Fokustema
Norrlands Grand Prix 2019
Läs senare

Attraversiamo bäst i Norrland

På Bergsåker avgjordes Norrlands Grand Prix för de fyraåriga travarna under torsdagskvällen och megafavoriten Attraversiamo (e. Kiss Francais) löste uppgiften, med, till synes, viss möda.
Av
Thomas Hedlund

250.000 kronor väntade vinnaren i Norrlands Grand Prix och det mesta på förhand talade för att det skulle bli en ganska enkel uppgift att lösa för Svante Båths stora Derbyhopp.

Och Attraversiamo kom till ledningen i tidigt skede av loppet. Erik Adielsson behövde inte heller bry sig om att hålla koll på andrahandsfavoriten Zephyr Kronos, vilken gjorde bort sig med galopp innan bilen släppte fältet. Istället var det Hill Street som fanns på ledarens utsida, men denne var slagen i ingången till slutsvängen efter att fältet passerat första kilometern i 1.13,5-fart.

Från fjärde ytter attackerade Even’s Cool Boy och Robert Dunder och det bet riktigt vasst för honom genom slutsvängen. Men samtidigt var det flera längder fram till Attraversiamo och ledaren fick löpa ut under upploppsrakan. Attraversiamo började dock bryta utåt i banan och det såg ut att ta emot en del sista biten, samtidigt som anfallande Even’s Cool Boy höll farten berömvärt.

Attraversiamo höll undan med knapp, men säker marginal och kom i mål på 1.12,3a/2.140 meter. Even’s Cool Boy noterade tiondelen sämre och måltrean I’m Your Captain 1.12,5.

– Attraversiamo jobbar aldrig riktigt förrän man säger till honom på allvar. Larvlopp, eller vad man kallar det, sade Svante Båth efter segern värd 250.000 kronor och syftade på upplägget och löpningsförloppet, där Attraversiamo knappast behövde gå i botten för att vinna.

Fokustema
The Red Mile
Läs senare

Världsrekord av obesegrad

LEXINGTON. Peter Haughton Memorial-vinnaren Real Cool Sam är efter nio starter fortfarande obesegrad. Ien av de tre avdelningarna i International Stallion Stakes satte han nytt valackvärldsrekord för tvååringar, 1.09,7.
Av
Lars G Dahlgren
Dött lopp mellan Real Cool Sam och Big Oil. Foto: Simon Hagen
Dött lopp mellan Real Cool Sam och Big Oil. Foto: Simon Hagen

Det var dock på håret att segersviten bröts för Jim Campbells son till Muscle Hill och Cooler Schooner. Han kopplade greppet på upploppet, men invändigt kom Big Oil (e. Father Patrick – Cee Bee Yes) med en vass spurt och målkameran kunde inte separera de två. Dött lopp alltså. Bakom den knep Marcus Melanders Capricornus (e. Cantab Hall) tredjepriset.

Världsrekordet för tvååriga valacker har putsats under det pågående meetinget i Lexington. Först av Amigo Hall förra veckan och nu alltså även kullens största stjärna så här långt, Real Cool Sam.

Real Cool Sam är undan Cooler Schooner (e. Broadway Hall). Real Cool Sam är undan Cooler Schooner (e. Broadway Hall) som satte världsrekord som tvååring med tiden 1.09,3 på tusenmetersbana. Real Cool Sam är hennes första avkomma. Cooler Schooner är helsyster med Hambletonian Oaks-segrarinnan Broadway Schooner.

För Julie Millers Big Oil var det största segern i karriären hittills när han nådde dött lopp med Real Cool Sam. Mamman Cee Bee Yes var en stor stjärna för Julie ioch Andy Miller, nådde rekórdet 1.08,6 och sprang in 534.000 dollar. Big Oil är hennes andra avkomma.

Svanstedts vinnare snabbast

Foto: Simon Hagen

Real Cool Sam oc h Big Oil var dock inte snabbast i International Stallion-stakesen för tvååringar, utan det var Åke Svanstedts King Alphonso (e. Muscle Hill – Amour Heiress). Han nosade på Walners världsrekord för tvååringar (1.09,4). Det handlade om ledning hela vägen när King Alphonso vann på 1.09,6. Mycket lätt dessutom.

Uppfödare till King Alphonso är Stefan ”Order By Stable” Balazsi och förra året utsågs han till årets uppfödare i USA.

