Fokustema
V75 Åby
Läs senare

”Bakskor är ett litet minus”

För två veckor sedan spetsade Night Brodde och Marc Elias hem ett silverdivisionsförsök på Jägersro.
Hur går det när han ska springa ett varv längre på V75 ikväll?
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Night Brodde och Conrad Lugauer. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Night Brodde och Conrad Lugauer. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Conrad Lugauer-tränade Night Brodde (e. Up And Quick) har skyhög kapacitet, men är inte alltid helt reglerbar. Som vid segern på Jägersro för två veckor sedan där han rusade undan i ledningen i stentufft tempo.

Då handlade det om kort distans, men dagens uppgift i silverdivisionen sker över 2.640 meter.

– Jag vet inte om distansen är plus eller minus. Han känns som en stark häst, inte bara snabb. Nu byter vi från helstängt huvudlag till norskt, så att han inte blir lika vass första 500-1.000 meterna, sade körande Marc Elias till V65 Direkt.

Från spår två bakom startbilen ligger vägen mot ledningen öppen, men två spår utanför finns loppets favorit, Robert Bergh-tränade Vikens High Yield (e. Love You)…

Marc Elias. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Jag hoppas att jag sitter i ledningen in i första sväng, men det är inget plus för startsnabbheten när vi bytt huvudlag. Det finns en intressant rygg i Vikens High Yield när det är open stretch och min häst kan spurta väldigt bra, det har han visat flera gånger. Jag ser två-tre olika möjligheter vad gäller taktik, sade Elias.

Conrad Lugauer och Marc Elias har en annan betrodd häst på Åby i Spartak Face (e. Viking Kronos) i V75-inledningen. Spår två och sprinterdistans handlar det om.

– Hästen har bra form och tävlat regelbundet, men har inte haft det rätta flytet. Han gillar bäst torr bana, så var det inte senast på Jägersro. Jag funderar på taktiken och ledningen är inte ett givet val när det fins open stretch. Att han måste tävla med bakskor är ett litet minus, vi hoppas att det bara gör honom lite, lite sämre, sade Marc Elias till V65 Direkt.

Bästa segerchansen?

– Night Brodde.

V75-tips: Förlänger segerraden

Fokustema
V75 Bergsåker
Läs senare

V75: ”Han är bästa chansen”

– Han är bästa chansen!
Jörgen Westholm är optimist inför V75 på Bergsåker på lördagen.
Och citatet ovan gäller inte den av hans hästar som är streckfavorit.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Gardner Shaw och Jörgen Westholm. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Gardner Shaw och Jörgen Westholm. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Rommetränaren Jörgen Westholm slog segerrekord som tränare 2020 med 134 triumfer till stallet och i pengar klev han över 15 miljoner kronor. Inom rikstoton blev det bland annat 14 STL-segrar och nu laddar Westholm med en kvintett till start inom V75 på Bergsåker.

Enligt spelarna kommer den bästa segerchansen sist, i sjätte avdelningen med streckfavoriten Gardner Show (e. Ready Cash), men Jörgen Westholm känner ännu mer för en annan av stallets hästar: Remarkable Feet (e. Andover Hall).

– Remarkable Feet (V75-1) visar fin utveckling och har höjt sig hela tiden. Han har utvecklat startsnabbheten på sistone och får jag spets kommer jag att köra där. Brodd i bakskorna fungerar bra, det gjorde det förra vintern. Han är min bästa chans, sade Jörgen Westholm till V65 Direkt.

Remarkable Feet är andrahandsfavorit i silverdivisionen, betydligt mindre streckad än favoriten Algot Zonett.

trav, travsport, sulkysport, v75, eskilstuna, e3, finaler
Jörgen Westholm. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Däremot är Westholm streckfavorit i bronsdivisionen med Gardner Shaw (V75-6), som var trea på topptid i klass I-finalen på Solvalla på annandagen.

– Han var fantastisk fin i STL-finalen. Vi kom snett på det och fick backa, men sedan var det en visslande spurt på upploppet. Nu har han fina förutsättningar. Han var stabil när han tävlade i voltstart senast och jag tror att han klarar spår nio. Jag tror att det blir jänkarvagn igen även om det är voltstart, han är inte så stor så det är inga problem att vända upp i den, sade Westholm till V65 Direkt.

Jörgen har ytterligare tre V75-hästar till start.

Reven Dejavu (V75-3) gjorde sitt bästa lopp för oss senast sett till hur han travade. Han bör ha gått framåt med loppet i kroppen och ska vara bättre än senast, men framför allt var det viktigt då att han fick travet att stämma. Hästen kommer att duga på rikstoton framöver, men är kanske inte riktigt klar för det ännu.

Guli Rubin (V75-4) var blek i senaste starten, men har fina förutsättningar nu. Han är ett skrällbud om han hittat formen, men han var lite för dålig senast för att jag ska höja honom.

Wild Knight (V75-6) är jämn och säker och drar in en fin slant till sina ägare den här gången också, men han vinner inte.

V75-tips: Två finska pinnar, tack!

Fokustema
Inför V86
Läs senare

Inför V86: Borta bra – hemma bäst?

