Fokustema
Åmål V86
Läs senare

Banrekord med sex tiondelar

Cool Keeper är på väg mot tre intjänade miljoner kronor – det fattas 17.000 kronor – och passade samtidigt på att krossa Machtemans banrekord på Åmåls 800-metersbana med sex tiondelar sedan Broadway Hall-sonen landat på 1.11,2a/1.680 meter.
Av
Claes Freidenvall

– Tacka gudarna och vädret för det, sade Leif Witasp.

Cool Keeper (e. Broadway Hall) fick ingenting gratis under vägen och dessutom blev han het på kuppen.

– Jag såg att jag inte kunde vara med och köra om ledningen, men så felade Goops häst (Punk, reds. anm.) och då körde jag till. Öppningen blev häftig och när vi kom till spets blev Cool Keeper het, fortsatte Witasp.

Orizzonte Trio tog hand om täten när Punk galopperade i första kurvan och efter snabba 1.09,3 första 500 meterna valde Stefan Söderkvist att lämna över taktpinnen till Cool Keeper, vilken drog iväg i flera längders ledning.

Klockan för kilometerpasseringen visade 1.11,2 och den farten höll Cool Keeper uppe in i mål och även om Star Advisor Joli närmade sig hela upploppet ned behövde aldrig Leif Witasp pressa sin häst för fullt.

– Han har varit lite på gång ett tag och jag hoppas att han kommer tillbaka där han en gång var. Hela förra året var han nämligen drabbad av sjukdomar, men nu verkar han blivit kvitt det.

Spets segermelodin

Spets är ofta ett beprövat segerrecept i Åmål, men Kjempen (e. Odins Kjempe) var bara bäst från dödens i kallblodsloppet. Han övertog ledningen på sista bortre långsidan när Strikkeprinsen galopperade. Bilbo B.S. spurtade starkt över upploppet, men var aldrig något riktigt hot och Kjempen slog till på nya rekordet 1.25,8/2.500 meter.

– Nej, Kjempen vann väldigt lätt. Jag behövde inte öppna öronen eller använda mig av norsken. En väldigt stark häst, konstaterade Jorma Kontio.

Fakta

Åmål 28 juni

Rätt V86-rad: 4-5-4-3-1-2-9-10 Utdelning: Åtta rätt: 62.718 kr Sju rätt: 840 kr Sex rätt: 99 kr Omsättning: 20.428.020 kr.
Expandera

Toppstammade Glenn Boko inledde V86-omgången för Olle Goop och därmed blev Goop S:r hundraprocentig sedan han placerat sin enda styrning, Cantab Hall-sonen Glenn Boko, i täten mitt i första sväng.

Drygt 1.200 kvar kom segermaskinen Mack Dragan upp på utsidan och trots att han lade press på Glenn Boko sista 550 meterna var Goops häst aldrig hotad på 1.14,9a/2.080 efter 1.13 sista 800 meterna.

– Ledningen är en viktig faktor och Glenn Boko är precis som sin mor Joy Ås väldigt kvick i benen, sade Olle Goop.

Sonen Björn ville inte vara sämre och vann ett försök i Diamantstoet med O.M. Dont Cry (e. Improve Ås) från ledningen. Första kilometern gick inte fortare än 1.17,8 och när det fyraåriga stoet avrundade sista 800 meterna efter 1.10,5 ställdes konkurrenterna schack matt.

– Hon gick undan på ett väldigt bra sätt, sade Björn Goop.

Första segern på hemmaplan

Ändå Något och 70.000 kronor gick till hemmatränaren Nils L Norelius segermaskin Barkevius Mingo (e. From Above), vilken dessutom passade på att bli miljonär. Segertiden 1.14,0/2.500 meter var dessutom nytt banrekord och det var ett 15 år (!) gammalt rekord (Doubledealer) som putsades med åtta tiondelar.

– Det var väldigt kul att han passerade en miljon kronor, sade Nils L Norelius, som var lite bekymrad att det varit lite för lång tid sedan förra starten.

Någon ringrost visade inte From Above-sonen – hade inte startat sedan Elitloppshelgen – och Carl Johan Jepson kunde överta kommandot 1.550 kvar, men fick inte ligga still därframme speciellt länge. Varvet från mål satte utvändige Västerbo Arthur och Kim Eriksson upp tempot, men de föll på eget grepp.

– Från ledningen ska det till en bra häst för att slå Barkevius Mingo, sade Carl Johan Jepson.

Bara bäst var You to Neat (e. Federal Flex) i första årssegern för Magnus Jakobsson. Duon kunde överta frontpositionen utan strid efter första kurvan. Tempot skruvades upp sista 600 meterna och med bestämda kliv stegade valacken enkelt ifrån över målrakan på 1.14,6a/2.080 meter.

– Det var mycket vunnet när vi kom till ledningen och han vann lätt, sade Magnus Jakobsson.

