Fokustema
Breeders Crown Axevalla 15 oktober
Läs senare

BC: Brodern mot ny miljonjakt

Kriterietvåan Brother Bill (e. From Above) lekte hem tisdagskvällens Breeders Crown-uttagning på Axevalla.
– Det här var en jättefin häst, sade gästkörande Ulf Ohlsson.
Av
Emil Persson
Brother Bill vann Breeders Crown-uttagning på Axevalla. Foto: Malin Albinsson/MVA Foto
Brother Bill vann Breeders Crown-uttagning på Axevalla. Foto: Malin Albinsson/MVA Foto

Jorma Kontio fick nämligen lämna återbud på grund av en incident i ett träningsjobb tidigare under tisdagen. Därmed fick Ohlsson bekanta sig med en av landets främsta treåringar som föga oväntat joggade ifrån sina konkurrenter efter att fått bestämma i måttlig fart framme i täten.
När varvet passades på 1.16,3 hade inte Brother Bill några problem att gå 1.12 sista varvet med full spänst över mål.
– Jag har ju sett honom från sidan förut och visste att det var en bra häst vilket jag också kände under loppet. Det gick sakta första varvet, men sen ökade jag självmant på slutrundan. Jag drog ur tussarna ur hästens öron sista 50 meterna och han svarade direkt så det fanns krafter kvar i hästen, sade Ulf Ohlsson.

Aetos Kronos (e. Bold Eagle) gjorde sin första start efter debaclet i Kriteriefinalen. Hästen höll sig lugn, stod på benen och avslutade okej från andra utvändigt i den snabba avslutningen.
– Han gick med skor och fast huva idag, lite säkerhetsbalans efter galoppen senast. Han var inte lika vass som innan, men det var ganska naturligt. Sen vet jag inte om formen var på topp, men han gick godkänt utan att vara som bäst, sade Kihlström.

Jerry Riordan fick likväl med sig en segercheck hem till Halmstad. Betting Gangster (e. Going Kronos) var urläcker då han spårade hem BC-loppet för fyraåriga hingstar och valacker.
Sprintermästarvinnaren Tae Kwen Deo (e. Muscle Hill) togs emot bestämt och Betting Gangster var aldrig nära att släppa någon över bron.
– Han var fantastiskt fin idag, konstaterade Rikard N Skoglund som tycks ha ”kört in sig” på två av Riordans fyraåringstoppar då han ju även vann Grosser Preis von Deutschland med Zarenne Fas (e. Varenne) i söndags.

Örjan och hans damer

Att Stefan Melanders Ganga Bae (e. Muscle Hill) är bra är känt sen tidigare, men tisdagskvällens insats lär likväl fått många att lyfta på ögonbrynen.
Örjan Kihlström inledde i tredjespår första halvvarvet innan han nådde dödspositionen. Det var Oaksfyran Gina Mearas (e. Cantab Hall) som satt invändigt och skulle plockas ner, men faktum var att det såg avgjort ut redan i slutkurvan.
Över upploppet joggade Ganga Bae bara ifrån till vinst på 1.13,4a/2.140 meter med full spänst.
– En fantastiskt fin häst. Hon skötte allting själv och det var i princip bara för mig att hålla i mig, sade Örjan Kihlström.

Ytterligare en storavdelning tog Solvallakusken hem då han satte dit Aleppo Pine. Även där valde han ett offensivt upplägg då Maharajah-dottern skickades fram till dödspositionen utvändigt om andrahandsfavoriten Adi Gallia (e. Raja Mirchi), men det stod Aleppo Pine pall utan problem.

Det var ingen jättemarginal i mål, men jag hade tussarna kvar i hennes öron om det hade behövts.

Örjan Kihlström om Aleppo Pine.

