Fokustema
Avelsvärdering
Läs senare

Avelsvärdering: Tidsschemat klart för Solvalla

En startar i Frankrike. En stallas upp i Finland. Och en har inte hunnit till Sverige.
Trots tre bortfall är det ändå sex intressanta hingstar som visas upp på Solvalla kommande onsdag.
Av
Ola Lernå
Fourth Dimension är en av sex hingstar som visas inför avelsvärderingsnämnden på Solvalla nästa onsdag. Foto Jeannie Karlsson
Fourth Dimension är en av sex hingstar som visas inför avelsvärderingsnämnden på Solvalla nästa onsdag. Foto Jeannie Karlsson

Svensk Travsports avelsvärderingsavdelning har presenterat ett tidsschema för onsdagen 13 mars där de återstående sex hingstarna synas av nämnden med start arla morgon.
Tre hingstar har strukits; Very Kronos (startar nästa fredag i Caen, Crazed (stallas upp i Finland och därmed fortsatt blir listhingst i Sverige) och så Explosive Matter som ska stallas upp på Stuteri Broline, men ännu inte hunnit till Sverige.
– Om jag förstod rätt så landar Explosive Matter samma dag. Det kommer bli en extra avelsvärdering för honom framöver, säger Therese Lundqvist på Svensk Travsports avelsavdelning.
Alla som vill får komma och kika på avelsvärderingen.
– Under förmiddagen är det inte lika publikvänligt. Där sker bland annat den veterinära besiktningen inomhus och ska jag vara ärlig så säger nämnden inte speciellt mycket när de arbetar, berättar Therese.
Men 16:00?
– Då rekommenderar jag verkligen att man ska komma! Dels är hingstarna på plats, dels får man ju veta vad nämnden tycker om de olika hingstarna, säger Therese.

Tidsschema Solvalla 13 mars

  • 08:00 Fourth Dimension
  • 08:30 Makethemark
  • 09:30 Dupree
  • 10:30 Twister Bi
  • 11:00 Express Bourbon
  • 11:30 Ringostarr Treb
  • 16.00 Offentligt omdöme i Arkaden (där även hingsten visas upp)
Fokustema
Yngve Larssons memorial
Läs senare

Mersmakande comeback!

Efter sex månaders frånvaro från tävlingsbanan visade inte Elitloppsvinnaren någon ringrost vid comebacken. Ringostarr Treb ledde från start till mål i Yngve Larssons memorial i Halmstad idag.
Av
Cecilia Kristoffersson
Ringostarr Treb stod för en fin comeback efter sex månaders frånvaro från tävlingsovalen. Foto: Lars B Persson
Ringostarr Treb stod för en fin comeback efter sex månaders frånvaro från tävlingsovalen. Foto: Lars B Persson

Racing Mange var snabbast de första stegen från start, men Ringostarr Treb (e. Classic Photo) fick överta ledningen per omgående och fick genast Donatomite utvändigt om sig.
– Jag hade inte tänkt att köra i spets idag, men då Donatomite inte verkade vilja överta i första sväng tänkte jag att då kör jag väl där, sade Wilhelm Paal efter loppet.

Första 500 meterna travade han på 1.08,4 och varvet på 1.09,5. Lite stumma ben blev det till slut, men Ringostarr Treb höll ändå undan säkert före Racing Mange som sent fick fritt från ledarryggen och Dante Boko.

Segertiden blev nytt banrekord för äldre utländska hingstar och valacker, 1.10,3a/1.640 meter, och förstapriset var 100.000 kronor. Tycoon Conway Hall hade det tidigare banrekordet på 1.10,4a/1.640 vilket sattes den 28 mars 2016. Det absoluta banrekordet har Uncle Lasse, satt vid seger i Sprintermästaren 2016 – 1.09,3a/1.609 meter.
– Vi var väldigt nöjda med hur hästen såg ut efter att inte ha startat sedan den 13 oktober förra året och Jerry sade att dagens lopp var viktigt för hur säsongen skulle se ut för honom i år, sade de glada ägarna innan de kindpussades och viskade med Paal i vinnarcirkeln efter loppet.

