Fokustema
Västergötlands Travsällskap
Läs senare

Axevalla söker ny vd: Ternemar mot pension

Efter lång och trogen tjänst på Axevalla är Benny Ternemar på väg att tacka för sig.

I september kommer han lämna sin roll som travbanechef vilket ligger till grund för att Västgötabanan söker efter en ny vd.
– Ett beslut som vuxit fram de senaste åren och nu känns det lämpligt att lämna över när travsporten står inför stora förändringar, säger Benny Ternemar.
Av
Emil Persson
Efter 33 år på Axevalla börjar Benny Ternemar se slutet. Vid det kommande årsskiftet har han tänkt gå i pension varpå Axevalla nu söker efter en ny VD. Foto: Mats Hansson/ALN
Efter 33 år på Axevalla börjar Benny Ternemar se slutet. Vid det kommande årsskiftet har han tänkt gå i pension varpå Axevalla nu söker efter en ny VD. Foto: Mats Hansson/ALN

Få om ens någon förknippas så starkt med Axevalla som Benny Ternemar. Efter att innehavt tjänsten som sportchef sedan år 1989 tillträde han som travbanchef för dussinet år sedan.
– När Johan Hägg slutade blev jag mer eller mindre påtvingad det jobbet. Jag var tydlig från början med att jag inte kände mig helt bekväm i den rollen utan tycker det är sportchefsjobbet som är mitt kall, men blev lovad god stöttning, säger Ternemar och trycker tydligt på vilka duktiga medarbetare han haft kring sig under de här åren.

Tillhörandes den klassiska ”1956-årgången” har han passerat 60 årsgränsen.
– Jag har sedan tidigare tittat på att gå i pension vid 62 års ålder. Det är ett beslut som vuxit allt starkare ju närmare det kommit. Dessutom står travsporten inför stora förändringar. Vad som kommer att hända år 2019 vet ingen med säkerhet och jag tycker därmed det känns rättvist att min ersättare ska chansen att förberedas under år 2018. Dessutom tror jag att det behövs en annan och bättre kompetens för den rollen än vad jag har, säger Ternemar.

Han syftar helt enkelt på ekonomi och siffror. Något som det blivit än mer av i jobbet som travbanechef än i den rena sportchefsrollen. Trots det har Axevallas ekonomi vuxit sig allt starkare och banan har flera år av plusresultat bakom sig.
– Missförstå mig rätt, det är inte så att jag inte kan räkna. Dessutom har jag haft en riktig stöttepelare i vår ekonomichef Ann-Marie Handfast, men nu slutar även hon.

Grundtanken var att Ternemar skulle sluta sitt jobb som travbanechef från och med sista maj detta år och därefter gå ner till 40 procent resterande del av året. Nu blir det istället en lösning där han kommer jobba heltid fram tills sista september innan han därefter avslutar året med en tjänst på 40 procent.
– ATG ska till exempel skiljas från ST, en process som ännu inte är klar exakt hur den ska gå till. Jag tror det kan vara passande att min ersättare går parallellt med mig under en period.

Stämpar du ut helt sedan?
– Vi får se. Om Axevalla vill så kan jag absolut vara med kring till exempel trippeltravet vilket är det jag brinner allra mest för. Jag har även sagt att jag inte är främmande för att ta plats i styrelsen. Jag vill inte bli en gammal tjurig gubbe som åker ut till Axevalla och bara klagar utan är gärna med och påverkar arbetet på ett eller annat sätt fortsatt, avslutar Benny Ternemar.