Från spets triumferade också Fredrik Solbergs Mara Boudream (e. Offshore Dream) i ST:s Unghästserie. Peter Untersteiner fick trolla bort första kilometern på 1.21,5. Efter 1.15,8 sista rundan tog stoet sin första seger i karriären på 1.19,4/2.080 meter.

– Lätt och fin i steget. Hon var väldigt loj och sprang mest och tittade på allt annat, men det var en käck häst, sade Peter Untersteiner.

Mot Derbyt

Havbergs Knight (e. Scarlet Knight) avrundade V86:an med en vass spurt och nådde länge ledande R.K. King precis före linjen i ett klass I-försök för Fredrik B Larsson på 1.14,3a/2.480 meter.

– Det är ett kort upplopp och det gäller att vara snabb och det var Havbergs Knight ikväll, sade Fredrik B Larsson.

För Havbergs Knight var det andra rikstotosegern för säsongen, men Fredrik B Larsson smider större planer än så…

– Först blir det V75-final och sedan kan Derbyt i höst vara intressant. Han är en riktig kämpe och visade verkligen fighterhjärta ikväll.

Fokustema
V75-jackpot Örebro
Läs senare

V75-jackpot: ”Nästan osannolik”

Karriärens bästa år som tränare 2023 och raketstart på det nya året.
Fyller Maria Törnqvist på årets segertåg med vinst i lärlingsloppet när det är stor V75-jackpot i Örebro?
Så här säger hon om sin trio.
Av
Mathias Hedlund
Maria Törnqvist. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Maria Törnqvist. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Hästen det handlar om är fint stammade, femåriga stoet Gelato Pellini (e. Trixton), vars mamma Jullan (e. Juliano Star), 1.13,3am*/1.571.814 kr, tävlade duktigt i Stig H Johanssons regi. I avelsboxen har hon bland annat blivit mor till Julia Palema (1,5 miljoner).

Dit har Gelato Pellini en bra bit att vandra, men hennes vinterform går inte av för hackor och sent omsider börjar Maria Törnqvists travare få utdelning på sitt kunnande.
– Vi tyckte redan förra året att hon hade kapacitet att kvala in till Stochampionatet, men det häxade hela året. Det var stolpe ut med startspår och lopputveckling. Det var jobbigt att inte få utdelning, men nu fått det, sade Maria till V65 Direkt.

Maria Törnqvist-tränade Gelato Pellini och Dwight Pieters. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Sedan slutet av november har sex starter givit tre segrar och ytterligare två pallplatser, däribland en tredjeplats i ett diamantstoförsök från spår tolv över sprinterdistans.
– Hon har hållit formen länge, verkligen länge, och att begära att det ska hålla i sig är nästan osannolikt, men hon känns jättefin hemma och finns ingen anledning att tro att hon tappat formen, sade Maria.

Nu har hon dragit fjärdespår bakom bilen tillsammans med Julian Cordeau i lärlingsloppet (diamantstoet) över medeldistans.
– Att det varit 1.600 meter i senaste starterna är mer en tillfällighet. Hon är start och snabb och tål att göra jobb utvändigt. Ledningen vore en fördel och startsnabbheten är god. Normalt kan hon öppna rejält och spår fyra-fem i Örebro är gynnsamt.

Tänt till av montéstart?

Törnqvist plockar även ut en duo i bronsdivisionen (V75-7), men där var inte Fru Fortuna nådig. Spår elva och tolv blev utfallet av spårlottningen för Fighter Simoni (e. Orlando Vico) och Bold Request (e. Bold Eagle).
– Fighter Simoni gillade att tävla under sadel senast. Han är stark och om det blir hårt tempo så är han stark till slut. Han gillar att spurta och gå bakifrån. Jag är övertygad att äldre hästar tycker det är roligt att tävla under sadel som omväxling när man kan rida mer spårsnålt när inte vagn bakom sig. Det var bra för hästen när han fick gå invändigt.

För Bold Request är utgångsläget inte alls passande.
– Han är en frontrunner. Jag gillar hästen jättemycket och han har väldigt hög lägstanivå, men har fräschörproblem. Jag ställde av honom i tid förra säsongen för att träna och jag hoppas att han håller ihop bättre i år, sade Maria Törnqvist till V65 Direkt.

***

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport finns följande alternativ:

Sulkysport Lilla V75 – 15 andelar á 75 kr/styck

Sulkysport V75 – 15 andelar á 150 kr/styck

Sulkysport Stora V75 – 15 andelar á 250 kr/styck

Fokustema
Danmark
Läs senare

Extreme närmar sig start

Efter snart två års frånvaro från tävlingsbanan börjar danske stjärnan Extreme äntligen närma sig comeback i sin nya regi.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Extreme med sin tidigare tränare Steen Juul. Foto Kjeld Mikkelsen/KM FOTO
Extreme med sin tidigare tränare Steen Juul. Foto Kjeld Mikkelsen/KM FOTO
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– Träningen av Extreme går enligt plan, och vi har nu gjort ett schema när han kommer tillbaka till tävlingarna. Naturligtvis beroende på vädret under den kommande perioden, säger Flemming Jensen till travservice.dk.

