Fokustema
V75
Läs senare

Bear Dancer fälldes inte av frakturen

MANTORP. Favoriten Sir Ratzeputz blev för het i ledningen och Bear Dancer profiterade på det. Första segern i gulddivisionen togs på Mantorp på 1.12,0a/1.640 meter.
Av
Lars G Dahlgren
Bear Dancer vann Mantorps gulddivision. Foto Magnus Strömsten/ALN
Bear Dancer vann Mantorps gulddivision. Foto Magnus Strömsten/ALN

– Det här var väldigt roligt. Bear Dancer har kommit tillbaka till toppnivå från en allvarlig skada, en kotsenbensfraktur. Det är inte så många hästar som gör det, säger tränaren Ulf Stenströmer.

Fakta

Bear Dancer

valack 8 år e. Dream Vacation – Epoque Effe e. Self Possessed
74 st: 14–17–5
Rekord: 1.13,2k* – 1.11,4am
Insprunget: 2.215.744 kr
Uppfödare: Alebäcks Stuteri AB, Lidköping
Ägare: Team Axevalla – Easy
Tränare: Ulf Stemströmer, Axevalla
Körsven: Carl Johan Jepson
Skötare: Sofia Johansson

Expandera

Bear Dancer klättrade upp i gulddivisionen som femåring och avslutade i december den säsongen med att vara tvåa i högsta klassen i Halmstad bakom Nothing But Class. Men sedan var det stopp. Bear Dancer var med i gulddivisionsfinalen på Solvalla i februari 2016 men sedan tog det stopp. En fraktur på ett kotsenben höll Bear Dancer borta från tävlingsbanan i ett år.

– Det är dålig prognos att komma tillbaka till högsta nivån efter den typen av skada. Men Bear Dancer har lyckats, sade Ulf Stenströmer.

Bear Dancer har kommit tillbaka till gulddivisionsnivån i vinter och när det nu blev ”barfotaföre” på Mantorp räckte det ända tlll seger. Carl Johan Jepson utnyttjade Bear Dancers startsnabbhet till att ta ledningen, och sedan blev det perfekt i första kurvan när han kunde släppa till favoriten Sir Ratzeputz.

– Det var små marginaler att Olympic Kronos kommit ner framför Sir Ratzeputz i andraspår och det var vår lycka att han inte gjorde det. Om Johnny Takter kommit ner framför Sir Ratzeputz hade han säkert fortsatt till ledningen med Olympic Kronos, konstaterade Ulf Stenströmer.

Liksom alla andra som såg loppet från stallbacken hörde och såg han hur Sir Ratzeputz framben slog i Olympic Kronos sulky innan Takter tog högertömmen och gav upp att försöka komma till ledningen.

Sir Ratzeputz fick alltså överta spets från Bear Dancer och blev het på kuppen. Sir Ratzeputz drog iväg i flera längders ledning fram till 1.08 första 500 meterna och  1.10,6 första varvet. Jepson brydde sig inte om att följa i ledarens tempo.

– Jag trodde Sir Ratzeputz skulle bli svår att slå, men samtidigt såg jag att han var het där framme. I sista kurvan fick jag upp hoppet att det skulle kunna gå, sade Carl Johan Jepson.

Carl Johan Jepson vann också bronsdivisionen, med Timo Nurmos-tränade Erik Sting (e. Sam Bourbon – Hottentott). Från andra par utvändigt var det mer eller mindre spel mot ett mål när Jepson attackerade.

– Det blev bra, jag kunde köra på säkerhet hela vägen och låta hästen göra jobbet, sade Jepson.

1.09,5 sista 500

Scenariot från gulddivisionen upprepade sig i silverdivisionen där Trinity Lux låg på i ledningen. Årsdebuterande Generaal Bianco (e. Ufo Kievitshof – Zaskia Fortuna) satt egentligen helt hopplöst till i kön med sega hästar framför sig och 40 meter fram till ledaren fortfarande 500 kvar. Men den här Nederlandsfödde hästen har extraordinära speedresurser och 1.09,5 sista 500 med en grym upploppsspurt som kronan på verket förde Peter Untersteiners femåring till vinst på 1.13,0a/2.140 meter.

– Han visade förra året att han kan avsluta väldigt snabbt när han får vilsamma lopp, sade Peter Untersteiner.

Untersteiner räknade in en tränarseger till på V75, Tahays Blue Wonder (e. Revenue – Tahays Blue Wind) körd av Peter Ingves, som i diamantstoförförsöket avgjorde från dödens på 1.15,2a/2.140.

Örjan Kihlström styrde in två vinnare. Pasi Aikios ”Maharajah-kopia” Who’s Who (e. Maharajah – Reality Pride) avgjorde från dödens i klass II på 1.15,4/2.140 och i klass I-försöket spetsade Stefan Öhman-tränade Titan Brodde (e. Revenue – Tamila Princess) runt om fram till 1.13,3a/1.640.