Peter Haughton Memorial-tvåan Rome Pays Off (e. Muscle Hill – Order Bys Wish), tränad av Marcus Melander och ägd av SRF Stable, tröttnade på upploppet efter att ha hamnat sist från början och sedan gått utvändigt utan rygg hela vägen.

King Alphonso vann debuten i mitten av juli, ett Pennsylvania Sire Stakes-lopp, och det här var tvååringens andra triumf. Mamman Amour Heiress kommer från Amour Angus toppmöderne och mormor Fabulous Kemp är syster till Hambletonian-vinnaren Trixton. King Aphonso är sin moders första avkomma.

Åke Svanstedt köpte King Alphonso för 110.000 dollar i Harrisburg förra året och äger hästen tillsammans med Karl-Erik Bender.

Foto: Simon Hagen

Amigo Volo (e. Father Patrick – Margarita Momma) tangerade det valackvärldsrekord 1.10,0 som han satte i Bluegrass Stakes så sent som en vecka sedan (och som nu är utraderat av Real Cool Sam), med galopp dessutom. När Dexter Dunn skulle börja avancera mitt i loppet med den Carter Pinske-tränade hästen galopperade Amigo Volo, men han kom rätt snabbt tillbaka i rätt gångart och kunde avgöra till lätt seger före Åke Svanstedt-tränade El Ideal (e. Muscle Hill).

Amigo Volos mamma Margarita Momma vann final i New Jersey Sire Stakes för Jan Johnson och har tidigare lämnat två avkommor som tjänat närmare 300.000 dollar. Hästen var ett fynd på Lexington-auktionen förra året, kostade 42.000 dollar och har ett år senare redan sprungit in över 200.000 dollar.

Fokustema
Sveriges Travamatörers Riksförbund
Läs senare

”Ett föregångsland inom amatörsporten”

Sveriges Travamatörers Riksförbund (STaR) vänder sig direkt till Svensk Travsports verkställande direktör och vice vd – Maria Croon respektive Ulf Hörnberg – för att kunna behålla licensen ”amatör”.
Av
Claes Freidenvall

– Efter att ordförande i STaR Bengt Larwik och jag haft överläggningar med Petter Johansson och Mattias Stenby, först i Hästsportens Hus och därefter på telefon med nämnda tjänstemän i måndags den 23 september, kan vi konstatera att det inte finns tillstymmelse till vilja att tillmötesgå Sveriges travamatörer och behålla licensens ”amatör”, skriver Claës Ljung i ett brev till Svensk Travsport.

Cläes-L. Ljung.

Claës Ljung, vice ordförande i STaR, har utsetts till att vara kontaktman med Svensk Travsport:

– Vi vänder oss därför nu direkt till Svensk Travsports ledning och hoppas att vi här kan få gehör för kravet på att behålla amatörlicensen kan tillgodoses. I sammanhanget skall nämnas att STaR stod inför fait accompli när vi först underrättades om den förändring som helt skulle snöpa amatörsporten. Underrättelsen kom för övrigt via pressen och inte direkt från ST!

”En råsop på käften”

Claës Ljung noterar, ”att som många i sporten ser på resultatet är det ur sportslig synpunkt (såväl amatörer som professionella och media) fullständigt värdelöst och måste revideras i samarbete med STaR.”

– Vår organisation har skaffat fler tillskyndare till sporten än någon annan och genom lokala insatser (där vi kan nämna Gentlemannadagen på Jägersro och Amatörernas Elitdag i Halmstad) skapat besökarsiffror som är svårslagna en ”vanlig” travdag. Förslaget är en råsop på käften till Pegasus, något som knappast har varit avsikten med det projektet…

Ljung skriver vidare, ”att Sverige var en av grundarna av den Europeiska Travamatörfederationen 1954. Organisationen består av 14 medlemsländer som årligen anordnar Europamästerskap samt vartannat år världsmästerskap (2020 i Florida, USA).”

– Federationen tillåter inte kuskar som tar betalt för sina tjänster som kusk eller som har träning av travhästar som yrke. Här skulle stora problem uppstå vad gäller deltagande, något som knappast varit känt vid författandet av nu liggande licensbestämmelser. Det vore en skandal om inte Sverige kunde deltaga – vi framstår internationellt som ett föregångsland vad gäller amatörsporten – och Sverige har betydligt fler amatörkuskar än såväl Frankrike som Italien.”

