Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Blågula tränare i farten

En ren svenskuppgörelse blev det på Harrah's Philadelphia i Chester igår när Per Engbloms Practical Cat besegrade Marcus Melanders Mimi'spearloflindy och dessutom vann Anette Lorentzon lopp med Lights Come On på Miami Valley Raceway.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Per Engblom. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Per Engblom. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Srf Stable-ägde Practical Cat (e. Muscle Hill-Powell Blue Chip) och Yannick Gingras hade ett klart grepp om händelserna i spets när duon svängde in på upploppet, men i mål blev det tajt och med hals höll han undan för Marcus Melander-tränade Mimi’spearloflindy (e. Cantab Hall) på 1.12,2/1.609 meter.

Invändige Practical Cat håller undan till seger.

För Practical Cat var det andra segern för säsongen på lika många starter och Lennart Ågren kunde kvittera ut 7.000 dollar.

Muscle Hill-sonen kostade 230.000 dollar i Lexington som ettåring.Practical Cat är undan Powell Blue Chip (e. Andover Hall), 1.11,7/$50.085, som tävlade för Trond Smedshammer och senare Jan Johnson. Mormor Armonica Hanover (e. Malabar Man), 1.13,7/$33.695, har sin främsta avkomma i Acdc Blue Chip (e. Muscles Yankee), 1.13,4*/$115.633.

Vann årsdebut

För Anette Lorentzons treårige valack Lights Come On (e. Chapter Seven-Starlit Eyes) blev det vinst från spets och med 2,5 längder gick han ifrån i spurten för Elliott Deaton på 1.11,5. Anette Lorentzon och ACL Stuteri deläger valacken tillsammans med Theodore Gewertz och förstapriset var 5.000 dollar.

Lights Come On gjorde första starten för året igår. Ifjol startade han åtta gånger (2-2-2), travade 1.13,0 som snabbast och tjänade 35.467 dollar. Som ettåring kostade Lights Come On 62.000 dollar i Lexington. Han är undan Starlit Eyes (e. CR Commando), 1.13,7*/$149.680, och hennes första startande avkomma.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Selected News krigade till seger

Selected News avgjorde i sista steget efter en mycket stark avslutning för Torbjörn Jansson i ASVT:s Auktionslopp för treåriga hingstar och valacker på Solvalla idag.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Från början kunde inte Selected News (e. Maharajah-Madamacristina COF) alls vara med utan hamnade sist i det åtta hästar stora fältet.

Fakta

Selected News

Brun hingst 3 år e. Maharajah-Madamcristina COF e. Varenne
Rekord: 1.15,4m* – 1.14,7am*
Prissumma: 425.000 kr
Resultat: 5 st: 3-1-1
Ägare: Stall Mälarturf
Uppfödare: Ulf Nordlund, T Landin & R Granberg
Tränare: Hans-Owe Sundberg, Solvalla
Körsven: Torbjörn Jansson, Solvalla
Skötare: Angelica Silverdahl
Auktionspris: 190.000 kr (Kriterieauktionen)

Expandera

Drygt 1.500 kvar bytte Torbjörn Jansson ut innerspår mot andra ytter för Selected News, vilket blev ytterligare ett snäpp ner när Climber klev ut i dödens 1.150 meter före mål.

Ledande Hector Sisu såg ut att ha stulit loppet sedan Ulf Ohlsson fått trolla bort första rundan efter långsamma 1.16,8. När Torbjörn Jansson vred på i tredjespår drygt 600 kvar bet det bra för Selected News, men det var fortsatt långt fram till täthästen Hector Sisu.

Inne på upploppet sög sig Selected News närmare och närmare ledaren och precis före linjen satte han huvudet först. Maharjah-sonen vann på 1.14,7a/2.140 meter efter snabba 1.11,5 sista kilometern.

Kostade 200.000 kronor

Selected News erhöll 200.000 kronor för sin seger och på fem starter har Hans-Owe Sundbergs treåring tagit tre triumfer. Hästen såldes för 190.000 kronor på Kriterieauktionen 2018 och ägs av tidigare storhästägaren Stall Mälarturf.

