Fokustema
V86
Läs senare

Barry tog ton

Knappt, men Barry Wadd behöver inte be om ursäkt för sin seger på Solvalla efter ha fått öppna tufft för att komma till spets. Sedan fick den fyraårige valacken sträcka på sig ordentligt för att hålla undan för Fast Moving Cash i finishen.
Av
Claes Freidenvall
Invändige Barry Wadd  och Tomas Pettersson håller undan för vasst spurtande Faast Moving Cash. Foto: Martin Langels/ALN
Invändige Barry Wadd och Tomas Pettersson håller undan för vasst spurtande Faast Moving Cash. Foto: Martin Langels/ALN

– Det är en rejäl häst som jag hoppas att vi ska få lite glädje av framöver, sade Tomas Pettersson.

Barry Wadd (e. Super Photo Kosmos) inledde utan rygg och Tomas Pettersson valde att satsa mot täten i ett tidigt skede.

– Han klev ju iväg rätt bra och jag trodde att Claes skulle släppa ledningen med Maverick Dream, som fått offra mycket krafter för att komma dit. Istället fick vi lite halvsvar, men jag valde ändå att fortsätta och köra.

Fakta

V86 Solvalla-Åby 9 januari

Rätt V86-rad:

2-5-5-6-3-5-4-7

Utdelning:

Åtta rätt: 88.103 kr
Sju rätt: 193 kr
Sex rätt: 17 kr

Omsättning: 26.110.960 kr.

Expandera

Till ledningen kom Barry Wadd 1.500 kvar, men på upploppet kom Fast Moving Cash stormande och det skiljde bara nos i mål.

– Det kändes bra 100 kvar, men det blev hårt sista biten. Innerspåret passade honom inte och Zoccer Wadd sprang mest och skyfflade. Annars tycker jag att Barry Wadd har mognat rejält.

Segertiden skrevs till 1.15,2a/2.140 meter och det var andra triumfen i karriären på 16 starter. Modern var desto mer frekvent i vinnarcirkeln; Zoccer Wadd (e. Running Sea), 1.13,0am/4.948.064 kr, vann hela 30 lopp på 105 starter.

Gjorde sin plikt

Storfavoriten Illuminate (e. Ready Cash) inledde streckspelet på Åby och kunde överta ledningen 1.600 kvar från Making Love och väl i spets fick Bernardo Grasso dra ner på farten. Den femårige valacken behövde inte trava snabbare än 1.19,8 första 2.000 meterna.

På upploppet fick Making Love och Robert Bergh chansen från ledarryggen, men Bernardo Grasso kunde sitta still bakom Joakim Lövgrens häst och vinna bekvämt på 1.17,6a/3.140 meter.

Bernardo Grasso satte också dit Marjons Victory (e. Quite Easy) i en stenhård trehästarsstrid och höll undan med minsta möjliga marginal för Modern Love. Därmed kunde Grasso räkna in en dubbelseger och precis som Illuminate tränas han av Joakim Lövgren.

– Jag hade stora förhoppningar inför kvällen eftersom jag visste att båda hästarna var i väldigt fin form, sade Bernardo Grasso.

Fyra tränarsegrar

Ännu enklare blev det för Johan Untersteiner och Kaiser Håleryd (e. Raja Mirchi) sedan duon hittat till täten i mitten av första sväng. Första halvvarvet travades efter 1.11,1 och valacken varvade på 1.13,2. Mitt på upploppet fick Kaiser Håleryd sträcka ut och gick undan med säkra längder på 1.12,8a/1.640 meter.

– Det var en fin åktur hela vägen sedan vi kommit till spets, sade Johan Untersteiner.

Redan ett lopp senare var Johan Untersteiner tillbaka i vinnarcirkeln och såg till att Peter Untersteiner fick sin fjärde tränarseger (Love Håleryd och Majestic Wine vann också) för kvällen. Bakom Pastor Power (e. Pastor Stephen) var det också spets som var ensam på plan från spets på 1.14,7

– Jag körde lite fortare än planerat, men han drog iväg lite i sitt eget tempo. Pastor Power tågar bara på och det kändes redan senast att det här är en häst under utveckling. Han visar verkligen V75-klass, sade Johan Untersteiner.

Skrällvann

Kevin Oscarsson hittade till täten i ett sprinterlopp och behövde inte köra fortare än 1.16,5 första varvet med Anddontsayitsover, men det hjälpte föga mot finskan Lil Belinda (e. Anythings Possible) när Kenneth Haugstad satte full fart från tredje ytter 700 kvar. Stoet svepte fram till ledaren halvvarvet från mål, satte omgående kniven i Anddontsayitsover och skaffade sig några längders försprång in på upploppet, men det var trötta hovar sista biten.

