Fokustema
V75 Örebro 21 september
Läs senare

Bäst för dagen

ÖREBRO. – Inget ont om Nuncio, men var det någon gång vi skulle ta emot honom så var det idag när han inte hade visat toppform.
Orden kom från Johan Untersteiner som gick all in - med Day or Night In och fick utdelning för sin taktik.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Day or Night In ska starta på Vincennes.
Foto Martin Langels/ALN
Day or Night In ska starta på Vincennes. Foto Martin Langels/ALN

Efter att blivit nedstruken från spår sex till fem lade Untersteiner om sin taktik.
– Hästen har alltid varit startsnabb, men jag tycker det är ganska stor skillnad på spår sex och fem så jag provade rejält. Det kändes bra runt slutkurvan och nu siktar vi mot Frankrike. Planen har hela tiden varit att ta ner honom dit igen efter att han var tvåa i Criterium Continental ifjol och det är därför hästen har tävlat sporadiskt i år så nu dröjer det innan han tävlar i Sverige igen, sade Untersteiner.

Stefan Melander såg inte ut att vara det minsta inne på att ladda för ledningen med Nuncio (e. Andover Hall) från sitt innerspår. Tvärtom var han ute ett halvt spår redan i starten och landade som förstahäst i andraspår när konkurrenter droppade ner invändigt.
Där fick han gå loppet igenom och även om hästen såg bättre ut än vad som var fallet i våras och vid tredjeplatsen i Rättvik så tröt krafterna in mot upploppet.
Nuncio föll tillbaka till femteplatsen.

Första på V75

I sitt fjärde försök på V75 kom så äntligen den första segern för Mack Dragan (e. Zola Boko). Carl Johan Jepson satte som väntat fyraåringen i tät ”på kör”, men fick utstå press i omgångar.
Först av Klaus Kern som skiftade från rygg ledaren till dödens efter 500 meter med Give Me Ten (e. Niky), därefter av J.S.Apollo (e. The Bad Boy) vars kusk Jan Silvén likaledes såg till att farten hölls upp någorlunda.

Mack Dragan bet dock emot och tydliggjorde att det inte är en tillfällighet att han har tio segrar på 16 starter.
– Jag tror inte att han varit som bäst när han startat på V75 tidigare så det var kul att han fick vinna idag. Min häst ger sig ogärna, men J.S.Apollo på utsidan var otroligt bra, sade Jepson.

Trots att Bula Bula Am (e. Super Arnie) hängde i tredjespår de första 800 meterna innan hon landade i dödspositionen fick hon ta över taktpinnen 1.100 meter före mål.
Där och då fanns det inte enda travkunnig människa som trodde annat än att Bula Bula Am skulle vinna loppet.
– Hon har en speciell aktion och kan inte springa hur fort som helst, men jag kunde faktiskt njuta sista 100 meterna, sade Oskar J Andersson.

”Trodde aldrig detta”

Susanne Richters M.T.Joinville (e. Meaulnes du Corta) ser ut som en av Sveriges mest formstarka hästar för dagen. Att steppa upp till Bronsdivisionen och i god tid knäcka ledaren Hades Håleryd (e. Olimede) från dödens var inga som helst problem. Slutrundan gick efter 1.11,7 och segertiden blev 1.12,6a/2.140 meter.
– Jag trodde aldrig att han skulle kunna gå ut och vinna på ett sådant här sätt direkt i bronsdebuten. Jag tror aldrig jag haft en häst som tagit fem raka segrar så det vore kul om vi kunde ta en till, sade Richter.

Stefan Persson-tränade Wingait Erik (e. Bring Me Back) blev fint framdragen från fjärde utvändigt av Kevin Oscarsson och jagade ikapp i klass II-försöket.
– Han har tagit åt sig alla lopp han har fått och bitarna faller på plats, konstaterade Kevin Oscarsson.

V75-avslutningen såg Springover (e. Going Kronos) som vinnare.

Peter Untersteiners häst brottades med ett besvärligt åttondespår, men flög fram i vida spår och hann fram i sista steget.

