Fokustema
Caballion-rättegången
Läs senare

”Bevisbördan bör ligga hos danska travförbundet”

SOLLENTUNA. Det danska travförbundet (DTC) saknar vinstpengarna från Caballions dopingtriumf i Copenhagen Cup 2014 och igår var det förhandlingar i Attunda tingsrätt i Sollentuna.
Av
Claes Freidenvall
Advokat Staffan Uvabäck. Foto Sulkysport.
Advokat Staffan Uvabäck. Foto Sulkysport.

– DTC har inte lyckats visa att man har rätt att återkräva beloppet, säger Caballion AB:s advokat Staffan Uvabäck.

Den 11 maj 2014 vann Caballion Copenhagen Cup för den franske stortränaren Franck Leblanc. Efter loppet togs dopingprov, men det hittades inga förbjudna substanser i dopingprovet och prispengarna på 750.000 danska kronor – förutom Björn Goops resekostnader på 5.000 danska kronor – betalades ut till Caballion AB.

Några veckor senare skulle Caballion tävla i Elitloppet på Solvalla och dagen innan lämnade han – precis som alla hästar som skulle delta i loppet – blodprov. På tävlingsdagens morgon upptäcktes det att det fanns rakmärken över kotledens utsida på Caballions båda framben och det bestämdes att analysera om substansen tiludronsyra (ingår i preparatet Tildren) fanns i kroppen.

Caballion och Björn Goop när de skar mållinjen som etta i Copenhagen Cup 2014. Det rättsliga efterspelet pågår fortfarande tre år senare. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Dopingprovet visade sig innehålla tre nanogram/ml tiludronsyra och därefter beslutades det att blodprovet från Copenhagen Cup skulle analyseras på nytt. Där visade det sig att det provet innehöll sju nanogram/ml och det var två nanogram över den europeiska fastställda rapporteringsnivån på fem nanogram/ml för tiludronsyra, vilket betydde att Caballion tävlade dopad.

Inget underlag från DTC

Prispengarna på 750.000 danska kronor krävdes tillbaka och Caballions tränare Franck Leblanc dömdes till rekordhöga 59.789 euro i böter – ett straff som senare överklagades. Senare gjordes en förlikning mellan DTC och Franck Leblanc. Bötesnivån sänktes till ett belopp som det gäller sekretess runt.

– För ägarna var det omstörtande när de fick reda på att Caballion var dopad och det kom ett krav om återbetalning från det danska travförbundet. Ägarna ville ha ett underlag på vilka grunder Caballion diskvalificerades, men det kom aldrig något sådant, säger Staffan Uvabäck och fortsätter:

– Sedan ville de invänta en dopingutredning och det tog uppåt 1,5 år för Göran Åkerström (ST:s tidigare chefsveterinär, reds. anm.) att sammanställa den och efter ha tagit del av den utredningen visar det det sig att det inte finns någon saklig grund för återbetalning. Istället har hela denna historia föregåtts av mycket hemlighetsmakeri, säger Staffan Uvabäck.

”Hemlighetsmakeri”

Caballion AB:s advokat syftar på att det danska travförbundet hemlighåller de nivåer som kan påverka en hästs prestationsförmåga. Enligt Klaus Storm, direktör DTC, beror det på att UET inte vill att några rapporteringsnivåer ska bli kända så att personer kan blanda ihop så kallade ”coktails”.

– Vi vill veta om fem eller sju nanogram kan påverka hästens prestationsförmåga och enligt uppgifter så finns det inga studier idag som påvisar detta. Bevisbördan bör således inte ligga hos oss, utan hos DTC, eftersom det danska travförbundet gör gällande att det saknar betydelse om tildren tillförts utanför karenstiderna, säger Staffan Uvabäck.

Karenstiden för tiludronsyra var 14 dygn när Caballion testade positivt i Copenhagen Cup. Senare samma år – i augusti – ändrades karenstiden till 28 dygn.

– Det visar hur mycket osäkerhet det finns runt tildren och det var väl därför DTC var så tillmötesgående mot Franck Leblanc, säger Uvabäck.

”Helt uteslutet”

Enligt journaler från den veterinärklinik som Caballion befunnits på visade det sig att han behandlats med tildren den 3 mars 2017, alltså mer än drygt två månader innan det positiva provet i Copenhagen Cup.

– Det är helt uteslutet att han bara skulle ha behandlats den 3 mars och lika uteslutet att han skulle nå upp i den koncentrationen i en engångsdos. Han måste behandlats inom en månad före start , säger Göran Åkerström, tidigare chefsveterinär på Svensk Travsport när han förhördes via telefon.

