Fokustema
V86 Solvalla/Åby 29 november
Läs senare

Benzon slutar på topp

Båda benen rakt upp i luften när mållinjen passerades.
Det gick inte ta miste om Niclas Benzons känsla efter att ha vunnit Amatörbästen i sitt sista kuskframträdande för året!
Av
Emil Persson
Niclas Benzon vann Amatörbästen på Solvalla bakom Alan Wadd. Foto Tommy Andersson/ALN
Niclas Benzon vann Amatörbästen på Solvalla bakom Alan Wadd. Foto Tommy Andersson/ALN

Att det skulle bli frisk körning och övermodigt agerande från kuskarna på sina håll och kanter i amatörfinalen på Solvalla behövde man inte vara raketforskare för att lista ut på förhand.
Det var också det som möjliggjorde segern för Benzon.

Segergodset var Mattias Djuses Alan Wadd (e. Scarlet Knight) som kunde följa med i Stand Bayou (e. Donato Hanover) attack på sista bortre långsidan.
Därmed blev han perfekt framdragen från femte utvändigt och det syntes direkt när Benzon ”ställde på” hur loppet skulle sluta.
– Det här känns oerhört bra. Vi fick precis det lopp som jag ville ha då jag tyckte att Stand Bayou var loppets näst bästa häst, efter min då. Det är första gången som jag kör det här loppet så det känns stort att vinna, sade Benzon som dock inte avsåg att fira segern:
– Nej, nu åker jag hem och jobbar som vanligt i morgon, sade Årjängsamatören.

Triumfen var den 21:a för året i den 150:e starten och nu är det färdigkört för året för Benzon, trots att det kvarstår 32 dagar.
– Jag siktar på att köra breddlopp nästa år så det blir en lugn decembermånad, hälsar Benzon till Sulkysport och syftar alltså på den gräns som ligger på maximalt 150 körda lopp under föregående år för att få köra i just breddlopp.

Mer Djuse

Mattias Djuse hade en bra kväll på Solvalla. Utöver den nämnda segern tog även treårige Leader Brodde (e. Infinitif) sin fjärde seger i femte starten och inom V86:an visade Dust Collector (e. Dust All Over) att han kommer bli att räkna med inom rikstoton i vinter. Hästen var något rullig sista 100 meterna, men sådär hemskt nära galopp verkade det inte.
– Det blev perfekt idag med hårt tempo så jag aldrig behövde ta i honom. Han vann lätt med huvan kvar, sade Djuse.

Fakta

V86 RESULTAT SOLVALLA/ÅBY 29 NOVEMBER

Rätt rad: 2–3–2–12–2–9–7–2

Utdelning:
8 rätt: 15.008 kr (384 st)
7 rätt: 178 kr
6 rätt: 20 kr

Omsättning: 22.196.423 kr

Expandera
I sitt fjärde felfria lopp i följd tog Qahar Q.C. (e. Scipion du Goutier) ner Man at Work (e. Ken Warkentin) från dödens. Even Elvenes gamla klassiker ”stark som brännvin” räcker inte till för att beskriva vilken inneboende styrka som finns i den av Catarina Lundström-tränade, sexårige sonen till montéstjärnan Scipion du Goutier.

Claes Sjöström räknade in årsseger 100 som kusk bakom Håkan Bergers Undulat (e. Zola Boko) och tog ”hundraettan” av bara farten bakom Astrophoto (e. S.J.’s Photo).
Marjo Lindström tränar det finskfödda, fyraåriga stoet som speedade ner Ile Saint Louis (e. Credit Winner) efter att överlåtit taktpinnen till densamma.
Då det handlade om finalen av Mälardalscupen för ston var förstapremien på fina 100.000 riksdaler.
– Hon var riktigt trevlig. Hon är lite skyfflig i baksteget, men det var bra driv i henne så jag satt mest och väntade på luckan, sade Sjöström.

Obesegrad i 16 månader

Dan Widegrens Gomez (e. Ready Cash) öppnade upp V86-spelet när det inleddes på Åby. Kevin Oscarsson kuskade bakom valacken som såg slagen ut när upploppet nalkades, men som stånkade på och höll stången relativt säkert till slut.
– Det är en fantastiskt fin häst som vill trava och sköter sig, men han är lite för trög. Jag ska dock inte gnälla på honom idag; han vann ju, sade Halmstadtränaren.

