Fokustema
Vincennes
Läs senare

Bilibili rekordsnabb under sadel

Prix de l’Ile de France under sadel är ett världsrekordlopp. 2017-segraren Bilibili putsade det voltstartsvärldsrekord Scarlet Turgot satte i loppet ifjol, från 1.10,6 till 1.10,5.
Av
Lars G Dahlgren
Bilibili med ständige jockeyn Alexandre Abrivard hade uppvisning i regnet på Vincennes och sänkte världsrekordet över den aktuella distansen med en tiondel. Foto Scoopdyga.com
Bilibili med ständige jockeyn Alexandre Abrivard hade uppvisning i regnet på Vincennes och sänkte världsrekordet över den aktuella distansen med en tiondel. Foto Scoopdyga.com

Snabbast alla kategorier i monté är Torre Crepin, de 1.10,0 han gick med startbilens hjälp på Solvalla Elitloppshelgen 2015.

Fakta

Bilibili

hingst 6 år e. Niky – Quetty du Donjon
27 st: 9–4–3
Rekord: m1.10,5m*
Prissumma: 778 800 euro
Uppfödare och ägare: Ecurie Jean-Pierre Barjon
Tränare: Laurent Claude Abrivard
Ryttare: Alexandre Abrivard

Expandera

När Bilibili nu gick 1.10,5 handlade det om voltstart på Vincennes och 2 175 meter. Den sexårige Niky-sonen, som såg rent lysande långstegad och smidig ut för dagen, fick bra hjälp med tempohållningen. Efter att ha varit illa ute i en återkallad start, där Bilibili galopperade, hade Alexandre Abrivard hingsten på bättre tankar i den giltiga starten.

Det gick hiskliga 1.06,8 första 675 meterna och 1.08,1 första 1 175, när Bilibili satt fint med i fältet. Det var ungefär då Abrivard tryckte gasen i botten. Bilibili seglade ifrån till överlägsen seger i grupp I-loppet (90 000 euro i förstapris) Prix de l’Ile de France. Tvåan Attentionally noterade 1.11,0.

Prix de Cornulier-vinnaren Belissima France (Bilibili gjorde ett topplopp som trea i Cornulier) stod över Prix de l’Ile de France och det lämnade fältet fritt för hennes svåraste antagonist om titeln Frankrikes bästa montéhäst, Bilibili.

Bilibili vann fyraåringsderbyt, Prix du President de la République under sadel 2015 och det här blev den Laurent Claude Abrivard-tränade hästens andra grupp I-triumf och han har dessutom fem grupp II-segrar under sadel.

Fakta

Montérekord Vincennes

Banrekord monté på Vincennes
3 år: Scipion du Goutier 1.11,9
4 år: Trotting Race         1.11,5
5 år: Paola de Lou          1.10,9
Äldre: Bilibili                   1.10,5

Expandera

Bilibili är sin pappa Nikys bästa avkomma. Han har ytterligare en över halvmiljonen euro insprunget, stoet Tigresse du Vivier – även hon har tävlat bäst under sadel.

Bilibili är uppfödd och ägd av Jean-Pierre Barjon, ägare till bland annat Prix d’Ameriquue-vinnnaren Meaulnes du Corta och Björn Goops Uppfödningslöpningsvinnare Mister J.P. Bilibilis pappa Niky tävlade också i Barjons färger.

Prix de l’Ile de France över 2 175 meter är alltså ett världsrekordlopp. Fjolårsvinnaren Scarlet Turgots notering 1.10,6 var också världsrekord. När svenska Västerbo Daylight vann just detta storlopp år 2005 på 1.11,1 var det också världsrekord.

Lätt igen för Aubrion du Gers

Prix de la Marne blev ännu en munsbit för Frankrikes bästa valack Aubrion du Gers.

Jean-Michel Bazires sjuårige Memphis du Rib-son tog fjärde segern på lika många starter under vintermeetinget och den sjätte raka.

Bazires segermaskin Aubrion du Gers tog fjärde segern på lika många starter under vintermeetinget och den sjätte raka. Foto Gerard Forni
Bazires segermaskin Aubrion du Gers tog fjärde segern på lika många starter under vintermeetinget och den sjätte raka. Foto Gerard Forni

Segermaskinen kördes mot täten i nedförsbacken och fick bråka lite med en medtävlare för att komma dit vilket gjorde att 2 700-metersloppet kom att gå i jämnt 1.13,8-1.14-tempo hela vägen.

Fakta

Aubrion du Gers

valack 7 år e. Memphis du Rib – J’arrive du Gers
42 st: 21–2–5
Rekord: 1.11,1am*
Prissumma: 811 460 euro
Uppfödare: Marie Britte Anty, Frankrike
Ägare: Ecurie J M Bazire, Frankrike
Tränare: Jean-Michel Bazire, Frankrike

Expandera

Över upploppet gick 13 för tio-favoriten Aubrion du Gers undan lätt i en snabb avslutning, landade på 1.12,8/2 700 och lade ytterligare 49 500 euro till sin prissumma. Under vintern har han vunnit ”franska mästerskapet” Grand National du Trot (grupp II) och grupp III-loppen Prix de Cevennes, Prix du Luxembourg dagen före Prix d’Amérique och nu alltså Prix de la Marne.

Aubrion du Gers är redan inbjuden till Oslo Grand Prix i juni och blir säkert aktuell för fler nordiska storlopp. Jean-Michel Bazire, som både äger och tränar valacken, har flaggat för att om Aubrion du Gers ska starta i Norden så blir det sannolikt med Jos Verbeeck som kusk. Bazire anser (fortfarande) att de nordiska travbanornas domare dömer honom orättvist hårt.

 

Fokustema
Startlistor 24–28 augusti
Läs senare

24–28 augusti: Multijackpot, Danskt Derby och V86 Express

I helgen är det toppsport både på Bergsåker och på Charlottenlund i Danmark.
Här är startlistorna till Bergsåkers dubbla V75-omgångar, Danskt Travderbyt samt ytterligare 13 banor lördag till onsdag.
Av
Redaktionen
Ringostarr Treb vann Hugo Åbergs Memorial och är favorit i Sundsvall Open Trot. Ett lopp han vann 2017. Foto Simon Hagen
Ringostarr Treb vann Hugo Åbergs Memorial och är favorit i Sundsvall Open Trot. Ett lopp han vann 2017. Foto Simon Hagen

Sulkysport presenterar två gånger i veckan startlistor till alla svenska travbanor sammanställt i enkelt pdf-format som kan laddas ned, här på hemsidan.
Varje tävlingsdags startlistor finns sammanställda på två sidor med banans huvudspelform på ena sidan och övriga lopp på andra sidan.

Här kan du ladda ned och kolla in startlistorna från lördag till onsdag.

Startlistor som finns med i det här digitala pdf-dokumentet:
Lördag: Åmål (11.10), Bergsåker V75 med multijackpot (14.45), Mantorp (18.30)
Söndag: Skellefteå (11.00), Hagmyren (11.10), Charlottenlund V75 (12.45)
Måndag: Östersund (12.20), Halmstad V64 (18.20), Eskilstuna (18.25), Färjestad (18.30)
Tisdag: Romme (12.20), Solvalla V64 (18.20), Axevalla (18.30)
Onsdag: Solvalla/Åby V86 (18.15)

Autokort e-tidning
89 kronor i månaden
Enkelt och smidigt
Varje onsdag på din dator, surfplatta och smartphone
Beställ
Fokustema
Drivningen i Tingsryd
Läs senare

Fiore utan körspö i tre månader?

Christian Fiore kan komma att köra utan körspö i tre månader! Detta förslag har kommit upp på bordet efter att Halmstadlärlingen stängdes av fyra veckor för oreglementsenlig drivning i ett lopp i Tingsryd i söndags.
Av
Lars G Dahlgren
Christian Fiore dömdes till fyra veckors avstängning för drivning igår i Tingsryd och ska dessutom betala 6.000 kronor i böter. Foto Hanold/ALN
Christian Fiore dömdes till fyra veckors avstängning för drivning igår i Tingsryd och ska dessutom betala 6.000 kronor i böter. Foto Hanold/ALN

Halmstadtravet har idag (torsdag) skickat ut ett pressmeddelande där man redogör för de handlingar som gjorts av ledningen på Christian Fiores hemmabana efter den uppmärksammade drivningen av vinnande Taiga Woodland i söndags.

”Vi tog kontakt med Christian Fiore och Laura Myllymaa för att se om han kan tänka sig att frivilligt göra något som vore en markering på att han förstått allvaret i det han gjort. Att be om ursäkt hjälper inte. Det har vi sett prov på i andra sammanhang. Deras förslag var att Christian kör utan körspö i totalt tre månader som en markering på eftertanke. Det tycker vi är ett mycket bra förslag”, skriver Halmstadtravets verkställande direktör Dag Ekner, sportchef Jan-Olof Molin och måldomare Mats Kvint.

Kontakt har även tagits med Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola med följden att föreslaget om ”att frivilligt avstå körspö” tas upp i styrelsen redan under nästa veckas Derbyhelg.

Halmstadtravets ledning anser att påföljden – 6.000 kronor i böter och fyra veckors avstängning – var för lågt satt, även om den följde reglementets mallar och skrivning. Halmstadtravet har fått besked från ST:s chef Ulf Hörnberg att ST:s uppfattning är att påföljden står i relation till det som skett utifrån nuvarande reglemente, men stannar alltså inte vid det utan ville att Christian Fiore på något sätt skulle ”sona hårdare” det han gjort i det aktuella loppet. Det var detta som resulterade i förslaget att Christian Fiore frivilligt skulle avstå att ha med sig körspö ut i loppen under en tidsperiod efter att avstängningen avtjänats.

