Fokustema
Elitloppet
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Bazires duo på plats

STOCKHOLM. Elitloppsdeltagarna Looking Superb och Aubrion du Gers är på plats på Solvalla och uppståndelsen kring det franska lägret var stor när de anlände till banan.
Av
Cecilia Kristoffersson
Looking Superb tillsammans med Nicolas Bazire. Foto Mia Törnberg
Looking Superb tillsammans med Nicolas Bazire. Foto Mia Törnberg

Jean-Michel Bazires duo Looking Superb och Aubrion du Gers kom tillsammans med de andra franska hästarna till Sverige i fredags eftermiddags.

Aubrion du Gers är redo för dagen. Foto Mia Törnberg

– Det gick bra på flyget, men Looking Superb är lite hingstig och det enda lilla problemet var att de skulle backa in i boxen på planet. Det var en annan häst som stod bredvid och de fick göra Looking Superb box lite större. Då gick det bra. De har ätit och druckit som de ska efter resan så allt verkar fint med dem, berättar Kirsi Manninen.

Runt 16.30 var hästar och personal på plats hos Stig H Johansson på Stora Alby och båda hästarna har joggats både igår och idag på morgonen.

– De har känts fina och allt verkar bara bra med de båda. De går barfota runt om redan i försöken, säger Jean-Michel Bazires son Nicolas Bazire.

Fokustema
Vichy
Läs senare

Cleangame i uppvisning

Cleangame imponerade i Grand Prix du Conseil Municipal (€90.000) i Vichy ikväll även om inte segermarginalen var speciellt stor. Jean-Michel Bazire kunde också räkna in en andra- och tredjeplats för stallets två andra hästar i loppet, Ble du Gers respektive Valokaja Hindö.
Av
Claes Freidenvall
Cleangame och Jean-Michel Bazire.
Cleangame och Jean-Michel Bazire.

Cleangame (e. Ouragan de Celland-Red Bell) och Jean-Michel Bazire lämnade tredje inner 1.600 kvar och övertog täten dryga varvet från mål på Vichys 1.309-metersoval.

Cleangame och Jean-Michel Bazire.

Väl i ledningen fick Bazire dirigera farten som han ville och på upploppet kunde han konstatera att Cleangames stallkamrat Ble du Gers (e. Quinoa du Gers) slutade tvåa efter ha travat sista varvet i dödens och att danskfödde Valokaja Hindö (e. Great Challenger) spurtade storstilat över upploppet efter en resa i fjärde inner till tredjepriset. Dessutom var Jean-Michels son Nicolas fyra med Jan Vanhouckes Cicero Noa (e. Mandarino Blue).

Sjätte årssegern

Segertiden skrevs till 1.14,4 över 2.975 meter för Cleangame och lika snabbt travade Ble du Gers som tvåa, medan Valokaja Hindö och Cicero Noa kom hem på 1.15,1 från distansen 2.950 meter. För Cleangame var det sjätte årssegern i sjunde starten och han har också en andraplats bakom Ble du Gers i Prix Jean Riaud (€90.000) på Vincennes.

Förstapriset i Grand Prix du Conseil Municipal uppgick till 40.500 euro och Cleangame har tjänat närmare 870.000 euro. Han har haft en mycket stark säsong i år med vinster i Prix du Forez (€80.000), Prix du Luxembourg (€100.000), Prix de Joinville-le-Point (€80.000), Prix du Bois de Vincennes (€90.000) och Prix Kerjacques (€100.000).

Cleangame är undan ostartade Red Bell (e. Jag de Bellouet) och hon har ytterligare en startande avkomma; Dasagne (e. Satchmo Wood), 1.16,2/€29.800.

Red Bell är i sin tur en dotter till Danae Grandchamp (e. Nicos du Vivier), 1.17,5/€163.822, som lämnat Nippy Girl (e. Ginger Somolli), 1.11,6/€431.300, och Millenium (e. Quito de Tallonay), 1.12,3/€307.980. Nippy Girl ägs av Stall Pool Position i Fjugesta och har i år nedkommit med ett stoföl efter Villiam.

