Fokustema
Elitloppet
Läs senare

”Bättre än jag kunnat drömma om”

Trea i Elitloppet och ”rent hus” i Breeders Course-finalen.
Inte undra på att holländaren Paul Hagoort var sprudlande glad efter söndagens tävlingar på Solvalla.
– Hade någon gett mig ett papper i fredags där jag blev erbjuden de här resultaten så hade jag skrivit under direkt, säger Paul Hagoort.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Kretsen kring Mister F Daag efter segern i Elitloppets andra försök. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport.
Kretsen kring Mister F Daag efter segern i Elitloppets andra försök. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det blev 3.265.500 kronor i inkörda prispengar för Paul Hagoort under söndagseftermiddagen. Vårens succé med seger i Drottning Silvias Pokal med Chebba Mil samt fullträffen i Copenhagen Cup med Mister F Daag (e. Conway Hall) toppades nu med en fenomenal Elitloppsdag.
I Breeders Course-finalen för treåringar tog Hagoorts tre hästar hand om samtliga pallplaceringar och i Elitloppet blev det seger i försöket samt en tredjeplats i finalen för Mister F Daag.
– Många trodde nog att min häst var med som en utfyllnadshäst, men jag kände att jag hade en häst som mött elithästar hela sin karriär, säger Paul Hagoort.
Vägen fram till Elitloppet har dock inte varit spikrak. Efter en genomklappning i Prix de Belgique i januari var hästen rejält sjuk.
– Han hade massa slem i halsen och vi tog ut honom till stranden. Han var hos en mindre tränare i sex veckor innan vi tog tillbaka honom. Han fick ett lopp på Vincennes mot eliten där han avslutade 1.09 sista kilometern, men det var omöjligt att få något med sig. Det var en stark comeback och sedan gick vi till Argentan. Där mötte han några av de bättre hästarna i Frankrike utan att det var de allra bästa, säger Paul Hagoort.

Värmde dåligt

I det loppet slutade Mister F Daag fyra utan att få helt fritt spurtutrymme.
– Hästen gick ett topplopp som fyra efter en ogynnsam resa och det var då jag för första gången började tänka tanken av att starta i Elitloppet. Sedan vann han ju Copenhagen Cup, men det var längesen någon häst som vann Copenhagen Cup blev inbjuden till Elitloppet. Anders Malmrot ringde mig dock några dagar efter loppet och ställde frågan. Jag sade direkt att det går inte att säga nej till en Elitloppsinbjudan.
Att Elitloppet skulle utmynna i seger i Elitloppsförsöket samt en tredjeplats i finalen hade han dock svårt att tro efter att värmt upp hästen på Solvalla.
– Han värmde väldigt dåligt idag! Han var så lugn hela dagen. Normalt sett brukar han dansa runt och skrika. Jag var faktiskt rätt nedslagen och kände att ”ska det bli såhär nu när vi väl är med i Elitoppet”. Jag satte på honom knätejp; det var det enda jag kunde komma på att göra och… ja, det slutade med att vi vann försöket.
Och i finalen?
– Det var surt att han hamnade bakom Click Bait, men jag var glad att luckan kom och att han kunde sluta trea. Jag är fantastiskt nöjd och nu får vi ta och kolla upp hästen ordentligt efter två såhär tuffa lopp innan vi tar beslut om hur vi ska matcha honom framöver, avslutar Paul Hagoort.