Fokustema
Snabbast, vinstrikast
Läs senare

Bäst igår – Fem för Båth

Svante Båth räknade in fem tränarsegrar på tisdagkvällen varav fyra på Solvalla.
Av
Lars G Dahlgren
Svante Båth och Antonio Carraretto. Antonios uppfödning Alien Kronos, tränad av Svante, var en av tisdagkvällens vinnare i auktionsloppen på Solvalla. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Svante Båth och Antonio Carraretto. Antonios uppfödning Alien Kronos, tränad av Svante, var en av tisdagkvällens vinnare i auktionsloppen på Solvalla. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Triumfer för Alien Kronos (e. Infinitif – Pilgrims Truffles) och Bythebook (e. (e. Googoo Gaagaa – Stellar Value) i auktionsloppen för tvååriga hingstar och valacker samt treåringarna Global Wizard (e. Love You – Celebrity Athena) och Mister Selfie (e. Love You – East Indra) på Solvalla kompletterades med att Kim Moberg reste till breddloppskvällen på Sundbyholm och vann där med fyraåriga Poem In Motion (e. Prodigious – Flea Southwind).

Tvååringsloppen på Solvalla var tisdagens mest värdefulla uppgörelser, men den snabbaste tvååringen visade upp sig på Jägersro: Lutfi Kolgjini-tränade Ultion Face (e. Joke Face – Croix d’Am) som följde upp segern Derbyhelgen med att nu vinna på 1.14,3a/1.640.

Citatet

Hon har helt klart bra kapacitet

Mattias Djuses tvååriga sto Galinna Am (e. Scarlet Knight – Alegria Am) har inlett karriären med två raka segrar och vann ASVT Trottex Auktionslopp med 20 meters tappstart.

Banor som körde tisdag 25/9

Axevalla, Eskilstuna (breddlopp), Jägersro, Solvalla

Fem snabbaste vinnarna

Southern Hydro (e. Muscle Hill – Sense Hall) 1.12,6a/1.640 – Solvalla
Tränare: Roger Walmann, Solvalla. Körsven: Kenneth Haugstad, Solvalla.
Uppfödare: Southwind Farm, USA. Ägare: SRF Stable.
Da Pepperboy (e. Muscle Hill – Magic Wind) 1.13,7/2.160 – Jägersro
Tränare: Petri Puro, Halmstad. Körsven: Christoffer Eriksson, Jägersro.
Uppfödare: Tina Dale Brauti, Norge. Ägare: Pepper AB & Björn Brauti.
Diva Deo (e. Muscles Yankee – Doris Deo) 1.14,3a/2.140 – Axevalla
Tränare: Pär Hedberg, Axevalla. Körsven: Mikael J Andersson, Färjestad.
Uppfödare: Deo Volente Farms LLC & TLP Stables. Ägare: Stall Palema.
Poem In Motion (e. Prodigious – Flea Southwind) – 1.14,3a/2.140 – Eskilstuna
Tränare: Svante Båth, Solvalla. Körsven: Kim Moberg, Solvalla.
Uppfödare och ägare: Stall Par Fem HB, Hässelby.
Ultion Face (e. Joke Face – Croix d’Am) 1.14,3a/1.640 – Jägersro
Tränare: Lutfi Kolgjini, Jägersro. Körsven: Adrian Kolgjini, Jägersro.
Uppfödare: Lutfi Kolgjini & Anna Svensson. Ägare: Whap Capital AB, Sandviken.

