det flera längder fram till Attraversiamo och ledaren fick löpa ut under upploppsrakan. Attraversiamo började dock bryta utåt i banan och det såg ut att ta emot en del sista biten, samtidigt som anfallande Even’s Cool Boy höll farten berömvärt.

Attraversiamo höll undan med knapp, men säker marginal och kom i mål på 1.12,3a/2.140 meter. Even’s Cool Boy noterade tiondelen sämre och måltrean I’m Your Captain 1.12,5.

– Attraversiamo jobbar aldrig riktigt förrän man säger till honom på allvar. Larvlopp, eller vad man kallar det, sade Svante Båth efter segern värd 250.000 kronor och syftade på upplägget och löpningsförloppet, där Attraversiamo knappast behövde gå i botten för att vinna.

Fokustema
Hästaffär
Läs senare

Svenskduo köper Ecurie D.

Flera har försökt köpa jättetalangen Ecurie D., men ingen har lyckats.
Fram tills nu.
Sulkysport kan avslöja att den obesegrade treåringen numera finns i svensk ägo!
Av
Emil Persson
Ecurie D. och Björn Goop vid seger på Solvalla för ett par veckor sedan. Nu är hästen såld till svenska ägare. Foto Martin Langels/ALN
Ecurie D. och Björn Goop vid seger på Solvalla för ett par veckor sedan. Nu är hästen såld till svenska ägare. Foto Martin Langels/ALN

Det är Jean Pierre Dubois som fött upp och även ägt danskregistrerade hingsten som inlett med fyra raka segrar i Frode Hamres regi.
Superlativerna har haglat från kors och tvärs efter varje triumf och trots att Ecurie D. (e. Infinitif) 1.13,4am*/270.000 kronor inte är anmäld till något av de klassiska, danska unghästloppen har intresset varit stort från flera hästägare.

Nu har också affär gjorts och Ecurie D. finns numera i svensk ägo. Bakom köpet står Marko Kreivi från Göteborg (Göteborg Smart Repair Center AB) samt Süleyman Yüksel från Skövde (Global Glide AB).
Den sistnämnde är bland annat känd för att importerat avelshingsten Global Glide (e. Yankee Glide) till Sverige medan Kreivis stora travsatsning är desto färskare. På kort tid har det dock vuxit lavinartat och vid en sökning på Göteborg Smart Repair Center AB på travsport.se dyker det upp 22 hästar av varierande åldrar, men med en sak gemensam. Samtliga är toppstammade, oavsett om det är tävlingshästar eller fölston.
– Jag bestämde mig på allvar under fjolåret att satsa på travet efter att sålt mitt företag och är väl framförallt inställd på avelsbiten, men kommer även bedriva tävlingsverksamhet. Jag är bekant med Johan L Sundgren sedan 90-talet och kommer stötta honom ordentligt när han tar ut proffslicens efter årsskiftet, men Ecurie D. kommer få vara kvar i träning hos Frode Hamre. Det känns rätt med tanke på vilket bra arbete de gjort med hästen, säger Marko Kreivi.

”Känns speciellt”

Efter Ecurie D.:s andra start i karriären började tankarna på att försöka köpa löftet.
– Ja, det var för två-tre månader sen, men jag fick inte med mig någon delägare i första skedet. Det är klart att det inte varit en fördel att det dragit ut på tiden, men nu är affären i alla fall klar vilket känns väldigt bra. Jag har förstått att det var många intresserade så det är klart att de här känns speciellt, medger Kreivi.

Marko Kreivi till vänster tillsammans med V75-aktuella duon Restless och Johan L Sundgren. Foto: MVA Foto

På söndag startar Ecurie D. i Slaget vid Axevalla Hed på Axevalla, men ingen av de nya ägarna kommer finnas på plats!
– Jag befinner mig i Budapest just nu och ska vidare till Italien. Vi båda har haft planer som varit inbokade sen länge och det känns givetvis tråkigt att missa loppet, men jag såg honom på plats vid Åbystarten i juni. Det är en fantastisk individ, det tycks alla vara överens om som kommit nära hästen, avslutar Kreivi.

Till helgen har han ytterligare fyra hästar till start på Axevalla. Under fredagen startar Vikens Dome (e. Symphonic Hanover), under lördagen Restless (e. Ready Cash) och under söndagen testar duon Fleur Mearas (e. Love You) och Jasmin Band (e. Dream Vacation).

Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Dreammoko till Björn Goop

Björn Goop har fått in fjolårets Elitloppsfyra Dreammoko i träning.
Av
Emil Persson
Dreammoko flyttas till Björn Goop. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Dreammoko flyttas till Björn Goop. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Sexåringen kommer närmast från en tre starter lång sejour hos Wilhelm Paal där han gjorde sin senaste start på Jägersro i tisdags och fick nöja sig med en femteplats på 1.11,8a/1.609 meter.

I fjol hade Timoko-sonen Dreammoko ett betydligt bättre år. Utöver den nämnda fjärdeplatsen i Elitloppet slutade han även tvåa i Gran Premio della Lotteria bakom Urlo dei Venti (e. Mago d’Amore) ihop med just Björn Goop som kusk.
I september vann han även Silverörnen på Solänget med Peter Ingves som tömförare.

Totalt har karriären inbringat 5.423.012 kronor med sex segrar på 54 starter. Det är Jan Stins från Nederländerna som äger sexåringen.