Fokustema
V86 Solvalla/Åby 29 november
Läs senare

Benzon slutar på topp

Båda benen rakt upp i luften när mållinjen passerades.
Det gick inte ta miste om Niclas Benzons känsla efter att ha vunnit Amatörbästen i sitt sista kuskframträdande för året!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Niclas Benzon vann Amatörbästen på Solvalla bakom Alan Wadd. Foto Tommy Andersson/ALN
Niclas Benzon vann Amatörbästen på Solvalla bakom Alan Wadd. Foto Tommy Andersson/ALN

Att det skulle bli frisk körning och övermodigt agerande från kuskarna på sina håll och kanter i amatörfinalen på Solvalla behövde man inte vara raketforskare för att lista ut på förhand.
Det var också det som möjliggjorde segern för Benzon.

Segergodset var Mattias Djuses Alan Wadd (e. Scarlet Knight) som kunde följa med i Stand Bayou (e. Donato Hanover) attack på sista bortre långsidan.
Därmed blev han perfekt framdragen från femte utvändigt och det syntes direkt när Benzon ”ställde på” hur loppet skulle sluta.
– Det här känns oerhört bra. Vi fick precis det lopp som jag ville ha då jag tyckte att Stand Bayou var loppets näst bästa häst, efter min då. Det är första gången som jag kör det här loppet så det känns stort att vinna, sade Benzon som dock inte avsåg att fira segern:
– Nej, nu åker jag hem och jobbar som vanligt i morgon, sade Årjängsamatören.

Triumfen var den 21:a för året i den 150:e starten och nu är det färdigkört för året för Benzon, trots att det kvarstår 32 dagar.
– Jag siktar på att köra breddlopp nästa år så det blir en lugn decembermånad, hälsar Benzon till Sulkysport och syftar alltså på den gräns som ligger på maximalt 150 körda lopp under föregående år för att få köra i just breddlopp.

Mer Djuse

Mattias Djuse hade en bra kväll på Solvalla. Utöver den nämnda segern tog även treårige Leader Brodde (e. Infinitif) sin fjärde seger i femte starten och inom V86:an visade Dust Collector (e. Dust All Over) att han kommer bli att räkna med inom rikstoton i vinter. Hästen var något rullig sista 100 meterna, men sådär hemskt nära galopp verkade det inte.
– Det blev perfekt idag med hårt tempo så jag aldrig behövde ta i honom. Han vann lätt med huvan kvar, sade Djuse.

Fakta

V86 RESULTAT SOLVALLA/ÅBY 29 NOVEMBER

Rätt rad: 2–3–2–12–2–9–7–2

Utdelning:
8 rätt: 15.008 kr (384 st)
7 rätt: 178 kr
6 rätt: 20 kr

Omsättning: 22.196.423 kr

Expandera
I sitt fjärde felfria lopp i följd tog Qahar Q.C. (e. Scipion du Goutier) ner Man at Work (e. Ken Warkentin) från dödens. Even Elvenes gamla klassiker ”stark som brännvin” räcker inte till för att beskriva vilken inneboende styrka som finns i den av Catarina Lundström-tränade, sexårige sonen till montéstjärnan Scipion du Goutier.

Claes Sjöström räknade in årsseger 100 som kusk bakom Håkan Bergers Undulat (e. Zola Boko) och tog ”hundraettan” av bara farten bakom Astrophoto (e. S.J.’s Photo).
Marjo Lindström tränar det finskfödda, fyraåriga stoet som speedade ner Ile Saint Louis (e. Credit Winner) efter att överlåtit taktpinnen till densamma.
Då det handlade om finalen av Mälardalscupen för ston var förstapremien på fina 100.000 riksdaler.
– Hon var riktigt trevlig. Hon är lite skyfflig i baksteget, men det var bra driv i henne så jag satt mest och väntade på luckan, sade Sjöström.

