Fokustema
Inbjudna Elitloppet
Läs senare

Hail Mary

Robert Bergh formade Hail Mary till en unghäststjärna av stora mått och Daniel Redén ska försöka göra Googoo Gaagaa-sonen till en Elitloppsvinnare.
Idag blev Hail Mary inbjuden till Elitloppet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Så här såg Hail Mary ut när han tillsammans med Örjan Kihlström vann debuten i Daniel Redéns regi. Foto Micke Gustafsson/ALN
Så här såg Hail Mary ut när han tillsammans med Örjan Kihlström vann debuten i Daniel Redéns regi. Foto Micke Gustafsson/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

I höstas bytte Hail Mary (e. Googoo Gaagaa-Dreams), 1.10,1ak*/7.694.000 kr, regi. Det gav förstås rubriker på nätet efter alla framgångar hästen hade hos Robert Bergh, men ifjol var det mycket ”hack i skivan” och Daniel Redén fick möjligheten att träna topphästen. En chans som det förstås inte gick att tacka nej till.

Med endast en start i kroppen och en fullfjädrad insats på nytt rekord – 1.10,1a/1.640 meter – i ett snabblopp i Rättvik i början på maj väcktes drömmen för ägarna om en start i Elitloppet.

Hail Mary började sin karriär hos Robert Bergh och där blev det 19 vinster på 26 starter, 7,6 miljoner och de två största triumferna togs i Svenskt Travderby och Breeders Crown, värderat till fyra repektive 1,6 miljoner.

Robert gjorde inte bara Hail Mary till en vinnare av det ”blå bandet” utan Googoo Gaagaa-sonen utsågs dessutom till Årets Häst efter fyraåringssäsongen.

Fakta

Hail Mary

Mörkbrun hingst 6 år e. Googoo Gaagaa-Dream e. Victory Dream
Ägare: Stall Mary AB med flera
Uppfödare: Jörgen Sjunnesson & Holger Gustavsson
Tränare: Daniel Redén, Sverige

Expandera

Under fjolåret gjorde Hail Mary sex starter (2-2-0) innan ägarna Stall Mary AB flyttade Hail Mary till Redén efter hästen genomgått en operation. I det läget fanns det knappast några tankar på en start i Elitloppet i år, men segern i Rättvik förändrade det mesta.

Resultat 2022

Bana – Datum – Lopp – Placering – Tid – Intjänat

  • Rättvik – 6 maj – Åke Sundbergs lopp – 1 – 1.10,1a/1.640 meter – 50.000 kronor

Resultat (karriären)

27 st: 20-3-0, 1.10,1ak*, 7.694.000 kr

Elitloppsvinnare i mödernet

Robert Bergh hittade Hail Mary hos uppfödarna Jörgen Sjunnesson och Holger Gustavsson och det mesta var till belåtenhet. Dessutom var också stamtavlan i Robert Berghs smak.

Modern Dreams (e. Victory Dream) var en dotter till storstjärnan Nan’s Catch (e. Bonefish), 1.11,3*/$766.074, vilken lämnat Elitlopps- och Prix d’Amérique-vinnaren Moni Maker (e. Speedy Crown), 1.09,7*/$5.589.256, vilken är världens vinstrikaste sto genom tiderna.

Moni Maker. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Nan’s Catch vann i sin tur Hambletonian Oaks och stoavdelningarna i Kentucky Futurity och World Trotting Derby i regi Lindstedt-Wallner-Johnson.

Betalade 10.000 kronor

Hail Marys mor Dreams kom däremot aldrig till start och efter ha misslyckats i aveln bjöds hon ut på auktion i Harrisburg och Broline International köpte hennes för 27.000 dollar.

Inte blev det någon större lycka hos Broline och 2012 förvärvade Mikael Melander Dreams på ASVT:s internetauktion för 9.000 kronor. En tusenlapp mer betalde Jörgen Sjunnesson när han köpte stoet på annons från Melander och lät betäcka stoet med Googoo Gaagaa, vilket så småningom utmynnade i Hail Mary…

Stamtavla Hail Mary. Källa: breedersbible.com