Fokustema
Travbanor uppvaktar riksdagsmän:
Läs senare

Ändra registreringskravet av banspel

När Svensk Travsports ledning och ATG är sorgligt passiva gällande att travbanorna lider under det obligatoriska registreringskravet av allt banspel väljer landets minsta banor att agera själva. Oviken och Hoting begär via ett brev till de jämtländska riksdagsledamöterna att de ska verka för en lagändring.
Av
Lars G Dahlgren
Hotingtravet. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Hotingtravet. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

”Man kan säga att Sverige genom den nya spellagen infört en modern version av den gamla motboken vad gäller spel på hästar. Det kan med fog ifrågasättas om en sådan ”spelmotbok” verkligen är motiverad”, skriver Oviken och Hoting i det brev som i dagarna skickas till de jämtländska riksdagsmännen Per Åsling (c), Saila Quicklund (m), Anna Caren Sätherberg (s), Kalle Olsson (s) och Cassandra Sundin (sd).

Av dessa har två insyn och kunskap om travsport: Per Åsling är medlem i Jämtlands Travsällskap (Östersund) och Saila Quicklund har varit gift med travbanechefen Jan Quicklund, plus att hon är engagerad i den informella tvärpolitiska ”travgrupp” i riksdagen som har V75-bolag tillsammans.

– Förhoppningen är att någon eller flera av riksdagsmännen ska skriva en motion utifrån vårt brev innan motionstiden går ut den 10 oktober, säger Hotingtravets ordförande Sven-Olof Lindman.

Förhoppningen är att någon eller flera av riksdagsmännen ska skriva en motion

– Travsport och spel är en upplevelse. Man ska kunna se en häst i defilering och provstart och sedan gå och spela, det är helhetsupplevelsen. Vi har många engångsbesökare och äldre på våra banor. Det är inget roligt att gå runt på publikplats och höra hur snacket går sedan det här infördes, verkan av det här är tvärtemot vad ST vill uppnå med rekrytering och att locka folk till banorna, säger Sven-Olof Lindman.

Innan han nu agerat gentemot riksdagsledamöterna i Jämtland tillsammans med Ovikens ordförande Rolf Johnsson har han också sökt stöd ute i landet.

– Jag skrev till alla banors ordföranden och fick bara svar av en, Östersund. Från alla de andra har det varit tyst. Det är märkligt, för när man pratar mellan fyra ögon om registreringskravet av allt spel tycker alla det är heltokigt. Jag fick också ett svar av ST:s chef Ulf Hörnberg som gjorde mig besviken, han skrev svaret som att jag vore en helt utomstående och inte en som jobbat med det här i 40-50 år.

Sven-Olof Lindman fortsätter:

– Jag tycker att vi har fog för att agera. Jag vet också att Lycksele är på gång med ett likadant brev, till Västerbottens riksdagsledamöter. Sedan återstår att se om någon av poltikerna nappar och tycker det här är värt att ta upp.

trav, travsport, sulkysport, hoting
En Hotingklassiker: En häst simmar runt stallbackens badbrygga efter sitt lopp. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

De jämtländska sommarbanorna Hoting och Oviken, med tre tävlingsdagar vardera, vill ändra den lag som Spelinspektionen grundat sin förordning på om att allt banspel, även 20 kronor plats i banspel på Lindesberg, ska vara registrerat och spelaren legitimera sig.

”Att registrering skulle behövas för ålderskontroll är inget hållbart argument för spel som görs under tävlingar. Där har totopersonalen i decennier upprätthållit en sådan kontroll utan problem. Motiveringen i propositionen att registrering behövs av varje enskilt spel för att förhindra brott och övervaka riskabla spelvanor framstår som mycket överdrivet, i vart fall vad gäller spel under tävlingar. Även i Sverige borde det finnas utrymme för att göra undantag från registreringsskyldigheten för spel vid besök på travtävlingar som arrangeras av lokala travsällskap”, skriver Oviken och Hoting i brevet till de jämtländska riksdagsledamöterna.