Obesegrad i 16 månader

Dan Widegrens Gomez (e. Ready Cash) öppnade upp V86-spelet när det inleddes på Åby. Kevin Oscarsson kuskade bakom valacken som såg slagen ut när upploppet nalkades, men som stånkade på och höll stången relativt säkert till slut.
– Det är en fantastiskt fin häst som vill trava och sköter sig, men han är lite för trög. Jag ska dock inte gnälla på honom idag; han vann ju, sade Halmstadtränaren.

Swish Lane (e. Ready Cash) tog sin fjärde seger i årets sjunde start. Faktum är att hon inte har förlorat ett felfritt lopp sedan hon var tvåa bakom Galactica (e. Super Photo Kosmos) i fjolårets uttagningslopp till Stochampionatet!
– Men hon var inte som bäst idag. Hon var lite stapplig i provstarten och lite bråkigare än vanligt, men när hon hade travat in sig kändes hon bra. Jag kände in mot upploppet att det inte fanns så mycket kvar att köra med, men hon bet i som vanligt på upploppet, sade Johan Untersteiner om pappa Peters femåriga sto.

Peter Jensen-tränade Bad Boy (e. Ens Snapshot) dundrade runt på 1.13,2a/1.640 meter ii lag med Jeppe Juel och börjar få ordentlig utdelning nu i årets elfte timme.
– Det här var det bästa lopp han har gjort. Han var löpvillig hela vägen och friskt på bettet. Utvecklas han lite till så klarar han sig högre upp i klasserna, sade Jeppe Juel.

Det var inte på något övertygande vis, men Zoko Lane (e. Zola Boko) höll stången från tät i Xpressstayern.

Innan V86-spelet tog vid på Åby kördes treåringslopppet Euro Classic Trot Next Year – Höstpriset med 100.000 kronor till vinnaren. Jerry Riordans Super War Horse (e. Super Photo Kosmos) anförde efter ett pressat sig förbi Velvet Gio (e. Nad Al Sheba) i en 1.10-öppning. I slutkurvan såg det klart ut på ledaren, men när Velvet Gio veks ut av Stefan Söderkvist bet han i direkt samtidigt som ledaren tappade fart.
Magnus Dahléns Nad Al Sheba-son tog därmed sin första seger sedan E3-kvalet på Färjestad i juni och var väl värd den feta prischecken efter att ha gjort flera starka insatser utan att få maximal utdelning.

Fokustema
In memoriam
Läs senare

Stamping har vandrat vidare

Han är tia genom tiderna bland svenska kallblod.
Förra veckan fick folkkäre Stamping lämna jordelivet, 21 år gammal.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Bo Landgren gör segergest efter Stampings seger i STC:s Guldtäcke 2009. Nu har Stamping lämnat jordelivet. Foto Hanold/ALN
Bo Landgren gör segergest efter Stampings seger i STC:s Guldtäcke 2009. Nu har Stamping lämnat jordelivet. Foto Hanold/ALN

Detta rapporterar Kanal75. Järvsöfaks-sonen Stamping tränades från början av Olle Schön innan han fortsatte i Arne Anderssons regi från sommaren som sjuåring. När Arne gick bort 2011 tog bäste vännen Heino Louhelainen vid och hos Heino och hans fru Ing-Mari levde Stamping till sin död förra veckan.

– Vi fick ta bort honom i måndags. Det var förstås ett svårt beslut, men han började bli gammal nu och vi är gamla själva; Heino är 85 och jag är snart 80 också. Det är svårt att ta hand om hästarna då. Men det gick fint till väga, han fick dö i lugn och ro här hemma på gården, berättar Ing-Mari Louhelainen för Kanal75.

Stamping gjorde sin sista start i sitt eget lopp ”Stampings lopp”, som 15-åring i mitten av december 2015, då han slutade trea.

Vi har kört honom hela tiden, så sent som i förra veckan fick han vara ute en tur

Totalt blev det 148 starter (40–18–16) och 3.213.750 kronor insprunget under 13 säsonger på tävlingsbanan. Största segern kom i dubbelcupfinalen Brimsguttens Minne på Bergsåker 2009. Den säsongen var hästens bästa och samma år vann han även STC:s Guldtäcke på Dannero och Unionskampen på Färjestad.

