Fokustema
V75 Halmstad 31 december
Läs senare

Berglunds stora stund

I en händelserik upplaga av Sylvesterloppet fick Oscar Berglund-tränade Dwayne Zet utdelning på den kyla körande Mats E Djuse visade.
537.629 kronor spurtades hem trots att hästen hade en 100 mil lång resa i benen!
– Att komma ner hit mot de två och fyrbenta lejonen och så ha den resan bakom oss... Ja, det är en dröm som går i uppfyllelse, jublade Oscar Berglund i TV12 efter segern.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Oscar Berglund presenterde ett fint nyförvärv på hemmaplan. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Oscar Berglund presenterde ett fint nyförvärv på hemmaplan. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Muscle Massive-sonen gjorde sin sjätte start i Berglunds regi och tog nu sin fjärde seger. Mats E Djuse kunde inte ha lyckats bättre med det taktiska än vad som nu var fallet. Efter en rask start kom han fram som tredjehäst, skiftade ut i andraspår på första långsidan och insåg att han skulle få draghjälp av King Schermer (e. Trixton) som Michel F Rothengatter satte utvändigt om ledaren Ture L.A. (e. Maharajah).
Det fylldes på friskt i spåren under loppets gång och någon möjlighet att ens attackera förrän upploppet gavs aldrig riktigt till Dwayne Zet.
Det faktum blev med facit i hand helt perfekt för de krafter Dwayne Zet hade sparat under vägen var utslagsgivande de sista 100 meterna. Mats E Djuse kunde kosta på sig att göra segergest då Dwayne Zet tog sig förbi till vinst på 1.15,7/2.660 meter följd av Global Beware (e. Ready Cash) och Loaded Maria (e. Trixton).
– Det har varit den enklaste träningen någonsin att få in i träning. Det är Daniel Redén som har format hästen och att just jag haft turen att få köpa hästen och få den i träning är helt overkligt. Jag är stolt och tacksam; ett stort tack till Daniel för det här är hans förtjänst, sade Berglund till TV12.

Medan Berglund uppvisade stor lycka verkade Djuse mest bära på en befrielsekänsla.
– Det känns otroligt bra. Det har varit lite turbulenta dygn före det här och så var det strul med Open Sky idag. De har åkt så långt så det känns speciellt utifrån det, men även för att det är så stora pengar i det här loppet också. Det är nog penningmässigt det största lopp jag vunnit, sade Mats E Djuse som gladdes över hur loppet artade sig:
– Om man fick drömma om något innan loppet så var det såhär det skulle bli. Han kändes faktiskt slagen ganska tidigt, men när jag drog av huvan 300-400 kvar så hände det grejer.

Ungdomar skrällde

Den blivande proffstränaren Emma E Johansson gjorde fin reklam för sig då den så kapable, men sköre Ego Sisu (e. Ready Cash) vann ett av V75-loppen i lag med Markus Niklasson. Kalmarhästen visade lovvärd inställning då han tog sig förbi Önas Quintus (e. Django Riff) som såg ut att vara på väg mot en jätteöverraskning, men som blev upphunnen.

Den sistnämnde tränas av Stefan Granlund och kördes av Markus Niklasson och just den duon fick revansch i ett annat V75-lopp.
Uncle Lasse-dottern Ninja Zon satte nosen först med knapp marginal gentemot favoriten I Can Steel (e. Maharajah) som var stor i nederlaget efter startgalopp och en tripp utvändigt ledaren.
Ninja Zon gav 39 gånger pengarna på ATG:s vinnarspel medan Önas Quintus stod i 41 gånger pengarna så här fick man verkligen fin utdelning á 150.000 kronor på två närmast ospelade hästar!

Efter en trög inledning på karriären har det släppt ordentligt för Jim Oscarsons hemmabygge Mamaneedshismoney (e. Aperfectyankee).
Utrustad med jänkarvagn för första gången fick den treårige valacken en skjuts från start som nog ingen hade kunnat förutspå; något som körande Kevin Oscarsson underströk i vinnarcirkeln efter triumfen.
– Hästen har verkligen vuxit i sin stora kropp. Det lär bli fortsatt startande i vinter och nu står han perfekt inne i ett Margareta-lopp i februari, sade Kevin Oscarsson.

Löste omöjlig uppgift

Ingen kan ha trott att Devs Daffodil (e. Enjoy Lavec) skulle stå som segrare av ett lopp för ston tillhörde skiktet strax under eliten.
Från femte utvändigt såg det hopplöst jobbigt ut när Betting Pacer (e. Maharajah) fick varva på 1.16,4, men Devs Daffodil kom verkligen som skjuten ur en raket längst ut i banan i lag med sin tränare Conrad Lugauer och hann faktiskt fram i så pass god tid att hon vann loppet med en dryg längd.

V75-omgångens andra stolopp blev en galoppfylld historia där sju av de 13 deltagarna ägnade sig åt fel gångart. En som däremot stod på benen hela vägen var Hattusa (e. Timoko) som anförde från start till mål i lag med Ulf Ohlsson och bevisade att farhågorna om att hon inte skulle kunna leverera på skor saknade bäring.
Triumfen var hennes tredje i följd och hon är alltjämt ovetande om hur det känns att förlora travlopp sedan ankomsten till Ulf Stenströmers stall.

Från start till mål anförde även favoriten Bravo Sabotage (e. From Above) i den inledande avdelningen. Markus B Svedberg fick återstifta bekantskapen bakom svärfar Ola Samuelssons häst som han tidigare haft i träning och det var ett kärt återseende.
– En jättefin häst. Det fanns en tydlig plan på förhand och väl i ledningen blev det enkelt. Den här hade till och med Ola vunnit med, skojade Svedberg.

V75-omsättningen backade en aning kontra fjolårets siffror. Då omsattes 159,6 miljoner på V75-spelet medan årets omsättning uppgick till 155,8 miljoner.
Utdelningen för sju rätt blev 2.966.280 kronor.