Fokustema
Prix d'Amérique
Läs senare

”Bättre prestation än förra året”

JOINVILLE-LE-PONT. Loppets bästa prestation. Men det blev till skillnad från förra året tredjeplats istället för vinst för Readly Express.
– Readly Express gjorde ett bättre lopp än förra året, och han gav Belina Josselyn som fick en bättre resa en match ända till mållinjen, sade Timo Nurmos.
Av
Lars G Dahlgren
Readly Express ska försvara de svenska färgerna i Grand Criterium de Vitesse på söndag. Foto Mia Törnberg
Readly Express ska försvara de svenska färgerna i Grand Criterium de Vitesse på söndag. Foto Mia Törnberg

Readly Express fick en väldigt bra start längst ut i banan, men det stod ändå efter en bit klart att han skulle bli en positionsmässig förlorare. Belina Josselyn hamnade till så att hon skulle draghjälp av Readly Express. Samtidigt fick Jean-Michel Bazires andrahäst i loppet, Davidson du Pont en ännu bättre start invändigt om Readly Express. Slutet på det hela blev att Davidson du Pont kunde överta ledningen från Uza Josselyn som var snabbast ut med Readly Express utvändigt utan rygg i högt tempo, 1.10,8 första 1.200 meterna och 1.11,7 första 1.700.

Jean-Michel Bazire tyckte dessutom att han hade råd att släppa sin tredje deltagare i loppet, norske Looking Superb, till andra par utvändigt när denne attackerade.

– Björn Goop kunde inget göra. Bazire låste loppet med sina tre hästar. Det är mycket tungt att gå utvändigt utan rygg hela loppet i Prix d’Amérique och Readly Express var ändå bara slagen med en halv meter och stred hela vägen till mållinjen. Prestationsmässigt var han bättre än förra året, sade Timo Nurmos.

Belina Josseyn, Looking Superb och Readly Express fick alla samma tid, 1.11,7 och Readly Express upploppsinställning var densamma som förra året i Prix d’Amérique. Han vägrade ge sig utan stred hela vägen.

Timo Nurmos var alltså mycket nöjd med sin hästs insats.

– Ja, och Belina Josselyn var också värd att vinna efter att ha varit med och kämpat om segern i Prix d’Amerique de senaste två åren. Readly Express har vuxit och blivit bättre, det märktes idag att han har fått en säsong till i kroppen. Hästen var också väldigt fin idag, lugn och samlad i värmningen. Jag känner att jag gjort rätt med hästen i upplägget och hade inte velat göra något annorlunda, säger Timo Nurmos.

Nu stannar Readly Express kvar i Frankrike och givetvis är han aktuell för att starta i Prix de France om två veckor. Förra året stod han över det.

– Underlaget är skonsammare men långsammare här i år och att segertiden blev en halv sekund sämre än förra året berodde på det och att vädret var svårt, med blött underlag och väldigt hård vind. Readly Express får stanna kvar i Frankrike och så bestämmer vi om några dagar, utifrån han känns efter Prix d’Amérique, om han ska starta i Prix de France eller inte, säger Timo Nurmos.

Även Readly Express ägare Rolf Andersson var toppnöjd.

– Ja, vi hade fältets bästa häst. Att göra ett sådant lopp i dödens hela vägen, det är fantastiskt.

Så kördes Prix d’Amérique

Fokustema
Norge
Läs senare

Queer Fish till Jarlsberg

Magnus Träff har bestämt sig för att göra resan västerut för att starta årets Sweden Cup-vinnare.
Av
Emil Persson
Magnus Träff-tränade Queer Fish ska starta i Ulf Thoresen Grand International. Foto Jeannie Karlsson
Magnus Träff-tränade Queer Fish ska starta i Ulf Thoresen Grand International. Foto Jeannie Karlsson

Det handlar givetvis om tioårige Queer Fish (e. Varenne) som spurtade hem Sweden Cup på 1.09,7a/1.640 meter och som därefter slutade trea i Jämtlands Stora Pris bakom Milligan’s School och Double Exposure.