Fakta

Stamping

Valack född 2000 e. Järvsöfaks – Tok Tora e. Slogum Tor
Resultat: 148 st: 40–18–16
Rekord: 1.23,1m – 1.20,2ak
Prispengar: 3.213.750 kr
Uppfödare: Stall Schön HB, Järvsö
Ägare: Stall Schön HB, Järvsö (2000-2007), Arne Andersson, Arbrå (2007-2011), Heino Louhelainen & Anders Evensson (2011-2021)

Expandera

– Vi har kört honom hela tiden, så sent som i förra veckan fick han vara ute en tur. Han har verkligen haft ett jättebra liv de här åren efter att han slutat tävla. Vi har så otroligt många fina minnen med honom och vi fick vara med om så mycket, både när Arne hade honom och så när vi tog över hästen under 2011. Nu är en epok slut, men Stamping var bara ett glädjeämne för oss, säger Ing-Mari till Kanal75.

Som född 2000 tillhör Stamping Järvsöfaks fantastiska första kull som fadershingst, tillsammans med exempelvis tiofaldige miljonären Hallsta Lotus, samt duon Röste Bo och Fakse med cirka tre miljoner insprunget.

Bland alla Sveriges kallblod genom tiderna tar Stamping plats tio i listan gällande insprungna pengar. Ligan toppas förstås av pappa Järvsöfaks.

Sveriges vinstrikaste kallblod

Häst (far) – Född – Starter/segrar – Prispengar

  1. Järvsöfaks (e. Trollfaks) – 1994 – 234/201 – 21.288.570 kr
  2. Hallsta Lotus (e. Järvsöfaks) – 2000 – 195/75 – 10.015.438 kr
  3. Månprinsen A.M. (e. Svall Ivar) – 2007 – 112/71 – 9.416.080 kr
  4. Nordgubben (e. Braute) – 1994 – 184/72 – 5.452.026 kr
  5. Svinten (e. Svintor) – 1979 – 229/103 – 4.706.570 kr
  6. Verner (e. Slogum Tron) – 1985 – 141/57 – 4.477.610 kr
  7. Faksen J:r (e. Järvsöfaks) – 2002 – 122/36 – 4.156.725 kr
  8. Odin Tabac (e. Moe Odin) – 2003 – 102/41 – 3.567.965 kr
  9. Trollfager (e. Troll Jahn) – 1994 – 194/31 – 3.430.748 kr
  10. Stamping (e. Järvsöfaks) – 2000 – 148/40 – 3.213.750 kr

Källa: Svensk Travsport.

Fokustema
Väderproblem
Läs senare

Romme tar över tävlingar

Det växlande vintervädret ställer till det.
Kvällens tävlingar i Eskilstuna flyttas till Romme.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Foto Mia Törnberg
Foto Mia Törnberg

Eskilstuna (start 18.20) skulle vara enda svenska bana som tävlar denna måndag, men på grund av tjällossning flyttas nu tävlingarna norrut till Romme.

– Vi har jobbat hela helgen men tvingas nu på morgonen konstatera att vi inte kan garantera säkra banförhållanden ikväll. Ett beslut som vi tagit tillsammans med banveterinären, säger Sundbyholms sportchef Michael Wallin till travförbundets hemsida travsport.se.

Flytten av tävlingarna gör att tränare kan stryka hästar för transporthinder utan startförbud.

Här är startlistorna till kvällens tävlingar.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Idag kändes han jättestark”

Utan rygg hela vägen spelade mindre roll. Ledande Lexington Tooma hade inget att sätta emot när Nolimitjimmit lade stenhård press och tog över i mitten av sista sväng i ett lopp för hästar upp till 1.250.000 kronor i Boden igår.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Jag drog inga snören idag och det blev enkelt. Norsken ramlade ner efter mål, sade Micael Melander i vinnarcirkeln.

Lexington Tooma och Ove A Lindqvist tog hand om täten vid utgången av första sväng, öppnade första 500 meterna på 1.13,2, medan klockan visade 1.17,5 vid varvspasseringen.