Högsta förstaprisen

220.000 kr (Solvalla)
Galinna Am (e. Scarlet Knight – Alegria Am) – ASVT Trottex Auktionslopp, ston
Tränare och körsven: Mattias Djuse, Solvalla.
Uppfödare: Am Bloodstock AB, Halmstad. Ägare: Easy KB, Uppsala.
110.000 kr (Solvalla)
Alien Kronos (e. Infinitif – Pilgrims Truffles) – ASVT Trottex Auktionslopp, hingstar/valacker
Tränare: Svante Båth, Solvalla. Körsven: Erik Adielsson, Solvalla.
Uppfödare: Allevamento Kronos, S.R.L., Soc Agr, Italien. Ägare: Olof Brodin (Chartering AB), Sollentuna.
Bythebook (e. Googoo Gaagaa – Stellar Value) – ASVT Trottex Auktionslopp, hingstar/valacker
Tränare: Svante Båth, Solvalla. Körsven: Erik Adielsson, Solvalla.
Uppfödare: Thomas Johansson & Gösta Samuelsson. Ägare: Stall Mörklund HB, med flera.
70.000 kr (Solvalla)
Iaintmissingu Ås (e. Manofmanymissions – Fortune Again)
Tränare: Roger Walmann, Solvalla. Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla.
Uppfödare: Ann-Christin Lorentzon & J-E Magnusson. Ägare: SRF Stable.
Southern Hydro (e. Muscle Hill – Sense Hall)
Tränare: Roger Walmann, Solvalla. Körsven: Kenneth Haugstad, Solvalla.
Uppfödare: Southwind Farm, USA. Ägare: SRF Stable.

Snabbaste vinnare och högsta förstapris montélopp

30.000 kr (Jägersro)
Tristan Cesar (e. S.J.’s Photo – Trissi Cougar) 1.15,7/2.160
Tränare: Veijo Heiskanen, Åby. Ryttare: Jennifer L Oscarsson, Åby.
Uppfödare: Günter Roos, Tyskland. Ägare: Veijo Heiskanen & André Eklundh.

Flest segrar (kusk/ryttare): Erik Adielsson – 4 segrar
Flest segrar (tränare): Svante Båth – 5 segrar
Flest segrar (avelshingst): Muscle Hill – 3 segrar

Galinna Am vann trots tappstart

Prova e-tidningen
för endast 1 kr första månaden
Läs digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 89 kr/mån
Beställ

 

Fokustema
Europamöte
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

UET: Gemensam tävlingsdata på gång!

Den europeiska travunuonen U.E.T. sammanträdde som brukligt är med generalförsamling i Paris Prix d'Amérique-helgen, för första gången med Svensk Travspports ordförande Marjaana Alaviuhkola som mötesordförande.
Av
Lars G Dahlgren
Marjaana Alaviuhkola kan konstatera att UET-mötet såväl kom överens om tuffare skrivning i reglementet gällande drivning och att en gemensam travdatabas ska sjösättas – redan under 2020. Foto Jeannie Karlsson
Marjaana Alaviuhkola kan konstatera att UET-mötet såväl kom överens om tuffare skrivning i reglementet gällande drivning och att en gemensam travdatabas ska sjösättas – redan under 2020. Foto Jeannie Karlsson

Alaviuhkola fick bland annat klubba igenom förslaget om skarpare skrivning av övergripande regler för drivning. Där poöngteras nu särskilt att det är otillåtet för kuskar (och montéryttare) att höja handen/armen över axelhöjd när hästen manas på med körspö och/eller tömmar i finishkörning.

För svensk del har de nya reglerna ingen inverkan; just teknikaliteten om ”hur högt” kuskarna får hämta viftningar eller slag med körspöet är redan reglerad (och förbjuden) i Sverige. Framförallt torde de nya reglerna få inverkan i Frankrike, där det just nu inte beivras med böter/avstängning för just den typen av högt hämtade drivningsrörelser.

Gemensam bas – redan i år?!

Ett annat – överraskande måste man säga – besked under U.E.T.mötet är det nu verkar på väg att lossna på allvar med som synes ha varit ett ”vi-går-och-går-men-kommer-aldrig-till-dörren-projekt” är frågan om att ha ett fungerande system för samordnad tävlingsdata i Europa.

