Fokustema
Frankrike
Läs senare

”Bevisad doping kräver radikala reaktioner”

Strax före klockan 13.00 idag skickade trav- och galopptränarföreningarna i Frankrike ut ett gemensamt brev med anledning av den dopingrazzia som gjordes i förra veckan.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Brevet är undertecknat av L’Association des Entraîneurs de Galop,
L’Association des Entraîneurs Propriétaires och Le Syndicat des Drivers et Jockeys de Trot.

Efter pressens avslöjande av gripandena och åtalet mot galopp- och travproffsen vill tränarföreningarna göra några förtydliganden och de återges nedan.

Först och främst vill de återigen bekräfta…

  • …att våra föreningar alltid har haft den etiken att anse att personer vars bevisade fakta visar en vilja att fuska ska sanktioneras med största fasthet. Våra föreningar har alltid kämpat för rena lopp. Och vi kommer att fortsätta på den kursen.
  • …att tävlingar med häst är den mest kontrollerade sporten och att aktualiteter inte bör dölja för media de tusentals proffs som dagligen arbetar med mer än 25.000 kapplöpningshästar med största respekt för deras fysiska integritet och deras välbefinnande.
  • …att våra föreningar kommenterar inte ett pågående ärende. Vi vill överlåta till utredarna och rättsväsendet att genomföra sina utredningar. Utredningssekretessen tillåter oss inte att veta exakt de fakta som trav- och galopptränarna anklagas för.
  • …att det är inte heller vårt ansvar att i ett pågående ärende överföra eventuella känslor hos våra kollegor.
  • …att vi vill här bekräfta att det är vår plikt att se till att behandlingen och eventuella sanktioner som skulle tillämpas på våra medlemmar och alla tränare är proportionerliga mot de förmodade och/eller begångna överträdelserna.
  • …att vi vill försäkra alla tränare om att våra föreningar kommer att vidta nödvändiga åtgärder för att göra vårt yrkes förpliktelser och den dagliga verkligheten hörda av aktörer som moderbolagen, polisen och rättsväsendet.
  • …att vi måste med dessa aktörer och med enkelhet, men precision, definiera gränsen mellan den vård som varje djur behöver och doping. Bevisade fall av doping kräver radikala reaktioner.