– Nästan för exakt ett år sedan vann hon samma kväll på Solvalla och det var enda segern hon tog under fjolåret. Jag satte allt på ett kort när jag inte fick någon rygg att gå i på baksidan och hoppades att ingen skulle hinna ifatt oss. Det var en chansning och den gick hem den här gången, sade Kenneth Haugstad efter ha satt dit 43-oddsaren Lil Belinda.

En stenhård öppning – 1.09,5 första 500 meterna – spelade mindre roll för Shorthanded Jag (e. Jag de Bellouet) när Björn Goop fick dra i handbromsen och passera första kilometern på 1.16,0. På upploppet stegade bara den sexårige valacken undan till andra raka triumfen på 1.14,7a/2.10 meter.

Björn Goop fick ordentlig fart på Micro Vick (e. Micro Mesh) i V86-avslutningen och efter ha attackerat i vida spår ute i slutsvängen försvann Emma Holmqvists sjuåriga sto till en plättlätt vinst på 1.15,5a/2.140 meter.

– Det gick jättefort till slut och enligt tränaren kunde hon göra en hel del själv och det gjorde Micro Vick också, sade Björn Goop.

Fokustema
Axevalla
Läs senare

Tvååringspremiären till Kalmar

AXVALL. Anders Zackrisson hade försökt tre gånger tidigare utan att få vinna tvååringspremiären, men nu var det dags!
Mizita Sound visade sig vara en fartfylld dam som avgjorde loppet redan på sista bortre långsidan.
Av
Emil Persson
Anders Zackrisson vann tvååringspremiären med Mizita Sound. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Anders Zackrisson vann tvååringspremiären med Mizita Sound. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Custum Cheval (e. Farifant) kom från Henry Rorgemoens stall i Norge och spelades till favorit i lag med Björn Goop, men satte inte en fot rätt i den giltiga starten utan försvann direkt. Samma öde till mötes gick Dionysos L.I. (e. Pojke Kronos) och då det därtill var två strukna hästar i loppet var det blott två hästar som kom iväg i trav.

Ledande Day to Remember (e. Super Photo Kosmos) hade Mizita Sound (e. Ken Warkentin) fram tills 650 meter återstod. Då plockade Anders Zackrisson ut sin häst i andraspår och via en hastig tempoökning rundade han till tät på 150 meter.
Över upploppet syntes det att Mizita Sound blev ensam och inte riktigt var på det klara med vad som gällde såhär i en tävlingsdebut, men någon fara att hon skulle tappa loppet uppstod aldrig.
Segertiden skrevs till 1.18,2/1.640 meter och segerpremien uppgick till 50.000 kronor.
– Det är alltid något extra att starta tvååringar, man har ofta förväntningar när man tar ut dem. Jag är jättenöjd med det hon gjorde idag och hon visade ju att hon är speedig. Det var bra med rygg, då håller hon sig lugnare och det gick fort när jag attackerade på sista bortre långsidan. En fin häst som har att brås på, sade Anders Zackrisson.

Stoet är bland annat halvsyster med Devil Sound (e. Maharajah) som sprungit in en miljon hos Kalmartränaren, men där är dagsrapporterna desto dystrare efter Sprintermästaren.
– Tyvärr har han blivit skadad så nu får vi sikta på nästa år, sade Anders Zackrisson.

Custom Cheval visade 1.19 i 1.500 meter bakom fältet, men hur till vida den norskfödda fuxen är fågel eller fisk var det svårt att få någon riktig uppfattning om denna gång.

Fokustema
Axevallas Stora B-tränarlopp
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Gustafsson hyllar Axevallas initiativ

I kväll är det premiär för Axevallas nyinstiftade lopp för amatörtränade hästar.
Hela 100.000 kronor står på spel och Berne Gustafsson är en av de som anmält sitt intresse med V75-bekante Wellini Avenue.
– Äntligen ett B-tränarlopp med rejäla prispengar, säger Färjestadamatören.
Av
Emil Persson
Berne Gustafsson selar ut Wellini Avenue till fredagens stora B-tränarlopp på Axevalla. Foto Martin Langels/ALN
Berne Gustafsson selar ut Wellini Avenue till fredagens stora B-tränarlopp på Axevalla. Foto Martin Langels/ALN

Det var i våras som Axevalla deklarerade att man lät femåringsloppet som avgjorts motsvarande tävlingsdag ”under alla år” vara ett minne blott. Istället beslutade man sig för att satsa på amatörerna genom att införa ett renodlat B-tränarlopp med 100.000 kronor i förstapris och totalt åtta prispengar.

Bland de 15 hästar som gör upp i kvällens lopp över tre volter finns Berne Gustafssons Wellino Avenue (e. Wellino Avenue) och för Vålberg-amatören var det en självklarhet att anmäla till det här loppet.
– Han står perfekt inne på mellanvolten och jag är väldigt glad över Axevallas initiativ att köra ett sådant här lopp för oss B-tränare med bra prispengar. Det finns B-tränarlopp även i vardagstravet, men då är ju prispengarna små. Jag skulle gärna se att fler tar efter Axevalla, säger Gustafsson.

