Fokustema
V86 Solvalla/Åby 29 november
Läs senare

Benzon slutar på topp

Båda benen rakt upp i luften när mållinjen passerades.
Det gick inte ta miste om Niclas Benzons känsla efter att ha vunnit Amatörbästen i sitt sista kuskframträdande för året!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Niclas Benzon vann Amatörbästen på Solvalla bakom Alan Wadd. Foto Tommy Andersson/ALN
Niclas Benzon vann Amatörbästen på Solvalla bakom Alan Wadd. Foto Tommy Andersson/ALN

Att det skulle bli frisk körning och övermodigt agerande från kuskarna på sina håll och kanter i amatörfinalen på Solvalla behövde man inte vara raketforskare för att lista ut på förhand.
Det var också det som möjliggjorde segern för Benzon.

Segergodset var Mattias Djuses Alan Wadd (e. Scarlet Knight) som kunde följa med i Stand Bayou (e. Donato Hanover) attack på sista bortre långsidan.
Därmed blev han perfekt framdragen från femte utvändigt och det syntes direkt när Benzon ”ställde på” hur loppet skulle sluta.
– Det här känns oerhört bra. Vi fick precis det lopp som jag ville ha då jag tyckte att Stand Bayou var loppets näst bästa häst, efter min då. Det är första gången som jag kör det här loppet så det känns stort att vinna, sade Benzon som dock inte avsåg att fira segern:
– Nej, nu åker jag hem och jobbar som vanligt i morgon, sade Årjängsamatören.

Triumfen var den 21:a för året i den 150:e starten och nu är det färdigkört för året för Benzon, trots att det kvarstår 32 dagar.
– Jag siktar på att köra breddlopp nästa år så det blir en lugn decembermånad, hälsar Benzon till Sulkysport och syftar alltså på den gräns som ligger på maximalt 150 körda lopp under föregående år för att få köra i just breddlopp.

Mer Djuse

Mattias Djuse hade en bra kväll på Solvalla. Utöver den nämnda segern tog även treårige Leader Brodde (e. Infinitif) sin fjärde seger i femte starten och inom V86:an visade Dust Collector (e. Dust All Over) att han kommer bli att räkna med inom rikstoton i vinter. Hästen var något rullig sista 100 meterna, men sådär hemskt nära galopp verkade det inte.
– Det blev perfekt idag med hårt tempo så jag aldrig behövde ta i honom. Han vann lätt med huvan kvar, sade Djuse.

Fakta

V86 RESULTAT SOLVALLA/ÅBY 29 NOVEMBER

Rätt rad: 2–3–2–12–2–9–7–2

Utdelning:
8 rätt: 15.008 kr (384 st)
7 rätt: 178 kr
6 rätt: 20 kr

Omsättning: 22.196.423 kr

Expandera
I sitt fjärde felfria lopp i följd tog Qahar Q.C. (e. Scipion du Goutier) ner Man at Work (e. Ken Warkentin) från dödens. Even Elvenes gamla klassiker ”stark som brännvin” räcker inte till för att beskriva vilken inneboende styrka som finns i den av Catarina Lundström-tränade, sexårige sonen till montéstjärnan Scipion du Goutier.

Claes Sjöström räknade in årsseger 100 som kusk bakom Håkan Bergers Undulat (e. Zola Boko) och tog ”hundraettan” av bara farten bakom Astrophoto (e. S.J.’s Photo).
Marjo Lindström tränar det finskfödda, fyraåriga stoet som speedade ner Ile Saint Louis (e. Credit Winner) efter att överlåtit taktpinnen till densamma.
Då det handlade om finalen av Mälardalscupen för ston var förstapremien på fina 100.000 riksdaler.
– Hon var riktigt trevlig. Hon är lite skyfflig i baksteget, men det var bra driv i henne så jag satt mest och väntade på luckan, sade Sjöström.

Obesegrad i 16 månader

Dan Widegrens Gomez (e. Ready Cash) öppnade upp V86-spelet när det inleddes på Åby. Kevin Oscarsson kuskade bakom valacken som såg slagen ut när upploppet nalkades, men som stånkade på och höll stången relativt säkert till slut.
– Det är en fantastiskt fin häst som vill trava och sköter sig, men han är lite för trög. Jag ska dock inte gnälla på honom idag; han vann ju, sade Halmstadtränaren.

Swish Lane (e. Ready Cash) tog sin fjärde seger i årets sjunde start. Faktum är att hon inte har förlorat ett felfritt lopp sedan hon var tvåa bakom Galactica (e. Super Photo Kosmos) i fjolårets uttagningslopp till Stochampionatet!
– Men hon var inte som bäst idag. Hon var lite stapplig i provstarten och lite bråkigare än vanligt, men när hon hade travat in sig kändes hon bra. Jag kände in mot upploppet att det inte fanns så mycket kvar att köra med, men hon bet i som vanligt på upploppet, sade Johan Untersteiner om pappa Peters femåriga sto.

