Fokustema
Solvalla
Läs senare

BC: Fyraåriga ston

Breeders Crown-finalen körs på Eskilstuna 11 november med 800.000 kronor till vinnaren och den är dessutom laddad med Premiechansen, vilket ger dubbla förstapriset till de hästar som valt det alternativet. De fyra främsta i varje semifinal går till finalen och här kan du se finalfältet för de fyraåriga stona växa fram under dagen.
Av
Pär Gustafsson

Förstapriset i uttagningsloppen är 200.000 kronor.

Fjolårets Oaks-vinnare Candy La Marc (e. Scarlet Knight) verkar vara tillbaka i gott slag. I händerna på Björn Goop flög fyraåringen till ledningen och öppnade första varvet efter 1.12,7. Danske amatören Lars Marcusson äger, har fött upp och tränar Candy La Marc och hon vann bekvämt på 1.12,6a/2.140 meter.
Timo Nurmos-tränade Hevin Boko (e. Going Kronos) slutade tvåa efter starkt slutvarv från sjätte ytter, medan Roger Walmanns Odessa Celeber (e. Cantab Hall) blev trea från tredje ytter. Med till final kom även vinnarhålets Butterfly Ima (e. Orlando Vici) och Åke Lindblom. Utslagen blev Run Chica Run, som fick trava i dödens och galopperade på sista bortre långsidan.

Första rundan gick kanske lite väl snabbt, men hästen kändes bra hela vägen

Björn Goop körde Candy La Marc för första gången

Global Upper Style (e. S.J.’s Caviar) spetsade i 1.07-öppning första 500 meterna och när Vamp Kronos (e. Ready Cash) kom ångande mot tätpositionen valde Peter Untersteiner att släppa till Jerry Riordans häst. Luckan kom för Global Upper Style och hon närmade sig ledaren, men Vamp Kronos svarade ärligt och höll undan på 1.12,3a/2.140 meter.
Från sjätte ytter spurtade Bengt Simbergs Wild Love (e. Love You) finfint i skymundan som trea. Sista finalplatsen knep Tomasz Wisniewski-tränade Catch My Love (e. Symphonic Hanover) från femte par utvändigt.

Hon var väldigt laddad och det var nära galopp från start. Hästen vann med tussarna kvar och insatsen var mycket bra

Carl Johan Jepson styrde Vamp Kronos till seger

Trots bakspår hittade Stochampionats-vinnaren Mellby Free (e. Muscle Hill) till ledningen efter 500 meter i en 1.12,4-öppning. Med sin tränare Björn Goop i sulkyn fick fyraåringen Dibaba (e. Ready Cash) på utsidan. Roger Walmanns sto kämpade starkt i dödens, men kunde inte sätta klorna i ledaren. Mellby Free höll undan på 1.12,2a/2.140 meter och Dibaba slutade tvåa. Trea blev Henrik Hoffmans Lady Youline (e. Fast Photo) efter resa i tredje par invändigt. Violet Bi (e. Equinox Bi) och Jim Oscarsson öppnade snabbt till ledningen och släppte. På sista bortre långsidan gick hon ut i andra ytter och hängde med till fjärdepriset.

Det är tufft att trava om utvändigt Mellby Free

Björn Goop vann den tredje semifinalen

Fyraåriga ston

Häst – Tränare

 1. Vamp Kronos – Jerry Riordan
 2. Candy La Marc – Lars Marcusson
 3. Mellby Free – Björn Goop
 4. Dibaba – Roger Walmann
 5. Global Upper Style – Peter Untersteiner
 6. Lady Youline – Henrik Hoffman
 7. Violet Bi – Jim Oscarsson
 8. Butterfly Ima – Åke Lindblom
 9. Hevin Boko – Timo Nurmos
 10. Wild Love – Kevin Oscarsson
 11. Odessa Celeber – Roger Walmann
 12. Catch My Love – Tomasz Wisniewski
Fokustema
Kiwin
Läs senare

Don Kiwins uppfödare ur tiden

Sven Schön, mest känd som uppfödare till Don Kiwin, har gått ur tiden. Han blev 80 år och tillsammans med sin hustru Gull-Britt födde paret upp sina hästar under pseudonymen Kiwin.
Av
Claes Freidenvall
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se

Under Kjell P Dahlströms flagg vandrade Don Kiwin (e. Netted-Lionilla) snabbt genom klasserna, vann 51 lopp och tjänade drygt 1,7 miljoner kronor. Don Kiwin vann åtta V65-lopp, varav sju togs under 1987 och inleddes med seger i ett Klass III-försök den 5 september och avslutades med finalvinst i silverdivisionen 26 december! Det var för övrigt Don Kiwins fjärde raka finalseger på fyra månader.

