Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Avlade maiden i storlopp

En pallplats för Åke Svanstedt och yttterligare några prischeckar blev det blågula resultatet när nattens finaler i Kindergarten Classic avgjordes på milebanan Meadowlands i East Rutherford och där vinnarna hette Reign of Honor och Stella Jane.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Reign of Honor utklassade sina motståndare i finalen i Kindergarten Classic för David Miller på Meadowlands i natt. Foto: Lisa Photo
Reign of Honor utklassade sina motståndare i finalen i Kindergarten Classic för David Miller på Meadowlands i natt. Foto: Lisa Photo

Reign of Honor (e. Father Patrick-Margarita Momma) var bara bäst i finalen för tvååriga hingstar och valacker i Kindergarten Classic ($221.540) och han försvann ifrån sina konkurrenter över upploppet med drygt fem längder på 1.11,8/1.609 meter.

David Miller satt inledningsvis i tredje utvändigt, men efter ledarskifte två gånger fick Reign of Honor dödens 750 meter före mål. Detta spelade dock mindre roll och på upploppet handlade det bara om Nifty Normans tvååring.

Yannick Gingras backade loss Memo (e. Trixton) från tredje inner 200 kvar och duon spurtade in som tvåa på 1.12,5. Tredjeplatsen gick till Åke Svanstedt-tränade Reve Toujours (e. Cantab Hall) på 1.12,6 och från Svanstedts stall slutade också Gangnam Style K (e. Love You) fyra på 1.12,7.

Ytterligare två finalhästar hade Åke Svanstedt, men både Soul Strong och Galixton slutade oplacerade och det gjorde även Lucas Wallins Cotton to You. Dubbla galopper blev det för storfavoriten och dittills i fyra starter obesegrade Seven Hills.

För Reign of Honor var det första segern i karriären. Valacken hade tidigare startat nio gånger (0-3-1) och tjänat 48.900 dollar. Nu var belöningen hela 110.770 dollar. Hästen ropades in på Lexington Selected Yearling Sale ifjol för 120.000 dollar.

Modern Margarita Momma (e. Yankee Glide-Sheena Hall), 1.10,7*/$612.262, tränades av Jan Johnson och finalvann bland annat New Jersey Sire Stakes ($200.000) som treåring och samma år slutade hon fyra i Hambletonian Oaks. Året innan hade hon varit finaltrea i Merrie Annabelle.

Sin främsta avkomma av fem i startbar ålder är Marquis Volo (e. Credit Winner), 1.10,2*/$234.364, och i Sverige finns en annan av hennes döttrar; Margarita M. (e. Donato Hanover), 1.11,2ak/228.642 kr, tränas av Per Eriksson.

Rygg ledaren gav utdelning

Serverat i vinnarhålet fick Stella Jane (e. Crazed-Naughty Nana) i finalen i Kindergarten Classic ($236.030) för tvååriga ston av Corey Callahan. Duon övertog ledningen efter 400 meter, men lämnade över stafettpinnen till Sister’s Promise 200 meter senare.

Vid ingången till upploppet lyfte Corey Callahan ut Stella Jane till attack och 50 meter före mål var Sister’s Promise besegrad. Segermarginalen skrevs till 2,75 längder på 1.11,3. Spurtade piggt till andraplatsen gjorde Princess Deo (e. Trixton) på 1.11,7.

Trea var ledande Sister’s Promise (e. Father Patrick) på samma tid och fjärdeplatsen tog Jimmy Takter-tränade Can’t Touch It (e. Cantab Hall) också på 1.11,7 efter Yannick Gingras ha hittat loss från tredje inner 200 meter före mål.

Stella Jane. Foto: Lisa Photo

Stella Jane räknade in sin tredje seger för året på 13 starter och tidigare har hon vunnit ett försök i Kindergarten Classic ($10.000) och en division av Simpson Stake ($36.070) plus att hon var finalist i Breeders Crown (sjua) i starten innan nattens finalvinst.

Stella Jane är uppfödd av sin ägare Crawford Farms. Hennes mor Naughty Nana (e. Malabar Man) tog rekordet 1.14,4 och sprang in 77.647 dollar och Stella Jane är hennes första startande avkomma.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Första segern för toppstammad

Efter två raka andraplatser avlade You Could Be Mine maiden på Sundbyholm under tisdagskvällen.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
You Could Be Mine såldes för 570.000 kronor på Sweden International Yearling Sale 2018. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
You Could Be Mine såldes för 570.000 kronor på Sweden International Yearling Sale 2018. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Trixton-dottern You Could Be Mine ropade Roger Walmann in för 570.000 kr på Sweden International Yearling Sale 2018 och i april debuterade hon med ett andrapris i Örebro. Hästen följde upp samma placering i ett lopp på Mantorp i början av maj och igår kom äntligen första fullträffen.