Pastore på topptid

I klass I-försöket blev det full sula hela vägen. Ledande Wreckless M.M. (e. Raja Mirchi) hade mod nog att hålla emot trots en 1.08-öppning i lag med Anders Eriksson och därmed kan Morten Waage börja förbereda sin häst för finalen hemma på Solvalla den 2 november.
Segertiden blev starka 1.11,4a/1.640 meter.
– Det blev en snabb öppning och jag fick aldrig riktigt dämpa farten. Ändå kändes det bra i slutkurvan, men man vet ju aldrig här på Axevalla där upploppet är långt, sade Anders Eriksson som passade på att ta sin hundrade kuskseger i karriären.
Spetsstriden var det stora samtalsämnet inför anrika snabbloppet Ullbergs Minne. Favoriten Heart of Steel (e. Cantab Hall) var dock helt chanslös att hålla ut Pastore Bob (e. From Above) som senare höll hela vägen hem. Segertiden blev finfina 1.10,7a/1.640 meter.
– Jag förstod att det gällde att vara snabbast första 50 meterna; där är Pastore Bob ruggigt vass. Jag har aldrig varit med om någon häst som är så kvick den biten. Den högra, skygglappen som jag skulle kunnat dra ner hade åkt ner och jag trodde faktiskt efter 800 meter att det skulle bli svårt att komma i mål idag. In mot upploppet kände jag dock att det fanns kvar att åka med och att det kunde gå vägen, sade Untersteiner.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

H.V.Tuuri vann lätt igen

Finske H.V.Tuuri har dominerat kallblodsloppen på Vincennes. Det blev segrar i båda loppen, först i söndags och nu idag igen.
Av
Lars G Dahlgren

Eric Raffin bjöd H.V.Tuuri (e. Turo – H.V.Kipinä) ett bra lopp i andra par utvändigt och när han attackerade handlade det i praktiken om spel mot ett mål. H.V.Tuuri vann på 1.22,5a/2.100 på Vincennes stora bana, att jämföra med de 1.23,3a/2.100 han travade på lilla banan i söndags. Ossi Nurmonen tränar H.V.Tuuri. Förstapriset var 8.100 euro.

De fyra svenska kallblod som skulle varit med i detta kallblodsmöte på Vincennes, som numera körs varannat år, fick stanna hemma i Sverige på grund av att de inte uppfyllde de franska reglerna för vaccination.

Fokustema
Northfield Park
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Toppkusk i olycka

USA:s segerrikaste kusk de senaste åren Aaron Merriman var med om en otäck olycka i lördags när hans passgångare My Three Girls gick omkull och drog med sig flera andra ekipage i fallet.
Av
Claes Freidenvall
Aaron Merriman var med om en olycka i lördags. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport


Reportage Aaron Merriman
Aaron Merriman var med om en olycka i lördags. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport Reportage Aaron Merriman

Aaron Merriman och My Three Girls satt i rygg på ledaren, när stoet galopperade i sista sväng, gick ner på knäna och ytterligare fyra ekipage gick i backen.

Bilderna från loppet såg otäcka ut, men Aaron Merriman klarade sig efter omständigheterna bra, även om det ömmade i kroppen efteråt plus att han drabbades av en liten hjärnskakning.

Både Aaron Merriman och Hunter Myers fick åka till sjukhus efter loppet i lördags, men båda kunde lämna senare under kvällen.

– Jag hoppas kunna vara tillbaka och köra i helgen, säger Aaron Merriman till ustrotting.com.

Aaron Merriman är uppsatt som kusk på Meadows imorgon och Northfield Park på lördag.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Kriterievinnare knappt slagen

Efter fyra raka diskningar fick Ola Åsebös forna norska Kriterievinnare Hard Times till ett bra lopp igen på Vincennes. Han var knappt slagen i Prix du Cantal.
Av
Lars G Dahlgren
Carioca de Lou (nummer 16) beerade med knapp marginal Hard Times på Vincennes. Foto: Gerard Forni
Carioca de Lou (nummer 16) beerade med knapp marginal Hard Times på Vincennes. Foto: Gerard Forni

Numera Jean-Michel Bazire-tränade Hard Times (e. Cocktail Jet – Tigerlily) var favoritspelad i torsdagens quintelopp, men fick se sig knappt slagen av valacken Carioca de Lou (e. Jag de Bellouet – Lola de Lou) och Leo Abrivard. De två hästar som gjorde upp om segern startade från 25 meters tillägg och attackerade för fullt i slutkurvan.

Laurent Claude Abrivard-tränade Carioca de Lou vann på 1.13,6/2.875 meter och Hard Times noterade 1.13,7. Andraplatsen var 12.500 euro och segerpremien 22.500.

Björn Goop-duon Tellmeastory (e. Zola Boko) och J.S.Apollo (e. The Bad Boy) knep matlapparna 1.000 och 500 euro som sexa och sjua på 1.14,5 medan Björn själv slutade oplacerad med sin uppsittning Bryssel (e. Ready Cash).