Fokustema
Inbrott på Örebrotravet
Läs senare

Bil och verktyg stulna

Örebrotravet blev utsatt för ett inbrott natten mot måndag. En bil och diverse verkstadsutrustning värt cirka en halv miljon kronor stals.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

– De har brutit upp dörren till en personalingång och tagit sig in till ett garage där vi förvarar fordon och verktyg. Där har de rivit och slitit i allt, det var väldigt tillrört, säger travbanechefen Claes Broberg till Nerikes Allehanda.

En bil, parkerad i garaget, tillhörig Örebrotravet stals i samband med inbrottet och hittades tidigt på måndagsmorgon vid strandkanten till en badgruva. Tjuvarna hade uppenbart försökt göra sig av med bilen. Den hittades med en tyngd lagd på gaspedalen alldeles vid strandkanten där den fastnat.

Fokustema
Coronaviruset
Läs senare

Troligen fortsatt travstopp i Norge

Det mesta talar för att tävlingsstoppet i den norska travsporten kan sträcka sig till minst i mitten på juni.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Men Det Norske Travselskap håller fortfarande tummarna för att helsedirektoratet ska medge ett undantag gällande att all norsk idrott är inställd, eftersom syftet med tävlingarna ska vara att hålla igång hästnäringen.

Den norska statsministern Erna Solberg har tillsammans med andra ledamöter i den norska regeringen idag haft en stor genomgång av covid 19-läget i Norge. Det aviserades att det veckorna efter påsk blir ett antal lättnader i de stenhårda restriktioner som den norska befolkningen varit underkastad de senaste veckorna. Till exempel öppnar förskolorna måndag den 20 april och lågstadieeleverna får liksom de som går på gymnasier och högskolor återvända till skolorna en vecka senare. Övernattningar på fritidsboende (”hyttene”) tillåts också igen från 20 april, till exempel.

Men Erna Solberg var samtidigt tydlig med att allt annat än det som nu specifikt beslutat ska öppnas igen under andra halvan av april (alltså huvudsakligen skolverksamhet) kommer att förbli stängt. Där ingår alla kultur- och idrottsevenemang, till vilken även trav- och galoppsport räknas. Inte förrän i början av maj väntas nya besked om idrottsevenemang kan tillåtas gå igång igen från den 15 juni.

Det här innebär att det verkar vara litet hopp om att travtävlandet kommer igång igen i Norge under de närmaste två månaderna!Och det innebär i så fall att storhelgen med Oslo Grand Prix, i början av juni, inte kommer att köras, åtminstone inte vid den planerade tidpunkten.

Men Det Norske Travselskap har inte gett upp. DNT ligger inne med en begäran hos det norska hälsodirektoratet om att tävlande i strikt kontrollerad omfattning ska tillåtas börja igen; kanske på en endaste bana (Jarlsberg) och i så fall med restriktioner liknande det som gäller i Sverige för travtävlingar – alltså utan publik och med stallbacken betraktad som arbetsplats.

– Vi önskar att köra travlopp utan publik närvarande för att ta vara på hästnäringen. Det är det bärande argumentet i vår skrivelse till hälsodirekttoratet, säger DNT:s generalsekreterare Svein Morten Buer till tgn.no.

Direktoratet har ännu inte svarat på skrivelsen.

Fokustema
Markaffär
Läs senare

Bostäder byggs på Gävletravets parkering

Det är på gång att byggas bostäder på en del av Gävletravets parkering, berättar idag Gefle Dagblad och Arbetarbladet.
– Det här är resultatet av en markaffär vi gjorde 2017-18, säger Gävletravets chef Kent Modin.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Det är Skanska som ska bygga bostäder på en tomt på cirka 12.000 kvadratmeter som varit en del av Gävletravets parkering vid huvudentrén. Marken ägdes av travsällskapet, och såldes för två-tre år sedan för cirka 20 miljoner kronor för att projekteras för bostadsbyggande.

– Nettot på försäljningen, kommunen skulle till exempel ha fem miljoner kronor för bland annat detaljplanarbetet, och så blev det ju skatt också, har redan återinvesterats i anläggningen. Huvudsakligen handlar det om omläggning av banan för fem miljoner kronor och renovering av restaurangen, säger Kent Modin.

Det som ska byggas i en första etapp är 68 bostadsrättslägenheter och projektet har arbetsnamnet ”BoKlok travbanan”. Inflyttning är planerad till sommaren-hösten 2021.

Fokustema
Olämpligt uppträdande
Läs senare

Petter Karlsson avstängd tre veckor

Petter Karlsson har fått sina böter på 2.000 kronor för olämpligt uppträdande i samband med ett kvalificeringslopp igår utökat till böterna plus tre veckors avstängning.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Petter Karlsson dömdes både för olämpligt uppträdande och för att ha brustit i sitt tränaransvar efter ett kvallopp i Örebro igår. Foto Hanold/ALN
Petter Karlsson dömdes både för olämpligt uppträdande och för att ha brustit i sitt tränaransvar efter ett kvallopp i Örebro igår. Foto Hanold/ALN

Det är Svensk Travsport som fattat beslutet om avstängningen, sedan Örebrotravets måldomarnämnd hänskjutit ärendet till ST.

Petter Karlsson demonstrerade mot både banveterinär och måldomare genom att efter att hans Dancing Queen blivit utkörd i Örebrotravets kvalificeringslopp på tisdagkvällen sedan köra tre varv med hästen på banan.

Tre veckors avstängning får man säga är en kraftig påföljd för en kusk som förra året körde 572 lopp och vars huvudsakliga sysselsättning (tio hästar i träning, stallet gjorde 45 starter 2019) är just löpkörning. Avstängningen sträcker sig från 31 mars till och med 20 april och rubriceringen är ”olämpligt uppträdande”.

Körde jobb med struken häst