Fakta

V75 Örebro 21 oktober

Rätt rad: 6–10–7–5–6–9–8

Utdelning 7 rätt: 145.083 kr

Utdelning 6 rätt: 726 kr

Utdelning 5 rätt: 63 kr

Omsättning: 98.230.716 kr

Expandera
Fokustema
SLU
Läs senare

Rune Andersson hedersdoktor

Rune Andersson, i travkretsar mest känd som ”Mellby Gård” och en gång i tiden delägare i Grades Singing och därefter topphästar som Going Kronos, Human Behaviour och senast Stochampionatsvinnaren Mellby Free, har utsetts till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Rune Andersson på Mellby Gård.
Foto: André de Loisted
Rune Andersson på Mellby Gård. Foto: André de Loisted

Åtta personer har utsetts till hedersdoktor vid SLU i år och en av dem är alltså Rune Andersson.

2020 års hedersdoktorer – skriver SLU i ett pressmeddelande – kommer att promoveras först i samband med doktorspromotionen i oktober 2021 i Uppsala på grund av rådande omständigheter. Deras respektive föreläsningar kommer också att hållas i samband med promotionen 2021.

Rune Andersson har utsetts till hedersdoktor vid fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap och så här presenteras (se nedan!) han av Sveriges lantbruksuniversitet:

”Direktör Rune Andersson, Mellby gård, är en av landets mest framgångsrika företagsledare och entreprenörer. Han blev civilingenjör vid Chalmers 1968 och har haft en lång karriär inom näringslivet, bland annat som koncernchef för Trelleborg AB. Han köpte Mellby gård 1986 och företaget Mellby gård omfattar i dag ett 20-tal företag inom olika branscher. Han har med sitt stora intresse för företagande och entreprenörskap i lantbruket haft stor betydelse för LTV-fakulteten. Hans stöd och intresse har bidragit till framstående vetenskapliga och samverkansinsatser.”

Fokustema
Norrbottens Stora Pris
Läs senare

M-stjärnor till Boden

Både Makethemark och Milliondollarryhme tilldelas varsitt wildcard till storloppet Norrbottens Stora Pris 2020.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Milliondollarrhyme vid vinsten på SM på Åby. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Milliondollarrhyme vid vinsten på SM på Åby. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Det är med stort nöje vi hälsar Makethemark och Milliondollarrhyme välkomna till start i Norrbottens Stora Pris 2020.  Makethemark har slutat tvåa två år i rad bakom Propulsion och gör nu sin tredje start i storloppet.  Milliondollarrhyme satt fast med krafter sparade i Elitloppsfinalen i söndags och tränaren Fredrik B Larsson hälsar att allt är bra med hästen och att man ser fram emot att åter tävla på Bodentravet, berättar David Zimmer i ett pressmeddelande.

Både Makethemark och Milliondollarryhme deltog i Elitloppet i år och bäst gick det för Fredrik B Larssons häst som slutade femma i finalen.

Norrbottens Stora Pris avgörs den 13 juni – första start är klockan 17.35 – och övriga åtta platser tillsätts via startpoäng.

Fokustema
Avel
Läs senare

Propulsion får fortsätta betäcka

För första gången efter Trav-og Galopp-Nytts avslöjande om att Propulsion tävlat nervsnittad gör Svensk Travsport ett officiellt uttalande på travsport.se och klargör att redan födda avkommor efter Elitloppsvinnaren – och de betäckningar som görs i år – inte kommer att påverkas.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Propulsion. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Propulsion. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Igår berättade Svensk Travsports vd Maria Croon att Propulsion tilldelats startförbud under den utredning som pågår sedan i tisdags kväll.

På sin hemsida skriver Svenskt Travsport:

”Svensk Travsport får också många frågor avseende Propulsions avelsverksamhet och därvidlag har Propulsion fortfarande ett gällande betäckningsbevis, utifrån tidigare genomförd avelsvärdering. En ny avelsvärdering kan, enligt kapitel 25 kap. paragraf 6 Registreringsreglementet, bli aktuell när utredningen är klar. Detta innebär att redan födda avkommor samt de betäckningar som görs i år inte kommer att påverkas, oavsett slutligt beslut i ärendet. Svensk Travsport kommer också inleda en intern utredning för att genomlysa förbundets process och hantering.”