Fokustema
V86 Solvalla/Åby 29 november
Läs senare

Benzon slutar på topp

Båda benen rakt upp i luften när mållinjen passerades.
Det gick inte ta miste om Niclas Benzons känsla efter att ha vunnit Amatörbästen i sitt sista kuskframträdande för året!
Av
Emil Persson
Niclas Benzon vann Amatörbästen på Solvalla bakom Alan Wadd. Foto Tommy Andersson/ALN
Niclas Benzon vann Amatörbästen på Solvalla bakom Alan Wadd. Foto Tommy Andersson/ALN

Att det skulle bli frisk körning och övermodigt agerande från kuskarna på sina håll och kanter i amatörfinalen på Solvalla behövde man inte vara raketforskare för att lista ut på förhand.
Det var också det som möjliggjorde segern för Benzon.

Segergodset var Mattias Djuses Alan Wadd (e. Scarlet Knight) som kunde följa med i Stand Bayou (e. Donato Hanover) attack på sista bortre långsidan.
Därmed blev han perfekt framdragen från femte utvändigt och det syntes direkt när Benzon ”ställde på” hur loppet skulle sluta.
– Det här känns oerhört bra. Vi fick precis det lopp som jag ville ha då jag tyckte att Stand Bayou var loppets näst bästa häst, efter min då. Det är första gången som jag kör det här loppet så det känns stort att vinna, sade Benzon som dock inte avsåg att fira segern:
– Nej, nu åker jag hem och jobbar som vanligt i morgon, sade Årjängsamatören.

Triumfen var den 21:a för året i den 150:e starten och nu är det färdigkört för året för Benzon, trots att det kvarstår 32 dagar.
– Jag siktar på att köra breddlopp nästa år så det blir en lugn decembermånad, hälsar Benzon till Sulkysport och syftar alltså på den gräns som ligger på maximalt 150 körda lopp under föregående år för att få köra i just breddlopp.

Mer Djuse

Mattias Djuse hade en bra kväll på Solvalla. Utöver den nämnda segern tog även treårige Leader Brodde (e. Infinitif) sin fjärde seger i femte starten och inom V86:an visade Dust Collector (e. Dust All Over) att han kommer bli att räkna med inom rikstoton i vinter. Hästen var något rullig sista 100 meterna, men sådär hemskt nära galopp verkade det inte.
– Det blev perfekt idag med hårt tempo så jag aldrig behövde ta i honom. Han vann lätt med huvan kvar, sade Djuse.

Fakta

V86 RESULTAT SOLVALLA/ÅBY 29 NOVEMBER

Rätt rad: 2–3–2–12–2–9–7–2

Utdelning:
8 rätt: 15.008 kr (384 st)
7 rätt: 178 kr
6 rätt: 20 kr

Omsättning: 22.196.423 kr

Expandera
I sitt fjärde felfria lopp i följd tog Qahar Q.C. (e. Scipion du Goutier) ner Man at Work (e. Ken Warkentin) från dödens. Even Elvenes gamla klassiker ”stark som brännvin” räcker inte till för att beskriva vilken inneboende styrka som finns i den av Catarina Lundström-tränade, sexårige sonen till montéstjärnan Scipion du Goutier.

Claes Sjöström räknade in årsseger 100 som kusk bakom Håkan Bergers Undulat (e. Zola Boko) och tog ”hundraettan” av bara farten bakom Astrophoto (e. S.J.’s Photo).
Marjo Lindström tränar det finskfödda, fyraåriga stoet som speedade ner Ile Saint Louis (e. Credit Winner) efter att överlåtit taktpinnen till densamma.
Då det handlade om finalen av Mälardalscupen för ston var förstapremien på fina 100.000 riksdaler.
– Hon var riktigt trevlig. Hon är lite skyfflig i baksteget, men det var bra driv i henne så jag satt mest och väntade på luckan, sade Sjöström.

Obesegrad i 16 månader

Dan Widegrens Gomez (e. Ready Cash) öppnade upp V86-spelet när det inleddes på Åby. Kevin Oscarsson kuskade bakom valacken som såg slagen ut när upploppet nalkades, men som stånkade på och höll stången relativt säkert till slut.
– Det är en fantastiskt fin häst som vill trava och sköter sig, men han är lite för trög. Jag ska dock inte gnälla på honom idag; han vann ju, sade Halmstadtränaren.

