Fokustema
Prix d'Amérique
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Belina lyssnar bättre på mig nu”

JOINVILLE-LE-PONT. Belina Josselyn är den franska travpressens favorit att vinna Prix d’Amerique. Hon är tipsetta i elva av 24 tipstidningar och får sammanlagt högst ”rankingpoäng”. Att tränaren och kusken Jean-Michel Bazire är mycket nöjd med sitt fuxto är det heller ingen tvekan om.
Av
Lars G Dahlgren
Jean Michel Bazire. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Jean Michel Bazire. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Lördagstävlingarna på Vincennes avslutades med en presskonferens med nyckelhästarnas närmaste på podiet. Belina Josselyn och Jean-Michel Bazire tilldrog sig störst intresse från de församlade journalisternas sida. Bazire sade något som ger en liten extra spinn på den toppform som fullkomligt strålade om henne i genrepet Prix de Belgique för två veckor sedan, där Belina Josselyn diskvalificerades som etta i mål för trängning.

Fakta

franska travpressens (24 medier) ranking av Prix d’Amérique

 • Belina Josselyn – 202 poäng
 • Readly Express – 180
 • Bold Eagle – 174
 • Propulsion – 80
 • Davidson du Pont – 56
 • Bird Parker – 49
 • Eridan – 13
 • Looking Superb – 12
 • Carat Williams – 11
 • Delia du Pommereux – 10
 • Traders – 5
Expandera
Belina Josselyn och Jean Michel Bazire. Foto Mia Törnberg

I det loppet fick Belina Josselyn en ovanligt bra start för att vara henne och när Bazire fik frågan om han tror att hon kan öppna lika bra idag svarade han:

– Det vågar jag inte säga, men Belina Josselyn gör inga misstag längre. Hon lyssnar bättre på mig nu.

Näst mest rankingpoäng, och han är tipsetta i fem av de 24 medierna, får titelförsvararen Readly Express.

– Jag är lugn och nöjd. Allt känns bra, även om Readly Express inte vunnit de två uppladdningslopp han varit med i här på Vincennes i vinter, sade Björn Goop.

Readly Express straffar med knapp marginal ut Bold Eagle i rankingpoängen bland medierna, fast Bold Eagle är samtidigt tipsetta hos fler: sju tidningar. Kusken Franck Nivard hade en intressant kommentar om. vad han tror om dagen och loppet.

– Bold Eagle är bättre i år än han var förra året. Och nu ska han gå barfota runt om. Jag vill gärna komma jämsides med Readly Express på upploppet som förra året. När Bold Eagle nu till skilolnad från ifjol går barfota tror jag inte att Readly Express slår min häst i så fall.

På frågan om det faktum att Bold Eagle kommer in i Prix d’Amérique med som det ser ut starkare form än förra året innebär att Franck kommer att ha en offensiv taktik och kanske köra i ledningen var det dock ingen tvekan:

– Nej. Bold Eagle klarar inte längre att göra loppen själv i ledningen. Han ska köras bakifrån.

Daniel Redén säger att Propulsion kommer med toppform. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Propulsion är mediernas fjärdeval, men i rankingpoängen hamnar Daniel Redéns USA-import en bra bit efter de tre ovan nämnda. En tidning tippar Propulsion etta.

– Propulsion är i topp-toppform, och det behöver han vara i för att kunna vinna Prix d’Amérique. Han har lyst av självförtroende sedan han kom till Frankrike i onsdags. Vi är inte här för att titta på de andra utan för att vara med och köra om det, sade Daniel Redén.