Ett högkapabelt sto som gör tävlingsdebut för ett formstall.
Är det så enkelt att Hankpanky Peyton (V86-8) är en klockren vinnare inom onsdagens V86-spel?
– Hästen känns fin, men vi får se hur det ser ut när det blir lopp, säger ägaren och uppfödaren Ulf Lundqvist.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Ulf Lundqvist och Jorma Kontio flankerar Hankypanky Peyton efter en seger på Solvalla. Är hon åter en vinnare i huvudstaden under onsdagskvällen? Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Ulf Lundqvist och Jorma Kontio flankerar Hankypanky Peyton efter en seger på Solvalla. Är hon åter en vinnare i huvudstaden under onsdagskvällen? Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Tillsammans med sin fru Anna-Maria Lundqvist står han bakom de Hankypanky-hästar som tävlat med stor framgång och segeraptit.

Hankypanky Peyton (e. Going Kronos) tillhör i allra högsta grad den skaran efter att inlett karriären med sju raka segrar. På de efterföljande åtta har det dock ”bara” blivit en seger vilken togs i början av juli i Gävle.

Nu finns hon åter norröver då Ulf och Anna-Maria valde att ta hem hästen i början av september. Det är Anna-Marias pappa Staffan Sundgren som står som tränare till det nu sexåriga stoet.
Samme Sundgren som bland annat tävlade framgångsrikt med såväl Gin Spraket (e. Speedy Spin) 1.13,7ak/1.421.700 kr som Gin Zooter (e. Zoot Suit) 1.15,4m/559.800 kr under 1990-talet.

Banjobb i Bollnäs

Det blev blott fem starter för Hankypanky Peyton under femåringssäsongen och resultaten uteblev.
– Jag vet inte riktigt varför faktiskt. Hon kom hem från Timo Nurmos i fint skick så det fanns inget att anmärka på det området. Vi tar omtag nu och hon har har tränat på regelbundet under fyra månaders tid.

Hur känns hon?
– Fin. Allt verkar bara bra i träningen. Jag körde 1.19/2.600 meter med henne inne på Bollnästravet i förra veckan. Det hade regnat som tusan och gick inte köra fortare, men hon har flera jobb i sig innan det också och jag tycker hon är bra förberedd. Såhär långt är allt som det ska vara, men så får vi se i loppet sedan hur det verkar.

”Det där sköter han”

I onsdagens lopp – V86-spelets avslutande avdelning – dyker Hankypanky Peyton upp från spår tre bakom bilen och möter bara ston.
– Jag smög fram spåret och vi fick precis ett sådant läge som jag hade önskat mig. Däremot ger jag inte Ulf Ohlsson några körorder. Han är så påläst och har bra koll så det där sköter han. Ulf har kört mycket för oss förr i tiden och jag uppskattar honom som kusk.

Att stallets hästar är i ordning har Ohlsson redan blivit varse. Dagen före nyårsafton körde han Hankypanky Redbank (e. Love You) till vinst på Gävletravet. Valackens andra i följd.
– Hästen vann även på Färjestad i början av december och jag vill nog påstå att han var ännu bättre i ordning då, men det var skönt att stallformen håller i sig. Året avslutades på bästa sätt så jag hoppas vi kan inleda positivt också, avslutar Ulf Lundqvist.

Fokustema
Axevalla
Läs senare

Preparerad för storloppsvinst?

Trots att Phoenix Photo (V75-7) inte har startat på fem månader så väljer Svante Ericsson penningstinna Sylvesterloppet som comebackuppgift för sexåringen.
– Jag såg det här loppet för en och en halv månad sedan och har vässat rejält, säger Solvallatränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Svante Ericsson ser fram emot dagens storlopp på Axevalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Svante Ericsson ser fram emot dagens storlopp på Axevalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Även om årsavslutningen lämnat en del övrigt att önska på grund av sjukdom i stallet så ser Ericsson positivt på 2020.
– Vi har gått från åtta till 30 hästar så det har verkligen blivit ett lyft för stallet. Nästa år fyller det på med fem treåringar så då får vi lite fler starthästar också att att synas med.

I väntan på att de ska börja tävla så är det andra namn så som Phoenix Photo som får göra reklam för verksamheten och hur formstatusen är på sexåringen undrar säkert många.
Faktum är att Super Photo Kosmos-sonen inte synts till på tävlingsbanan sedan den 21 juli.
– Han behövde ett break, blev uppfräschad och tränade rejält. Sedan var tanken att han skulle börjat tävla igen för två månader sedan, men då hade jag sjuka hästar i stallet så det blev inte av. Sedan fick jag syn på det här loppet för en och en halv månad sedan. Han står perfekt inne på startvolten och jag ville ogärna köra honom över klassgränsen.

”Tror alltid på hästen”

Med blott 12.000 kronor från att kliva över nästa tilläggsgräns så har inte Ericsson ansett sig haft något annat alternativ än att trimma hemmavid.
– Och han är rejält vässad. Normalt sett inför en återkomst kör jag 1.22/2.600 meter, men den här hästen har gått såväl ett jobb efter just 1.22/2.600 meter som 1.17/2.600 meter. Hästen känns jättefin, framförallt är det positivt hur han travar. Han har travat som en kråka tidigare, men så känns det inte nu utan jag bedömer honom som formstark.

Vad kommer du säga till Jorma Kontio som kör honom i loppet?
– Inte så mycket mer än att hästen är bäst i ledningen eller när han får gå invändigt och att jag tycker hästen har bra form.

Vad förväntar du dig idag?
– Att hästen gör en bra insats. Sedan om det räcker till en fjärdeplacering eller seger återstår att se, men jag tror alltid på den här hästen när jag startar honom för jag håller Phoenix Photo högt, avslutar Svante Ericsson.

V75-tips: Stora pengar på Nyårsmenyn?