Man poängterar också att för de mindre travbanorna, med ett fåtal tävlingsdagar vardera per år, är publikintäkterna det viktigaste man har:

”Under sommarens tävlingar på travbanorna i Oviken och Hoting med god publiktillströmning (3 tävlingsdagar på varje bana) blev det tidvis långa köer i spelkassorna. Många spelare hann därför inte göra sina insatser före loppets start vilket naturligtvis medförde stort missnöje. Liknande problem har rapporterats i fackpressen från andra ”sommarbanor”, exempelvis från Lindesbergs tävlingar under nationaldagen. Orsaken till köbildningen är utan tvivel den tidsutdräkt som uppkommer när alla spelare måste identifieras och alla insatser registreras i terminalerna. Hårdast drabbas de minsta travbanorna med ett fåtal tävlingsdagar. De drivs av ideella föreningar (travklubbar/travsällskap) med ideellt arbetande styrelsemedlemmar och utan fast anställd personal. Deras ekonomiska möjligheter att anordna travtävlingar är helt beroende av publikintäkter.”

 

 
Här är Hotings och Ovikens brev till de jämtländska riksdagsledamöterna i sin helhet:

 

2019-09-13

Till

Riksdagsledamöterna i Jämtlands län: Per Åsling, Saila Quicklund, Anna-Caren Sätherberg, Kalle Olsson, Cassandra Sundin

Begäran om ändring av Spellagen (2018:1138) beträffande skyldigheten att registrera spel under pågående travtävlingar

Problembeskrivning

Den nya spellagens krav på registrering av allt spel på hästar under pågående tävlingar oavsett insatsens storlek har fått en mycket negativ inverkan på travsportens gräsrotsnivå. De minsta travbanorna med ett fåtal tävlingsdagar per år är ekonomiskt helt beroende av god publiktillströmning av många spelovana besökare. Erfarenheten från sommarens tävlingar i Oviken och Hoting är att legitimationskravet med åtföljande krångel och köbildning väcker stort missnöje och avhåller många från att besöka tävlingarna. På sikt blir det förödande för den travsport som grundas på genuint hästintresse och bedrivs ideellt.

Nuläget

Genom den nya spellagen som trädde ikraft 1 januari 2019 har införts en skyldighet att registrera alla personer bosatta i Sverige som deltar i spel på hästar (12 kap 1 § spellagen). Detta gäller oavsett på vilket sätt spelet görs (online via dator eller mobil, i spelbutik eller på en trav- eller galoppbana under pågående tävlingar). Registreringskravet medför också att spelarens identitet måste fastställas vid varje speltillfälle i spelbutik och på tävlingsbana genom uppvisande av legitimation. Denna omfattande registrering av alla spelare kritiserades av bl a datainspektionen vid remissbehandlingen men regeringen gjorde ingen ändring i den slutliga lagtexten. I propositionen (prop 2017/18:220 s. 140) hänvisade man till behovet av att kunna upprätthålla åldersgränsen för spel och att motverka brottslig verksamhet. Dessutom ger registreringen möjlighet att fånga upp personer som kan antas ha spelproblem.

Det finns ett obetydligt undantag i 6 kap 8 § spellagen beträffande ideella föreningars s k poolspel med pappersbongar. I övrigt gäller ett krav på registrering av alla spel på hästar som görs online hos spelbolag eller deras spelombud. Detta gäller även spel i totokassor på trav- eller galoppbana under pågående tävlingar. Det finns ingen nedre beloppsgräns utan registreringskravet gäller oavsett insatsens storlek. Även vid småspel på exempelvis 5 kr vinnare eller plats under tävlingar måste således spelaren först registrera sig och sedan uppvisa legitimation vid varje besök i spelluckan. Det nya registreringskravet har tvingat spelbolaget ATG att tillverka ett stort antal nya spelterminaler som tekniskt kan avläsa legitimationshandlingar.

Under sommarens tävlingar på travbanorna i Oviken och Hoting med god publiktillströmning (3 tävlingsdagar på varje bana) blev det tidvis långa köer i spelkassorna. Många spelare hann därför inte göra sina insatser före loppets start vilket naturligtvis medförde stort missnöje. Liknande problem har rapporterats i fackpressen från andra ”sommarbanor”, exempelvis från Lindesbergs tävlingar under nationaldagen. Orsaken till köbildningen är utan tvivel den tidsutdräkt som uppkommer när alla spelare måste identifieras och alla insatser registreras i terminalerna. Hårdast drabbas de minsta travbanorna med ett fåtal tävlingsdagar. De drivs av ideella föreningar (travklubbar/travsällskap) med ideellt arbetande styrelsemedlemmar och utan fast anställd personal. Deras ekonomiska möjligheter att anordna travtävlingar är helt beroende av publikintäkter. Men även för något större banor med ett fåtal stora publikdagar blir det kännbart med minskad publik på grund av spelkrångel.

