Fokustema
V86
Läs senare

Barry tog ton

Knappt, men Barry Wadd behöver inte be om ursäkt för sin seger på Solvalla efter ha fått öppna tufft för att komma till spets. Sedan fick den fyraårige valacken sträcka på sig ordentligt för att hålla undan för Fast Moving Cash i finishen.
Av
Claes Freidenvall
Invändige Barry Wadd  och Tomas Pettersson håller undan för vasst spurtande Faast Moving Cash. Foto: Martin Langels/ALN
Invändige Barry Wadd och Tomas Pettersson håller undan för vasst spurtande Faast Moving Cash. Foto: Martin Langels/ALN

– Det är en rejäl häst som jag hoppas att vi ska få lite glädje av framöver, sade Tomas Pettersson.

Barry Wadd (e. Super Photo Kosmos) inledde utan rygg och Tomas Pettersson valde att satsa mot täten i ett tidigt skede.

– Han klev ju iväg rätt bra och jag trodde att Claes skulle släppa ledningen med Maverick Dream, som fått offra mycket krafter för att komma dit. Istället fick vi lite halvsvar, men jag valde ändå att fortsätta och köra.

Fakta

V86 Solvalla-Åby 9 januari

Rätt V86-rad:

2-5-5-6-3-5-4-7

Utdelning:

Åtta rätt: 88.103 kr
Sju rätt: 193 kr
Sex rätt: 17 kr

Omsättning: 26.110.960 kr.

Expandera

Till ledningen kom Barry Wadd 1.500 kvar, men på upploppet kom Fast Moving Cash stormande och det skiljde bara nos i mål.

– Det kändes bra 100 kvar, men det blev hårt sista biten. Innerspåret passade honom inte och Zoccer Wadd sprang mest och skyfflade. Annars tycker jag att Barry Wadd har mognat rejält.

Segertiden skrevs till 1.15,2a/2.140 meter och det var andra triumfen i karriären på 16 starter. Modern var desto mer frekvent i vinnarcirkeln; Zoccer Wadd (e. Running Sea), 1.13,0am/4.948.064 kr, vann hela 30 lopp på 105 starter.

Gjorde sin plikt

Storfavoriten Illuminate (e. Ready Cash) inledde streckspelet på Åby och kunde överta ledningen 1.600 kvar från Making Love och väl i spets fick Bernardo Grasso dra ner på farten. Den femårige valacken behövde inte trava snabbare än 1.19,8 första 2.000 meterna.

På upploppet fick Making Love och Robert Bergh chansen från ledarryggen, men Bernardo Grasso kunde sitta still bakom Joakim Lövgrens häst och vinna bekvämt på 1.17,6a/3.140 meter.

Bernardo Grasso satte också dit Marjons Victory (e. Quite Easy) i en stenhård trehästarsstrid och höll undan med minsta möjliga marginal för Modern Love. Därmed kunde Grasso räkna in en dubbelseger och precis som Illuminate tränas han av Joakim Lövgren.

– Jag hade stora förhoppningar inför kvällen eftersom jag visste att båda hästarna var i väldigt fin form, sade Bernardo Grasso.

Fyra tränarsegrar

Ännu enklare blev det för Johan Untersteiner och Kaiser Håleryd (e. Raja Mirchi) sedan duon hittat till täten i mitten av första sväng. Första halvvarvet travades efter 1.11,1 och valacken varvade på 1.13,2. Mitt på upploppet fick Kaiser Håleryd sträcka ut och gick undan med säkra längder på 1.12,8a/1.640 meter.

– Det var en fin åktur hela vägen sedan vi kommit till spets, sade Johan Untersteiner.

Redan ett lopp senare var Johan Untersteiner tillbaka i vinnarcirkeln och såg till att Peter Untersteiner fick sin fjärde tränarseger (Love Håleryd och Majestic Wine vann också) för kvällen. Bakom Pastor Power (e. Pastor Stephen) var det också spets som var ensam på plan från spets på 1.14,7

– Jag körde lite fortare än planerat, men han drog iväg lite i sitt eget tempo. Pastor Power tågar bara på och det kändes redan senast att det här är en häst under utveckling. Han visar verkligen V75-klass, sade Johan Untersteiner.

Skrällvann

Kevin Oscarsson hittade till täten i ett sprinterlopp och behövde inte köra fortare än 1.16,5 första varvet med Anddontsayitsover, men det hjälpte föga mot finskan Lil Belinda (e. Anythings Possible) när Kenneth Haugstad satte full fart från tredje ytter 700 kvar. Stoet svepte fram till ledaren halvvarvet från mål, satte omgående kniven i Anddontsayitsover och skaffade sig några längders försprång in på upploppet, men det var trötta hovar sista biten.

– Nästan för exakt ett år sedan vann hon samma kväll på Solvalla och det var enda segern hon tog under fjolåret. Jag satte allt på ett kort när jag inte fick någon rygg att gå i på baksidan och hoppades att ingen skulle hinna ifatt oss. Det var en chansning och den gick hem den här gången, sade Kenneth Haugstad efter ha satt dit 43-oddsaren Lil Belinda.

En stenhård öppning – 1.09,5 första 500 meterna – spelade mindre roll för Shorthanded Jag (e. Jag de Bellouet) när Björn Goop fick dra i handbromsen och passera första kilometern på 1.16,0. På upploppet stegade bara den sexårige valacken undan till andra raka triumfen på 1.14,7a/2.10 meter.

