Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Båths hästägare väckte ”projektet” till liv

Efter flera år i dvala väckte några hästägare konceptet till liv igen.
Ifjol skulle en ”billig” häst köpas in av Svante Båth på Kriterieauktionen.
Igår var det examen.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Manual Flight och Erik Adielsson. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Manual Flight och Erik Adielsson. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Svante Båth har förädlat och utvecklat sitt koncept med unghästar under åren. Den första grunden läggs på ”förskolan” i halländska Skottorp, där hästarna från den 1 april som ettåringar körs in, tränas och lär sig rutinerna innan det bär norrut till Svantes ordinarie träningscamper efter sommaren.

Några hästägare ville utmana Båth för cirka ett decennium.

– Jag fick order att köpa en häst för max 100.000 kronor på Kriterieauktionen som en kul grej och se hur det skulle utvecklas, säger Svante.

En av hästarna var Rex Amok (e. Korean) som ropades in för 85.000 kronor hösten 2009. Prick ett år senare ståtade han som tvååring med två raka segrar från debuten, inkluderat ASVT Trottex Auktionslopp.

Att handla på Elitauktionen skulle ge mig för mycket tid ansåg hästägarna

Efter flera år i ”vila” kom samma förfrågan till Svante igen förra året.

– Köpet skulle ske på Kriterieauktionen. Att handla på Elitauktionen skulle ge mig för mycket tid ansåg hästägarna, säger Svante med ett skratt.

När klubban slogs på 70.000 kronor för toppstammade Scarlet Knight-sonen Manual Flight från Stefan Melanders uppfödning var projektet igång.

Svante Båth, Travtränare, Sulkysport, Travsport
Svante Båth. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Igår vann Manual Flight auktionsloppet på Solvalla tillsammans med Erik Adielsson efter ledning från start till mål på 1.16,7a/2.140 meter och inkasserade 200.000 kronor. Det var andra raka segern från debuten.

– Den första målsättningen var just det här loppet och ägarna ville syna om jag kunde lösa uppgiften på den kortare tiden än jag brukligt har med mina unghästar.

Hur stor skillnad är det för ditt sätt att träna unghästar att börja i oktober istället för i april som ettåringar?

– Jag brukar jämföra det med en bilsemester i Sverige. Har du 14 dagar på sig kan du stanna och fika och njuta av utsikten, men är det bara en weekend får det inte vara några stopp. Hästarna tål inte uppehåll på vägen för att det här ska lyckas och Manual Flight har inte haft några stopp, säger Svante.

Mamman kostade 300.000 dollar

Blodsmässigt håller Manual Flight absolut högsta klass. Pappa Scarlet Knight är Elithingst och pappa till 53 svenskfödda miljonärer.

Mamma Spumoni (e. Malabar Man) kostade 300.000 dollar när hon köptes av Jimmy Takter i Lexington som ettåring, men kom aldrig till start. Det gjorde inte heller hennes mamma Piece A Pie (e. Valley Victory), men hon skulle istället bli en kassako i aveln. Fem av Peace A Pies avkommor kostade 100.000 dollar eller mer och allra mest betalades för Spumoni.

Den som gjort störst avtryck är ändå Spumonis syster Pizza Dolce (e. Conway Hall), 1.10,1*/$668.824. Hon var sin kulls suverän under första tävlingssäsongen och valdes till ”Årets Tvååriga Sto” efter att ha vunnit Goldsmith Maid ($370.000), Matron Stakes ($224.452). treåringssäsongen stördes av halsbesvär och operation, så den stora segern uteblev, men Pizza Dolce vann Kentucky Futurity Filly ($88.000) och försök till Hambletonian Oaks.

Manual Flight. Källa worldwidepedigree.com

Stefan Melander köpte en tioårig Spumoni för 21.000 dollar i Harrisburg 2011. Då hade hon fått fem avkommor i USA. Den framgångsrikaste var Smooth Power (e. Andover Hall), 1.11,3a/123.790 dollar. Hos Melander har det blivit fem svenskfödda avkommor, som alla kommit till start. Manual Flights helbror Mach Number har tjänat mest hittills med 292.900 kronor, men Spumonis sista avkomma Manual Flight är på god väg att komma ikapp och förbi.