Något som till exempel är viktigt för förutsättningen att skapa internationella spelpooler och samarbeten över nationsgränserna på hyfsat enkelt sätt, och även för att det blir korrekta siffror och fakta när hästar åker landsgränser.

Där har infallsvinkeln tidigare varit att det behöver byggas en ny databas där allt samlas, vilket visat sig mycket svårt. Men sedan det norska travförbundet tagit över stafettpinnen med att driva denna fråga framåt för U,E.T:s räkning har det plötsligt hänt saker. Man har kommit på att det räcker med att bygga en programvara som samordnat kan läsa, konvertera och presentera de olika ländernas befintliga tävlingsdata, vilket lär vara betydligt enklare.

Redan vid halvårsskiftet i år beräknas den nya ”gemensamma läsaren” vara klar att tas i bruk. Den ska bli publik, inte bara förbehållen respektive länders organisationer och banor.

Fokustema
Prix d'Amerique
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Noll till de svensktränade Pd’A-hästarna

PARIS. För de tre svensktränade hästarna i Elitloppet blev det noll och intet i utdelning.
Av
Lars G Dahlgren
Ringostarr Treb och skötaren Heli Tarrimaa.  Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Ringostarr Treb och skötaren Heli Tarrimaa. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Trafikproblem ställde till det för både Propulsion och Milligan’s School medan Ringostarr Treb galopperade i starten i vad som var karriärens sista lopp.

– Det kanske var lika bra att det blev så. Därmed behövde vi inte stå och vara rädda att något skulle hända med honom under vägen. Hästen var ju en hundraoddsare… Nu åker Ringostarr Treb vidare till Italien för samling av fryst sperma helt frisk, fräsch och pigg, sade tränaren Jerry Riordan. Han inte hade någon mer förklaring till galoppen än att det kan ha varit en humörsak.

– Ja, vad jag kunde se var det inget störningsmoment i starten som orsakade det. Hästen hade väl ingen lust att tävla idag, helt enkelt.

Propulsion fick en tung inledning på loppet innan han kom till ledningen och när han sedan släppte till Looking Superb blev det en fälla. När den norskfödde hästen tröttnade i slutkurvan tog det tvärstopp för Propulsion bakom och hästen slutade elva i mål.

– Vi fick en för dålig start, sade Örjan Kihlström till trav365.se.

Milligan’s School hamnade i fjärde invändigt från början och hamnade också i trafikproblemen i sista kurvan när Looking Superb tröttnade.

Catarina Lundström och Milligan’s School. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

– Hästen kom in med låg puls efter loppet och var inte trött. Jag tyckte han satt rätt bra till i början, men sedan blev det struligt på något vis. ”Une accident” var kuskens (Anthony Barrier, reds.anm.) kommentar om det som hände, vad han nu menade med det vet jag inte riktigt, säger Milligan’s Schools skötare Catarina Lundström.

Fokustema
Prix d'Amérique
Läs senare

”Lite som ett schackdrag”

PARIS. – Det finns ett moment av schackspel i det här. Det var lite ett sådant drag jag gjorde när jag inte körde till ledningen utan valde att avvakta.
Av
Lars G Dahlgren
Glada miner under presskonferensen efter Prix d'Amérique med Franck Ouvrie, Björn Goop och Jean Michel Bazire. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Glada miner under presskonferensen efter Prix d'Amérique med Franck Ouvrie, Björn Goop och Jean Michel Bazire. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Så förklarade Björn Goop vad som kanske blev ett avgörande moment i årets Prix d’Amérique. Ungefär som när man efter ett schackparti kan analysera att man vunnit – eller förlorat – efter 28

Två kilometer kvar av Prix d’Amérique. Excellent – som senare galopperade – i ledningen, Davidson du Pont i dödens, Face Time Bourbon i andra par utvändigt och Propulsion avancerar i tredjespår. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

drag på något man valde att göra i typ drag fem. Vad det handlade om var att inte utnyttja den bra start Face Time Bourbon fick till att överta ledningen från Billie de Montfort. Istället fick andra hästar ”ta smällarna” och till slut hade Face Time Bourbon hela sitt enorma speedregister kvar att spela ut.

