Fokustema
STL Sundbyholm 2 juli
Läs senare

Bläckfisk med ordning på benen

Tror man sig ha den bästa hästen kan man köra därefter.
Ulf Stenströmer-tränade Calamari stod för en svettig insats då han vann Klass II-finalen den tunga vägen i lag med Ulf Ohlsson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Ulf Stenströmer kunde räkna hem seger i Axevalla Maraton. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Ulf Stenströmer kunde räkna hem seger i Axevalla Maraton. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

För 600.000 kronor ropade Philip Consulting in Calamari på Wenngarn Yearling Sale år 2018. För de pengarna fick man en segervan häst, men som startat sporadiskt. Debuten ägde först rum som fyraåring och likt många av Philip Consultings hästar så har Maharajah-sonen tagit ett stort steg i sin utveckling sedan han anslöt hos Axevallatränaren Ulf Stenströmer.
I lördagens Klass II-finalen fick valacken en tuff väg fram till dödspositionen och när han hade favoriten Agassi Broline (e. Trixton) på sin insida var utgången på intet vis given.
Ulf Ohlsson såg dock ut att vara mån om att hålla upp farten och redan 150 meter före mål var grepp kopplat.
När bakomvarande Farfars Dream (e. Maharajah) och All In Face (e. Conway Hall) galopperade vid utgången av slutkurvan  kvarstod inga riktigt heta utmanare utan Calamari gick ifrån enkelt på 1.12,9a/2.140 meter, om än i lite speciell aktion sista biten, men ”bläckfisken” höll ordning på benen.
– Han var fantastiskt bra och rejäl som fick ett så tungt lopp. Det gick inte så fort första 500 meterna utan han fick glida fram ändå. Sedan fick jag köra på styrka för det är hans bästa egenskap. Han gjorde en topprestation och visade att formen var där den skulle i finalen, sade Ulf Ohlsson i Sundbyholms vinnarcirkel.

Klassklättring fortsätter

Alessandro Gocciadoro uttryckte under våren att Born to Run (e. Super Light) var en häst han såg som en potentiell klassklättrare på svensk mark under sommaren och man kan lugnt säga att det funnits fog för det uttalandet.
Femåringen är alltjämt obesegrad i Sverige efter att han nu vunnit Klass I-finalen på 1.11,9a/2.140 meter före en på utsidan urtappert kämpande L.A.Boko (e. Readly Express).
Born To Run visade upp en ny egenskap i form av god startsnabbhet; något som kan vara extra behjälpligt nu när han tar steget upp i Bronsdivisionen.
–  En trevlig häst som jag gillar skarpt. Han är löpärlig och fin och jag är tacksam att jag fått chansen att köra honom när Alessandro är hemma i Italien, sade Magnus A Djuse i Sundbyholms vinnarcirkel.
Björn Goop tog ett vaket initiativ bakom Sam the Man (e. Wishing Stone) i Silverdivisionens final och nådde ledningen in mot andra kurvan. Henry Flyer Sisu (e. Bold Eagle) testade lyckan på utsidan, men var helt utan chans och Amalencius B.B. (e. Amaru Boko) kom bort helt efter att blivit utsvarad mitt i loppet.
Sam the Man joggade undan på lätta hovar och bärgade därmed sin tredje raka seger i Silverdivisionen och den första i finalsammanhang.

Utländsk dominans

Goop tog även hem Bronsdivisionsfinalen med Stefan P Pettersson-tränade Hipster Am (e. Muscle Hill). Från fjärde utvändigt fick hästen god draghjälp från sista bortre långsidan samtidigt som farten varit väl uppskruvad.

Hipster Am vinner för Björn Goop. Foto: Adam Ström/stalltz.se

L.L.Royal (e. Revenue) tog striden från ledningen så gott han kunde efter att varvat på 1.11,7, men fick även släppa Epimetheus (e. Hard Livin) förbi sig kort före mål.
Diamantstoets final som var förpassad utanför V75-spelet såg favoritspelade Beatrice Trio (e. Pitagora Bi) som vinnare.
Den femåriga italienskan prövade nu på svensk voltstart för första gången, men hade inga problem att hantera den disciplinen utan pep till tät direkt i lag med Kim Eriksson.
Efter ett slutvarv på 1.12,2 kom den av Admir Zukanovic-tränade damen i mål på 1.13,5/2.140 meter och belönades med 220.000 kronor. Triumfen var hennes fjärde på fem försök i hennes nya hemland.

Noterbart är att fyra av de fem finalloppen i STL gick till hästar födda i utlandet. Enbart Calamari (e. Maharajah) var svenskfödd, men då ska det tilläggas att utlandsfödda hästar var utestängda ur Klass II detta meeting till skillnad från föregående meeting.