Och i dessa Kriterietider – mödernet är detsamma som för Daniel Redéns Kriteriehäst Brambling (e. Bold Eagle), vars mormor är Pizza Dolce, Manual Flights pappa Scarlet Knight, Queen L. och många andra stjärnor som förgyllt svensk travsport.

Hela avelsstoryn om Brambling och hans så framgångsrika släkt finns här:

Nu ”spökar” hon igen!

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Goop vann storlopp i ”fel land”

Dataintrång och integritetskränkning växer i omfång. Readly Express-dotter Breeders Crown-etta. Från storloppvinst i Tyskland till Mantorp. Stayerprofil tillbaka. Storloppsvinst för Goop i ”fel land”. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Readly Express var inte bara en stjärna på banan. I aveln har han inlett starkt och igår fick han en BC-vinnare i Tyskland. Foto Mia Törnberg
Readly Express var inte bara en stjärna på banan. I aveln har han inlett starkt och igår fick han en BC-vinnare i Tyskland. Foto Mia Törnberg

1 Sex finaler avgjordes i tyska Breeders Crown igår på Mariendorf-banan i Berlin och en av vinnarna var All In Love och dottern till Readly Express vann finalen i Breeders Crown (€26.212) för tvååriga ston för Dion Tesselaar. Det hennes tredje start och andra seger.

All In Love.

Ifjol var All In Love var utbjuden till försäljning på tyska Derbyauktionen, men togs tillbaka för 30.000 euro. Modern Anastasia As (e. Pablo As), 1.15,9/€2.925, är halvsyster med Prix d’Amérique-vinnaren Abano As (e. Dylan Lobell), 1.10,2/€2.197.479, och i samma syskonskara ingår också Ambassador As (e. Dylan Lobell), 1.12,5/€360.487, Armstrong As (e. Diamond Way), 1.12,0/€160.420, och Admiral As (e. Dyland Lobell), 1.12,3/€118.730.

Övriga BC-vinnare var:

Tvååriga hingstar/valacker (€20.969): 
Ole Bo (e. Muscle Massive) – Pietro Gubellini 1.15,4a
Treåriga ston (€29.089):
Kyriad Newport (e. Explosive Matter) – Michael Nimczyk 1.14,5a
Treåriga hingstar/valacker (€29.089):
Because You Love Me (e. Muscle Hill) – Jaap van Rijn 1.12,7a
Fyraåriga ston (€44.086):
Rock My Dreams (e. Gustav Diamant) – Josef Franzl 1.13,3a
Fyraåriga hingstar/valacker (€35.268):
River Flow (e. Baltimore As) – Thorsten Tietz 1.13,1a

***

2 Travförbundets utredning runt Propulsion är inne i ett kritiskt läge och inom kort ska den presenteras. Nu visar det sig att ST:s dataintrång och integritetskränkning växer i omgång. Läs mer om detta under rubriken ”Förbund med osund värdegrund”.

***

3 Enda starten som tvååring slutade med seger i Tysklands största tvååringslopp, Orakel der Zweijährigen (€25.000) i Hamburg i mitten av oktober på 1.14,7a/1.680 meter. Drygt ett år senare gör svenskfödde Tassilo (e. Scarlet Knight-Tara Hall) ikväll i ett treåringslopp på Mantorptravet sitt andra framträdande, och det i ny regi.

Immo Müller är ägare och uppfödare till treåringen och har också tränat honom större delen av den korta karriären hittills, men för en månad sedan kom hästen till Peter Untersteiners stall och ikväll blir det alltså årsdebut. Tassilo kvalade för sin gamle tränare i Berlin i mitten av september på 1.16,3a/1.900 meter.

***

4 Två svenska banor tävlar idag. Färjestad (första start 12.20) är först ut med lunchtävlingar, där segervane Global Weather (e. S.J.’s Caviar) – fem segrar på nio försök – jagar andra segern efter långt skadeuppehåll.

Global Weather övertygade när han vann Copiads Silverpokal från dödspositionen under påskhelgen 2019. Foto: Simon Hagen

Mantorp (18.20) gör en stayerprofil comeback efter långt, långt uppehåll. Det handlar in Candor Hall (e. Adams Hall), som numera återfinns hos Lindesbergsamatören Lauri Mikkola. Hästen har hunnit bli tolv år och bara gjort en start sedan 2017, på Färjestad i januari 2019. Hästens största framgångar kom i regi Björn Goop och totalt har det blivit 25 segrar på 102 starter och 3.271.085 kronor insprunget. Här är startlistorna till måndagens tävlingar.