Platon Face (e. Raja Mirchi – Kelia des Jacquets) vann styrkeprovet Ultrastayern över 3.640 meter på 1.16,4/3.660 meter, Lutfi Kolgjini hade kört loppet grundligt i badkaret och fick det precis som han ville; lugnt och stillsamt till ledningen och sedan släppa till den ännu starkare Qahar Q.C.

– Jag har tränat och kört Qahar Q.C. tidigare och vet att han är känslig i tempoväxlingar. Därför körde jag till ordentligt på sista bortre långsidan, förklarade Lutfi Kolgjini hur det gick till när Platon Face tog över ledningen samtidigt som Qahar Q.C. trasslade till aktionen och galopperade.

Fakta

Spelfakta

Rätt V75-rad:
7–9–5–8–12–5–3
Utdelning:
Sju rätt: 32.753 kr
Sex rätt: 196 kr
Fem rätt: 22 kr
Omsättning: 102.385.221 kr

Expandera
Fokustema
Solvalla
Läs senare

Erik Adielsson till 5.000 segrar

Erik Adielsson nådde som kusk nummer nio milstolpen 5.000 segrar när han avslutade Solvallakvällen med att vinna ett Diamantstoförsök med Mellby Eye Catcher.
Av
Lars G Dahlgren
Erik Adielsson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Solvalla 20180527
Erik Adielsson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport Solvalla 20180527

– Det här är stort. I början på karriären bara körde man på, men nu har jag passerat 40 år och har lite annat perspektiv på saker och ting, håller inte samma tempo som tidigare, sade Erik Adielsson.

Erik Adielsson blev alltså nionde svenske kusk att passera 5.000 segrar. Före sig på listan har han Jorma Kontio, Björn Goop, Olle Goop, Örjan Kihlström, Åke Svanstedt, Stig H Johansson, Ulf Ohlsson och Jim Frick.

Mellby Eye Catcher (e. Going Kronos – Juicy Face) blev jubileumshäst, när hon från dödens avgjorde säkert på 1.14,2a/2.140. Mantorpamatören Anders Källberg har utan tvekan gjort ett bra jobb med det sexåriga stoet.

Mellby Free går från klarhet till klarhet och det finns väl knappast något bätrre svenskfött äldre svenskfött sto nu än denna femåring som har tolv segrar på blott 17 starter i karriären.

Hon tog årets tredje raka seger sedan Björn Goop kört fram utvändigt ledaren inför slutvarvet och växlat tempo på sista bortre långsidan till ledningen. Mellby Free (e. Muscle Hill – Mellby Ticket) vann på 1.11,4a/2.140 och då kopplade hon sista biten av på ett sätt som antydde att det absolut inte var sitt maximum hon visade nu.

Fakta

Mellby Free

sto fem år e. Muscle Hill – Mellby Ticket
17 st: 12–3–2
Rekord: 1.17,2m* – 1.10,7ak*
Insprunget: 6.880.830 kr
Uppfödare och ägare: Mellby Gård AB, Malmö.
Tränare och körsven: Björn Goop, Färjestad.
Skötare: Sofia Hansson

Expandera

– Hon är ”på och av” på skönt sätt. Lugn och avslappnad till startbilen går, då vaknar hon och älskar att tävla, konstaterade Björn Goop.

Sto-EM på Solvalla 14 augusti är ett givet mål i sommar för Mellby Free och mot det andra storloppet samma dag, nämligen Jubileumspokalen, siktar Who’s Who (e. Maharajah – Reality Pride), Ett steg på vägen dit tog fjolårets Derbyvinnare när han vann Icelands lopp med 100.000 kronor i förstapris. Örjan Kihlström satt i andra par utvändigt i inte alltför överdrivet tempo, men när Who’s Who avslutade 1.08,7 sista 500 meterna med egentligen bara full fart sista 200 räckte det till att avgöra säkert på 1.12,1a/2.140.

Fakta

Who’s Who

hingst fem år e. Maharajah – Reality Pride e. From Above
22 st: 13–2–0
Rekord: 1.14,0m* – 1.11,3am*
Insprunget: 5.864.759 kr
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö.
Ägare: Travkompaniets Stall AB.
Tränare: Pasi Aikio, Solvalla.
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla.
Skötare: Jennie Ek

Expandera

– När han är så här fin är det bara att njuta, sade tränaren Pasi Aikio.

Italienske Acciaio var tvåa i Breeders Course-finalen Elitloppshelgen på 1.12,2 när Aetos Kronos satte världsrekord 1.11,9 och tar sats mot nästa Breeders Course-final, på Jägersro Hugo Åbergs Memorial-kvällen. Men Love You-sonen fick inte göra det som en vinnare. USA-importen Click Bait (e. Cantab Hall – Fun At Parties) knäppte nämligen Acciaio på mållinjen på topptiden 1.11,2a/1.609 meter sedan Örjan Kihlström släppt ledningen på första långsidan till Alessandro Gocciadoros häst.

– Jag har ju kört Acciaio ett par gånger (bland annat i det ovan nämnda loppet Elitloppshelgen, reds.anm.) och trodde ärligt talat han skulle bli svårslagen, men Click Bait blir bättre och bättre och bet i väldigt fint sista 150 meterna, sade Örjan Kihlström om den Stefan Melander-tränade hästen.