Nu rapporterar Jarlsberg via sitt Jarlsberg Grand Prix-twitterkonto att Magnus Träffs häst blir en av de tio deltagarna i banans storlopp Ulf Thoresen Grand International som avgörs söndag den 7 juli med 750.000 norska kronor till vinnaren.

Förutsättningarna där är 2.100 meter autostart och det kommer vara tio startande hästar i loppet.

Fokustema
Axevalla
Läs senare

Ville Karhulahti byter bana

Efter en kort tid som proffstränare på Solvalla byter Ville Karhulahti adress och blir tränare på Axevalla.
Av
Claes Freidenvall
Nobel Amok och Ville Karhulahti vid seger i Karl-Gösta Fylkings Minneslopp. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Nobel Amok och Ville Karhulahti vid seger i Karl-Gösta Fylkings Minneslopp. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Ville Karhulahti kommer att flytta till Bjertorp, den träningsanläggning som både Åke Svanstedt och Flemming Jensen var verksam på under flera års tid.

– När jag nu fick chansen att träna på Bjertorps fina anläggning så kändes det helt rätt att flytta på sig. Vi kommer att flytta ner verksamheten i slutet av juli och börjar med 20-25 hästar, men redan fram emot hösten kommer det in många ettåringar så det blir fullt ös direkt, säger Ville Karhulahti till www.axevalla.se.

Ville Karhulahti, 37 år, har tidigare arbetat för Kari Lähdekorpi, Rainer Björkroth, Petri Salmela, Anette Lorentzon (USA) och hos Stig H Johansson var han försteman i 5,5 år innan han drog igång egen verksamhet den 1 augusti förra året.

Fokustema
Rom-Neapel
Läs senare

Unghäststjärnor tar nya tag

Face Time Bourbons baneman Zacon Gio är tillbaka på tävlingsbanan på lördag när Grupp I-loppet Gran Premio Tino Triossi (€154.000) avgörs på Capannelle i Rom och dagen efter startar Axl Rose i Neapel.
Av
Claes Freidenvall

Holger Ehlert-tränade Zacon Gio (e. Ruty Grif) möter bland annat Alessandro Gocciadoros italienska Derbyvinnare Zlatan (e. Napoleon Bar) i medeldistansloppet Gran Premio Tino Triossi och är på jakt efter sin nionde raka triumf.

Zacon Gio höll undan före Face Time Bourbon. Foto: Snai.it

Senast besegrade Zacon Gio franske stortravaren Face Time Bourbon i Gran Premio d’Europa (€409.000) och tidigare i år har fyraåringen också vunnit Premio Regione Campania (€88.000), Premio Citta di Torino (€88.000), Premio Firenze (€40.040) och Premio Andreani (€40.040).

Axl Rose tillbaka

Stora pengar handlar det också om i treåringsloppet Gran Premio Citta di Napoli (€154.000) på Agnano-banan i Neapel på söndag och Alessandro Gocciadoros Axl Rose (e. Love You) blir storfavorit till segern.

Närmast kommer Axl Rose från en tredjeplats i finalen i Breeders Course (Håkan Wallner Memorial) på Solvalla och där satte Aetos Kronos nytt världsrekord – 1.11,9a/2.140 meter – för treåriga hingstar och valacker, medan Axl Rose noterade 1.12,2 efter en makalös tuff löpning.

Startlistor:

Gran Premio Tino Triossi (€154.000)
2.100 meter, autostart.

 1. Ziosauro Jet
 2. Zaccaria Bar
 3. Ze’ Maria
 4. Zefir Gar
 5. Zacon Gio
 6. Zidane Grif
 7. Zlatan
 8. Zirconium
 9. Zibibbio Mdm
 10. Zefiro Bell
 11. Zefiro d’Ete
 12. Zarevic Blessed
 13. Zufolo Grif

Gran Premio Citta di Napoli (€154.000)
2.100 meter, autostart.

 1. Albatros Joy
 2. Al Capone Stecca
 3. A Sexygirl Par
 4. Axl Rose
 5. Aladin Effe
 6. Ayrton Treb
 7. Antony Leone
 8. Ananas Jet
 9. Argentovivo
 10. Alrajah One
 11. Amour A Belle
 12. Aramis Ek
 13. Aristotele Laser
 14. Aleandro Zs