Swish Lane (e. Ready Cash) tog sin fjärde seger i årets sjunde start. Faktum är att hon inte har förlorat ett felfritt lopp sedan hon var tvåa bakom Galactica (e. Super Photo Kosmos) i fjolårets uttagningslopp till Stochampionatet!
– Men hon var inte som bäst idag. Hon var lite stapplig i provstarten och lite bråkigare än vanligt, men när hon hade travat in sig kändes hon bra. Jag kände in mot upploppet att det inte fanns så mycket kvar att köra med, men hon bet i som vanligt på upploppet, sade Johan Untersteiner om pappa Peters femåriga sto.

Peter Jensen-tränade Bad Boy (e. Ens Snapshot) dundrade runt på 1.13,2a/1.640 meter ii lag med Jeppe Juel och börjar få ordentlig utdelning nu i årets elfte timme.
– Det här var det bästa lopp han har gjort. Han var löpvillig hela vägen och friskt på bettet. Utvecklas han lite till så klarar han sig högre upp i klasserna, sade Jeppe Juel.

Det var inte på något övertygande vis, men Zoko Lane (e. Zola Boko) höll stången från tät i Xpressstayern.

Innan V86-spelet tog vid på Åby kördes treåringslopppet Euro Classic Trot Next Year – Höstpriset med 100.000 kronor till vinnaren. Jerry Riordans Super War Horse (e. Super Photo Kosmos) anförde efter ett pressat sig förbi Velvet Gio (e. Nad Al Sheba) i en 1.10-öppning. I slutkurvan såg det klart ut på ledaren, men när Velvet Gio veks ut av Stefan Söderkvist bet han i direkt samtidigt som ledaren tappade fart.
Magnus Dahléns Nad Al Sheba-son tog därmed sin första seger sedan E3-kvalet på Färjestad i juni och var väl värd den feta prischecken efter att ha gjort flera starka insatser utan att få maximal utdelning.

Fokustema
Snabbast, vinstrikast & segerrikast
Läs senare

Bäst igår – Forss forsade fram

Ena dagen vinnare under Derbyuttagningarna i Malmö, dagen efter kung i Boden. Mika Forss är i stöten som kusk och noterades för fyra triumfer på Sveriges nordligaste bana under torsdagskvällen.
Av
Thomas Hedlund

Banor som körde den 22 augusti: Boden, Gävle

De fem snabbaste vinnarna

Conrads Janne (e. Brad de Veluwe) – 1.12,9a/1.640 – Gävle
Tränare: Svante Båth. Körsven: Erik Adielsson.
Ägare: Stall X Sidensjö HB. Uppfödare: Conradsson Ove, Falköping.

Lexington Tooma (e. Crazed) – 1.13,6a/2.140 – Boden
Tränare: Carl-Evert Johansson. Körsven: Ove A Lindqvist.
Ägare: Stall Give and Take. Uppfödare: Oxalis AB, Bromma.

Hochthereitis Sox (e. Pilgrims Taj) – 1.14,6a/2.140 – Boden
Tränare: Petri Salmela. Körsven: Mika Forss.
Ägare: Ybs AB, Boden. Uppfödare: Boholm Joakim, Holm Tom&Mitchell Craig.

Mellby Granat (e. Maharajah) – 1.14,6a/2.140 – Gävle
Tränare och körsven: Robert Bergh.
Ägare: Mellby Gård AB, Malmö. Uppfödare: Mellby Gård AB, Malmö.

Due Passi (e. Muscles Wiking BR) – 1.15,0a/2.140 – Boden
Tränare och körsven: Hanna Olofsson.
Ägare: Renström David, Skellefteå. Uppfödare: Lefstad Rune, Kil.

Barry Wadd (e. Super Photo Kosmos) – 1.15,0/2.140 – Gävle
Tränare och körsven: Tomas Pettersson.
Ägare: Easy KB, Uppsala. Uppfödare: Eriksson Yngve, Hässelby.