Fokustema
La Capelle
Läs senare

Bold Eagle drog vinstlotten

Endast sju hästar startar i Prix de la Communaute de Communes Thiera (€90.000) i La Capelle på söndag och även om det är få deltagare i loppet så är det matchen mellan Aubrion du Gers och Bold Eagle som är den ”viktiga” i sprinterloppet.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop har fullt upp i dagarna På söndag kör han Bold Eagle i La Capelle. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop har fullt upp i dagarna På söndag kör han Bold Eagle i La Capelle. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Björn Goop åker till La Capelle för att köra Sébastian Guarato och det är tredje gången som han sätter sig bakom Ready Cash-sonen. I första starten var Bold Eagle tvåa i Prix des Ducs de Normandie och förra gången vann duon Prix Rene Balliere på Vincennes.

Två gånger tidigare har Aubrion du Gers och Bold Eagle mötts och vid båda tillfällena har Jean-Michel Bazires stjärna dragit längsta strået och senast i Prix des Ducs de Normandie. Nu fick Bold Eagle spår invändigt och bör kunna dra fördel av det.

Sébastian Guarato är förhoppningsfull inför söndagens start och säger till Paris-Turf:

– Prix Rene Balliere kom Bold Eagle ur på ett väldigt bra sätt och det känns som att han är ännu vassare nu. I tisdags var han fin i ett jobb och han ska gå ytterligare en gång (fredag, reds. anm.) innan loppet på söndag.

Startlista:

Prix de la Communaute de Communes Thiera (€90.000)
Priser: 40.500-22.500-12.600-7.200-4.500-1.800-900 euro.
1.609 meter, autostart.

 1. Billie de Montfort – Gabriele Gelormini
 2. Clif du Pommereux – Franck Nivard
 3. Bold Eagle – Björn Goop
 4. Romanesque – Franck Ouvrie
 5. Valko Jenilat – Paul-Philippe Ploquin
 6. Aubrion du Gers – Jean-Michel Bazire
 7. Venicio Pommereux – Jules van den Putte Jr.
Fokustema
La Capelle
Läs senare

Franskt supermöte på söndag

Mycket talar för att de franska storstjärnorna Aubrion du Gers och Bold Eagle ställs mot varandra i sprinterloppet Prix de la Communaute de Communes Thierache du Centre (€90.000) i La Capelle på söndag.
Av
Claes Freidenvall
Aubrion du Gers har vunnit båda mötena mot Bold Eagle och på söndag möts de båda topphästarna för första gången över sprinterdistans.Foto Simon Hagen/Sulkysport
Aubrion du Gers har vunnit båda mötena mot Bold Eagle och på söndag möts de båda topphästarna för första gången över sprinterdistans.Foto Simon Hagen/Sulkysport

Sprinterlopp för den äldre eliten hör inte till vanligheterna på fransk mark och loppet i La Capelle avgörs över 1.609 meter med bilstart och det blir tredje gången de franska stortravarna möts.

Första gången – i finalen i European Trotting Masters/Prix d’Ete (€400.000) på Vincennes i september 2017 – drog Aubrion du Gers längsta strået och vann på 1.11,6/2.700 meter, medan Bold Eagle slutade tvåa på 1.11,7.

Bold Eagle fick också nöja sig med att vara tvåa bakom Aubrion du Gers i Prix des Ducs de Normandie (€130.000) i Caen den 15 maj tidigare i år och då var distansen 2.450 meter.

Den definitiva startlistan till Prix de la Communaute de Communes Thierache du Centre blir klar torsdag 12.00 och inför första strykningen kvarstår följande hästar (högst prissumma överst):

 • Bold Eagle
 • Aubrion du Gers
 • Billie de Montfort
 • Valko Jenilat
 • Uza Josselyn
 • Anzi des Liards
 • Clif du Pommereux
 • Romanesque
 • Blues d’Ourville
 • Ardente du Clos
 • Volare de Lou
 • Class de Loriol
 • Venicio Pommereux
 • Jerry Mom
 • Volinko
 • Elvis d’Evron
 • Hambo Transs R.
 • Dynamique Style