Fokustema
In Memoriam
Läs senare

Bernhard Fischbein avliden

Uppfödaren och hästägaren Bernhard Fischbein, som sedan 1959 stått bakom stallpseudonymen Tre Ess, har avlidit i en ålder av 80 år.
Av
Lars G Dahlgren

Bernhard Fischbein har tillhört stampubliken på Solvalla i över 50 år. Efter sista loppet varje tävlingsdag har han, egentligen ända in i det sista, när anläggningen hunnit bli totalt folktom, som en av de ”sista ut” setts komma gående från restaurangen över publikplats mot, och över stallbacken. Alltid med kikaren som hjälpte honom att se hästarna och loppen bättre, om halsen.

Bernhard Fischbeins välbekanta vinröda tävlingsdress, med tre vita ”S” på ryggen (som står för initialerna Sven, Siv, och Svea), kommer att synas på lördag, i V75. Den sista häst som han har haft kvar i träning är Hawk Cliff (e. Orlando Vici – Go Toplesss)  vilken för två veckor sedan var knappt slagen i bronsdivisionens final på Åby och på Bergsåker på lördag gör sin första start i silverdivisionen.

Hawk Cliff har inte fötts upp av Bernhard Fischbein. Han var verksam som uppfödare också, där hästarna hade det gemensamt att de döpts med förnamnet ”F” – hämnat från Bernards initial i efternamnet.

Hans första ägda häst var det 1955 födda stoet Engine (e. Deanomite – Miss Lorry) vilken Fischbein alltså köpte redan när han var tonåring. Engine tog för Gunnar Nordin nio segrar och var med i Derbyt. Som mest hade Fischbein ett 20-tal hästar samtidigt.

De mest kända är stoet Fara (e. Pluvier III – Navy Shot), 14 segrar och 433.800 kronor insprunget, vilken bland annat lämnade miljonären Freelancer (e. Quick Pay) 1.12,9ak*/1.316.063 kr och dottern Femette (e. Quick Pay) som blivit utnämnd till Elitsto tack vare avkommorna Facts of Life (e. Spotlite Lobell) 1.10,5ak/3.374.481 kr, Finish First (e. Finish) 1.1,4am*/3.026.140 kr och Favorit (e Sugarcane Hanover) 1.12,2ak/2.655.378 kr.

I finskfödde Finish (e. Giant Chill – Honey Bag) 1.11,5ak*/2.891.854 kr hade Fischbein en stjärna som verkade som avelshingst och fick 156 svenskfödda avkommor, däribland ovan nämnde Finish First och ytterligare tre miljonärer.

Fokustema
Meslay-du-Maine
Läs senare

Favoritseger i GNT-serien

Favoritspelade Elvis Madrik och Franck Nivard hittade till ledningen i första kurvan i nionde försöksomgången i Grand National du Trot (€85.000) i Meslay-du-Maine och i den positionen fick han springa i resten av loppet.
Av
Claes Freidenvall

Ohotad gick Elvis Madrik (e. Overtrick-Tequila Dara) och Franck Nivard ifrån över upploppet och Jean-Michel Baudouins femårige valack kom hem på 1.13,4 över 2.850 meter.

Elvis Madrik vid sin seger idag,

Elvis Madrik tog därmed sin andra seger för säsongen och tidigare har han vunnit Prix de Mirande (€80.000) på Vincennes. Totalt har karriären inbringat 336.920 euro.

Calou Renardiere (e. Let’s Go Along) slutade tvåa på 1.13,7 och tredjeplatsen togs av Clere de l’Airou (e. Chef du Chatelet) på 1.13,8.

Fokustema
Boxnytt
Läs senare

Från Blekkan till Nurmos

Looking Superb-ägaren Selmer Kolbjörn har skickat en häst i träning hos Solvallas Timo Nurmos, skriver Trav og Galopp-nytt.
Av
Pär Gustafsson

Det är USA-importen Longcat Hanover (e. Muscle Massive). Hästen tävlade i Nordamerika som tvååring och flyttade till Jomar Blekkan inför treåringssäsongen. Sjuåringen har totalt gjort 67 starter (17-4-19) och tjänat 953.182 norska kronor. Rekordet 1.11,0a/1.609 meter sprang hästen som sjua i Jarlsberg förra sommaren.

– Hästen har hela tiden sprungit lite med handbromsen i och vi tänkte att det kunde vara värt att prova ett miljöombyte. Longcat Hanover är bra och vi tror att det finns mer i honom. Det är bakgrunden till att vi flyttar hästen till Timo Nurmos, säger ägaren Selmer Kolbjörn till tgn.no.

Autokort e-tidning
89 kronor i månaden
Enkelt och smidigt
Varje onsdag på din dator, surfplatta och smartphone
Beställ
Fokustema
Bold Eagle
Läs senare

Goop tillbaka i sulkyn

Tolv hästar gör upp om det mastiga förstapriset på 171.000 euro i European Trotting Masters-finalen på Vincennes på lördag över 2.700 meter med fransk voltstart.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop kör Bold Eagle på lördag i Paris. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop kör Bold Eagle på lördag i Paris. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Björn Goop är tillbaka i sulkyn bakom Bold Eagle efter att Tony le Beller vunnit Grand Prix de Wallonie med honom i Mons. Till Paris åker ett koppel av svensktränade hästar med flyg och däribland fjolårsvinnaren i European Trotting Masters, Daniel Redéns Propulsion.

Fakta

Tidigare vinnare i European Trotting Masters:

År – Vinnare – Körsven (bana)

 • 2012 – Sebastian K.-Åke Svanstedt (Solvalla)
 • 2013 – Ready Cash-Franck Nivard (Vincennes)
 • 2014 – Ed You-Torbjörn Jansson (Charlottenlund)
 • 2015 – Mosaique Face-Lutfi Kolgjini (Mons)
 • 2016 – Nuncio-Örjan Kihlström (Bjerke)
 • 2017 – Aubrion du Gers-Jean-Michel Bazire (Vincennes)
 • 2018 – Propulsion-Örjan Kihlström (Östersund)
Expandera

De två tidigare finalerna som avgjorts på den franska huvudstadsbanan har målats i trikolerns färger. Ready Cash vann 2013 och för två år sedan toppade Aubrion du Gers.

I finalen i European Trotting Masters har vi sett tre svenskfödda vinnare och först ut var Sebastian K. och Åke Svanstedt 2012. Därefter har Torbjörn Jansson vunnit med Robert Berghs Ed You, medan Lutfi Kolgjini körde egentränade Mosaique Face till vinst. Enda amerikanskfödda travare som vunnit loppet är Stefan Melanders Nuncio och han guidades till vinst av Örjan Kihlström, som är ensam kusk om två vinster i European Trotting Masters-finalen.

Startlista:

European Trotting Masters (€380.000)
Priser: 171.000-95.000-53.200-30.400-19.000-7.600-3.800 euro.
2.700 meter.

 1. Eelis-Alexandre Abrivard (Timo Nurmos)
 2. Voltaire Gifont-Pietro Gubellini
 3. Queer Fish-Tony le Beller (Magnus Träff)
 4. Detroit Castelets-Matthieu Abrivard
 5. Mindyourvalue W.F.-Robert Bergh
 6. Bahia Quesnot-Junior Guelpa
 7. Tony Gio-Eric Raffin
 8. Cleangame-Jean-Michel Bazire
 9. Milligan’s School-David Thomain (Stefan Melander)
 10. Bel Avis-Nicolas Bazire
 11. Propulsion-Örjan Kihlström (Daniel Redén)
 12. Bold Eagle-Björn Goop