Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Berghs guldstjärna till ST

Det osannolika mötet. Kriterieauktionen lockar 350 ettåringar. Debuterar som expert. Provlopp okey – bygdetrav olämpligt. V75 drar till Norge. Storstjärna i årsdebut. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Stig H Johansson kör lopp idag och möter sin tidigare lärling Christer Larsson på Solvallas breddloppsdag. Foto: stalltz.se
Stig H Johansson kör lopp idag och möter sin tidigare lärling Christer Larsson på Solvallas breddloppsdag. Foto: stalltz.se

1 Under många år arbetade Christer Larsson som lärling hos Stig H Johansson och på den tiden var det osannolikt att det skulle mötas på tävlingsbanan. Idag i ett breddlopp på Solvalla och med helt andra regler tävlar Christer Larsson (Tirunesh) och Stig H Johansson (Fixi Mearas) mot varandra, födda 1954 respektive 1945.

Onsdag den 28 december 2005 körde Stig H Johansson sitt sista travlopp – och i stort sett blev det så också. Erik Adielsson klev in som förstekusk för stallets hästar, medan Stig H har gjort några sporadiska insatser i tävlingssulkyn i inbjudningslopp för kuskar. Åtta lopp körde han 2013–2019, vilka slutade med tre segrar.

Men idag, klockan 12.16, är nämligen Stig H tillbaka i sulkyn i ett ”riktigt” lopp när han kör egentränade Fixi Mearas (e. Muscle Hill) från spår nio bakom bilen. Med 6.225 segrar i sulkyn genom åren möter han många betydligt mindre rutinerade kuskar i kamp om förstapriset på 10.000 kronor.

Stig H Johanssons senaste kuskseger togs i Ahsell Legends på Solvalla den 17 augusti 2016 med Michelangelo Ås (e. Allstar Hall). Sista segern innan han lade tävlingsdressen på hyllan 2005 togs just finalkvällen på Solvalla med Taylor Boko (e. Express Ride).

***

2 Från och med idag är det grönt ljus för landets travsällskap att återuppta provlopp och kvaldagar, men Svensk Travsport anser att det fortsatt är olämpligt att arrangera bygdetrav, då aktiviteten bygger på socialt umgänge och att människor kan uppleva tävlingarna på plats.

Aktiviteterna skall – noterar ST – följa Folkhälsomyndighetens direktiv, rekommendationer och restriktioner.

***

3 Kenneth Haugstad drog igång som egen tränare i februari i år, men norrmannen har flera strängar på sin lyra. Imorgon – när Örebrotravet bjuder på E3-kval – debuterar Haugstad som expertkommentar i ATG live.

***

4

Hutton-check

Robert Bergh har tänt till på alla cylindrar sedan Svensk Travsport godkänt hutton-check. ”Jag blev nästan fånigt glad över beskedet i veckan. Det är värt en guldstjärna, skriver Robert Bergh i sin krönika i Expressen.

***

5 Tre svenska banor – och V75-omgång på Bjerke med Oslo Grand Prix. Det är söndagens utbud. Halmstad (första start 11.00) och Solvalla (11.10) inleder med breddtrav, medan Bollnäs saxar Bjerkes tävlingar med start 14.00.

I Bollnäs bjuds bland annat ett treåringslopp för kallblod med 15 startande hästar i kamp om förstapriset på 50.000 kronor. Det handlar lite om Jan-Olov Persson mot ”resten”. På tilläggsfållan tar Persson ut sin trio Wilda Simon (e. B.W.Modde), Vessle Tor (e. Moe Odin) och Järvsö Nilsingemar (e. Hellin Faxen) som ska jaga tolv konkurrenter som startar 20 meter före.

Här är startlistorna till söndagens tävlingar i Sverige och på Bjerke.

***

6 Förra året bjöds 437 hästar ut på Kriterieauktionen, men i år blir det inte alls lika många ettåringar till salu och det är inte heller bestämt vilken typ av auktion som ASVT ska arrangera.