Dessutom kommer han med en häst i toppslag. Efter skadeuppehåll har Wellino Avenue tagit två raka segrar och övertygat stort. Först på nytt banrekord i Åmål då han sprang 1.13,5/2.100 meter på Dalslandsbanans 800 metersoval och därefter klädde han av O’Man Flax (e. Love You) från dödens i ett lunchlopp på Axevalla efter alla konstens regler.
– Då avslutade han 1.11,8 sista varvet och banan var ju inte heller den allra snabbaste den dagen så det var en rejäl prestation. Hela hästen är bättre i år än han varit tidigare. Jag ger mig tusan på att vi haft något virus i stallet de senaste två åren som först gett sig med tid för hästarna har inte nått upp i rätt nivå.

Besegrade Viola Silas

Att han är optimistisk inför kvällens start går inte ta miste om.
– Som jag ser det är det Perfect Dynamite (e. So Perfect) som är värst emot och han bör få svårt att ta in 20 meter på Wellino Avenue om han går en låg 1.13-tid eller rentav en hög 1.12-tid. Vi fortsätter med skor på hovarna då han haft sina problem med gaffelbandsskador.

Under lördagen startar Gustafsson även Polly Avenue (e. Chocolatier) i ”stodivisionen” innan V75-spelet tar vid som jagar sin tredje 100.000 kronorstriumf.
– Hon var lite sliten i Mantorp och kommer vara bättre den här gången efter att blivit behandlad. Jag tycker dock inte man kan begära för mycket av henne, tänk på att hon var en nolloppare i januari och snabbt tagit sig upp i klasserna. Hon tränar i vilket fall bra här hemma och är ordentligt förberedd, säger Berne Gustafsson som haft fina framgångar under Axevallas trippeltrav även tidigare.

– Just det ja, det var på Axevalla som Thai Goldie (e. Credit Winner) besegrade Viola Silas i ett femåringslopp inom V75! Det var stort. Vi har förresten en tvååring efter henne hemma med Muscle Hill som pappa så vi har lite roligt att se fram emot framledes också, avslutar Gustafsson.

Fokustema
Banchampionat
Läs senare

Benzon och Eriksson tog titlar

Två sommarbanor avslutade sitt tävlande på torsdagen. Niclas Benzon blev champion i Arvika och Christoffer Eriksson i Karlshamn.
Av
Lars G Dahlgren
Niclas Benzon blev kuskchampion i Arvika för andra året i rad. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Niclas Benzon blev kuskchampion i Arvika för andra året i rad. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Arvika körde i år fyra tävlingsdagar och det var in i det sista öppet om championtiteln. När Niclas Benzon, som också var champion i Arvika föra året, vann årets sista lopp med Jenny Eriksson-tränade Arndon Avenue (e. Text Me – Magpie M.M.) tog han sig också förbi Magnus Jakobsson. Båda hade tre segrar och championatet blev Benzons i kraft av att han hade en andraplats mer (2-1) än Jakobsson.

Fakta

Banchampions 2019

Hoting: Rikard N Skoglund, 5 segrar
Arvika: Niclas Benzon, 3
Lycksele: Ove A Lindqvist, 3
Karlshamn: Christoffer Eriksson, 2

Expandera

Niclas Benzon vann två lopp finaldagen. Den andra segern räknades in med Björn Goop-lärlingen Anton Sverres Effin Dibs (e. Scarlet Knight – Dancing In Tme). Magnus Jakobsson vann ett lopp finaldagen, med norske Just Like Messi (e. S.J.’s Photo – Jamilia) tränad av Öivind Hennie.

Tränarchampionatet i Arvika blev Eric Martinssons, med två segrar och 83.000 kronor inkört. Kallblodet Mån Viktor (e. Månprinsen A.M. – Finnbo Berit) säkrade titeln när denne tog sin första seger i karriären.

I Karlshamn, som körde två tävlingsdagar onsdag-torsdag, tog Christoffer Eriksson sin första titel på banan. Detta på tre segrar, där han igår vann med Too The Moon Face (e. Joke Face – Querella) som han tränar själv och Mon Ahult (e. Snazzy Hot Rod – Saras Victory) tränad av Emmelie Palm Gustavsson.

Jägersroamatören Robert Andersson blev tränarchampion med två segrar och en tredjeplats, men Fredrik Persson hade mest inkört, 70.100 kronor. Robert Andersson vann med Silver Lore (e. Revenue – Lolly Lore) och Silver Glen (e. Marion Mad Money – Daizy Exclusive) första tävlingsdagen i Karshamn, i onsdags.