 

”Saknar utrymme”

För Danska Travförbundet har att det aldrig varit aktuellt med någon form av förlikning med Caballions ägare. Det kungjorde DTC:s advokat Henrik Bielstein klart och tydligt.

– Det här målet handlar om en tränare som dopat en häst och DTC vill bara ha tillbaka sina pengar. Jag anser inte att det finns något utrymme för tingsrätten att sätta DTC:s beslut åt sidan, utan det ska respekteras, sade Henrik Bielstein.

Dom i målet sker den 31 oktober.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Dubbel Kolgjini – leder STL-ligan

Efter att räknat hem dubbla STL-finaler på Solvalla så är Adrian Kolgjinis stall ensam etta vad det gäller tränarligan inom STL.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Xia Lloyd vann Diamantstoets final i lag med Dante Kolgini. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Xia Lloyd vann Diamantstoets final i lag med Dante Kolgini. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Totalt står Kolgjini på åtta tränarsegrar inom STL detta år vilket kan jämföras med tolv under hela år 2023. Vi snackar rivstart deluxe och hästarna ser helt enkelt lysande ut.
I Adrians avstängningsfrånvaro fick Dante Kolgjini kuska bakom Xia Lloyd (e. Raja Mirchi) som fortsätter gå från klarhet till klarhet. Efter att spetsat hem två försök inom Diamantstoet så tog hon nu samma väg till seger i Diamantstofinalen och vann med säker marginal på 1.13,4a/2.140 meter.
– Vilken utveckling. Hon kan nog vara med i lite större sammanhang framöver som Derbystoet eller varför inte Stosprintern, hon kan nog vara jäkligt snabb över 1.640 meter, sade Adrian Kolgjini till TV12 efter loppet.

Danao degli Dei (e. Mago d’Amore) är alltjämt obesegrad i Kolgjini-stallets regi efter fem försök. Nu räknade han hem Silverdivisionens final med sin forne tränare Alessandro Gocciadoro som chaufför, men nu blev segern delad i lag med Combat Fighter (e. From Above).
Anders Svanstedts häst körd av Erik Adielsson överlät taktpinnen till Danao degli Dei i tidigt skede, veks ut in mot upploppet och nådde delad seger á 187.500 kronor i belöning per springare. Duon kom i mål på 1.11,8a/2.140 meter och var tveklöst de två hästar som stod för bästa prestationerna i loppet.

Danao Degli Dei och Combat Fighter sida vid sida. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Lyckad operation

Maria Törnqvists Bicc’s Tobee (e. Tobin Kronos) stod pall för favoritskapet i Klass II-finalen, men det tog inte den väg som de flesta kanske hade trott.

Någon ledning blev det inte tal om utan Bicc’s Tobee fick en tripp i andra utvändigtg efter hand och kom loss först 250 meter före mål. Det räckte för att han skulle ”elda på” och jaga ikapp ledaren The Flying Eagle (e. Bold Eagle) till vinst med en längd.
– Det blev inte som planerat, men det var löste sig ändå. Dödenshästen var så bra så det var rätt att sitta kvar, men han hann fram ändå, sade Maria Törnqvist efter segern.

Bicc’s Tobee vann Klass II-finalen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Angelica Jonsson arbetade under många år som hästskötare hos Stall Palema, men är numera amatörlicenserad. Framgångarna är tveklöst goda och i Pwojtech Vrijthout (e. Nuncio) har hon en riktigt läcker springare.

Utrustad med ny sulkytyp och på flera andra utrustningsändringar bar det iväg till ledningen direkt och Carl Johan Jepson höll ångan uppe hela vägen.

Det tog fullt naturligt emot sista 100 meterna och urtappre favoriten Mellby Jail (e. Readly Express) knappade in från dödspositionen, men lyckades inte ta sig förbi.
– Han såg jättebra ut i slutkurvan, men det är klart att man har respekt för de andra. I höstas opererade vi halsen på honom och efter det har han gått jättebra, sade Angelica Jonsson i TV12-sändningen.

Pwojtech Vrijthout vann Klass I-finalen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Mattias Djuse-tränade Winterburn (e. Ready Cash) stod för en grym insats då han löste Bronsdivisionens final. Trots att hästen fick harva på i tredjespår de första 650 meterna innan dödspositionen nådde så knäckte han den tappre ledaren Moses Boko (e. Chelsea Boko) på lysande 1.11,4a/2.140 meter.
– Trots inledningen kändes han stark i slutkurvan. Hästen visade fin inställning trots den tunga resan, sade segerkusken Örjan Kihlström i vinnarcirkeln efter att bärgat sin första V75-seger för året med den av Mattias Djuse-tränade valacken.

