Fokustema
Solvalla
Läs senare

Belkers rekord avgjorde striden om kungakronan

Dött lopp med Bythebook i Uppfödningslöpningen – men Belker skaffade sig sista ordet om vilken häst som är etta i tvååringskullen i år. Han vann nämligen Vinterfavoriten på Solvalla på svenska rekordet 1.14,6a/2.140.
Av
Lars G Dahlgren
Belker vann Vinterfavoriten på svenska rekordet 1.14,6a/2.140. Foto: Tommy Andersson/ALN
Belker vann Vinterfavoriten på svenska rekordet 1.14,6a/2.140. Foto: Tommy Andersson/ALN

– Hästen är makalöst bra. Idag låg Belker på alldeles för hårt, att han ändå kunde hålla undan gör ju bara prestationen ännu bättre, sade körande Torbjörn Jansson.

Fakta

Belker

hingst två år e. Scarlet Knight – Oki I Can e. Amer I Can
8 st: 4–2–2
Rekord: 1.14,9k* – 1.13,0ak
Insprunget: 1.829.750 kr
Uppfödare: Sten O & Ingela Jansson
Ägare: Ingela Jansson, Klintehamn
Tränare: Sten O Jansson, Visby
Körsven: Torbjörn Jansson, Solvalla
Skötare: Ingela Jansson

Expandera

Sten O Janssons egenuppfödda Scarlet Knight-son, med elitstoutnämnda Oki som stor plusfaktor i mödernelinjen, har avverkat en tvååringssäsong som innehåller fyra segrar på åtta starter och han har inte varit sämre än trea. I Vinterfavoriten, med 200.000 kronor till vinnaren, var det bara sex hästar med och Belker var storfavorit, men hästen gav de andra chansen att slå honom.

Detta genom att slösa ordentligt med krafterna fram till 1.13,9 första varvet. En bit efter att han övertagit ledningen bar det iväg vådligt. Torbjörn Jansson lyckades samla ihop Belker en bit mitt i loppet och det räckte för att tvååringen skulle kunna avsluta 1.13,1 sista 500 meterna till ohotad seger. I sanning imponerande. Det svenska rekord som förpassades till historien var Gareth Bokos (e. Make It Happen – Vanilla Boko) 1.15,2 från 2015.

Eldorado B. (e. Maharajah – Alexia Hammering) åkte från ledningen dit med knapp marginal mot Hard Times (e. Coktail Jet – Tigerlily) i Solvalla Grand Prix och det värmde Torbjörn Janssons hjärta när han fick vinna Gunnar Nordins lopp – en viktig läromästare för Torbjörn – med den Hans-Owe Sundberg-tränade fyraåringen. Det handlade om ledning hela vägen för Eldorado B. på 1.13,8a/2.140.

Eldorado B. har lite i skymundan gjort en fin fyraåringssäsong, sex segrar och 991.000 kronor insprunget.

Norske Kriterievinnaren Stoletheshow (e. Dream Vacation – Abba Hall) hade allt under kontroll hela vägen i Sören Nordins lopp. Jorma Kontio körde för första gången den Marcus Lindgren-tränade hästen som nått nästan 1,5 miljoner kronor i inkomst som treåring.

I Gösta Nordins lopp för äldre hästar fick Daniel Redéns fransos Canari Match (e. Extreme Aunou – Ruelle d’Ostal) och Örjan Kihlström bestämma i låg fart i ledningen och gick undan enkelt och pliktskyldigt på 1.14,5a/2.140. Alltså endast tiondel snabbare än tvåårige Belker och treårige Stoletheshow… – i en 1.12-avslutning sista 500 meterna.

Mycket mer travsport...
...hälften så dyr!
Kampanjer året ut!
Papperstidning + e-tidning + premium: 56 veckor 1.495 kr
Papperstidning + e-tidning + premium: 10 veckor 299 kr
Beställ
Fokustema
Kiwin
Läs senare

Don Kiwins uppfödare ur tiden

Sven Schön, mest känd som uppfödare till Don Kiwin, har gått ur tiden. Han blev 80 år och tillsammans med sin hustru Gull-Britt födde paret upp sina hästar under pseudonymen Kiwin.
Av
Claes Freidenvall
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se

Under Kjell P Dahlströms flagg vandrade Don Kiwin (e. Netted-Lionilla) snabbt genom klasserna, vann 51 lopp och tjänade drygt 1,7 miljoner kronor. Don Kiwin vann åtta V65-lopp, varav sju togs under 1987 och inleddes med seger i ett Klass III-försök den 5 september och avslutades med finalvinst i silverdivisionen 26 december! Det var för övrigt Don Kiwins fjärde raka finalseger på fyra månader.