Snabbaste kallblod

Forspärla (e. Hallsta Lotus) – 1.26,8/2.180 – Boden
Tränare: Jan Gustavsson. Körsven: Jens Eriksson.
Ägare: Gustavsson Jan & Gustafsson Desiree. Uppfödare: Ekebjörk Elisabet, Ramvik.

Silver Jossan (e. Klack Jo) – 1.27,1a/1.640 – Gävle
Tränare: Simon Wall. Körsven: Oscar Berglund.
Ägare: Wall Simon, Arbrå. Uppfödare: Haglund Myrberg Eva, Färila.

Högst förstapris

50.000 kronor, Boden
Dante Godiva (e. Up And Quick)
Tränare: Ingemar Hultqvist. Körsven: Mika Forss.
Ägare: Stall Ingemar & Bertil. Uppfödare: Godiva AB, Bjärred.

50.000 kronor, Gävle
Djokovic (e. Bold Eagle)
Tränare och körsven: Mattias Djuse.
Ägare: Einari Vidgren Oy, Finland. Uppfödare: Nilsson Hans, Nykvarn.

Högst förstapris kallblod

50.000 kronor, Gävle
Gorm (e. Dotterud Teddy)
Tränare: Svante Båth. Körsven: Ulf Ohlsson.
Ägare: Countess AB, Luleå. Uppfödare: Johansson Peter, Harads.

Flest segrar tränare: Robert Bergh, Svante Båth, Petri Salmela, 2 segrar.
Flest segrar körsven: Mika Forss, 4 segrar.
Flest segar avelshingst: Maharajah, 2 segrar.

Fokustema
Yonkers Raceway
Läs senare

Melanders toppsto vann igen

Marcus Melanders topptravare Hypnotic Am vägrar att förlora och i natt kom femte raka segern i ett försök i New York Sire Stakes ($77.300) för tvååriga ston på Yonkers Raceway.
Av
Claes Freidenvall
Hypnotic Am fortsätter att rada upp vinster och i natt vann hon på nytt på Yonkers Raceway. Foto: Mike Lizzi
Hypnotic Am fortsätter att rada upp vinster och i natt vann hon på nytt på Yonkers Raceway. Foto: Mike Lizzi

Från ledningen försvann Hypnotic Am (e. Chapter Seven-Daydream Am) och Brian Sears ifrån med 3,5 längder och landade på 1.12,5/1.609 meter. Andraplatsen tog Åke Svanstedt med Seventimesalady (e. Chapter Seven) på 1.12,8.

Mikaela Melander, Brian Sears och Hypnotic Am. Foto: Mike Lizzi

För Hypnotic Am var det första starten sedan triumfen i Jim Doherty Memorial/Merrie Annabelle ($310.700) på 1.10,2 på Meadowlands i början av augusti. Närmare en kvarts miljon dollar har Anders Ströms sto sprungit in och som han inte bara är ägare, utan också uppfödare till. Nämnas kan att tre av Hypnotic Am:s fem triumfer har kommit i försök i New York Sire Stakes.

Modern Daydream Am (e. Muscle Hill) är ostartad och Hypnotic Am är hennes första avkomma. Daydream Am är i sin tur undan Twist In the Tail (e. Cantab Hall), 1.13,9/$14.221, vilken startade fem gånger och tog två tredjeplatser som bäst. Twist In the Tail är också mor till svenskfödda duon Europhile Am (e. Gift Kronos), 1.11,7ak/984.400 kr, och Blytung Am (e. From Above), 1.12,1ak/427.054 kr.

Obesegrad i sex starter

Love A Good Story (e. Chapter Seven-Celebrity Lovin) tog sin sjätte raka seger i försök i New York Sire Stakes ($77.300) för tvååriga ston på Yonkers Raceway och är fortsatt obesegrad.

Love A Good Story. Foto: Mike Lizzi

Andy Miller placerade hustru Julies sto i täten och därifrån gick hon ifrån med drygt tre längder på 1.13,0. På avstånd – elva längder bakom – slutade Åke Svanstedt trea med Miss Jubilation (e. Chapter Seven) på 1.14,4.

