Fokustema
In Memoriam
Läs senare

Bernhard Fischbein avliden

Uppfödaren och hästägaren Bernhard Fischbein, som sedan 1959 stått bakom stallpseudonymen Tre Ess, har avlidit i en ålder av 80 år.
Av
Lars G Dahlgren

Bernhard Fischbein har tillhört stampubliken på Solvalla i över 50 år. Efter sista loppet varje tävlingsdag har han, egentligen ända in i det sista, när anläggningen hunnit bli totalt folktom, som en av de ”sista ut” setts komma gående från restaurangen över publikplats mot, och över stallbacken. Alltid med kikaren som hjälpte honom att se hästarna och loppen bättre, om halsen.

Bernhard Fischbeins välbekanta vinröda tävlingsdress, med tre vita ”S” på ryggen (som står för initialerna Sven, Siv, och Svea), kommer att synas på lördag, i V75. Den sista häst som han har haft kvar i träning är Hawk Cliff (e. Orlando Vici – Go Toplesss)  vilken för två veckor sedan var knappt slagen i bronsdivisionens final på Åby och på Bergsåker på lördag gör sin första start i silverdivisionen.

Hawk Cliff har inte fötts upp av Bernhard Fischbein. Han var verksam som uppfödare också, där hästarna hade det gemensamt att de döpts med förnamnet ”F” – hämnat från Bernards initial i efternamnet.

Hans första ägda häst var det 1955 födda stoet Engine (e. Deanomite – Miss Lorry) vilken Fischbein alltså köpte redan när han var tonåring. Engine tog för Gunnar Nordin nio segrar och var med i Derbyt. Som mest hade Fischbein ett 20-tal hästar samtidigt.

De mest kända är stoet Fara (e. Pluvier III – Navy Shot), 14 segrar och 433.800 kronor insprunget, vilken bland annat lämnade miljonären Freelancer (e. Quick Pay) 1.12,9ak*/1.316.063 kr och dottern Femette (e. Quick Pay) som blivit utnämnd till Elitsto tack vare avkommorna Facts of Life (e. Spotlite Lobell) 1.10,5ak/3.374.481 kr, Finish First (e. Finish) 1.1,4am*/3.026.140 kr och Favorit (e Sugarcane Hanover) 1.12,2ak/2.655.378 kr.

I finskfödde Finish (e. Giant Chill – Honey Bag) 1.11,5ak*/2.891.854 kr hade Fischbein en stjärna som verkade som avelshingst och fick 156 svenskfödda avkommor, däribland ovan nämnde Finish First och ytterligare tre miljonärer.

Fokustema
Unikt bildspel
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Bildextra: Följ med hem till Jean-Michel Bazire

20 Sulky d'Or. 17 A4-sidor med storloppssegrar. Men i Sverige har han kört sitt sista lopp. Det hindrar inte att Europas främste travtränare Jean-Michel Bazires hästar dyker upp på nordiska breddgrader. Häng med Sulkysport hem till 48-årige Bazire i Le Mans i ett exklusivt bildspel signerat Simon Hagen.
Av
Simon Hagen
Exklusivt möte med en av Europas bäste travtränare. Foto Simon Hagen
Exklusivt möte med en av Europas bäste travtränare. Foto Simon Hagen
Tredjehandsfavoriten i Elitloppet, Aubrion du Gers har största boxen i Bazires borg på Grosbois.

Jean-Michel och sonen Nicolas Bazire som efter helgen stannar kvar i Norden och och jobba åt Frode och Atle Hamre.
Från norska årgångslopp till världseliten. Lookin Superb har tagit ett enormt kliv på karriärstegen sedan har kom till Bazire förra hösten.

Mitt på gården finns askan från Jean-Michels far Michel och en gravsten med texten ”Jobb, Respekt, Vänlighet Några få ord för att beskriva dig”

Ordning och reda är viktigt. Alla lådor med växter står symmetriskt och i selkammaren är det inte en endaste träningsfilt som ligger ovikt.