Sedan dröjde det till 27 februari 1988 innan Don Kiwin vann gulddivisionen och då satt Helen A Johansson i sulkyn och blev den första kvinnan att vinna högsta V65-divisionen i Sverige!

En annan av Sven Schöns uppfödningar var Wilma Kiwin (e. Giant Chill-Tina Kiwin), 1.13,8ak/321.500 kr, som han tränade själv och stoet vann sju lopp och däribland ett rikstotolopp.

Sven Schön tränade också Tina Kiwin (e. Mr Drew-Dolly Way), 1.13,0ak/1.316.755 kr. Hon vann 19 lopp på 103 starter och blev mor till nämnda Wilma Kiwin och Ricky Kiwin (e. Keepitinthefamily), 1.15,4ak/126.500 kr. Nämnas ska också Diana Kiwin (e. Netted-Dolly Way), 1.16,0ak/134.400 kr.

Fokustema
Kvinnerstaskolan
Läs senare

Misstänkta brännskador på häst

I morse upptäckte en elev på Kvinnerstaskolan i Örebro, att en häst brännskadats sedan en eller flera gått in i skolans stall och tänt eld på hästens täcke. Hästen hade mindre brännskador, skriver P4 Örebro.
Av
Claes Freidenvall

– Det hade kunnat slutat med en förskräckelse, säger Claudia Kraft, rektor på Naturbruksprogrammet på Kvinnersta till P4.

Åtgärder kommer vidtas – enligt Claudia Kraft – och händelsen är dessutom polisanmäld.

– Täcket var rejält eldhärjat och delar av det hade smält ner i hästens päls. Hästen har också fått mindre brännskador, men klarade sig efter omständigheterna ganska väl, säger Claudia Kraft, till Nerikes Allehanda.

Fokustema
Infekterad stämning på Halmstadtravet
Läs senare

Amatör avstängd för olämpligt uppförande

Amatören Peter Arnqvist har dömts till 3.000 kronor i böter och tre veckors avstängning av Halmstads måldomarnämnd för olämpligt uppförande mot Halmstadtränaren Magnus Dahlén.
Av
Claes Freidenvall

– Att det har varit en infekterad stämning på Halmstadtravets stallbacke är ingen hemlighet. Till oss har det inkommit vittnesmål om Peter Arnqvists förehavanden och det har föranlett oss att initiera en utredning som måldomaren Mats Kvint gjort, säger banans sportchef Jan-Olof Molin.

Igår blev beslutet från Halmstadtravets måldomarnämnd officiellt.

– Vi blev kontaktade av Halmstadtravets ledning och detta hamnade på vårt bord. För vår del är det en unik händelse och normalt tar vi ju hand om saker som händer på tävlingsdagarna, men det finns utrymme i reglementet för att vi kan behandla sådant som sker utanför tävlingsdagen också, säger Mats Kvint.

Peter Arnqvist dömdes till 3.000 kronor i böter och avstängning mellan den 4-24 mars.

Svensk Travsports Tävlingsreglemente.

– Vi har diskuterat straffvärdet fram och tillbaka och det har varit jättesvårt och tufft, men vi har försökt göra vårt bästa av situationen.

En internutredning har gjorts som inte är officiell.

– Vad jag kan säga, är att ofta är det väldigt svårt när två personer är inblandade i den här typen av händelser, ofta står ord mot ord. I det här fallet har vi uppgifter från flera olika håll och det vägde över i vågskålen för att ta det här beslutet, säger Mats Kvint.

Enligt uppgifter till Sulkysport så har Peter Arnqvist haft synpunkter och framfört dessa bland annat till Halmstadtränaren Magnus Dahlén.

Fotnot: Sulkysport har sökt Peter Arnqvist för en kommentar utan framgång.