Flemming Jensen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Flemming Jensen har lagt upp schemat för Extreme (e. Chocolatier-Swiss Watch), 1.09,7ak*/3.176.738 dkk. I slutet av mars ska han gå ut i ett provlopp och den 5 april är comebacken i Ålborg planlagd till.

För Flemming Jensen kvalade Extreme den 27 november förra året i Ålborg på 1.19,1/2.140 meter med ett galoppinslag. Senaste starten skedde i Paralympiatravet 2022 och då slutade han tvåa bakom Who’s Who i regi Steen Juul och bjöds in till Elitloppet.

Fick ett år på sig

Tyvärr drabbades han av en skada samma vecka som Elitloppet skulle köras och tvingades strykas från starten. Drygt ett år senare – i juni 2023 – flyttades Extreme till Flemming Jensen. Den nye tränaren fick ett år på sig för att försöka få Extreme i stridbart skick och i samband med flytten sade delägaren Peter Willhelmsen till travservice.dk då:

– Flemming har antagit utmaningen och vi har gett honom fram till den 1 april 2024. Om Extreme inte är tillbaka då måste vi inse att hans tävlingskarriär är över.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Bästa möjliga start

Har man en mor som själv blev miljonärska och därtill är syster till en derbyvinnare får man per automatik förväntningar på sig.
Av August Zonetts tävlingsdebut att döma så har han förutsättningar för att leva upp till det!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Wäjersten kunde dra på smilbandet efter torsdagens toppkväll på Bergsåker. Bland de fyra
segergodsen fanns debutanten August Zonett. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Daniel Wäjersten kunde dra på smilbandet efter torsdagens toppkväll på Bergsåker. Bland de fyra segergodsen fanns debutanten August Zonett. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Daniel Wäjersten hade en riktig toppkväll på Bergsåker med fyra tränarsegrar på lika många försök.

Den hundraprocentiga kvällen inleddes med seger för treårige August Zonett (e. Pojke Kronos) som utan omsvep löste sin uppgift i Svensk Travsports Unghästserie.

Fakta

August Zonett

Treårig svartbrun valack e. Pojke Kronos–Ester Zonett e. Pine Chip

St: 1: 1–0–0, 1.18,3m, 50.000 kr

Ägare: Stall Zonett.
Uppfödare: Tomwik AB, Sundsvall.

Tränare: Daniel Wäjersten, Bergsåker.

Från springspår uppträdde hästen som en rutinerad tävlingshäst, pep till tät med lätthet och joggade ifrån sina konkurrenter med två längder för att komma hem på 1.18,3/2.140 meter.

Underlaget bedömdes som lätt, men flera aktiva uttryckte under kvällen att banan var lite krävande och tungsprungen så tidsnoteringen var nog lite vassare än vad den ser ut att vara.

Triumfen var värd 50.000 kronor och redan på onsdag väntar ny start för August Zonett hemma på Bergsåker.
– Han kvalade redan i november, har alltid legat i framkant och har rätt uppfattning. Vi kom iväg bra från start och nådde ledningen. Vi fick bestämma en bit och han gick undan på ett fint sätt, sade Daniel Wäjersten i Bergsåkers vinnarcirkel.

Supersto

August Zonett har toppstammade Pojke Kronos (e. Donato Hanover-Flicka Kronos) som far och är den förste av totalt åtta avkommor till hingsten att ha startat från hans kull född år 2021.

Totalt finns det 181 avkommor efter Pojke Kronos bland vilka Otroligosåfin, 1.11,5ka/949.500 kr – som vann i Östersund för tio dagar sedan och snart passerar miljon intjänat – nått längst.

August Zonetts mor Ester Zonett (e. Pine Chip) 1.12,6ak/1.472.197 kr vann 14 av 68 starter under sin karriär som bland annat innehöll en tredjeplats i Sto-SM år 2011 bakom Dileva Käll samt Global Kitten.

Därtill vann hon fyra STL-lopp och Grand Prix de Noel (€30.000) i franska Bordeaux.

August Zonett är hennes sjätte avkomma och bland de tidigare är det två som gjort avtryck i form av Klara Zonett (e. Maharajah) 1.13,2ak/419.900 kr samt Elsa Zonett (e. Pojke Kronos) 1.13,2ak/200.200 kr.

Ester Zonett är i sin tur halvsyster till superstoet Hilda Zonett (e. Spotlite Lobell) 1.10,5ak/15.434.377 kr, men det finns ytterligare en miljonär med i syskonskara i form av Palmer Zonett (e. Lindy’s Crown) 1.12,0ak/1.602.126 kr.

August Zonetts stamtavla på BreedersBible.com.