Fokustema
Breeders Crown
Läs senare

BC: Treåriga hingstar/valacker

Breeders Crown-finalen körs på Eskilstuna 11 november med 800.000 kronor till vinnaren och den är dessutom laddad med Premiechansen, vilket ger dubbla förstapriset till de hästar som valt det alternativet. De fyra främsta i varje semifinal går till finalen och här kan du se finalfältet för de treåriga hingstarna och valackerna växa fram under dagen.
Av
Ola Lernå
Jaguar Dream snuvade Kriterievinnaren Inti Boko på segern. Foto Leif Norberg/ALN
Jaguar Dream snuvade Kriterievinnaren Inti Boko på segern. Foto Leif Norberg/ALN

Kval 1

7 JAGUAR DREAM snabb till ledningen, släppte efter 600. Fritt 100 kvar, hann fram, duktig på 1.12,9a/2.140 meter. 11 INTI BOKO tredjespår första 500, övertog ledningen kort senare. Slagen på mållinjen, fullt godkänd. 5 ÖNAS NOUGAT snabbast ut, släppte direkt och fick tredje invändigt efter 600. Hängde med duktigt på innerspår. 10 FORFANTONE AM sjätte utvändigt. Andrahäst i tredjespår varvet, på själv 200 kvar, avslutade duktigt.

”Det kändes spännande med mycket krafter kvar och jag ville väldigt gärna få luckan”
Claes Sjöström om Jaguar Dream

Kval 2

11 GLOBAL WELCOME tredje utvändigt. Utåt 800 kvar, svepte till ledningen 400 kvar, lätt undan, strålande, 1.10,6 sista 1.000 för att landa på  svenska rekordet 1.12,0a/2.140 meter 2 BARITONE ARTIST snabbast ut, släppte omgående. Loss i slutsvängen, avslutade bra utan chans. 5 GLOBAL WISE GUY övertog ledningen efter 400. Rundad 400 kvar, höll farten på avstånd. 3 MELLBY GOOFY tredje invändigt, utåt till slut, höll farten på stort avstånd.

 

Man borde nog ändra reglerna – så att inte samma ägare hos två olika tränare får mötas i kvalenBengt Granath räknade in en dubbel med Global Welcome och Baritone Arist, men tyckte man borde skilja på ägares hästar

Kval 3

4 GLOBAL WITHDRAWL ledningen via snabb start. Fick dämpa, lätt undan till slut på 1.13,0a/2.140 meter. 8 BETTING GANGSTER tredjespår en bit, ner i tredje utvändigt. På 1.250 meter kvar, utvändigt ledaren kort senare, utan chans att gå i närkamp, höll bra, slarvade lite i travet. 5 BUZZER BEATER fjärde invändigt, fram spårsnålt, höll farten bra på avstånd. 2 HOLY WATER rygg ledaren, andra utvändigt i slutsvängen, tappade lite.

Det är en upplevelse varje gång. Han är otroligt behaglig hästenErik Adielsson om Global Withdrawl

Klara för final (Häst – Tränare)

 • Jaguar Dream – Claes Sjöström
 • Inti Boko – Timo Nurmos
 • Önas Nougat – Per Nordström
 • Forfantone Am – Roger Walmann
 • Global Welcome – Svante Båth
 • Baritone Artist – Markus B Svedberg
 • Global Wise Guy – Timo Nurmos
 • Mellby Goofy – Reijo Liljendahl
 • Global Withdrawl – Svante Båth
 • Betting Gangster – Jerry Riordan
 • Buzzer Beater – Per Linderoth
 • Holy Water – Tomas Malmqvist
Fokustema
Kiwin
Läs senare

Don Kiwins uppfödare ur tiden

Sven Schön, mest känd som uppfödare till Don Kiwin, har gått ur tiden. Han blev 80 år och tillsammans med sin hustru Gull-Britt födde paret upp sina hästar under pseudonymen Kiwin.
Av
Claes Freidenvall
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se

Under Kjell P Dahlströms flagg vandrade Don Kiwin (e. Netted-Lionilla) snabbt genom klasserna, vann 51 lopp och tjänade drygt 1,7 miljoner kronor. Don Kiwin vann åtta V65-lopp, varav sju togs under 1987 och inleddes med seger i ett Klass III-försök den 5 september och avslutades med finalvinst i silverdivisionen 26 december! Det var för övrigt Don Kiwins fjärde raka finalseger på fyra månader.