Click Bait har som USA-född inte möjlighet att vara med i Breeders Course-finalen.

Fyraårige Look Håleryd (e. Explosive Matter – Looking Flashy) och Peter Untersteiner drog nytta av överpace i klass II-försöket och spurtade till vinst på 1.11,1a/1.640.

Fakta

Spelfakta

Rätt V86-rad:
9–6–4–3–6–9–4–7
Utdelning:
Åtta rätt: 3.130
Sju rätt: 28
Sex rätt: jackpot
Omsättning: 27.677.340 kr

Expandera

Global Undecided kom från konsekvent matchande i V75 till ett passande långlopp, och den Timo Nurmos-tränade sonen till Prodigious och Montage var för Jorma Kontio riktigt inspirerad utvändigt om ledaren. Segertid: starka 1.13,2/2.660.

 

Attraversiamo på svenskt rekord

Fokustema
Prix Readly Express
Läs senare

Attraversiamo på svenskt rekord

Det blev en flygande start för det nya fyraåringsloppet Prix Readly Express på Solvalla med 400.000 kronor till vinnaren. Attraversiamo imponerade stort på svenska rekordet 1.10,5a/2.140.
Av
Lars G Dahlgren
Attraversiamo imponerade när han vann det nya loppet Prix Readly Express på svenska rekordet 1.10,5a/2.140. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Attraversiamo imponerade när han vann det nya loppet Prix Readly Express på svenska rekordet 1.10,5a/2.140. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Attraversiamo fick en ordentlig genomkörare i matchningen mot Derbyt. Det som på papperet såg ut som en lätt uppgift blev en stenhård historia tempomässigt när Viking Brodde pullade hårt i ledningen. Attraversiamo vann på 1.10,5a/2.140, en tiondel snabbare än Campo Bahias svenska rekord satt i Kungapokalen för en månad sedan.

Fakta

Attraversiamo

hingst fyra år e. Kiss Francais – Rhythm Kronos e. Viking Kronos
15 st: 10–2–0
Rekord: 1.15,9k* – 1.10,5am*
Insprunget: 3.863.500 kr
Uppfödare: Martina Christensson Lindahl, Uppsala
Ägare: Caracolas AB, med flera
Tränare: Svante Båth, Solvalla
Körsven: Erik Adielsson, Solvalla
Skötare: Linda Weman

Expandera

Svante Båths Attraversiamo var oerhört tapper tvåa från dödens där och fick bekänna färg nu också, i det som skulle vara en lagom ”mellanstart” inför Derbyt, med Norrlands Grand Prix på Bergsåker i mitten på juli som nästa sådana kontrollpunkt. Viking Brodde blev nämligen skållhet i ledningen och Erik Adielsson fick ta skeden i vacker hand och köra bakom utvändigt och bakom Viking Brodde med Attraversiamo. Efter 1,10,4 första varvet och 1.11,0 första 1.500 meterna tog Attraversiamo över och Kiss Francais-sonen ökade alltså farten igen sista halvvarvet fram till svenska rekordtiden 1.10,5 över medeldistans. Och det var absolut inte ”färdigkört” på den tiden.

– Det är en sjuk njutning att köra Attraversiamo, han kan gå hur långt som helst, sade Erik Adielsson och fortsatte:

– Jag var väldigt nöjd med hur han gjorde det sista 300 meterna,. Vi var ensamma där framme och jag petade på honom en gång 100 kvar, det kändes som att det var en hel del kvar i honom.

Det verkar som om Jägersro kan ladda för ett gnistrande Derby i år, om Campo Bahia och Attraversiamo in i september. håller den standard de inlett säsongen med, och förmodligen till och med har fler växlar och formskärpning kvar att ta ut…

– Jag har skojat med Conrad Lugauer och sagt att han kan väl komma hit med Campo Bahia, jag vill ha ett revanschmöte. Men Conrad sa att vi får vänta till Derbyt, sade Erik Adielsson.

Timo Nurmos-tränade Viking Brodde (e. Muscle Hill – Västerbo My Melody) höll mycket starkt till andraplatsen och tar just nu stora kliv upp mot även han vara med på kulltoppsnivån.

Erik Adielsson till 5.000 segrar

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Årets sista föl

Årets sista föl har kommit hos Jan Johansson på Klövagården i Vara. Girls Getaway har fått en hingst efter Nuncio.
Av
Claes Freidenvall

Modern Girls Getaway (e. Donerail-C.R. Mimosa), 1.13,8/$62.930, importerades från USA 2017 och förra året fick hon sin första svenskfödda avkomma Sweet Breeze (e. Explosive Matter).

Girls Getaways avkomma efter Nuncio.

Modern köptes på Harrisburg mixedauktion 2017 för 15.000 dollar och då var hon dräktig med Explosive Matter. I USA har hon bland annat lämnat Grapple Hanover (e. Andover Hall), 1.12,4/$89.033.

Hennes tvååring – Getawayall Hanover (e. Broadway Hall) – kvalade i måndags på Scioto Downs och vann på 1.17,1.