I händerna på Örjan Kihlström tog You Could Be Mine ledningen direkt och hon vann lätt med gott om krafter i behåll på 1.18,4/2.140 meter. Det här var ett E3 Bonus-lopp för ston och segerchecken uppgick till 40.000 kronor.

Storebror är kulletta i Italien

Treåringen är undan Linda di Casei (e. Uronometro), 1.10,3ak/€860.490, som firade stora framgångar och deltog i Prix d’Amerique hos Alessandro Gocciadoro. Stoets första avkomma Axl Rose (e. Love You), 1.11,3ak*/4.965.339 kr, är ett år äldre än You Could Be Mine och kulltopp i Italien hos just Gocciadoro. Hästarna är uppfödda av Johan Sjöstrand och Magnus Jernemyr och efter You Could Be Mine såldes fölstoet vidare.

Axl Rose vann Gran Premio Allevamento som tvååring. Förra året toppade han Gran Premio Nazionale, Gran Premio Città di Napoli, Gran Premio Marangoni och Gran Premio Orsi Mangelli, men i Derbyt galopperade han i ledningen med mindre än 1.000 meter kvar.

Gårdagens vinnare är svenskfödd och anmäld till alla större lopp i Sverige.

Fakta

You Could Be Mine

Kön: brunt sto
Född: 27 april 2017
Härstamning: Trixton-Linda di Casei
Intjänat: 80.000 kronor
Resultat: 3 st: 1-2-0
Rekord: 1.17,5m
Ägare: SRF Stable
Uppfödare: Johan Sjöstrand & Stall SEFREMA HB
Tränare: Roger Walmann, Solvalla
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla

Expandera
Fokustema
V86 Bollnäs
Läs senare

Hur är stjärnans form?

Guli Anna var bäst bland stona som treåring, men efter en strulig vinter och galopp i årsdebuten är frågan given.
Hur står det egentligen till med formen inför kvällens start i Hälsingehambon?
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Guli Anna och Stefan Johansson vid segern i Kriteriestoet 2019. Foto Hanold/ALN
Guli Anna och Stefan Johansson vid segern i Kriteriestoet 2019. Foto Hanold/ALN

Stefan Johansson hymlar inte om att vintern inte alls blev som han hade hoppats på.
– Nej, det var ingen bra förkylning alls. Jag har haft många förkylda hästar i mitt stall och hon har varit en av de som varit hårt drabbad. Att förbereda henne på det vis jag hade önskat har inte varit möjligt, medger Umåkertränaren.

När stoet väl kunde sättas igång och tränas gick det inte alls som han hade förväntat sig.
– Hon var väldigt hetsig och bråkig. Det fungerade inte alls för henne, men vi hittade en annan gård att flytta henne till från och med den 1 april. Efter det lugnade hon ner sig och började må bra igen, sedan dess har det flutit på, men jag vill ändå säga att hon är väldigt lite tränad i vinter. Samtidigt är hon lättränad, fysiken har hon ändå i ordning i grund och just nu känns allt bra, säger Johansson.

Hon kändes stark i det skedet och hade säkert varit bland de tre främsta annars

Vid årsdebuten i början av april blev det galopp.
– Det var mitt fel. Jag blev för ivrig helt enkelt när jag såg att luckan var på väg att komma och hästen kom ur balans när jag försökte byta spår. Hon kändes stark i det skedet och hade säkert varit bland de tre främsta annars.

Så du är inte orolig över formen?
– Nej, jag säger inte att hon har toppform för det ska hon inte ha i det här skedet heller, men jag fick ett kvitto på att hon är längre kommen i alla fall än vad jag kanske hade trott. Det här är inte det viktigaste loppet i år och jag är väldigt mån om att ge henne en bra upplevelse. Vi ska ha häst i många år och jag kommer köra snällt med henne så att psyket inte tar stryk. Det är klart att det är stora pengar att köra om här och att jag gärna vinner, men det viktigaste för mig är att hon fortsätter kännas bra. Spontant tror jag det blir svår att plocka in 20 meter på hästarna som står på startvolten.

Skor på nu?
– Ja, det är ett litet minus, men det slet så mycket på hovarna i Skellefteå att jag inte tycker mig ha något alternativ, avslutar Stefan Johansson.

Startlistor till dagens tävlingar.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Andra raka för Lorentzon

Anette Lorentzon kunde räkna in en vinnare igår på Scioto Downs när Look In My Eyes vann för Elliott Deaton
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Anette Lorentzon vann lopp igår. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Anette Lorentzon vann lopp igår. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

En resa i vinnarhålet var vägen till vinst för den treårige valacken och Look In My Eyes (e. Lionhunter-Guilt Free) avgjorde med 1,5 längder på 1.12,1/1.609 meter.

Anette Lorentzon både äger och har fött upp Look In My Eyes och det var andra raka vinsten. Gårdagens vinst var värd 4.500 dollar.