Fokustema
ST:s omorganisation
Läs senare

BAS sätter ner foten!

Inget av de utredningsförslag som ST hittills lagt fram innehåller någon ägarandel för landets BAS-organisationer.
Nu sätter BAS ner foten och vill inte under några omständigheter släppa ifrån sig sitt ägarskap i Svensk Travsport.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
ASVT:s ordförande Ingemar Alin – med stöd av de andra BAS-organisationerna – vill inte släppa ifrån sig ägarskapet i ST.
ASVT:s ordförande Ingemar Alin – med stöd av de andra BAS-organisationerna – vill inte släppa ifrån sig ägarskapet i ST.

– Som ASVT:s ordförande kan jag inte medverka till minskat inflytande för BAS i Svensk Travsport, säger Ingemar Alin.

Avelsföreningens ordförande är tydlig i sin argumentation. Ingemar Alin talar inte bara för sin egen organisation, ASVT, utan också för Hästägarna och Travtränarnas Riksförbund.

– Det är vi tre föreningar som driver frågan, men jag har också varit i personlig kontakt med Sleipner, B-tränarna och STaR. Alla är inne på samma linje.

Idag anser Ingemar Alin att BAS-organisationerna har ett ”okey” inflytande.

– Vi får vara med i olika grupper, men vi har också tagits bort från andra konstellationer. Tidigare hade vi något som namngavs sportbudgetgruppen. Där vi satt tillsammans med andra aktiva. Grunden i den gruppen var att vi var väldigt insatta och vi fick inflytande över prispengar, hur de skulle kunna fördelas men där finns vi inte med längre. Idag har vi kommit med i det strategiska samrådet med fyra representanter för banorna och lika många från BAS. Det samarbetet fungerar bra.

Vill välja styrelse i ST

Nya organisationsutredningen – och alla förslag som lagts fram – innehåller inga möjligheter alls till inflytande för BAS.

– För att få det måste vi vara med och äga för att kunna vara med och välja styrelse i Svensk Travsport. Det är det absolut viktigaste för vår del. Vid onsdagens extra Förtroenderåd tyckte alla att vi skulle ha inflytande ändå. Det skulle kanske kunna ske på något sätt, men om tre-fem år kanske det sitter andra personer som representanter för Trav-Sverige och då är det ägarna som bestämmer vilket inflytande andra ska ha. Jag kan inte vara medverka till detta, säger Alin och fortsätter:

– Inflytande idag är inte samma sak som inflytande i framtiden – om man inte är med och äger. Jag satte ner foten på förtroenderådet och sade, att det är ingen idé att vi fortsätter med någonting om inte de olika förslagen försäkrar att BAS har inflytande även framöver. Skulle jag som representant komma till min styrelse i ASVT och säga att jag medverkat till att vi längre inte är ägare eller säkra på inflytande längre? Det vore detsamma som ge mig själv sparken som ordförande.

”Vem vill bli av med ägarskap frivilligt?”

Ingemar Alin fick uppfattningen att hans tydlighet tog ”skruv” bland mötesdeltagarna.

– Det här är inga småsaker det handlar om och vem ska gå tillbaka till sin styrelse och säga att vi blev av med makt och ägarskap frivilligt? Vissa banor tycker att BAS absolut inte ska vara med, men då säger jag så här lite förenklat:

– Det är vi aktiva som står för spelpjäserna, det vi som föder upp, äger och betalar kalaset. I en styrelse på en bana kan en person gå in och inte behöver ta ansvar för en krona privat. Det är vi aktiva som lägger in alla pengar och det är vi som förlorar som kollektiv.

Går inte att genomföra

BAS-organisationerna kan idag blockera de olika förslagen genom sina röststyrka. Idag har landets sju BAS-organisationer runt 24 procent av rösterna.