Modern Madamacristina COF (e. Varenne), 1.12,4ak/634.928 kr, har sin andra avkomma i Selected News – hennes första Golden News (e. Maharajah), 1.11,3ak/627.100 kr, har också gjort bra ifrån sig.

Modern Madamacristina COF importerades från Italien 2008 och hon är undan svenskfödda Com Jumbo (e. Sugarcane Hanover), 1.13,6ak/1.086.900 kr, vilken också lämnat Ramira Cof (e. Supergill), 1.12,7/€93.277.

Övertygande seger

Mycket övertygande var M.T. Perette (e. The Bank-Ivy L.B.) vid sin seger för Mattias Djuse trots att stoet fick ett mycket sent svar av Clockwork i utgången av sista sväng och puttades ut i fjärdespår.

Fakta

M.T. Perette

Brunt sto 3 år e. The Bank-Ivy L.B. e. Varenne
Rekord: 1.16,1m* – 1.13,8am*
Prissumma: 210.000 kr
Resultat: 4 st: 3-1-0
Ägare: Skellefteå Djurtransport AB med flera
Uppfödare: Misty Trotting AB, Strängnäs
Tränare: Mattias Djuse, Solvalla
Körsven: Mattias Djuse, Solvalla
Skötare: Matilda Bergström
Auktionspris: 70.000 kr (Elitauktionen)

Expandera

Tidigt på upploppet kopplade The Bank-dottern greppet och Mattias Djuse kunde finåka till tredje raka segern – med fem säkra längder! – med M.T. Perette på nya rekordet 1.13,8a/2.140 meter.

Det var Henriette Sisu som spelade upp till dans inledningsvis. Hon öppnade första 500 meterna på 1.09,4 och varvade på 1.13,8 innan hon kastade in handduken helt vid upploppets början.

M.T. Perette såldes på Elitauktionen som ettåring och stoet kostade 70.000 kronor. Med segern idag i ASVT:s Auktionslopp har hon sprungit in 210.000 kronor och är redan ”hemma” ekonomiskt.

Italiensk mor

M.T. Perette är undan italienskan Ivy L.B. (e. Varenne), 1.12,9ak*/701.629 kr, vilken vann nio lopp på 40 starter och slutade fyra i Gran Premio-löpningarna Beatrice och San Paolo Filly.

I aveln har Ivy L.B. sin främsta avkomma i M.T. Joinville (e. Meaulnes du Corta), 1.11,2am/1.852.758 kr, som vunnit lopp både i Sverige och Prix de Sainte-Marie-du-Mont på Vincennes.

Första segern

Malvha Ha (e. Maharajah-Vilja Ha) var aldrig hotad någon gång i det andra auktionsloppet för ston sedan hon klivit till ledningen efter 150 meter.

Malva Ha och Markus B Svedberg. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Väl i spets höll Markus B Svedberg ett högt tempo hela vägen och Malvha Ha räknade in sin första seger i karriären på nio starter på nya rekordet 1.14,4a/2.140 meter.

Malvha Ha såldes på Kriterieauktionen för 275.000 kronor. Hon är undan Vilja Ha (e. Super Arnie), 1.17,4m/24.600 kr, vilken var segerlös i elva starter innan hon togs till avel. Av hennes fyra avkommor i startbar ålder toppar Malvha Ha före Spitz Ha (e. Orlando Vici), 1.16,0am/127.055 kr.

Fakta

Malvha Ha

Brunt sto 3 år e. Maharajah-Vilja Ha e. Super Arnie
Rekord: 1.15m3k – 1.14,4am*
Prissumma: 226.200 kr
Resultat: 9 st: 1-3-1
Ägare: Olof Brodin Chartering AB, Sollentuna
Uppfödare: Håkan K Karlsson, Nyköping.
Tränare: Markus B Svedberg, Eskilstuna
Körsven: Markus B Svedberg, Eskilstuna
Skötare: Alice Engström
Auktionspris: 275.000 kr (Kriterieauktionen)

Expandera

Mormor Fly Away Lady (e. Ata Star L.), 1.16,2k/199.200 kr, har lämnat Mr New Dawn (e. Alf Palema), 1.11,6ak/1.675.000 kr.