***

5 En tredjeplats blev det för svenskfödde Alcoy (e. Ready Cash) i Lyons storlopp Grand Prix du Centre-Est (€75.000) bakom Cash du Rib (e. Ready Cash-Quille Castelets) och Ble du Gers (e. Quinoa du Gers) igår. Jean-Loïc Claude Dersoir skötte tömmarna bakom den åttaårige valacken, som noterade 1.13,8/2.700 meter. Alcoy travade två tiondelar långsammare som trea. Jörgen Westholms Apollon de Kacy gick däremot lottlös som oplacerad på 1.14,7.

***

6 Igår bjöds det på två storlopp i Mons för tre- och fyraåringar, Grand Prix Paul Hayen des 4 ans (€33.500) och Grand Prix Paul Hayen des 3 ans (€25.100).

Björn Goop. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Fyraåringsloppet gick till Björn Goop-tränade och belgiskfödda Myse d’Erpion. Hon är en dotter till USA-födde Harpers Joker (e. Andover Hall), som tävlade för Dan-Åke Olsson innan han såldes till Beligen 2015.

Segertiden för Myse d’Eripon skrevs till 1.16,2a/2.300 meter, medan ett år yngre Neo Turbo (e. Varenne) vann sitt lopp på 1.14,7a över samma distans.

Björn Goop lämnade över tömmarna till Pierre Vercruysse och för egen del fick han nöja sig med en andraplats i Gran Premio della Lotteria med Face Time Bourbon.

***

7 Favoritfall blev det i gårdagens Grand Circle 4 årschampionat för ston i Ålborg sedan 23-oddsaren Entre Hyrdehöj (e. From Above US-NS Hyrdehöj) vunnit före Emma D (e. From Above US) och Eureka Downs (e. Great Challenger), spelade 432 respektive 822 för tio.

Tidigare Jägersrotränaren Michael Lönborg satt i segersulkyn och tiden skrevs till 1.14,1a/2.140 meter. Vinsten värderades till 195.000 danska kronor. Det Lindhardt Jensen-tränade stoet tog sin andra seger i sin 26:e start och hennes största merit tidigare är en tredjeplats i Danskt Stoderby.

Modern NS Hyrdehöj (e. S.J.’s Photo), 1.13,9ak/219.741 dkr, har sin första avkomma i Entre Hyrdehöj. Själv ingår hon i samma syskonskara som Luka Reerstrup (443.666 dkr), Pippi Reerstrup (376.337 dkr) och Soffi Reerstrup (258.340 dkr).

Fadern From Above US räknade in en dubbelseger och det kan också sägas att hans dotter Danielle DD vann samma lopp ifjol.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Svensk vinst och finallottat

Anette Lorentzons sto Perfect Stick var den enda svensktränade vinnaren i USA igår.
På Pocono Downs tog hon sin tredje årsseger.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Anette Lorentzons Feel Invincible Ås tog andra raka segern igår. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Anette Lorentzons Feel Invincible Ås tog andra raka segern igår. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Efter att Marcus Miller och Perfect Stick (e. Big Stick Lindy-Ackbro Ms Perfect) bidat sin tid långt ner i kön kunde det sexåriga stoet avgöra med en halv längd i spurten på 1.11,8/1.609 meter.

Förstapriset uppgick till 4.400 dollar och nu står stoet med närmare 230.000 dollar på sitt konto. Som ettåring kostade Perfect Stick 33.000 dollar. Hon är undan Ackbro Ms Perfect (e. Credit Winner), 1.12,5*/$389.165, som vann 38 lopp på 157 starter.

Lottat till Breeders Crown

Spårlottningen till Breeders Crown ($600.000) för tvååriga ston på Hoosier Park nästa helg är klar och även finalen i BC ($500.000) för treåriga ston.

Tvååriga ston: 1 Ima Diamond Babe, 2 Iteration (Marcus Melander), 3 Splash Blue Chip (Åke Svanstedt), 4 Mazzarati (Lucas Wallin), 5 Lady Chaos, 6 Hello I Love You, 7 Big City Pearl, 8 Swift Swanda, 9 Gotta Believe, 10 Presto (Åke Svanstedt).