Winterburn övertygade stort då han vann Bronsdivisionens final. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Fokustema
Solvalla
Läs senare

Inför MTU: ”Bara att spika”

Trots att Ola Åsebö lastar E3-vinnaren Coral Coger till Solvallas topptävlingar i eftermiddag så puffar han väl så intensivt för den ett år yngre stallkamraten Pretty Be Linda.
– Hon känns bättre än vad Coral Coger kändes vid samma tidpunkt ifjol, säger Bergsåkersamatören.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Coral Coger vann fjolårets långa E3-final. Idag startar stoet liksom stallkamraten Pretty By Linda i Margaretas Tidiga Unghästserie. Foto Adam Ström/stalltz.se
Coral Coger vann fjolårets långa E3-final. Idag startar stoet liksom stallkamraten Pretty By Linda i Margaretas Tidiga Unghästserie. Foto Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Sannerligen ett gott betyg och ytterst noterbart. Motsvarande tävlingsdag ifjol gjorde nämligen Coral Coger (e. Ken Warkentin) ett topplopp som trea trots galopp i just Margaretas Tidiga Unghästserie och vann därefter Vårfavoriten för ston tre veckor senare.
– Det är bara att spika! Nej, jag vet inte hur bra de andra är, men Pretty Be Linda känns bättre än vad Coral Coger gjorde vid samma tidpunkt ifjol. Hon kan allt direkt och är okomplicerad. Hon var lite hetsig i höstas och gick mer på rå kraft och vilja i det skedet, men nu har hon blivit mer spänstig, säger Ola Åsebö.

Inför dagens lopp har Varenne-dottern fått ett lättare banjobb för att få ”röra på benen”.
– Hon gick 1.22 full väg i måndags på bra sätt. Om jag kommer ge körorder till Erik Adielsson? Nej, men jag tror att han själv kände ifjol att detta är en häst utöver det vanliga.

“Halv maskin”

Coral Coger (e. Ken Warkentin) vann fem av 13 starter som treåring och däribland långa E3-finalen hemma på Bergsåker.
I förra veckan fick hon en nyttig ögonöppnare på hemmaplan, men fick nöja sig med en fjärdeplats.
– Det var inte helt som jag hade hoppats på, men hon hade bitit sig fast i bettet och var svårkörd. Jag ska ändra lite nu, byta bett och ändra utrustning. Annars har vintern varit bra och jag tycker att hon känns mycket starkare nu än ifjol. På det sättet känns det positivt och hon gick trots allt en 1.14-tid på halv maskin i årsdebuten. Hon bör kunna gå ner mot sitt rekord tidsmässigt denna gång och nu kör vi barfota runt om när prognosen säger att det ska vara nio grader plus på Solvalla, säger Ola Åsebo.

Fokustema
Kallblod
Läs senare

Tävla om en plats i Elitkampen

Sex hästar bjuds in, tre plockas ut via startpoäng – och en häst kan kvala in!
Den nyheten presenterades idag om Elitkampen för kallblod på Elitloppsdagen.
Här avgörs kvalet!
Av
Mathias Hedlund
Evartti vid segern i Elitkampen tillsammans med Santtu Raitala förra året. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Evartti vid segern i Elitkampen tillsammans med Santtu Raitala förra året. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Solvalla och Umåker har skapat ett samarbete runt kallblodens högst doterade lopp Elitkampen på Elitloppsdagen på Solvalla. Vinnaren i Umåkers sprinterlopp för eliten den 11 maj, Vårbjörken, får nämligen en biljett till Elitkampen.

– Vårbjörken är ett passande lopp som ligger rätt i tiden. Det brukar locka topphästar från Norge, Finland och Sverige, det blir bra att få igång snacket ordentligt inför Elitkampen, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot i ett pressmeddelande.

Två år i rad har Elitkampen bjudit kallblodssportens högsta förstapris, en miljon kronor till vinnaren, och först norske Odd Herakles (e. Moe Odin) och ifjol finske Evartti (e. K.M.Nopsa) har lagt beslag på rekordchecken. Den summan står det även på prischecken i årets upplaga av sprinterloppen för den äldre eliten på Elitloppsdagen, berättar Solvalla i ett pressmeddelande.

Sedan 2017 är distansen 1.640 meter i Elitkampen, precis som de sex första åren 1986-1991. Från 1992 till 2016 handlade det om den engelska milen, 1.609 meter.