– I nuläget är saker väldigt oklara hur det blir framöver och i höst. Vi hoppas att det går att göra en vanlig auktion och det står vi fast vid till slutet av juli eller början av augusti. Först då tar vi ett nytt beslut hurvida det blir en vanlig auktion eller om det blir någon slags internetauktion, säger Sara Lennartsson, generalsekreterare ASVT.

Runt 350 ettåringar har anmälts till Kriterieauktionen.

– I rådande läge är vi ganska nöjda med den siffran, fortsätter Lennartsson.

***

7 Efter midnatt årsdebuterar Marcus Melanders storstjärna Gimpanzee (e. Chapter Seven), 1.08,5/$1,795.386, i ett försök i Graduate Series ($50.000) för fyraåringar på Tioga Downs.

Gimpanzee. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Med ett kvallopp i kroppen – vann på 1.10,0/1.609 meter – ställs Gimpanzee mot fem konkurrenter.

I det andra försöket startar Marcus Melander duon Hatikvah och Grand Swan. Den sistnämnda kvalade på 1.10,1 nyligen med vassa 1.06,1 sista 400 meterna. Swan For All-dottern gör debut för Melander och precis som Gimpanzee sitter Brian Sears i sulkyn.

 

Fokustema
Spelutredningen
Läs senare

Ingen marknadsavgift på hästspel

Anna-Lena Sörenson föreslår att det inte blir någon marknadsavgift på spel på hästar.
Idag överlämnar hon sitt förslag till regeringen.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Ingen marknadsavgift för spel på hästar, föreslår spelmarknadsutredaren Anna-Lena Sörenson. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Ingen marknadsavgift för spel på hästar, föreslår spelmarknadsutredaren Anna-Lena Sörenson. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Trots omregleringen av spelmarknaden har trav- och galoppsportens eget spelbolag, ATG, en fortsatt mycket stark ställning på spelmarknaden. En marknadsavgift bedöms därför inte vara svaret på de utmaningar som möter trav- och galoppsporten på den nya spelmarknaden, skriver Anna-Lena Sörenson, särskild utredare i Spelmarknads utredningen på DI debatt.

Anna-Lena Sörensson. Foto: riksdagen

Två år har snart gått sedan omregleringen av spelmarknaden och Anna-Lena Sörenson kan konstatera att oron över minskade intäkter inte har besannats.

— Jag har haft i uppdrag av regeringen att överväga och om det är motiverat att föreslå en ny finansieringsmodell för hästnäringen till följd av omregleringen av spelmarknaden. Som bakgrund i utredningsdirektivet anges att förutsättningarna för trav- och galoppsportens finansiering i grunden förändrats efter omregleringen av spelmarknaden eftersom ATG numera inte har ensamrätt att erbjuda spel på hästar. Detta stämmer i teorin men för att avgöra om det är motiverat att införa en marknadsavgift måste de faktiska förhållandena på marknaden beaktas.

”Mycket stark ställning”

Efter omregleringen står licensierade spelbolag fritt att erbjuda spel på hästar och ATG har en fortsatt mycket stark ställning med en marknadsandel om cirka 98 procent (2019), skriver Anna-Lena Sörenson.

– En förklaring till det är ATG:s så kallade poolspel (V75, V86, V64, med flera) som utgör en stark konkurrensfördel gentemot andra spelbolag som erbjuder spel till fasta odds med lägre vinstmarginaler eller spel i mindre pooler. Omregleringen har vidare möjliggjort för ATG att bredda sitt produktutbud och bolaget erbjuder nu även sportspel, nätkasino och online bingo. Trots en hårdare konkurrens på den omreglerade spelmarknaden ökade ATG:s nettoomsättning det första året, 2019, med drygt 6,5 procent, en ökning som till stor del är hänförlig till de nya spelprodukterna.

”En annan situation”

Idag har flera länder i Europa en särskild avgift vid spel på hästar. Grannlandet Danmark, Frankrike och även Storbritannien.