Treåriga ston: 1 Next Level Stuff, 2 Crucial, 3 May Baby, 4 Sorella (Nancy Takter), 5 Spoiled Princess (Nancy Takter), 6 Ab’s Attitudexpress (Lucas Wallin), 7 Hypnotic Am (Marcus Melander), 8 Caviart Eva (Nancy Takter), 9 Rock Swan, 10. Love A Good Story.

Lottningen till finalerna i Breeders Crown för treåriga hingstar/valacker plus öppna finalen för äldre travare hålls ikväll.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Lottat till Breeders Crown

Finalerna i Breeders Crown för tre-och fyraåringar avgörs i Eskilstuna den 8 november.
Nu är lottningen klar!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Robert Berghs Derbyvinnare Hail Mary är klar för Breeders Crown-final. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Robert Berghs Derbyvinnare Hail Mary är klar för Breeders Crown-final. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Fyra finaler hålls på Sundbyholmstravet med 800.000 kronor i förstapris den 8 november och dubbla prissumman för de hästägare som betalat in till premiechansningen.

Startlistor:

Treåriga hingstar/valacker:
Namn – Tränare (ordning spåren drogs i)

 1. Mister Hercules-Daniel Redén (4)
 2. Selected News-Hans-Owe Sundberg (1)
 3. Bandido Gar-Susanne Richter (2)
 4. San Moteur-Björn Goop (3)
 5. Manny Muscle-Reijo Liljendahl (5)
 6. Revelation-Robert Bergh (6)
 7. Hulken Sisu-Jerry Riordan
 8. Custom Cheval-Henry Rogemoen (11)
 9. Hector Sisu-Petri Salmela (7)
 10. Gilmore Trot-Mattias Djuse (8)
 11. Elegant Ima-Geir Vegard Gundersen (9)
 12. Big Top Lindy-Stefan Melander (10)

Treåriga ston:
Namn – Tränare (ordning spåren drogs i)

 1. Eagle Eye Sherry-Björn Goop (1)
 2. Bank Wise As-Reijo Liljendahl (3)
 3. Global Brilliance-Peter Untersteiner (2)
 4. Barbro Kronos-Svante Båth (5)
 5. Hill’s Angel-Björn Goop (6)
 6. No Business-Oscar Berglund (7)
 7. Crashed Eggs-Roger Walmann (9)
 8. M.T. Perette-Mattias Djuse (12)
 9. Loaded Maria-Markus B Svedberg (4)
 10. Fabulous Pellini-Svante Båth (8)
 11. Maggiore-Conrad Lugauer (10)
 12. Florist-Jim Oscarsson (11)

Fyraåriga hingstar/valacker:
Namn – Tränare (ordning spåren drogs i)

 1. Guzz Mearas-Johan Untersteiner (2)
 2. Power-Robert Bergh (3)
 3. Hail Mary-Robert Bergh (1)
 4. Ultion Face-Adrian Kolgjini (4)
 5. Admiral As-Reijo Liljendahl (6)
 6. Brother Bill-Timo Nurmos (8)
 7. Gulfstream Am-Conrad Lugauer (9)
 8. Bythebook-Svante Båth (10)
 9. Rackham-Christoffer Eriksson (5)
 10. Fort Knox-Björn Goop (7)
 11. Global Adventure-Svante Båth (11)
 12. Jareth Boko-Micael Broberg (12)

Fyraåriga ston:
Namn – Tränare (ordning spåren drogs i)

 1. Mahma Lane-Peter Untersteiner (1)
 2. Mascate Match-Pekka Korpi (2)
 3. Grande Diva Sisu-Per Nordström (3)
 4. Gina Mearas-Johan Untersteiner (5)
 5. Ghostintheshell-Timo Nurmos (6)
 6. Groupie Doll-Jörgen Westholm (8)
 7. Orlando-Fredrik Wallin (9)
 8. Dontlooseallmoney-Jim Oscarsson (12)
 9. Ganga Bae-Stefan Melander (4)
 10. Milady Grace-Daniel Redén (7)
 11. Golden Tricks-Daniel Redén (10)
 12. Global Allegiance-Mattias Djuse (11)
Krönika