”Mr Axevalla”

Axevallatravet står inför en förändring. Foto: Martin Langels/ALN

Axevalla har påbörjat processen med att söka efter ny vd, men känner ingen stress.
– Nej, vi har en bra man som styr verksamheten nu så det är ingen panik på något vis. Även om Bennys titel har varit travbanechef så har ju vd-rollen ingått där i så stort pratar vi samma typ av tjänst nu, säger Västergötlands Travsällskaps ordförande Karl Alexanderson.
Likt Ternemar poängterar han noga de förändringar som såväl Axevalla som landets övriga travbanor står inför.
– Vi har en verksamhet som är under utveckling. Spelutredningen kommer påverka hela travsverige och det är inte helt lätt att veta hur vart det här kommer ta vägen. Vi känner att vi behöver stå på fler ben än bara travsporten och har en jättefin anläggning som vi kan göra mycket av, säger Alexanderson.

Går det redan nu säga om det är stort intresse för tjänsten?
– Det är för tidigt att svara. Ansökningarna går ut i mitten av februari, men visst hoppas vi på stort intresse. Jag tycker att det bör vara det för det finns mycket möjligheter.

Vad vill du säga att Benny Ternemar har betytt för Axevalla?
– Benny är verkligen Mr Axevalla i våra kretsar. Han är starkt förknippad med vårt varumärke och har utvecklat sporten mycket bra under de här åren. Han har flaggat för att han själv kan vara intresserad av någon typ av fortsättningen och det ska givetvis diskuteras, avslutar Karl Alexanderson.

Fokustema
Solvallas onsdagar
Läs senare

”Matlappen” fortsätter i april

Legolas.bet fortsätter med att ge direktstöd till hästägare under april.
– Den positiva responsen från hästägarna har gett oss härlig energi så vi kan inget annat än att fortsätta en månad till, säger verkställande direktören Martin Bengtsson.
Av
Lars G Dahlgren

Under tre onsdagar i mars ger Legolas.bet marknadsbidrag till hästägare i vissa lopp på Solvalla, nämligen spelformen Pick76 tre första avdelningar.

– Tanken var att endast köra detta i mars. Matlappen var ett sätt för oss att fira alla hästägare som tyvärr allt för länge fått kämpa stenhårt i motvind med villkor som är helt under isen. Nu kör vi även april ut så får vi se sedan var vi är och vad vi kan hitta på, säger Martin Bengtsson.

”Matlappens återinförande” kallar man det för, att bättra på vad hästägarna får för tredje-sjätteplaceringar i de här utvalda loppen. Det här är kopplat till att spelbolaget satsar på att etablera spelformen Pick76 som det renodlade Solvallaspelsalternativet till ATG:s saxade V86:a. Omsättningen på Pick 76 har de två första onsdagarna sedan lanseringen varit 179.000 respektive 217.000 kronor.

– Vi har strategiskt besluta att fokusera vår relansering av hästspel utifrån Solvallas onsdagar. Det är glädjande att resultatet under de två inledande omgångarna är stigande så jag tycker det är godkänt. Fler och fler kommer närmaste veckorna förhoppningsvis hitta till P76 på onsdagar, säger Martin Bengtsson.

Svensk Travsports generalsekretare Ulf Hörnberg säger att Legolas.bets satsning på hästägarna är ”fel väg att gå” och vill att spelbolaget tecknar samarbetsavtal med Svensk Travsport istället.

.– Jag har lämnat förslag till Ulf Hörnberg om att träffas nu i slutet av mars men han kunde inte. Jag har blivit hänvisad till några av hans kollegor istället. Vår dörr har alltid varit öppen men av olika anledningar har den stängts både en och två gånger i ansiktet. Vi har sedan den nya spellagstiftningen trädde i kraft januari 2019 inte fått ett enda avtalsförslag att ta ställning till. Så vi får se vad som händer. Får vi fart på vår P76:a på onsdagar har vi massor av idéer för att kunna bidra till sporten. säger Martin Bengtsson.

Legolas.bet saltar och pepprar nu sin onsdagssatsning lite till.

.– Vi har haft två lopp de första onsdagana där sjättepriset inte fallit ut. Istället för att vi behåller de pengarna får alla skötare som har en häst startande på P76 en matkupong. Det är bara för alla skötarna att på The Onion-restaurangen på stallbacken visa upp vem dom är och vilken häst som startar, så har de en matkupong. På Pick76-spelet kör vi nu också en tävling under april, säger Martin Bengtsson.