Swish Lane (e. Ready Cash) tog sin fjärde seger i årets sjunde start. Faktum är att hon inte har förlorat ett felfritt lopp sedan hon var tvåa bakom Galactica (e. Super Photo Kosmos) i fjolårets uttagningslopp till Stochampionatet!
– Men hon var inte som bäst idag. Hon var lite stapplig i provstarten och lite bråkigare än vanligt, men när hon hade travat in sig kändes hon bra. Jag kände in mot upploppet att det inte fanns så mycket kvar att köra med, men hon bet i som vanligt på upploppet, sade Johan Untersteiner om pappa Peters femåriga sto.

Peter Jensen-tränade Bad Boy (e. Ens Snapshot) dundrade runt på 1.13,2a/1.640 meter ii lag med Jeppe Juel och börjar få ordentlig utdelning nu i årets elfte timme.
– Det här var det bästa lopp han har gjort. Han var löpvillig hela vägen och friskt på bettet. Utvecklas han lite till så klarar han sig högre upp i klasserna, sade Jeppe Juel.

Det var inte på något övertygande vis, men Zoko Lane (e. Zola Boko) höll stången från tät i Xpressstayern.

Innan V86-spelet tog vid på Åby kördes treåringslopppet Euro Classic Trot Next Year – Höstpriset med 100.000 kronor till vinnaren. Jerry Riordans Super War Horse (e. Super Photo Kosmos) anförde efter ett pressat sig förbi Velvet Gio (e. Nad Al Sheba) i en 1.10-öppning. I slutkurvan såg det klart ut på ledaren, men när Velvet Gio veks ut av Stefan Söderkvist bet han i direkt samtidigt som ledaren tappade fart.
Magnus Dahléns Nad Al Sheba-son tog därmed sin första seger sedan E3-kvalet på Färjestad i juni och var väl värd den feta prischecken efter att ha gjort flera starka insatser utan att få maximal utdelning.

Fokustema
Bollnäs
Läs senare

One Cristal slapp Kriterievinnaren…

Förra gången var han femma bakom Kriteriefavoriten Bedazzled Sox och blivande Kriterievinnaren Xanthis Harvey.
När One Crystal slapp dessa i Bollnäs ikväll plockade han hem karriärens första seger i finalen av Anders Kilströms Minne.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Stefan Arvidsson-tränade One Cristal och Per Lennartsson inför starten i Kriteriekval. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Stefan Arvidsson-tränade One Cristal och Per Lennartsson inför starten i Kriteriekval. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Stefan Arvidsson-tränade One Crystal (e. One Too Many) har haft en gedigen treåringssäsong, men fullträffen har låtit vänta på sig, Med tolv starter (0–2–4) innanför västen och ytterligare flera framskjutna placeringar startade han från näst sämsta läget, spår elva, i finalen av Anders Kilströms Minne på hemmabanan Bollnäs med 100.000 kronor till vinnaren.

Vad passade bättre än att ta livets första seger?!

One Cristal behöver inte be om ursäkt för segern. Hästen serverades inledningsvis ett lopp i ryggar i adnraspår av Mats E Djuse, men när storfavoriten Nordetia (e. Propulsion) kördes till ledning 950 meter från mål blev One Cristal utan draghjälp i andraspår en bit.
Mats E Djuse hittade ned som trea på innerspår en bit på sista bortre långsidan samtidigt som Nordetia drog ifrån fältet mot vad som verkade bli en överlägsen seger.

One Cristal och Djuse ville dock annat och i slutsvängen togs jakten upp på ledaren. 200 kvar satte Djuse in slutstöten och kort före mål satte One Cristal nosen först. 1.13,5a/2.140 meter skrevs segertiden till vid karriärens första triumf i 13:e försöket.
– Det är en jättefin travare som har gjort det väldigt bra så här långt. Dte var kul att han fick vinna lopp, sade Mats E Djuse i vinnarcirkeln.