– Förhållandena i dessa länder skiljer sig från de i Sverige. I Danmark infördes nyligen en sådan särskild avgift på spel på dansk hästkapplöpning i samband med att monopolet på hästspel avskaffades. I bakgrunden låg en utveckling med minskade intäkter från spel på hästar som lett till att hästsporten nått en kritiskt låg nivå i landet. I Sverige är situationen en annan. Den absoluta huvuddelen av en marknadsavgift skulle med rådande marknadsförhållanden i Sverige betalas av sportens eget bolag ATG. Det har mot den bakgrunden varit svårt att se skäl som motiverar införandet av en sådan offentligt reglerad avgift i Sverige.

Men den svenska spelmarknaden är fortfarande i en utvecklingsfas – kan inte marknadsförhållandena mycket väl ändras i framtiden?

– På sikt kan det såklart inte uteslutas att konkurrensförhållandena förändras innebärande att andra spelbolag tar en större marknadsandel av spelet på hästar. Med de konkurrensfördelar som ATG har genom framför allt de stora poolspelen och väl inarbetade varumärken är det dock troligt att bolagets dominans inom svensk hästvadhållning kommer att bestå inom en överskådlig tid.

”Inte försvarbart”

En marknadsavgift skulle enbart gälla för spel på svenska hästkapplöpningar och det är enligt Anna-Lena Sörenson inte försvarbart:

– Det betyder att exempelvis den vadhållning som Svenska Spel nyligen introducerat på fransk hästkapplöpning inte skulle omfattas av en eventuell marknadsavgift i Sverige. Mot den bakgrunden – och givet de administrativa kostnader och försämrade tillträdesvillkor som skulle följa av en avgift utöver spelskatten på 18 procent – bedöms införandet av en marknadsavgift i Sverige på svensk hästkapplöpning inte vara försvarbar.

Anna-Lena Sörenson anser även om konkurrenssituationen på marknaden för spel på hästar skulle förändras bör trav- och galoppsporten ha goda förutsättningar att på affärsmässiga grunder sluta avtal på kommersiell basis med flera spelbolag om bland annat mediarättigheter, tillgång till uppgifter från sportdatabasen och sponsring på samma sätt som sker inom andra sporter.

– I dagsläget har ett sådant avtal endast slutits med det egna spelbolaget ATG. Förhandlingar har ägt rum med andra spelbolag men enighet om ersättningsnivån har inte kunnat nås. En förklaring är sannolikt att parterna är avvaktande till dess att frågan om en eventuell marknadsavgift avgjorts. När frågan om införandet av en marknadsavgift nu har utretts och avfärdats, borde förutsättningar för konstruktiva avtalsförhandlingar mellan trav- och galoppsporten och andra bolag än ATG vara mer gynnsamma.

”Rimligt se över ansvarsfördelningen”

Omregleringen av spelmarknaden har även inneburit en ändrad relation mellan staten och trav- och galoppsporten.

– Genom ett särskilt avtal mellan staten och trav- och galoppsportens förbund avsätter sporten 55 miljoner kronor årligen till bredare ändamål inom ramen för Hästnäringens nationella stiftelse, HNS. Medlen fördelas på olika ändamål däribland utbildningsverksamhet, utvecklingsprojekt inklusive barn och ungdom, forskning samt verksamheter vid de så kallade riksanläggningarna. Till följd av omregleringen kan det vara rimligt att se över denna ansvarsfördelning i syfte att säkerställa en långsiktigt hållbar finansiering av HNS:s verksamhet.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Svenskarna gjorde rent hus

Tre divisioner hölls i John Simpson Memorial ($33.067) för treåriga hingstar och valacker på Harrah's Philadelphia i Chester idag och samtliga lopp vanns av svenska tränare.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Åke Svanstedt tog en dubbel idag på racinobanan i Chester. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Åke Svanstedt tog en dubbel idag på racinobanan i Chester. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Åke Svanstedt var värst med en dubbel och han guidade dessutom båda vinnarna. Han inledde bakom Coventry Hall (e. Cash Hall-Canland Hall) och valacken utklassade sina motståndare med sju längder på 1.10,1/1.609 meter. Här slutade Jenny Melander-tränade Beyond Ordinary (e. Kadabra) trea på 1.11,1.