Björn Goop fick ordentlig fart på Micro Vick (e. Micro Mesh) i V86-avslutningen och efter ha attackerat i vida spår ute i slutsvängen försvann Emma Holmqvists sjuåriga sto till en plättlätt vinst på 1.15,5a/2.140 meter.

– Det gick jättefort till slut och enligt tränaren kunde hon göra en hel del själv och det gjorde Micro Vick också, sade Björn Goop.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Vikings Preacher tillbaka i vinnarcirkeln

Sexårige Vikings Preacher testade en ny disciplin under torsdagen och löste uppgiften med bravur.
Av
Pär Gustafsson

Förra vintern härjade Vikings Preacher (e. Pastor Stephen) friskt i rikstoton och för ganska precis ett år sedan vann hästen en klass I-final från bricka tolv, men sedan dess har framgångarna uteblivit och hästen hade ingen vacker resultatrad när han kom till start på Åby igår.

Där provade han monté för första gången och började med dubbla tillägg. Ridande Malin Andersson var offensiv och placerade Vikings Preacher i ledningen in på slutrundan. Star Keeper utmanade rejält över upploppet, men ledaren svarade ärligt och höll undan med hals.
– Nu mår jag bra efter allt strul som varit. Hästen stod utan poäng och då tog jag en chans och provade monté. Malin provred hästen för 14 dagar sedan, hon var nöjd och då var det bara att anmäla, sade Tony Löfqvist.

Han var fantastiskt duktig, men det finns lite att slipa på

Vikings Preacher avverkade sista rundan efter 1.16 och landade på 1.15,5/2.180 meter i montédebuten. Förstapriset uppgick till 35.000 kronor och nu passerade hästen 700.000.
– Förra året fick jag rida många fina hästar och nu har jag även Vikings Preacher. Det var kul att få chansen. Han är stark och rejäl, men det kändes både i lopp och värmning att hästen är färsk montén. Han var fantastiskt duktig, men det finns lite att slipa på, sade ryttarinnan Malin Andersson.

Hon hade ett starkt år i sadeln 2019. Andersson red 92 lopp (9-10-9) och hästarna sprang in 743.336 kronor. Det här var hennes första vinst i tredje försöket 2020.

Fakta

Vikings Preacher

Kön: ljusbrun valack
Född: 15 april 2014
Härstamning: Pastor Stephen-Ellen Will
Intjänat: 701.800 kronor
Resultat: 29 st: 8-3-1
Rekord: 1.12,4ak
Ägare: TL Trav & Konsult AB, Billdal
Uppfödare: Tony & Gunnar Löfqvist
Tränare: Tony Löfqvist (a), Åby
Ryttare: Malin Andersson (a), Åby

Expandera
Fokustema
Matchning
Läs senare

Bold Eagle till Elitloppet – Cleangame till USA?

Sebastien Guarato var i en intervju med Kanal75 synnerligen positivt inställd till Elitloppet med Bold Eagle (e. Ready Cash). Och så har Cleangame fått inbjudan till ”VM-loppet”.
Av
Ola Lernå
Cleangame vann Prix du Luxembourg ifjol och har fått inbjudan till årets ”VM-lopp” på Yonkers. Foto Mia Törnberg
Cleangame vann Prix du Luxembourg ifjol och har fått inbjudan till årets ”VM-lopp” på Yonkers. Foto Mia Törnberg

Egentligen är kanske Face Time Bourbon hästen alla vill se på Solvalla, men tränare Guarato säger till Kanal75 att det inte är aktuellt.
– Han är bara fem år i år och kommer ha mycket avelsbestyr under våren. Men nästa år, när han är sex år kan det bli aktuellt, säger Guarato till Kanal75.
Däremot är Bold Eagle högaktuell.
– Han har blivit mer av en sprinter och därför kommer vi sikta mer mot sådana lopp, till exempel Elitloppet senare i vår, säger Guarato till Kanal75.
När Jean Michel Bazire vann på Vincennes igår med danskfödde C.D. (e. Great Challenger) dök Yonkers högste chef Alex Dadoyan upp i vinnarcirkeln berättar Paris Turf. I handen hade han en inbjudan för Cleangame (Ouragan de Celland) till International Trot, vilket i år ska köras 12 september med en miljon dollar i prissumma.
Cleangame, med 33 segrar på 50 starter och 1,2 miljoner euro intjänat, är givetvis också högvilt för Solvallas sportavdelning när de diskuterar Elitlopp.
Nästa start för Cleangame är planerad till 21 mars på Vincennes då valacken dyker upp i Prix du Bois de Vincennes över 2.850 meter voltstart med 40.500 euro till vinnaren.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Jansson gör comeback

Torbjörn Jansson drabbades av en hjärtinfarkt på nyårsafton, men nästa vecka är lånekusken tillbaka i tävlingssulkyn.
Av
Pär Gustafsson
Torbjörn Jansson. Foto Mia Törnberg
Torbjörn Jansson. Foto Mia Törnberg

Solvallakusken har inte kört lopp sedan den 28 december och kommande onsdag gör han comeback. Torbjörn Jansson mjukstartar med en styrning – i lopp 3 sitter han upp bakom Hans-Owe Sundberg-tränade Selected News.

”Jag känner mig pigg”