Sedan dröjde det till 27 februari 1988 innan Don Kiwin vann gulddivisionen och då satt Helen A Johansson i sulkyn och blev den första kvinnan att vinna högsta V65-divisionen i Sverige!

En annan av Sven Schöns uppfödningar var Wilma Kiwin (e. Giant Chill-Tina Kiwin), 1.13,8ak/321.500 kr, som han tränade själv och stoet vann sju lopp och däribland ett rikstotolopp.

Sven Schön tränade också Tina Kiwin (e. Mr Drew-Dolly Way), 1.13,0ak/1.316.755 kr. Hon vann 19 lopp på 103 starter och blev mor till nämnda Wilma Kiwin och Ricky Kiwin (e. Keepitinthefamily), 1.15,4ak/126.500 kr. Nämnas ska också Diana Kiwin (e. Netted-Dolly Way), 1.16,0ak/134.400 kr.

Fokustema
Kvinnerstaskolan
Läs senare

Misstänkta brännskador på häst

I morse upptäckte en elev på Kvinnerstaskolan i Örebro, att en häst brännskadats sedan en eller flera gått in i skolans stall och tänt eld på hästens täcke. Hästen hade mindre brännskador, skriver P4 Örebro.
Av
Claes Freidenvall

– Det hade kunnat slutat med en förskräckelse, säger Claudia Kraft, rektor på Naturbruksprogrammet på Kvinnersta till P4.

Åtgärder kommer vidtas – enligt Claudia Kraft – och händelsen är dessutom polisanmäld.

– Täcket var rejält eldhärjat och delar av det hade smält ner i hästens päls. Hästen har också fått mindre brännskador, men klarade sig efter omständigheterna ganska väl, säger Claudia Kraft, till Nerikes Allehanda.

Fokustema
Infekterad stämning på Halmstadtravet
Läs senare

Amatör avstängd för olämpligt uppförande

Amatören Peter Arnqvist har dömts till 3.000 kronor i böter och tre veckors avstängning av Halmstads måldomarnämnd för olämpligt uppförande mot Halmstadtränaren Magnus Dahlén.
Av
Claes Freidenvall

– Att det har varit en infekterad stämning på Halmstadtravets stallbacke är ingen hemlighet. Till oss har det inkommit vittnesmål om Peter Arnqvists förehavanden och det har föranlett oss att initiera en utredning som måldomaren Mats Kvint gjort, säger banans sportchef Jan-Olof Molin.

Igår blev beslutet från Halmstadtravets måldomarnämnd officiellt.

– Vi blev kontaktade av Halmstadtravets ledning och detta hamnade på vårt bord. För vår del är det en unik händelse och normalt tar vi ju hand om saker som händer på tävlingsdagarna, men det finns utrymme i reglementet för att vi kan behandla sådant som sker utanför tävlingsdagen också, säger Mats Kvint.

Peter Arnqvist dömdes till 3.000 kronor i böter och avstängning mellan den 4-24 mars.

Svensk Travsports Tävlingsreglemente.

– Vi har diskuterat straffvärdet fram och tillbaka och det har varit jättesvårt och tufft, men vi har försökt göra vårt bästa av situationen.

En internutredning har gjorts som inte är officiell.

– Vad jag kan säga, är att ofta är det väldigt svårt när två personer är inblandade i den här typen av händelser, ofta står ord mot ord. I det här fallet har vi uppgifter från flera olika håll och det vägde över i vågskålen för att ta det här beslutet, säger Mats Kvint.

Enligt uppgifter till Sulkysport så har Peter Arnqvist haft synpunkter och framfört dessa bland annat till Halmstadtränaren Magnus Dahlén.

Fotnot: Sulkysport har sökt Peter Arnqvist för en kommentar utan framgång.