Ifjol ropades Love A Good Story in för 90.000 dollar i Lexington och är undan Celebrity Lovin (e. Andover Hall), 1.11,5/$96.192. Modern ingår i samma syskonskara som Celebrity Lover (e. Andover Hall), 1.11,2/$123.938. Mormor Celebrity Feeling ägs av Hans ”Global Farm” Nelén.

Fokustema
Utblick Nordamerika
Läs senare

”F:et” dubblade på Red Mile

Både Jan ”F:et” Johnson och Jimmy Takter har ju sedan tidigare lagt tävlingskarriären på hyllan, men båda vinner lopp i sulkyn och igår fick ”F:et” köra till Red Miles vinnarcirkel två gånger.
Av
Claes Freidenvall
Jan Johnson vann dubbelt på Red Mile i natt. Foto: stalltz.se
Jan Johnson vann dubbelt på Red Mile i natt. Foto: stalltz.se

Tvååriga stoet Context (e. Father Patrick-Glide Power) vann med närmare tre längder från spets på 1.14,2/1.609 meter efter ha travat sista quartern på 1.11,1. Bakom sig hade Context Marcus Melander-tränade Speed Ball Swagger (e. Swan For All) på 1.14,6. Förstapriset var 2.750 dollar.

För Context var det första segern i fjärde starten efter ha varit tvåa som bäst vid två tillfällen. Som ettåring kostade stoet 45.000 dollar i Lexington och hennes mor Glide Power (e. Yankee Glide), 1.10,5/$401.188, tävlade för Jan Johnson och finalvann New Jersey Sire Stakes ($200.000) som treåring.

Bland hennes avkommor kan Deep Impact (e. Donato Hanover), 1.09,8/$310.546, och Impacter (e. Muscle Hill), 1.10,6/$100.207, nämnas.

Lady Allaire (e. Father Patrick-Soutwind Allaire) spurtade till vinst på 1.13,2 och belöningen var 1.950 dollar när det treåriga stoet räknade in tredje segern för säsongen. Stoet köptes på Lexington Selected Yearling Sale för 50.000 dollar som ettåring.

Modern Southwind Allaire (e. Valley Victory), 1.10,7*/$876.199, tog sina största segrar i finalerna i Elegantimage Stakes (C$607.300) och Hambletonian Oaks ($500.000). Sina främsta avkommor har Southwind Allaire i trion Sarcy ($261.333), Pilatus ($144.949) och The Pres ($140.871).

Svenskägd trea

Karl-Johan Blanks Jula Uppercut (e. Kadabra) slutade trea i finalen i Define the World (C$50.000) för tvååriga hingstar och valacker på 1.12,8 på Mohawk Raceway i natt.

Han var slagen med 3,5 längder av vinnaren Horse Trader (e. Wheeling N Dealin-Oaklea Wand), vilken segrade på 1.12,5 för Trevor Henry. Tidigare har Horse Trader vunnit försök i både Ontario Sire Stakes Grassroots Series (C$23.150) och Define the World ($15.000).
Fadern Wheeling N Dealin har sin första kull ute på tävlingsbanorna i år, medan modern Oaklea Wand (e. Kadabra), 1.14,0/$17.516, är halvsyster med Oaklea Omega (e. Balanced Image), 1.11,6ak*/
3.602.210 kr. Hon ägs av Stall Segerhuva och är mor till sex avkommor och däribland Rolex (e. Going Kronos), 1.13,0am/612.300 kr.

I de tvååriga stonas uppgörelse – Pure Ivory (C$50.000) – blev det galopp direkt för Nancy Johanssons Panem. Från spets vann Whose Blues (e. Cantab Hall-Bright Baby Blues) för Bob McClure på 1.12,1.

Whose Blues. Foto: New Image Media

Stoet är fortsatt utan förlust efter fyra starter, varav två av hennes segrar tagits i försök till Pure Ivory (C$15.000). Prislappen för Whose Blues var 300.000 dollar i Lexington och det var Hambletonian-vinnaren Forbidden Trades ägare Determination Stable som förvärvade stoet. Hennes mor Bright Baby Blues (e. Andover Hall), 1.09,3/$492.023, har sin första avkomma i Whose Blues.