Stefan Arvidsson tränar hästen som alltså i ”genrepet” inför hemmabanans stora treåringsfinal testade i Kriteriekval på Solvalla. Där tog han femteplatsen tillsammans med Per Lennartsson när tätduon bestod av Bedazzled Sox (e. Brillantissime) och Xanthis Harvey (e. Propulsion).
Xanthis Harvey vann som bekant Svenskt Travkriterium i lördags, medan Bedazzled Sox reparerade stor startgalopp till fjärdeplatsen…

One Cristal är första avkomman till segerlösa Iris Tooma (e. Mr Pine Chip), 1.15,2ak/53.350 kr, som själv är syster till Lipstick Tooma (e. S.J.’s Caviar), 1.11,8am/1.287.700 kr.

Immanuel K. tillbaka i toppslag

Immanuel K. (e. Sebastian K.) är inne på sin tredje säsong och kvällens intryck i finalen av Anders Kilströms Minne för fyraåringar bådar gott för fortsättningen. Daniel Wäjersten körde till kort efter start och i utgången av första sväng tog Immanuel K. över täten från Woodcutter (e. The Bank) efter 1.08,6 första 500 meterna.
– Jag avvaktade första 25 meterna då han felat någon gång bakom bilen. Sedan skickade jag iväg honom, tog en längd på Ruger och då mycket vunnet, sade Daniel Wäjersten.

Daniel Wäjersten-tränade Immanuel K. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Sedan anförde Immanuel i pigg stil och när Woodcutter klev ut i andraspår för att försöka utmana stack bara Immanuel K. undan till överlägsen seger på 1.13,0a/2.140 meter.
– Han var väldigt fin idag. Han startade även i söndags, men passar väldigt bra att starta tätt och ifjol hade vi en bra kurva med lopp var 14:e dag. I år har vi haft lite hack, men nu är han igång på allvar, sade Daniel Wäjersten i vinnarcirkeln.

Immanuel K. tog tre andraplatser på sex starter som tvååring och startade bland annat i Svampen. Ifjol som treåring vann han finalen av Norrlands Elitserie och var finalist i båda E3-finalerna (fyra i korta upplagan) samt Breeders Crown, där han slutade sexa.
2022 har första årssegern dröjt…den kom först i söndags i Rättvik, men ikväll fyllde Immanuel på med den andra och passade samtidigt på att bli miljonär med god marginal: 1.094.500 kr.

Fokustema
V75 Skellefteå
Läs senare

V75: ”Presterade bättre än jag trodde”

Sex hästar till start på V75 – med både utropstecken och frågetecken för senaste insatserna.
Robert Bergh har intressanta hästar till start i Skellefteå.
Däribland Sulkysports förslag till enkelstreck.
Av
Mathias Hedlund
Robert Bergh. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Robert Bergh. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Robert Bergh räds inte att starta hästarna tätt när formen sitter där och av lördagens sex V75-hästar i Skellefteå var hela fyra av dem ute på Solvalla i lördags. Färska formintryck minst sagt!

Senaste starten för Berghs V75-hästar:

  • V75-1: Laredo Boko – tvåa på Solvalla i lördags
  • V75-2: Timo Jutila – oplacerad för två veckor sedan
  • V75-5: Reddington – femma på Solvalla i lördags
  • V75-5: Mr Mah Can – etta på Solänget för 1,5 veckor sedan
  • V75-6: L.L.Royal – trea på Solvalla i lördags
  • V75-6: Albert Zonett – oplacerad på Solvalla i lördags

En som inte tävlade i lördags är alltså hästen med frågetecknet efter sig. Timo Jutila (V75-2) fick en perfekt resa i andra utvändigt på Färjestad för två veckor sedan och Bergh vred på i tredjespår på sista bortre långsidan. Timo Jutila uppträdde dock trögt och 400 meter från mål stannade han helt.
– Det var inte bra senast. Jag hade dövat ned honom och fick inte riktig kontakt med hästen. Jag fick dåliga vibbar redan när jag ställde på 600 kvar att han inte var på hugget. Han har haft sånt för sig i värmningarna och jag har inte kunnat göra provstarter i rätvarv, men nu var det första gången han gjorde så i lopp, sade Robert Bergh till V65 Direkt.

Nu hoppas och tror tränare Bergh på bättring:
– Jag har utmanat honom lite under veckan och allt tyder på att det ska fungera bättre bara han får ett lopp som han gillar. Han duger i den här klassen, jag är nöjd med spåret och distansen och tror att han gör ett bra lopp. Jag är väldigt nöjd med honom och jag kommer att köra med enbart bomull i örenen som när han vann på Bergsåker (28 augusti, reds. anm.).