Han utvecklade det hela ytterligare:

– Min grundplan var att försöka hamna före Davidson du Pont från början, och när det lyckats ville jag inte fortsätta längre framåt utan tog beslutet att avvakta.

Vilket alltså blev helt rätt.

– Men jag var inte säker på att vinna förrän vi var förbi Davidson du Pont. ”Trav är trav” som någon sa, poängterade Björn Goop på presskonferensen efter loppet.

Denne ”någon” är förstås ingen mindre än Björns pappa Olle.

Både Franck Ouvrie som körde Davidson du Pont och Jean-Michel Bazire som körde Belina Josselyn lär möjligen ha uttryckt några ”merde” inombords när de saktade av sina hästar efter mål. Davidson du Pont var urtapper från dödens, Belina Josselyn fick ånyo lägga en mycket tung långspurt i tredjespår. I sista kurvan gick det tydligt att se hur Bazire tittade mest inåt, mot Face Tine Bourbon, och om det skulle gå att hålla denne instängd. Men det gick nu inte, främst beroende på att den tredje pjäsen i Bazires arsenal, Looking Superb då hastigt tröttnade i ledningen.

– Face Time Bourbon har vunnit nästan allt hittills, och han kommer fortsätta göra det. Det är tråkigt för oss andra, men så är det, konstaterade Bazire.

Ett par timmar efter loppet hade dock den eventuella initiala besvikelsen vänts i nöjdhet.

Franck Ouvrie var lite besviken efter andraplatsen, men samtidigt stolt över resultaten med Davidson du Pont. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Det här kanske var min chans att vinna Prix d’Amérique, men jag kan inte vara annat än nöjd och tacksam över att jag fått köra Davidson du Pont. Hästen var perfekt förberedd. Och här sitter jag på podiet efter Prix d’Amérique tillsammans med sportens två största, sade Franck Ouvrie.

– Jag är mycket nöjd med att vara tvåa och trea. Belina Josselyn fick en lite sämre start än jag hoppades på men svarade för en mycket bra prestation, sade Bazire.

Face Time Bourbons exceptionella speed blev alltså det vinnande vapnet i Prix d’Amérique.

– När det gäller förmågan att växla tempo är Face Time Bourbon den bästa häst jag kört, säger Björn Goop.

Alltså bättre än Bold Eagle, vilken också haft explosiviteten som främsta kännemärke, och som också vann Prix d’Amérique som femåring. Det senaste årtiondet har för övrigt varit extremt gällande en sak: Ready Cash dominans i den franska travaveln: 2011-12 vann Ready Cash själv Prix d’Amérique, 2016-17 vann Ready Cash-sonen Bold Eagle, 2018 Ready Cash-sonen Readly Express och 2020 Ready Cash-sonen Face Time Bourbon!

– Ready Cash är en häst och en avelshingst man bara upplever en gång under sin livstid, konstaterade Jean-Michel Bazire på presskonferensen

För Face Time Bourbons tränare Sébastien Guarato var det tredje segern i Prix d’Amérique på fem år. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

För Face Time Bourbons tränare Sébastien Guarato var det samtdigt tredje segern i Prix d’Amérique på fem år; ovan nämnde Bold Eagle och nu Face Time Bourbon

Elitloppet ingår just nu inte i Face Time Bourbons matchningsplan. Avelstjänstgöring väntar efter vintermeetinget för denne toppstammade häst som förra året, som fyraåring syndikerades i betäckningsrätter för det högsta beloppet i Europa någonsin, motsvarande att hästen är värd 80 miljoner kronor!

– Men jag hoppas att Sébastien Guarato ändrar sig gällande Elitloppet, säger Björn Goop.

 

 

Sport