Fokustema
Bologna
Läs senare

Uppfödningsvinnare i årsdebut

Elva treåringar gör upp om Gran Premio Italia (€40.040) i Bologna på söndag och bland de anmälda finns Erik Bondos All Wise As.
Av
Claes Freidenvall

Distansen är 1.660 meter på Bolognas 800-metersbana och All Wise As (e. Varenne-Temple Blue Chip) årsdebuterar. Hon avslutade fjolåret med att vinna stoavdelningen i det italienska uppfödningsloppet Gran Premio Mipaaft Filly (€88.000) och den gången skötte Björn Goop tömmarna. Vem som kommer köra stoet på söndag är inte klart ännu.

Bland motståndarna finns Ayrton Treb (e. Majestic Son) och han jagar femte raka segern och i senaste starten vann han Gran Premio Etruria (€40.040) i Florens.

Startlista:

Gran Premio Italia (€40.040)
1.660 meter, autostart.

 1. Axel Degli Ulivi (e. Look Mp)
 2. Ayrton Treb (e. Majestic Son)
 3. A Sexygirl Par (e. Varenne)
 4. Antony Leone (Libeccio Grif)
 5. Al Capone Stecca (e. Napoleon Bar)
 6. Amancio (Love You)
 7. All Wise As (e. Varenne)
 8. Atomica Fas (e. Varenne)
 9. Ares Caf (e. Ideale Luis)
 10. Aida Francis (e. Zola Boko)
 11. Anastasia Trio (e. Nad Al Sheba)
Fokustema
Sulkysports krönikör
Läs senare

Klaus Koch tar över Lunden

Klaus Koch återvänder till sin gamla hemmabana och har utsetts till verkställande direktör på Charlottenlund. Idag klockan 10.30 presenterades Klaus Koch som ny vd.
Av
Claes Freidenvall
Klaus Koch har utsetts till verkställande direktör på Charlottenlund och började sin tjänst idag. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Klaus Koch har utsetts till verkställande direktör på Charlottenlund och började sin tjänst idag. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

– Jag har redan hunnit arbeta några timmar, säger Klaus Koch.

Det har blåst runt Charlottenlund de senaste veckorna. Banans verkställande direktör Michael Juul Nielsen sade upp sig och kort efteråt blev också banans ordförande Anders Hendriksen avsatt efter att misstroendevotum väckts mot honom.

Klaus Koch går knappast in på okänt vatten. Han har tidigare varit sportchef på Charlottenlund och han har också suttit i styrelsen i Det Danske Travselskab (DTS).

– Jag fick förfrågan dagen efter Michael Juul hade sagt upp sig och det var minst sagt överraskande. Någon tanke på att ta jobbet hade jag inte, men efter ha sovit på saken sade jag ja.

Arrangerade 24 Elitlopp

När Koch slutade på Lunden utsågs han till sportchef på Solvalla. Där började han den 1 november 1991 och under många år skötte han Elitloppet.

Klaus Koch som Elitloppspromotor. Foto: stalltz.se

– Totalt var jag med och arrangerade 24 Elitlopp på Solvalla och det sista 2015.

Efter ha avslutat sin tjänst på Solvalla har han också varit internationell promotor för flera storlopp, däribland VM-loppet på Yonkers, och även direktör för Bahrenfeld-banan i Hamburg. Klaus Koch är också krönikör på Sulkysport och han har fortfarande några uppdrag kvar i Hamburg.

Nu återvänder Klaus Koch till den danske huvudstadsbanan och han tillträder sin tjänst omgående.

– Det har alltid funnits i planen att någon gång flytta tillbaka till Köpenhamn och jag tyckte det var rätt läge nu också. Dessutom får jag närmare till mina barn eftersom de bor i Skåne.

”Sandgate” på Lunden

Sport