Peter Jensen-tränade Bad Boy (e. Ens Snapshot) dundrade runt på 1.13,2a/1.640 meter ii lag med Jeppe Juel och börjar få ordentlig utdelning nu i årets elfte timme.
– Det här var det bästa lopp han har gjort. Han var löpvillig hela vägen och friskt på bettet. Utvecklas han lite till så klarar han sig högre upp i klasserna, sade Jeppe Juel.

Det var inte på något övertygande vis, men Zoko Lane (e. Zola Boko) höll stången från tät i Xpressstayern.

Innan V86-spelet tog vid på Åby kördes treåringslopppet Euro Classic Trot Next Year – Höstpriset med 100.000 kronor till vinnaren. Jerry Riordans Super War Horse (e. Super Photo Kosmos) anförde efter ett pressat sig förbi Velvet Gio (e. Nad Al Sheba) i en 1.10-öppning. I slutkurvan såg det klart ut på ledaren, men när Velvet Gio veks ut av Stefan Söderkvist bet han i direkt samtidigt som ledaren tappade fart.
Magnus Dahléns Nad Al Sheba-son tog därmed sin första seger sedan E3-kvalet på Färjestad i juni och var väl värd den feta prischecken efter att ha gjort flera starka insatser utan att få maximal utdelning.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

”Oerhört snabb i benen”

Galopp från början och störd på upploppet!
Flög ändå fram till seger!
San Moteur var bara bäst i Prix Readly Express!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
San Moteur och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
San Moteur och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Inledningen var däremot inte speciellt positiv för San Moteur (e. Panne de Moteur-Aung San Suu Kyi) i Prix Readly Express med en galopp. Björn Goops fyraåring kunde komma tillbaka och vinna i årsdebuten efter en mäktig avslutning över upploppet på 1.11,4a/2.140 meter.

– San Moteur har en extrem utväxling när man begär det extra av honom. Han går från 1.15-tempo till 1.06-fart på väldigt kort bit och sedan går han bara fortare och fortare, sade Björn Goop.

Och fortare och fortare gick det till slut och det var med full fart över mål som han flög ifrån ledande Mr Mah Can och vinnarhålets Kurri Jari Boko efter ha travat 1.09,5 sista 300 meterna.

Inledningsvis blev San Moteur generade av Mister Hercules när han felade efter 50 meter och galopp blev också för Björn Goops häst kort efteråt, vilken tappade 30-40 meter på den incidenten.

– I det läget var min tanke att bara ge San Moteur ett lopp.

Dubbla galopper – lösningen!

Björn Goop smög med i femte inner, vilket blev fjärde utvändigt när Hell Bent For Am gav sig iväg i tredjespår 750 meter före mål. I sista sväng körde Erik Adielsson och Hell Bent For Am upp i Hector Sisus sulky och båda hästarna galopperade, vilket öppnade upp för San Moteur.

– När det löste sig för San Moteur speedade han för fullt. Man vill gärna få en skön känsla när det handlar om årsdebut, men det började ju inte direkt bra för honom…

På upploppet handlade det bara om en häst och San Moteur kunde kvittera ut 400.000 kronor för segern i Prix Readly Express efter ha travat 1.10,3/1.900 meter efter galoppen.

– Vi har medvetet inväntat årsdebuten. San Moteur har en jättetuff säsong framför sig med många fina lopp. Idag var han inte på topp. Fortfarande är han rund om magen och går med tunga skor. Det finns mycket mer att göra med honom och han är väldigt väl förberedd, men egentligen ska Håkan (Arvidsson) ha all cred. Han gör ett fantastiskt jobb med hästen och kör San Moteur i alla jobben.

”Han har varit fin hela tiden”

Håkan Arvidsson, uppfödare och delägare, var förstås väldigt glad efter segern:

– San Moteur var otroligt väl förberedd inför årsdebuten. Hela vintern har vi kunnat träna honom utan ett enda stopp. Många har frågat vad som varit fel med hästen eftersom vi inte startat honom, men det var varit precis tvärtom – han har varit fin hela tiden!

San Moteur inledde karriären med fem raka segrar innan han slutade tvåa i Svenskt Travkriterium. Därefter vann han semifinal i Breeders Crown, men galopperade bort sig i finalen den 8 november ifjol och därefter gick Panne de Moteur-sonen till vintervila. Ikväll var han tillbaka på tävlingsovalen efter bravur och var månne detta sluta?

Starkt möderne

San Moteur är undan Aung San Suu Kyi (e. Ready Cash), 1.13,6am/174.300 kr, som bara gjorde elva starter (3-2-1) innan hon sattes i avelsboxen. I aveln finns två avkommor registrerade…San Moteur och helsystern Florence, född 2019 och i träning hos Morgan Ivarsson.