– Ska man försöka rösta igenom detta är det stadgeförändring, två årsmöten och kvalificerad majoritet (75 procent, reds. anm.) som gäller. Enda möjligheten att få igenom detta är att samtliga med rösträtt kommer till ST:s årsmöte. Något sådant har aldrig hänt hittills och det blir väldigt svårt att få igenom detta. Vi i BAS kommer rösta nej och då går det inte att genomföra, säger Alin och fortsätter:

– Men vill man verkligen göra så? Och hur ska vi, alltså hästägare, uppfödare och tränare, reagera om vi helt sonika blir utslängda? Ska ST hota med att BAS-bidragen dras in? Då skulle vårt motdrag kanske vara att inte starta våra hästar. Hur trevligt skulle det vara och det är en utveckling som jag verkligen inte vill se.

Vilket inflytande BAS får när Svensk Travsport går in i nästa fas i organisationsutredningen återstår att se. Landets BAS-organisationer är i alla fall väldigt eniga hur de vill ha det i framtiden.

Oenigt om ST:s framtid – enigt om ny styrelse i ATG?

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Åtta utmanar FTB

Imorgon blir den definitiva startlistan till Prix de Sélection (€200.000) klar, men redan nu har alla kvarstående hästar försetts med kuskar och däribland Face Time Bourbon.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Face Time Bourbon vid segern i Prix d'Amérique. Foto Adam Ström/stalltz.se
Face Time Bourbon vid segern i Prix d'Amérique. Foto Adam Ström/stalltz.se

Precis som ifjol slipper Face Time Bourbon (e. Ready Cash) att plocka in 25 meters tillägg på sina motståndare i Prix de Sélection. Enligt propositionen belastas fem- och sexåringar med tillägg, men eftersom inga fyraåringar anmälts är det lika start som gäller.

Eric Raffin. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Eric Raffin tar hand om tömmarna bakom Face Time Bourbon i jakten på tredje raka segern i Prix de Sélection på lördag på Vincennes och det blir också tredje gången den franske toppkusken kör Sébastien Guaratos stjärna. Vid de två tidigare starterna har duon vunnit tillsammans.

På papperet ser det ut att bli en promenad i parken för Face Time Bourbon och om ingenting förändras vid den definitiva startanmälan imorgon blir startlistan enligt nedan:

Prix de Sélection (€200.000)
Priser: 90.000-50.000-28.000-16.000-10.000-4.000-2.000 euro.
2.200 meter.

  1. Galilee des Pres – Maxime Bezier
  2. For You Madrik – Benoit Robin
  3. Foxtrot Sea – Cédric Megissier
  4. Fairplay d’Urzy – Jean-Michel Bazire
  5. Fric du Chene – Franck Nivard
  6. Flore de Janeiro – Franck Blandin
  7. Fakir du Lorault – Francois Lecanu
  8. Frisbee d’Am – Alexandre Abrivard
  9. Face Time Bourbon – Eric Raffin
Fokustema
Fölrapport
Läs senare

Första fölet på Flenmo

På Flenmo Egendom har tidigare Eskilstuna-tränaren Håkan Erikssons Kitspirit blivit mor till en dotter efter Maharajah.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

– Årets första föl och nu går Kitspirit till Readly Express, berättar Johan Eriksson på Flenmo Egendom.

Kitspirit har fått en dotter efter Maharajah. Foto: privat

Modern Kitspirit (e. Credit Winner), 1.12,8ak*/490.650 kr, vann åtta lopp på 51 starter. Hon har en avkomma sedan tidigare; ettårige sonen Maxspirit (e. Explosive Matter).

Mormor Spirituell (e. Sugarcane Hanover), 1.12,7ak/1.368.500 kr, tränades, ägdes och föddes upp av Håkan Eriksson. Hennes karriär innehöll hela 24 vinster på 67 starter.

Spirituell fick åtta avkommor – samtliga startade! – och tjänade tillsammas drygt fyra miljoner kronor. Toppar gör duon Highspirit (e. Super Arnie), 1.10,7ak*/1.314.500 kr, och McSpirit (e. Kadabra), 1.12,1ak*/988.943 kr.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

USA-stjärna till Tarzan

Stefan Melander har fått in ett högintressant nyförvärv från Nordamerika.
Från Marcus Melander har Peter Haughton Memorial-fyran Capricornus, 1.09,8*/$265.099, anlänt.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Capricornus är ny i Stefan Melanders stall. Foto: Lisa Photo
Capricornus är ny i Stefan Melanders stall. Foto: Lisa Photo

– Jag har alltid gillat den här hästen, säger Stefan Melander.