Coventry Hall tog sin tredje och mest värdefulla seger i karriären. Som ettåring såldes han för 210.000 dollar på Lexington Selected Yearling Sale och han är ett resultat av embryotransplantat.

Modern Canland Hall (e. Garland Lobell), 1.11,7/$339.143, har varit en riktig pärla i avelsboxen med avelshingsten och Hambletonian-tvåan Cantab Hall (e. Self Possessed),1.08,9/$1.524.305, som toppnummer.

Dubbelt blågult

Därefter fångade Harley K (e. Sebastian K.-Caviar Session) in Marcus Melanders Rome Pays Off efter ha tagit köksvägen – läs open stretch – sista 100 meterna och avgjort med en kvarts längd på 1.11,2. Samma tid noterade Rome Pays Off (e. Muscle Hill) som tvåa.

Harley K, delägd av Tristan Sjöberg och Kenneth Kjellgren, räknade in sin tredje triumf i år på elva starter. Tidigare i år har han också varit tvåa i Currier & Ives ($102.245) bakom It’s Academic.

Hästen är uppfödd av Tristan ”Knutsson Trotting” Sjöberg och såldes för 65.000 dollar på Lexington Selected Yearling Sale som ettåring.

Ostartade modern Caviar Session (e. S.J.’s Caviar-Ens Tag Session) har sin första avkomma i Harley K och ingår själv i en mycket framgångsrik syskonskara med Triumphant Caviar ($811.547), Prayer Session ($777.990), Åke Svanstedts Peter Haughton Memorial-vinnare Centurion Atm ($731.374) och Theactrial Session ($192.637).

Modern halvsyster med Hambo-etta

Inledde svensktrippeln gjorde Nancy Takters Paulie Walnuts (e. Andover Hall-D Liteful Hanover) och Dexter Dunn från spets. Valacken, tävlandes på lasix, vann med en längd på 1.10,3.

Paulie Walnuts. Foto: Lisa Photo

Paulie Walnuts kostade 21.000 dollar på Goshen Yearling Sales. Hans ostartade mor D Liteful Hanover (e. Revenue) såldes för hela 325.000 dollar som ettåring i Harrisburg och hon är halvsyster med Hambletonian-vinnaren Donato Hanover (e. Andover Hall), 1.08,5*/$3.058.058, och Here Comes Herbie (e. Credit Winner), 1.09,6*/$379.616, vilken slutade trea i Hambletonian Stakes.

Fokustema
Arqana Trot
Läs senare

Ett svenskköp i Cabourg

Ett svenskköp blev det på Arqana Trots auktion Ventes d'Automne i Cabourg idag och det var Västerbo Stuteri som lade beslag på årsfölet Kalista d'Em.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Prislappen för dottern till Feeling Cash och Cassandre d’Em (e. Kesaco Phedo), 1.13,2/€259.800, var 25.000 euro. Michael Demmers ropade in årsfölet Kalista d’Em för kunds räkning.

Kalista d’Em. Foto: Västerbo Stuteri/twitter

Kalista d’Em är andra avkomman undan Cassandre d’Em, vars mor är Paradisa d’Em (e. Diamant Gede), 1.13,8/€117.180.

Fakta

Fem-i-topp:

 • Icone d’Em (sto 2 år e. Bird Parker-Paradisa d’Em)
  Pris: 95.000 euro.
 • Exit Money (hingst år e. Coktail Jet-Making Money)
  Pris: 90.000 euro.
 • Guerande ( Quaker Jet-Symphonie)
  Pris: 60.000 euro.
 • Janus d’Em (hingst 1 år e. Cristal Money-Cassandre d’Em)
  Pris: 50.000 euro.
 • Geisha d’Em (sto 4 år e. Kiwi-Romantica)
  Pris: 35.000 euro.
Expandera

Under två dagar bjöds det ut 245 hästar och 163 såldes för 1.756.000 euro. Medelpriset blev 10.773 euro att jämföra med fjolårets auktion då snittet var 8.330 euro.

Samtliga resultat från Ventes d’Automne-auktionen hittar ni här.

Ostartat tvåårigt sto dyrast

Krönika