Norge införde ett registreringskrav för spel på hästar 2017-01-01 men till skillnad mot Sverige har man inte släppt marknaden fri utan behållit spelmonopolet för Stiftelsen Norsk Rikstoto. I det nu gällande konsesjonsbeslutet från landbruks- og matdepartementet daterat 2016-10-14 sägs att allt spel hos Norsk Rikstoto ska registreras, dock med undantag av spel på trav- eller galoppbana till pågående tävlingar (konsesjonsbeslutet finns tillgängligt på norska lotteritillsynets webbsida). Enligt detta beslut har således Norge gjort undantag från registreringskravet för allt banspel. Det kan påpekas att Norge följer samma EU-direktiv på spelområdet som Sverige. Såvitt känt har inte heller Finland, Danmark och Frankrike infört något registreringskrav för spel på hästar från tävlingar på trav- och galoppbanor.

Förslag till ändring av spellagen avseende registreringsskyldigheten för spel under pågående tävlingar

Man kan säga att Sverige genom den nya spellagen infört en modern version av den gamla motboken vad gäller spel på hästar. Det kan med fog ifrågasättas om en sådan ”spelmotbok” verkligen är motiverad. Att registrering skulle behövas för ålderskontroll är inget hållbart argument för spel som görs under tävlingar. Där har totopersonalen i decennier upprätthållit en sådan kontroll utan problem. Motiveringen i propositionen att registrering behövs av varje enskilt spel för att förhindra brott och övervaka riskabla spelvanor framstår som mycket överdrivet, i vart fall vad gäller spel under tävlingar. Även i Sverige borde det finnas utrymme för att göra undantag från registreringsskyldigheten för spel vid besök på travtävlingar som arrangeras av lokala travsällskap. Det kan tilläggas att spelomsättningen för banspel på alla landets travbanor utgör endast 1-2 % av ATG:s totala omsättning på hästspel.

Som nämnts ovan finns det i spellagen (6 kap 8 §) en möjlighet att avstå från kontroll och registrering vid poolspel på hästar i ideella föreningars regi. I propositionen (prop 2017/18:220) sägs inte uttryckligen vad som menas med sådant poolspel men man torde syfta på spel med pappersbongar under s. k. bygdetrav. I linje med detta borde Svensk Travsport (ST) och de lokala travsällskapen (ideella föreningar) kunna medges en uppmjukning av spellagen så att spel hos travsällskapen under pågående tävlingar undantas från registreringskravet. Vi föreslår därför följande lagändring.

Förslag: Inom ramen för spelbolagets licens (i detta fall ATG) medges undantag från registreringskravet för allt spel som görs hos spelombud som är ideella föreningar (i praktiken banspel hos travsällskapen). Därmed behöver den spelande publiken inte legitimera sig vid spel under pågående tävlingar. Om så anses nödvändigt kan Spelinspektionen ges behörighet att begränsa undantaget till vissa tävlingsdagar. Exempelvis så att de minsta travbanorna (Oviken, Hoting, Lycksele, Arvika, Karlshamn, Tingsryd m fl) får undantag för alla tävlingsdagar medan de större banorna medges undantag för tävlingsdagar som är stora publikdagar.

Om lagstiftaren så finner nödvändigt skulle undantaget från registrering av banspel kunna kombineras med en beloppsgräns på samma sätt som finns i flera bestämmelser i penningtvättlagen (SFS 2017:630).

Vårt förslag till lagändring av spellagen torde vara juridiskt relativt okomplicerat (endast ett fåtal paragrafer berörs).

Sammanfattning

Undertecknade ideella föreningar och anordnare av travtävlingar i Jämtlands län anhåller att länets riksdagsledamöter genom motioner till Riksdagen och på annat lämpligt sätt verkar för en ändring av spellagen beträffande kravet på registrering och identifiering av varje enskilt spel på hästar. I lagen bör införas ett undantag från detta krav beträffande spel under pågående tävlingar som görs hos spelombud som är ideella föreningar.

Rolf Johnsson , Ovikens Travklubb
Sven-Olov Lindman, Västra Ångermanlands Travsällskap