 

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Portland tvåa med galopp

Portland och Björn Goop kunde inte stå emot 23-oddsaren Victor Ferm i Prix de Fontainebleau (€47.000) på Vincennes idag och fick glädja sig åt en andraplats efter ha inlett med startgalopp.
Av
Claes Freidenvall
Utvändige Victor Ferm är starkast i spurten och plockar ner Björn Goop (röd dress) och Portland. Foto: Gerard Forni
Utvändige Victor Ferm är starkast i spurten och plockar ner Björn Goop (röd dress) och Portland. Foto: Gerard Forni

Björn Goop tog sats från jumboplats med Portland drygt 1.200 kvar och övertog täten från Victor Ferm (e. Nad Al Sheba-Gavina di Casei) 800 meter från mål. Från rygg ledaren slank Victor Ferm ut vid upploppets början för Andrea Guzzinati och femåringen hade inga större problem att plocka ner 17-för-tio-favoriten på 1.14,4/2.850 meter.

Portland (e. Ganymede) noterade 1.14,5 som tvåa och andraplatsen var värd 11.750 euro. Björn Goop hade också Pelle Barosso (e. Explosive Matter) till start och han slutade femma på 1.14,7, medan Goops tredje häst – Mac Smily – hamnade utanför prisbordet.

Förra året vann Mauro Baroncini-tränade Victor Ferm bland annat Gran Premio Citta di Follonica (€33.000) och den femårige hingsten ståtar med 13 vinster på 43 starter och drygt 150.000 euro på kontot.

Victor Ferm är undan Gavina de Casei (e. Uronometro), 1.13,9ak/€106.336, och hon har också lämnat Renuka Ferm (e. Love You), 1.13,1ak/€69.420.

Fokustema
Kiwin
Läs senare

Don Kiwins uppfödare ur tiden

Sven Schön, mest känd som uppfödare till Don Kiwin, har gått ur tiden. Han blev 80 år och tillsammans med sin hustru Gull-Britt födde paret upp sina hästar under pseudonymen Kiwin.
Av
Claes Freidenvall
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se

Under Kjell P Dahlströms flagg vandrade Don Kiwin (e. Netted-Lionilla) snabbt genom klasserna, vann 51 lopp och tjänade drygt 1,7 miljoner kronor. Don Kiwin vann åtta V65-lopp, varav sju togs under 1987 och inleddes med seger i ett Klass III-försök den 5 september och avslutades med finalvinst i silverdivisionen 26 december! Det var för övrigt Don Kiwins fjärde raka finalseger på fyra månader.

Sedan dröjde det till 27 februari 1988 innan Don Kiwin vann gulddivisionen och då satt Helen A Johansson i sulkyn och blev den första kvinnan att vinna högsta V65-divisionen i Sverige!

En annan av Sven Schöns uppfödningar var Wilma Kiwin (e. Giant Chill-Tina Kiwin), 1.13,8ak/321.500 kr, som han tränade själv och stoet vann sju lopp och däribland ett rikstotolopp.

Sven Schön tränade också Tina Kiwin (e. Mr Drew-Dolly Way), 1.13,0ak/1.316.755 kr. Hon vann 19 lopp på 103 starter och blev mor till nämnda Wilma Kiwin och Ricky Kiwin (e. Keepitinthefamily), 1.15,4ak/126.500 kr. Nämnas ska också Diana Kiwin (e. Netted-Dolly Way), 1.16,0ak/134.400 kr.

Fokustema
Kvinnerstaskolan
Läs senare

Misstänkta brännskador på häst

I morse upptäckte en elev på Kvinnerstaskolan i Örebro, att en häst brännskadats sedan en eller flera gått in i skolans stall och tänt eld på hästens täcke. Hästen hade mindre brännskador, skriver P4 Örebro.
Av
Claes Freidenvall

– Det hade kunnat slutat med en förskräckelse, säger Claudia Kraft, rektor på Naturbruksprogrammet på Kvinnersta till P4.

Åtgärder kommer vidtas – enligt Claudia Kraft – och händelsen är dessutom polisanmäld.

– Täcket var rejält eldhärjat och delar av det hade smält ner i hästens päls. Hästen har också fått mindre brännskador, men klarade sig efter omständigheterna ganska väl, säger Claudia Kraft, till Nerikes Allehanda.