På frågan vad det viskades om sade Paal att de varit nyfikna över hur han kändes på upploppet.
– Jag svarade att det kändes bra och jag behövde inte rycka tussarna på honom. Det bästa är att vi har en plats i Elitloppet om vi vill och om hästen känns fortsatt bra ska han vara där. Jag har honom att tacka för min karriär i Sverige och idag visade han att han är en champion. Jag har hört att det pratats om Copenhagen Cup innan med honom och han känns inte färdigtävlad i huvudet, men det där får tränaren bestämma, sa Wilhelm Paal och ägarna fyllde i:

– Timoko vann Elitloppet som tioåring och Ringostarr Treb är ju bara nio…

Detta var Ringostarr Trebs första seger sedan Elitloppsfinalen förra året och den nioåriga hingsten har hittills tjänat 13.434.364 kronor.

Fokustema
Romme
Läs senare

Vilken årsdebut, Makethemark

Makethemark vann comebacken i Rommeheatet på vassa 1.11,5 över full väg idag och erbjöds en plats i Olympiatravet nästa helg.
– Men vi ska inte dit, sade Petri Salmela.
Av
Pär Gustafsson
Makethemark och Ulf Ohlsson tog hem uttagningsloppet till Olympiatravet, men frågan är om Petri Salmela vill starta sin stjärna i storloppet på Åby nästa helg? Foto Simon Hagen
Makethemark och Ulf Ohlsson tog hem uttagningsloppet till Olympiatravet, men frågan är om Petri Salmela vill starta sin stjärna i storloppet på Åby nästa helg? Foto Simon Hagen

Årsebuterande Makethemark (e. Maharajah) fick tredje par invändigt från innerspår bakom bilen, men på sista bortre långsidan kunde sexåringen lyftas ut i andraspår. In på upploppet blev det en tuff duell mellan dödenstravande Sorbet och Makethemark där den sistnämnde drog det längsta strået på 1.11,5a/2.140 meter.
– En fantastiskt fin häst som levererar nästan varje gång. Det löste sig på bästa sätt idag, sade körande Ulf Ohlsson.

Förstapriset uppgick till 200.000 kronor och nu har sexåringen över fem miljoner kronor på kontot efter 21 segrar på 45 starter.
– För mig spelade det ingen roll om vann eller slutade tvåa idag. Årsdebuten var precis så bra som jag hade hoppats på. Eventuellt startar han i Köpenhamn (Copenhagen Cup reds.anm.) om tre veckor, sade tränaren Petri Samela.

Daniel Redéns Sorbet var urtapper tvåa med Örjan Kihlström efter ha fått dryg inledning i tredjespår och tredjepriset gick till Olympiatravsklare Milligan’s School. Stefan Melanders häst kördes som vanligt av Ulf Eriksson.

Fokustema
Avelsvärdering
Läs senare

Explosive Matter fick toppoäng

Avelsvärderingsnämnden har fått ligga i senaste månaden. Hela tre gånger har hingstar visats för nämnden. De senaste är Explosive Matter och Makethemark.
Av
Lars G Dahlgren
Explosive Matter gavs 87 poäng av avelsvärderingsnämnden. Foto Claes Kärrstrand
Explosive Matter gavs 87 poäng av avelsvärderingsnämnden. Foto Claes Kärrstrand

Båda var anmälda till den egentliga avelsvärderingen i mars, men ströks då. I veckan genomgick de istället värderingsprocessen.

USA-importen Explosive Matter (e. Cantab Hall – Fireworks Hanover) fick en av de högsta poänger som nämnden delat ut: 87 av maximala 100. Detta gör att Explosive Matter hamnar i kategorin ”mycket högt förväntat avelsvärde”.

Egentligen är avelsvärdernas arbete i hans fall tvåa på bollen. Explosive Matter har varit verksam i aveln sedan 2010 och det måste ha varit ett riktigt gränsfall att det behövdes en ”riktig” individprövning och inte en avkommebedömning. Explosive Matter har vunnit få 38 svenskfödda avkommor som nu är fyra år och äldre, varav 22 är fyraåringar, och bland dessa finns två E3-vinnare: Policy of Truth (vilken för övrigt är uppfödd och delägs av Stefan Johansson som är med i avelsvärderigsnämnden) och No Matter.

I USA har Explosive Matter lagt Hambletonianvinnaren Pinkman, toppstoet Phaetosive och några Explosive Matter-hästar som importerats till Sverige har också lyckats bra i storlopp: Ruby Trap, Hesiod, Love Matters, Explosive de Vie.

Jubileumspokalvinnaren Makethemark (e. Maharajah – Global Naughty) som årsdebuterar i Rommeheatet på söndag, fick omdömet ”högt förväntat avelsvärde”, 75 poäng.