Fokustema
Jubileum
Läs senare

Bergh till 5.000 som tränare

Stig H Johansson, Olle Goop och Åke Svanstedt har gjort det förut.
Idag på Bergsåker blev Robert Bergh fjärde svensk att ta 5.000 tränarsegrar.
Jubileumshästen var segermaskinen Mellby Indigo.
Av
Mathias Hedlund
Robert Bergh har en fin, dansk treåring i Harpy. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Robert Bergh har en fin, dansk treåring i Harpy. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

När han precis inlett sitt 30:e år som proffstränare klev Robert Bergh in i det celebra sällskapen av svenska tränar som tagit 5.000 tränarsegrar. Stig H Johansson (8.206 segrar), Olle Goop (7.696) och Åke Svanstedt (6.167 varav 5.384 som tränare i Sverige) är de svenskar som vunnit fler lopp än Bergh.

– Det har varit en otrolig resa och många stora segrar och lopp. Stallet har ju vunnit lopp varannan dag i snitt i 30 år, sade Robert Bergh när han hyllades på Bergsåker direkt efter jubileumssegern.

Jubileumsvinnaren var segermaskinen Mellby Indigo (e. Readly Express) och efter några trevande första steg från tillägg i ett långlopp vid Bergsåkers lunchtävlingar idag gjorde Bergh slag i saken efter första sväng, rundade fältet och körde till ledning.

Väl där var saken klar. Mellby Indigo fick dra i eget tempo och visade att han var huvudet högre än dagens konkurrenter och det försprång som skapades på sista bortre långsidan hölls utan minsta problem till hästens tionde seger på 13 starter – och den sjätte i rad.

– Han har blivit bättre i aktionen och jag fick lägga upp det rätt bra. Det är en fin häst som hade kunnat vara med på V75 tidigare, men tycker att han har behövt bli lite snabbare, sade Robert.

Robert Bergh. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Bergh, som under många år var Bergsåkertränare, har sedan hösten 2015 Åby som hemmabana med nybyggda träningscampen i Hajom, men stallet strax utanför Sundsvall finns kvar och används som välfylld filial.

– Personalen har kämpat på bra här uppe och jag backade lite i Hajom, men det har blivit bättre i Hajom de senaste två-tre månaderna och vi bygger upp igen. Annars har det varit mest i Sundsvall och Frankrike i vinter.

Årets tränare två gånger

Robert Bergh kvitterade ut proffslicens 1993, tog första tränarsegern med Our Last Crown (e. Crowntron) och redan första året blev det 63 tränarsegrar och år två som proffs, 1994, klev han över 100-vallen för första gången. 2010 var första året över 200 stallsegrar och den gränsen har han inte varit under sedan dess.

Förra året vann hans hästar i särklass flest lopp i landet med 292 triumfer i Sverige och utomlands. I svenska tränarligan när det gäller intjänade pengar slutade Bergh 22:a första året som proffs. Sedan har det pekat rakt uppåt och två gånger – 2014 och 2017 – var han vinstrikast i landet. Med undantag av 2002 har han varit tio åtta i landet varje år sedan 1995.

2013 och 2014 utsågs Bergh till Årets tränare vid Årets Häst-galan. Dessutom blev han Årets komet 1992, precis när proffslicensen skulle plockas ut.

Hilda Zonett och Robert Bergh vid segern mot hingstarna i Svenskt Travkriterium 2000. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Bergh har hittills under sin fantastiska tränarkarriär plockat hem närmare 40 Grupp I-lopp! Superstoet Hilda Zonett (e. Spotlite Lobell) är med sina 49 segrar på 113 starter och 15.434.377 kronor insprunget den mest framgångsrika travare Bergh tränat hittills.

Här är ett urval av Berghs största triumfer:

  • Elitloppet (1): Nahar.
  • Svenskt Travderby (4): Remington Crown, Hilda Zonett, Tsar d’Inverne, Hail Mary.
  • Svenskt Travkriterium (4): Remington Crown, Simb Zipper, Hilda Zonett, Power.
  • Europaderbyt (2): Kadett C.D, Power.
  • Trotting Masters (1): Ed You.
  • Prix de France (1): Hilda Zonett.
  • Orsi Mangelli (1): Adrian Chip.