Fjolårssäsongen avslutades med en finalplats (nia) i Breeders Crown efter Capricornus vunnit sitt försök för Tim Tetrick. Försökssegern i Breeders Crown ($25.000) togs på 1.09,8/1.609 meter efter ha avslutat med mäktiga 1.05,1 sista quartern.

Fakta

Capricornus

Brun hingst 4 år e. Cantab Hall-Oh My Darlin e. Glidemaster
Rekord: 1.09,6 (1.09,8*)
Prissumma: 265.009 dollar
Resultat: 23 st: 4-5-5
Ägare: J.J. Racing Stable, Tallinn
Uppfödare: Windsong Stable, Pennsylvania
Större segrar:
Pennsylvania Sire Stakes, försök ($92.209)
William Wellwood, försök (C$30.000)
Breeders Crown, försök ($25.000)
Kindergarten Classic, försök ($10.000)

Expandera

Annars var inte 2020 mycket att hänga i julgranen för Capricornus. 13 starter utmynnade i en seger, tre andraplatser, två tredjepris och 66.214 dollar.

Bättre som tvååring

Desto bättre gick det som tvååring för Capricornus. Närmare 200.000 dollar insprunget efter tio starter (3-2-3) för Cantab Hall-sonen. Han vann försök i Pennsylvania Sire Stakes ($92.209), William Wellwood (C$30.000) och Kindergarten Classic ($10.000).

En andraplats blev det i finalen i William Wellwood, tvåa var Capricornus också i en division av Bluegrass Series och dessutom slutade han finalfyra i Peter Haughton Memorial.

Kostade 110.000 dollar

J.J. Stable i Tallinn spenderade 110.000 dollar för Capricornus som ettåring i Harrisburg. Modern Oh My Darlin (e. Glidemaster), 1.11,6/$34.357, har sin första avkomma i Capricornus.

Capricornus. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Själv är Oh My Darlin halvsyster med Breeders Crown-vinnaren och storstjärnan Cedar Dove (e. Andover Hall), 1.10,0/$1.185.081, och Jimmy Takters Merrie Annabelle-tvåa Pinery (e. Angus Hall), 1.13,2/$129.424, som bara hann med fem starter i karriären.

Mor till Hambo Oaks-vinnare

Cedar Dove inledde mycket starkt i avelsboxen och hennes första avkomma When Dovescry (e. Muscle Hill), 1.08,4*/$1.179.045, vann Hambletonian Oaks och slutade finaltvåa i Breeders Crown både som två- och treåring.

When Doves Cry Foto: Simon Hagen

Det kan också nämnas att Cedar Doves och Pinerys ostartade mor Pine For Her (e. Pine Chip-Romantic Victory) också är mormor till Roger Walmanns Stosprinter-tvåa Aleppo Pine (e. Maharajah-Pine Cone C.A.), 1.11,5ak/1.843.500 kr.

Ytterligare ett steg bak i stamtavlan hittar vi ostartade amerikanskan Romantic Victory (e. Valley Victory-Higher Love) och hon kostade 250.000 dollar som ettåring på Kentucky Standardbred-auktionen.

Storasyster vann dubbla Breeders Crown

Att prislappen flög var inte så konstigt. Hennes stora- och helsyster Lookout Victory, 1.10,6ak/13.984.237 kr, vann Hambletonian Oaks, dubbla Breeders Crown och stoavdelningen i World Trotting Derby i regi Per Eriksson.

I samma syskonskara ingick också Ms Vic ($294.979), Sky Watch ($278.003) och Universal Victory ($126.994).

Capricornus är varken anmäld till Konung Gustaf V:s Pokal eller Sprintermästaren i år, men däremot till Breeders Crown.

Källa: worldwidepedigree.com