Nolimitjimmit (e. Love You-Whoopie As) fick hela tiden tugga i dödens och ut på sista bortre långsidan lade Melander press på ledaren och tryckte till ännu hårdare inne i slutsvängen.

Nolimitjimmit går enkelt undan till seger.

– Han viker gärna fram öronen lite grann och slappnar av, men idag kändes han jättestark. Mest rädd var jag egentligen för Toutre som satt i rygg, men han hade lite problem med aktionen i sista sväng och då ökade vi farten, fortsatte Melander.

Nolimitjimmit fick 40.000 kronor för segern och kom hem på 1.15,7a/2.140 meter efter ha travat underkant 1.13 sista halvvarvet och gått ifrån med säkra 1,5 längder.

Fem olika tränare

För Nolimitjimmit fattas det mindre än 10.000 kronor innan den åttaårige valacken kan titulera sig miljonär. Hästen började sin karriär hos Per Lennartsson, fortsatte till Kai K Loumala, sedan tog Johan Untersteiner över och därefter Conrad Lugauer innan Love You-sonen debuterade med seger den 3 mars 2020 i Gabriella Laestanders regi.

Fakta

Nolimitjimmit

Fux valack 8 år e. Love You-Whoopie As e. S.J.’s Photo
Rekord: 1.13,1k – 1.11,4ak*
Prissumma: 991.234 kr
Resultat: 72 st: 16-11-8
Ägare: Bert Pettersson, Skellefteå
Uppfödare: Stal Quattro V.O.F, Nederländerna
Tränare: Gabriella Laestander (a), Skellefteå
Körsven: Micael Melander, Dannero

Expandera

Nolimitjimmit såldes under namnet Hero di Quattro på Kriterieauktionen 2015 för 250.000 kronor och Bert Pettersson är tredje ägaren till Love You-sonen.

Tyskfödda modern Whoopie As (e. S.J.’s Photo), 1.12,7ak/1.395.453 kr, vann fem lopp på 39 starter och däribland Active Bowlers lopp 2006 och två år senare slog hon till på Vincennes i Prix de Laval. På meritlistan finns också en andraplats i finalen i Sikta Mot Stjärnorna på Mantorp.

Dubbla Hambletonianvinnare

Hennes bästa avkomma är Donna di Quattro (e. Love You), 1.10,9ak*/3.240.745 kr, vinnare av ASVT:s Auktionslopp och Breeders Crown som tvååring och senare i karriären trea i Stochampionatet. Hon vann även Prix Klymene och Prix d’Angouleme på Vincennes, men även Steinlagers Äreslopp på Momarken och Pixies lopp på Solvalla.

Mödernet går tillbaka till Flicka Frost (e. Victory Song)m 1.15,8*/$30.163, som är mor till två vinnare av Hambletonian Stakes, Ayres-sönerna Timothy T. ($896.698) och Christopher T. ($162.503). Timothy T. vann dessutom Elitloppet vid två tillfällen. Nämnas ska också Flicka Frosts dotter Cora T. (e. Star’s Pride), vilken tog hem Hambletonian Oaks.

Avelshingst i Sverige

Vägen till Nolimitjimmit går via deras helsyster Betsy Sue, 1.20,4*/$585, som startade sju gånger (2-2-1). Hennes främsta avkomma blev Why Not (e. Speedy Crown), 1.12,1/$821.804, vilken verkade som avelshingst i Sverige och blev upphov till fem miljonärer och däribland Sto-SM-vinnaren Chess Iran, 1.12,9ak/1.948.800 kr.

Betys Sues dotter och Nolimitjimmits mormor Why Indeed (e. Speedy Crown), 1.13,9*/$62.780, köptes av tyska storhästägaren Marion Jauss.

Why Indeed är också mor till Why Not As (€166.094), mormor till Goldn Riddle ($175.885), Cabernets Image ($131.551), Our Seconds Second (€117.058) och mormors mormor till trion Penn ($452.820), Dark Pool ($294.329) och Ive Got It All ($229.928).

Nolimitjimmits stamtavla. Källa: breedersbible.com