Jakten på den perfekta trädgården. Utanför Bazires enorma hus ansvarar han helt själv för trädgårdslandet.
På Bazires träningsanläggning i Solemes finns det två rundbanor; en på 800-meter och en milebana. Dessutom finns det en rakbana som sträcker sig över 800 meter.
Bazire har alltid gått sin egna väg. Gruppsegrarna täcker nästan 17 wordsidor.

Inte någon travbana eller travanläggningar för den delen i Sverige slår Bazires vagnpark med över 15 traktorer.
Enligt Bazire är det viktigt att hästarna inte blir kalla direkt efter träningspassen. Därför är han snabb med flera täcken på hästen trots att det nästintill är sommarvärme.
Bazires prisrum liknar ett museum med hederspriser och vinnartavlor från hans långa karriär.
Raden av ”guldsulkys” som Frankrikes bäste kusk i 20 år.
Världens bästa valack kallas han, nioårige fuxen Aubrion du Gers. Här i ett snabbjobb inför genrepet i Caen förra onsdagen.
Fokustema
Billund
Läs senare

Malmqvist till Sprintermesteren

På torsdag bjuder Billund på Sprintermesteren för fyraåringar och dit åker Tomas Malmqvist med italienskfödde Zohar Font.
Av
Claes Freidenvall

Tuffa utmanare väntar Zohar Font (e. Varenne-Ola Bi), 1.13,6ak*/324.519 kr, och Rene Kjaer. Bland motståndarna finns årsdebuterande Da Vinci Peak (e. Gift Kronos), 1.14,0am/369.676 dkr, och även tvååringsstjärnan Dontpaytheferryman (e. Cantab Hall), 1.13,5ak*/708.500 dkr, gör årets första framträdande.

Förstapriset i Sprintermesteren uppgår till 75.000 danska kronor.

Startlista:

Sprintermesteren
Fyraåringar.
1.600 meter, autostart.

  1. Dontpaytheferryman – Birger Jörgensen
  2. Damien Shadow – Henrik Lönborg
  3. Da Vinci Peak – Steen Juul
  4. Denimcowboy – Knud Mönster
  5. Dream of Success – Kasper K. Andersen
  6. Very Impressive S – Cees F. Kamminga
  7. Zohar Font – Rene Kjaer
  8. Double Up – Pauli Andersen
  9. Innovation Love – Robin Bakker
  10. Donato Hyrdehöj – Jeppe Juel
Fokustema
Vernon Downs
Läs senare

Årsdebut för Gimpanzee

Årsdebuten dröjde en dryg vecka för Gimpanzee sedan försöken till Empire Breeders Classic ställdes in förra fredagen och istället gör Marcus Melanders stjärna sin första start för säsongen på måndag.
Av
Claes Freidenvall
Gimpanzee gör sin första start på måndag efter tre kvallopp. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Gimpanzee gör sin första start på måndag efter tre kvallopp. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Det handlar om finalen i Empire Breeders Classic ($215.200) för treåriga hingstar och valacker på Vernon Downs och Gimpanzee (e. Chapter Seven-Steamy Windows) körs som vanligt av Brian Sears.

Förra året gick Anders Ström och Lennart Ågrens häst obesegrad genom hela säsongen – nio vinster – och utsågs till ”Årets Tvååring” i USA. I år har Gimpanzee kvalat tre gånger och som snabbast travat 1.10,2 som tvåa bakom Hannelore Hanover.

Ytterligare en svensktränad travare finns med startfältet. Åke Svanstedt lånar ut Cavill Hanover (e. Muscle Mass) till Jim Morrill Jr.

Det körs också en stofinal i Empire Breeders Classic ($209.500) och dit har Anette Lorentzons Gobi Princess (e. Muscle Mass) kvalat in. Det treåriga stoet ägs av Tristan ”Knutsson Trotting” Sjöberg.