Sedan dröjde det till 27 februari 1988 innan Don Kiwin vann gulddivisionen och då satt Helen A Johansson i sulkyn och blev den första kvinnan att vinna högsta V65-divisionen i Sverige!

En annan av Sven Schöns uppfödningar var Wilma Kiwin (e. Giant Chill-Tina Kiwin), 1.13,8ak/321.500 kr, som han tränade själv och stoet vann sju lopp och däribland ett rikstotolopp.

Sven Schön tränade också Tina Kiwin (e. Mr Drew-Dolly Way), 1.13,0ak/1.316.755 kr. Hon vann 19 lopp på 103 starter och blev mor till nämnda Wilma Kiwin och Ricky Kiwin (e. Keepitinthefamily), 1.15,4ak/126.500 kr. Nämnas ska också Diana Kiwin (e. Netted-Dolly Way), 1.16,0ak/134.400 kr.

Fokustema
Kvinnerstaskolan
Läs senare

Misstänkta brännskador på häst

I morse upptäckte en elev på Kvinnerstaskolan i Örebro, att en häst brännskadats sedan en eller flera gått in i skolans stall och tänt eld på hästens täcke. Hästen hade mindre brännskador, skriver P4 Örebro.
Av
Claes Freidenvall

– Det hade kunnat slutat med en förskräckelse, säger Claudia Kraft, rektor på Naturbruksprogrammet på Kvinnersta till P4.

Åtgärder kommer vidtas – enligt Claudia Kraft – och händelsen är dessutom polisanmäld.

– Täcket var rejält eldhärjat och delar av det hade smält ner i hästens päls. Hästen har också fått mindre brännskador, men klarade sig efter omständigheterna ganska väl, säger Claudia Kraft, till Nerikes Allehanda.

Fokustema
Infekterad stämning på Halmstadtravet
Läs senare

Amatör avstängd för olämpligt uppförande

Amatören Peter Arnqvist har dömts till 3.000 kronor i böter och tre veckors avstängning av Halmstads måldomarnämnd för olämpligt uppförande mot Halmstadtränaren Magnus Dahlén.
Av
Claes Freidenvall

– Att det har varit en infekterad stämning på Halmstadtravets stallbacke är ingen hemlighet. Till oss har det inkommit vittnesmål om Peter Arnqvists förehavanden och det har föranlett oss att initiera en utredning som måldomaren Mats Kvint gjort, säger banans sportchef Jan-Olof Molin.

Igår blev beslutet från Halmstadtravets måldomarnämnd officiellt.

– Vi blev kontaktade av Halmstadtravets ledning och detta hamnade på vårt bord. För vår del är det en unik händelse och normalt tar vi ju hand om saker som händer på tävlingsdagarna, men det finns utrymme i reglementet för att vi kan behandla sådant som sker utanför tävlingsdagen också, säger Mats Kvint.

Peter Arnqvist dömdes till 3.000 kronor i böter och avstängning mellan den 4-24 mars.

Svensk Travsports Tävlingsreglemente.

– Vi har diskuterat straffvärdet fram och tillbaka och det har varit jättesvårt och tufft, men vi har försökt göra vårt bästa av situationen.

En internutredning har gjorts som inte är officiell.

– Vad jag kan säga, är att ofta är det väldigt svårt när två personer är inblandade i den här typen av händelser, ofta står ord mot ord. I det här fallet har vi uppgifter från flera olika håll och det vägde över i vågskålen för att ta det här beslutet, säger Mats Kvint.

Enligt uppgifter till Sulkysport så har Peter Arnqvist haft synpunkter och framfört dessa bland annat till Halmstadtränaren Magnus Dahlén.

Fotnot: Sulkysport har sökt Peter Arnqvist för en kommentar utan framgång.