Fokustema
In Memoriam
Läs senare

Bernhard Fischbein avliden

Uppfödaren och hästägaren Bernhard Fischbein, som sedan 1959 stått bakom stallpseudonymen Tre Ess, har avlidit i en ålder av 80 år.
Av
Lars G Dahlgren

Bernhard Fischbein har tillhört stampubliken på Solvalla i över 50 år. Efter sista loppet varje tävlingsdag har han, egentligen ända in i det sista, när anläggningen hunnit bli totalt folktom, som en av de ”sista ut” setts komma gående från restaurangen över publikplats mot, och över stallbacken. Alltid med kikaren som hjälpte honom att se hästarna och loppen bättre, om halsen.

Bernhard Fischbeins välbekanta vinröda tävlingsdress, med tre vita ”S” på ryggen (som står för initialerna Sven, Siv, och Svea), kommer att synas på lördag, i V75. Den sista häst som han har haft kvar i träning är Hawk Cliff (e. Orlando Vici – Go Toplesss)  vilken för två veckor sedan var knappt slagen i bronsdivisionens final på Åby och på Bergsåker på lördag gör sin första start i silverdivisionen.

Hawk Cliff har inte fötts upp av Bernhard Fischbein. Han var verksam som uppfödare också, där hästarna hade det gemensamt att de döpts med förnamnet ”F” – hämnat från Bernards initial i efternamnet.

Hans första ägda häst var det 1955 födda stoet Engine (e. Deanomite – Miss Lorry) vilken Fischbein alltså köpte redan när han var tonåring. Engine tog för Gunnar Nordin nio segrar och var med i Derbyt. Som mest hade Fischbein ett 20-tal hästar samtidigt.

De mest kända är stoet Fara (e. Pluvier III – Navy Shot), 14 segrar och 433.800 kronor insprunget, vilken bland annat lämnade miljonären Freelancer (e. Quick Pay) 1.12,9ak*/1.316.063 kr och dottern Femette (e. Quick Pay) som blivit utnämnd till Elitsto tack vare avkommorna Facts of Life (e. Spotlite Lobell) 1.10,5ak/3.374.481 kr, Finish First (e. Finish) 1.1,4am*/3.026.140 kr och Favorit (e Sugarcane Hanover) 1.12,2ak/2.655.378 kr.

I finskfödde Finish (e. Giant Chill – Honey Bag) 1.11,5ak*/2.891.854 kr hade Fischbein en stjärna som verkade som avelshingst och fick 156 svenskfödda avkommor, däribland ovan nämnde Finish First och ytterligare tre miljonärer.

Fokustema
Italien
Läs senare

Nu tävlas det i Rom igen!

Idag återupptogs travtävlingarna på Rom-banan Capannelle efter ha legat nere sedan slutet av förra året.
Av
Claes Freidenvall

Angela Caf (e. Cantab Hall-Fantastica Star) blev första vinnaren och stoet kördes till vinst av Alessandro Gocciadoro. Segertiden i Premio Apertura (€8.250) skrevs till 1.14,5a/1.640 meter och det var stoets fjärde seger i sjätte starten.

Bakgrunden till att portarna slogs igen på Capannelle-banan var att staden Rom chockhöjt hyran för La Hippogroup Roma Capannelle från 66.000 euro till 2,5 miljoner euro på årsbasis.

Nu har La Hippogroup Roma Capannelle och staden Rom kommit överens och idag öppnades det för travtävlingar igen på Capannelle efter ha varit tävlingsfritt i mer än 3,5 månader.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

C D debutvann för Bazire

Danska toppstoet C D debuterade för Jean-Michel Bazire idag i Agen-La Garenne i Grand Prix Baron d'Ardeuil Aoc Buzet (€32.000) och segertömmarna skötte sonen Nicolas Bazire.
Av
Claes Freidenvall

Äger C D (e. Great Challenger-Quite A Beauty) gör Ecurie Jean-Michel Bazire och det femåriga stoet vann på 1.13,9 över 2.625 meter och belöningen var 14.400 euro.

Nicolas Bazire och C D landade utvändigt om ledande och Robert Bergh-tränade Sambuca Knight, men valde att krypa ner i vinnarhålet knappa varvet från mål.

Innan sista sväng kastade Sambuca Knight (oplacerad) in handduken, C D rundade ut i andra ytter och var snabbt nere i ledarryggen igen innan luckan uppenbarade sig vid ingången till upploppet.

C D var en stjärna redan som tvååring, vann Jydsk 2-årings Grand Prix och samma år slutade hon tvåa i Dansk Uppfödningslöpning. Som treåring vann hon både Danskt Stokriterium och Danskt Avelslopp.

Fokustema
Operation
Läs senare

Björn Goop borta en månad

Björn Goop kommer inte att köra några lopp de närmaste veckorna, kanske inte förrän påskhelgen.
– Jag har ett operationssår som behöver läka och det tar mellan tre och fem veckor, säger han.
Av
Lars G Dahlgren
Björn Goop. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Dagen efter segern med Readly Express i Grand Criterium de Vitesse (förra söndagen) lades Björn in på sjukhus för en planerad operation.

– Jag var på en rutinkontroll hos läkare i höstas där det uppdagades att jag hade problem med en binjure. En period av olika undersökningar och provtagningar följde, och i början på det här året bestämdes att jag skulle opereras. Men det var inte akut, så jag kunde vänta till efter vintermeetinget på Vincennes, berättar Björn Goop.

Operationen gjordes via magen och det är operationssåret som orsakar att han nu får vila runt en månad från att köra lopp.

– Det gick inte att göra ingreppet med titthålsmetod, utan det är ett ”öppet sår”. Jag var kvar på sjukhuset till i fredags, är hemma nu och mår bra, kan vara med i verksamheten i stallet på olika sätt utan att köra hästar. Operationssåret måste läka först liksom en del muskler som läkarna fick skära i. Minst tre veckors bortovaro har läkarna sagt att det blir, men jag väljer att lägga mig på den säkra sidan och ta någon vecka till. Det är möjligt att det här uppstod som svit av någon gammal olycka jag varit med i, och för att inte riskera att få bakslag tar jag det hellre lugnt några dagar extra, säger Björn Goop.

Jag har fått en förfrågan om att köra Bold Eagle

Påsk är en stor travhelg, inte minst med hemmabanan Färjestads långfredagstävlingar den 19 april. Till dess räknar Björn Goop med att vara tillbaka.

– Ja, den veckan ska jag kunna vara igång och tävla igen.

Det kan bli en comeback i form av en rivstart. I alla de svängiga turer som det blivit runt franska storstjärnan Bold Eagle, där det direkt efter att han underpresterat i Grand Criterium de Vitesse lät som att hästen aldrig ska starta mer, till att han ett par dagar senare ska vara med redan i storloppet Prix de l’Atlantique på Enghien den 20 april, har det sagts att Björn Goop då ska ta över som kusk från Franck Nivard. Björn har varit på tapeten som kusk till Bold Eagle tidigare och skulle ha fått hoppa in i Prix de Bretagne i november 2017 när Nivard skadat sig i en löpningsolycka på Vincennes kvällen innan. Men då ströks Bold Eagle på grund av hovböld.

– Jag har fått en förfrågan om att köra Bold Eagle i Prix de l’Atlantique, det stämmer, bekräftar Björn Goop.

Sport