Lika snabbt som svenska rekordet

Laredo Boko (V75-1) stred ända in till mållinjen mot High On Pepper i Walter Lundbergs Memorial på Solvalla i lördags, men fick se sig slagen med huvud som tvåa. High On Petters segertid 1.13,6/3.140 meter var nytt svenskt rekord – Laredo Boko travade lika snabbt!

Laredo Boko var knappt slagen av High On Pepper, som vann Walter Lundbergs Memorial på svenskt rekord. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Nu har hästen dragit spår nio i klass I-försöket.
– Lite surt på utgångsläget, det hade varit bättre om man kunnat ta initiativ från början. Hästen är ändå kvar i klassen och det är en liten bonus. Han fick ett bra lopp i lördags, men presterade kanske ännu bättre än jag trodde på förhand. Han var lite laddad i volten och pullade mycket innan vi skulle upp till start, men täta starter är inga problem, sade Bergh till V65 Direkt.

I silverdivisionen har Berghs duo Reddington och Mr Mah Can (V75-5) sämsta spåren, sju och åtta bakom bilen över sprinterdistans.
– Reddington kändes otroligt fin i lördags och hade allt kvar. Han är fin i ordning och det är surt på läget för han är väldigt bra nu. Han är inte så snabb i ett 1.600-metersgäng och det såg bättre ut än vad det var när det var 2.600. Han kommer iväg, men svårt att ta sig förbi flera av konkurrenterna i början. Kort distans fungerar bra, men det kan bli svårt om han hamnar i tredje-fjärde utvändigt. Jag tror inte han har speeden för att lösa det, då han är mer stark, sade Bergh.

Han aviserar lättning i balansen och har anmält barfota runt om för första gången sedan i juni.
– Jag körde med lätta skor senast. Nu värt att prova runt om, så får se om han klarar av det den här gången. Det är mindre att förlora nu, sade Bergh.
– Mr Mah Can tar inte en längd på Reddington i början och får det snäppet svårare. Han har sett bra ut och varit fin i någon månad nu, men har inte kommit med i tilltänkta lopp så därför har det blivit lite glest mellan starterna. Det är lite minus för båda hästarna med 1.640 meter, men vi provar rejält från början så får vi se om vi kommer iväg bra, sade Bergh.

Han gick med fullt tryck över mållinjen senast och det känns intressant att starta direkt

I Stig Lindmarks Styrkeprov över drygt tre varv mönstrar Bergh också en duo där L.L.Royal (V75-6) kommer från tredjeplatsen i bronsfinalen på Solvalla i lördags.
– Det ser bra ut. Han gick med fullt tryck över mållinjen senast och det känns intressant att starta direkt, det har sett bra ut i veckan. Det får inte häxa i starten, men han klarar distansen bra. Även om han vann på Jägersro (4 september över tre kilometer, reds. anm.) så var han lite låg hela dagen och trög i loppet, så jag var förvånad att han presterade så bra. Då var det övernattning och jag tror han är bättre när han reser över dagen som nu.

Albert Zonett var oplacerad i samma bronsfinal.
– Han ska vara med tidigt vid gardering.

V75-tips: Trägen vinner

Fokustema
Travpodden
Läs senare

Podd: ”Open strech var som en grusväg”

Förra året släppte Mats E Djuse spets 500 kvar när han vann med Stjärnblomster i Skellefteå.
Nu är det V75-dags igen och hur tänker Mats inför lördagens start?
Här är veckans avsnitt av Travpodden!
Av
Redaktionen
Mats E Djuse pratar V75 och karriären när han gästar veckans avsnitt av Travpodden. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Mats E Djuse pratar V75 och karriären när han gästar veckans avsnitt av Travpodden. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Travpodden med David Neves och Patric Skoglund har släppt veckans avsnitt, där det blir en hel del snack om Kriteriehelgen med hissar och dissar, samt strategier för att köpa häst.

Mats E Djuse – fyra i landet sett till antalet segrar 2022 – är veckans gäst för att gå igenom lördagens V75-omgång i Skellefteå. Han pratar om…

  • …taktiken med Stjärnblomster
  • …statusen på open stretch
  • …tydliga fokuset i karriären just nu

Här går det att lyssna på veckans avsnitt av Travpodden: