Fokustema
Världsmästerskap
Läs senare

Björn Goop till Kanada

Enligt Standardbredcanada kommer Björn Goop representera Sverige när 2017 års upplaga av Kusk-VM ska avgöras i Kanada.
Tävlingen genomförs mellan 12-18 augusti vilket i sådana fall innebär att Goop missar såväl Åby Stora Pris, Jubileumspokalen som de korta E3-finalerna.
Av
Emil Persson
Björn Goop. Foto Mia Törnberg
Björn Goop. Foto Mia Törnberg

Efter andraplatsen bakom Finlands Mika Forss i fjolårets Kusk-EM i Tyskland stod det klart att Björn Goop var kvalificerad för Kusk-VM i Kanada.

Det är lördag den 12 augusti som tävlingen påbörjas på Century Downs Racetrack and Casino i Balzac i delstaten Alberta och avslutningsdagen blir på Charlottetown Driver Park den 18 augusti.

Däremellan ska kuskarna – totalt elva till antalet – köra på ytterligare tre banor. Mohawk Raceway avklaras den 14 augusti, Georgian Downs den 15 augusti, Trois-Rivières i Quebec den 16 augusti och sedan är det körledigt en dag innan avslutningen ska till.

Totalt kommer Kusk-VM avgöras i 22 lopp och den segrande kusken tar hem en prischeck på hela 25.000 dollar!

När 2015 års upplaga av Kusk-VM avgjordes i Australien blev det seger för nya zeeländaren Dexter Dunn som därmed får chansen att försvara sin titel.

Holländske Rick Ebbinge hade kvalificerat sig för tävlingen, men har tackat nej och ersätts av belgaren Rik Depuydt.

Hemmalaget representeras av den i sammanhanget okände Brandon Campbell efter att han vunnit det kanadensiska kuskmästerskapet ”National Driving Championship” under fjolåret.

Deltagande kuskar
DeltagareNationalitet
Shane GrahamAustralien
Gerhard MayrÖsterrike
Rik DepuydtBelgien
Brandon CampbellKanada
Mika ForssFinland
Michael NimczykTyskland
Dexter DunnNya Zeeland
Mark PurdonNya Zeeland
Eirik HöitomtNorge
Björn GoopSverige
Marcus MillerUSA
Fokustema
Vincennes
Läs senare

H.V.Tuuri vann lätt igen

Finske H.V.Tuuri har dominerat kallblodsloppen på Vincennes. Det blev segrar i båda loppen, först i söndags och nu idag igen.
Av
Lars G Dahlgren

Eric Raffin bjöd H.V.Tuuri (e. Turo – H.V.Kipinä) ett bra lopp i andra par utvändigt och när han attackerade handlade det i praktiken om spel mot ett mål. H.V.Tuuri vann på 1.22,5a/2.100 på Vincennes stora bana, att jämföra med de 1.23,3a/2.100 han travade på lilla banan i söndags. Ossi Nurmonen tränar H.V.Tuuri. Förstapriset var 8.100 euro.

De fyra svenska kallblod som skulle varit med i detta kallblodsmöte på Vincennes, som numera körs varannat år, fick stanna hemma i Sverige på grund av att de inte uppfyllde de franska reglerna för vaccination.

Fokustema
Northfield Park
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Toppkusk i olycka

USA:s segerrikaste kusk de senaste åren Aaron Merriman var med om en otäck olycka i lördags när hans passgångare My Three Girls gick omkull och drog med sig flera andra ekipage i fallet.
Av
Claes Freidenvall
Aaron Merriman var med om en olycka i lördags. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport


Reportage Aaron Merriman
Aaron Merriman var med om en olycka i lördags. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport Reportage Aaron Merriman

Aaron Merriman och My Three Girls satt i rygg på ledaren, när stoet galopperade i sista sväng, gick ner på knäna och ytterligare fyra ekipage gick i backen.

Bilderna från loppet såg otäcka ut, men Aaron Merriman klarade sig efter omständigheterna bra, även om det ömmade i kroppen efteråt plus att han drabbades av en liten hjärnskakning.

Både Aaron Merriman och Hunter Myers fick åka till sjukhus efter loppet i lördags, men båda kunde lämna senare under kvällen.

– Jag hoppas kunna vara tillbaka och köra i helgen, säger Aaron Merriman till ustrotting.com.

Aaron Merriman är uppsatt som kusk på Meadows imorgon och Northfield Park på lördag.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Kriterievinnare knappt slagen

Efter fyra raka diskningar fick Ola Åsebös forna norska Kriterievinnare Hard Times till ett bra lopp igen på Vincennes. Han var knappt slagen i Prix du Cantal.
Av
Lars G Dahlgren
Carioca de Lou (nummer 16) beerade med knapp marginal Hard Times på Vincennes. Foto: Gerard Forni
Carioca de Lou (nummer 16) beerade med knapp marginal Hard Times på Vincennes. Foto: Gerard Forni

Numera Jean-Michel Bazire-tränade Hard Times (e. Cocktail Jet – Tigerlily) var favoritspelad i torsdagens quintelopp, men fick se sig knappt slagen av valacken Carioca de Lou (e. Jag de Bellouet – Lola de Lou) och Leo Abrivard. De två hästar som gjorde upp om segern startade från 25 meters tillägg och attackerade för fullt i slutkurvan.

Laurent Claude Abrivard-tränade Carioca de Lou vann på 1.13,6/2.875 meter och Hard Times noterade 1.13,7. Andraplatsen var 12.500 euro och segerpremien 22.500.

Björn Goop-duon Tellmeastory (e. Zola Boko) och J.S.Apollo (e. The Bad Boy) knep matlapparna 1.000 och 500 euro som sexa och sjua på 1.14,5 medan Björn själv slutade oplacerad med sin uppsittning Bryssel (e. Ready Cash).