Aung San Suu Kyi är i sin tur undan ostartade Kissy Suzuki (e. Tenor de Baune), vilken har sin främsta avkomma i Rouge (e. Supergill), 1.13,2ak*/902.316 kr.

Mormors mor Tiba Lavec (e. Ata Star L.-Victorious Tail), 1.14,5am/1.382.450 kr, tävlade för Håkans far Berndt I Arvidsson och de segrade i finalen i Breeders Crown.

Tiba Lavec har bland annat lämnat Psycho (e. From Above), 1.12,4am/1.829.017 kr, You Talking to Me (e. Credit Winner), 1.11,7ak/1.771.566 kr, och Manhattan (e. Pine Chip), 1.12,8am*/562.000 kr.

Själv ingår Tiba Lavec i samma syskonskara som Chasing Tail ($806.717), Kick Tail (7.277.646 kr), Day For Night ($616.907) och Comets Tail (2.466.217 kr).

Källa: breedersbible.com
Fokustema
Solvalla
Läs senare

Ny triumf för Asteroid

Fjärde raka segern räknade Asteroid in i ett försök i Breeders Course för Björn Goop och duon var helt ohotad från spets.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Asteroid vid en tidigare seger på Solvalla för Björn Goop. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Asteroid vid en tidigare seger på Solvalla för Björn Goop. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Björn Goop placerade Asteroid (e. Creatine-Ultimate Cameron) i täten efter 150 meter. Snabba 1.08,5 första 500 meterna blev till 1.11,7 första kilometern. Över upploppet gick Frode Hamres treåring enkelt undan på nya rekordet 1.11,4a/1.640 meter.

– En jättefin häst som det driver väldigt bra för. Det går lätt för honom att springa, men det är synd att han inte får vara med i finalen, sade Björn Goop.

Som USA-född är Asteroid utestängd från Breeders Course. Toppspurtande måltvåan och italienskfödde Callisto (e. Nad Al Sheba) är inte anmäld till Breeders Course och istället gick finalplatserna till duon Ambrosius (e. Uncle Lasse) och Cash Maker (e. Donato Hanover), vilka slutade trea respektive fyra.

Fakta

Breeders Course

Återstående försök:

  • 1 juli – Åby
  • 4 juli – Berlin
  • 13 juli – Jägersro
  • 14 juli – Milano

Final:

  • 27 juli – Jägersro
Expandera

Finalen i Breeders Course avgörs den 27 juli på Jägersro med ett förstapris på 700.000 kronor.

Kostade 25.000 dollar

Frode Hamre-tränade Aestorid tog sin tredje seger på Solvalla. Han köptes i höstas i Harrisburg för 25.000 dollar. Asteroids mor Ultimate Cameron (e. Yankee Glide), 1.10,6*/$809.899, tog sin största seger i Elegantimage Stakes (C$557.000) och var finaltvåa både i Breeders Crown och Hambletonian Oaks.

Själv är Ultimate Cameron en dotter undan dubbla Breeders Crown-vinnaren Cameron Hall (e. Garland Lobell), 1.10,2/$2.138.787.

Cameron Hall var länge det dyraste stoet som sålts på auktion innan Hambletonian-vinnaren Atlanta klubbades för 1.550.000 dollar. Innan dess hade Cameron Hall rekordet med 1,1 miljoner dollar, vilket motsvarade 11,7 miljoner svenska kronor vid den tidpunkten.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Svenskfödd tvååring kvalvann

Hans ”Global” Neléns svenskfödda Global Design kvalvann på Hoosier Park idag och det tvååriga stoet kom hem på 1.14,7/1.609 meter.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Hans Nélen har fött upp Global Design. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Hans Nélen har fött upp Global Design. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det Christopher Beaver-tränade stoet avrundade med 1.10,1 sista quartern och Global Design (e. Ready Cash-She Wear’s It Well) spurtvann med en längd för Peter Wrenn.

Global Design är undan She Wear’s It Well (e. Andover Hall), 1.11,0/$161.820, som också lämnat Global Wonderful (e. Yankee Glide), 1.12,0ak/342.900 kr, och Feel the Rush (e. Muscle Hill), 1.12,8ak/147.500 kr.

Dubbel till Engblom

Det kördes också kvallopp för tvååringar på träningscampen Magical Acres i New Jersey och två av vinnarna hade svensk adress. Per Engblom dubblade och inledde gjorde Chulo (e. What the Hill-Chula) och från spets vann han han 16,5 längder för Yannick Gingras på 1.14,5.

Yannick Gingras vann också med Per Engbloms Castle House (e. Conway Hall-Winning Missbrenda) och från ledningen utmättes segermarginalen till tre längder på 1.16,1 efter ha avrundat sista 400 meterna på 1.11,1.