Detta är förstås inte oprobelamatiskt ur vare sig sportslig eller spelmässig synvinkel. Till exempel kan ju då Fiore inte på samma sätt som sina medtävlare i loppen använda körspöet som korrigeringsmedel för att till exempel få hästen mer framåt i situationer där den bryter, skyggar eller är ”ofokuserad”.

Det ska också nämnas att banveterinären på Tingsrydstravet, inspekterade Taiga Woodland efter loppet men kunde inte hitta några märken från kuskens drivning och att Svensk Travsport satt Fiore på den speciella bevakningslista som innebär att varje drivningsförseelse han gör sig skyld til framöver automatiskt medför avstängning (terminologi för det: alla Fiores drivningar utöver vad reglementet tillåtet klassas som tredjegångsförseelse).

Halmstadstravets pressmeddelande i sin helhet

 

”Angående drivningen på Tingsryd

Vi har fått frågan hur vi har tänkt agera gällande Christian Fiores drivning vid söndagens tävlingar på Tingsryd. Vi har gjort följande:

Vi träffades på måndagen och tittade på loppets slutskede ett antal gånger. Detta med bästa tänkbara bilder. Efter det hade vi en överläggning och vi konstaterade då att vi anser att straffet är för lite i relation till det vi ser. Då tar vi även hänsyn till tidigare i år då Christian Fiore dömdes hos oss för dåligt uppförande i en dom som även inkluderade hanteringen av en unghäst på banan. De enda som skulle kunna agera innanför ett regelverk är dock ST centralt. 

Vi tog därför kontakt med ST i form av Ulf Hörnberg tisdag morgon. De hade redan haft fallet uppe tidigare samma morgon. På frågan om de avser att fastställa ett strängare straff är svaret nej. Deras uppfattning är att straffet står i relation till det som skett utifrån det reglemente som finns för närvarande. 
Frågan ställs nu också om vi kan få deras mandat att agera hårdare utifrån att Christian Fiore har sin licens kopplad till oss. Här trycker vi även på att vi vill kunna väga in det tidigare straffet från oss i år. Svaret är nej från ST även kring detta. 

4.  Då återstår om vi skulle agera helt utanför regelboken som i fallet med de fyra italienska kuskarna. Det är inte aktuellt då vi var den enda banan i landet som i det fallet tog ställning.

Med detta sagt gjorde vi ytterligare två saker.  

Vi tog kontakt med Christian Fiore och Laura Myllymaa för att se om han kan tänka sig att frivilligt göra något som vore en markering på att han förstått allvaret i det han gjort. Att be om ursäkt hjälper inte. Det har vi sett prov på i andra sammanhang. Deras förslag var att Christian kör utan körspö i totalt 3 månader som en markering på eftertanke. Det tycker vi är ett mycket bra förslag.

Vi har även varit i kontakt med ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola och framfört våra synpunkter. Hon har lovat att ST:s styrelse skyndsamt kommer att ta upp frågan. Med frågan ställd om nuvarande reglemente täcker in det vi önskar när vi även i en framtid avser att tävla med hästar. 
För Halmstadtravet

Dag Ekner, Jan-Olof Molin samt Mats Kvint”

 

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Rivierans topplopp

Lördagens Grand Prix du Departement des Alpes-Mari (€150.000) i Cagnes sur Mer har samlat ett litet, men naggande gott startfält.
Av
Emil Persson
Jean Michel Bazire, Bel Avis och Kirsi Mannine efter segern i Gran Premio della Lotteria. På lördagkväll jagar de en ny storloppsseger söderöver. Foto Gerard Forni
Jean Michel Bazire, Bel Avis och Kirsi Mannine efter segern i Gran Premio della Lotteria. På lördagkväll jagar de en ny storloppsseger söderöver. Foto Gerard Forni

Bland de nio som gör upp om segerpremien på 67.500 euro över 1.609 meter autostart syns bland annat den färska Sto EM-tvåan Bahia Quesnot (e. Scipion du Goutier) som redan är tillbaka på fransk mark efter Solvallastarten den 14 augusti.

Hon stöter bland annat på Lotteriavinnaren Bel Avis (e. Ganymede), 2017 års Europaderbyvinnare Drole de Jet (e. Coktail Jet) samt unghäststjärnan Vivid Wise As (e. Yankee Glide) vilken övertygade stort vid debutvinsten i Alessandro Gocciadoros regi.

Startlista Grand Prix du Departement des Alpes-Mari
1.609 meter autostart, samlad prissumma: 150.000 euro

  1. Tessy d’Ete – Franck Nivard
  2. Bel Avis – Jean Michel Bazire
  3. Bahia Quesnot – Junior Guelpa
  4. Desir Castelets – David Bekaert
  5. Vivid Wise As – Alessandro Gocciadoro
  6. Valokaja Hindö – Christophe Martens
  7. Romanesque – Jean Charles Feron
  8. Drole de Jet – Pierre Vercruysse
  9. Voyager Grif – Giampaolo Minnucci