Fokustema
Fredagsintervjun
Läs senare

Ny Lövgren på Elitloppsjakt

En heltidsarbetande gymnasieelev finns med bland de 16 skötarna i årets Elitlopp.
Sedan två månader tillbaka arbetar Mathilda Lövgren heltid i pappa Joakims stall, parallellt med studier.
– Det var nog tur att inte Elitloppsbiljetten blev klar förrän i lördags för jag var konstant nervös från loppet gått i mål tills spårlottningen, säger 19-åringen.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Mathilda Lövgren sköter pappa Joakims Elitloppshäst Racing Mange. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Mathilda Lövgren sköter pappa Joakims Elitloppshäst Racing Mange. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Naturvetenskapsstudierna med idrottsinriktning ridsport börjar gå mot sitt slut och det har varit ett minst sagt speciellt avslut på gymnasietiden.
– Coronautbrottet har medfört att det blivit studier på distans och jag har haft snälla lärare som gjort att jag kunnat börja jobba heltid i stallet under de senaste två månaderna. Det är klart att det varit svårt att hålla fokus och blivit speciellt. Det har funnits raster i stallet då jag skrivit prov så det har varit annorlunda, men nu är allt inlämnat. Nästa vecka tar jag studenten, konstaterar Lövgren.

Självförtroende

Frida Skullman har tidigare skött om Racing Mange, men när hon avslutade sin anställning hos Joakim Lövgren tog Mathilda över hästen.
– Jag har känt hästen sedan han var liten och har vikarierat som skötare till honom under somrarna så jag känner honom väl sedan tidigare. Det är en häst som är full av hyss, men han älskar livet och är en fantastisk häst att arbeta med. Han har stenkoll på hur bra han är, tycker han är starkast, bäst och vackrast. Och ja… det är han ju för det mesta också.
Som utomstående betraktare slås man av Racing Manges konstanta utvecklingskurva. Medan många hästar som varit med i elitsammanhang sedan tidig ålder ofta börjar visa prov på bristande moral i takt med ökad ålder så tycks Racing Mange gått åt andra hållet. Hästens sätt att kämpa på i lördagens Gulddivisionsfinal i Gävle talade sitt tydliga språk.
– Han har ett självförtroende som är få förunnat och jag tror det är i det som förklaringen ligger. Oavsett vart han är så kommer han alltid till ro. Han är säker i sig själv och skakar av sig tuffa lopp.

Racing Mange och Joakim Lövgren. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Mathildas Elitloppstankar har vuxit successivt under våren.
– Från början skrattade vissa åt mig, men så fort jag insåg att det inte skulle bli ett Elitlopp med inslag från USA eller Frankrike så kändes det än mer rimligt att det skulle finnas chans på en plats. Därmed inte sagt att årets lopp är dåligt, jag tycker det är väldigt jämnt och kan se alla hästar ta sig till final.
I lördags säkrades biljetten då Racing Mange vann på nya rekordnoteringen 1.09,7 i Gävle.
– Allt gick precis som planerat innan. Träningen hade varit perfekt, resan gick bra och pappa var jättenöjd när han kom in efter värmningen. Prestationen var jättebra och han tycks tagit det loppet på helt rätt sätt, inte så hårt som man lätt kan tro. Det har inte handlat om någon direkt träning i veckan utan bara att underhåll för musklerna och få honom att må som en kung.

”Kunde varit sämre”

Efter hemkomsten i söndags stundade spårlottning.
– Jag var konstant nervös från loppet gått i mål i lördags till spårlottningen. Det började snurra hur bra det kunde bli om det blev spår ett eller två och det började snurra åt andra hållet; hur svårt det kunde bli från spår sju eller åtta. Nu fick vi spår sex och det är klart att det kunde varit bättre, men det kunde också ha varit sämre.
Det sistnämnda är familjen Lövgren ytterst väl medvetna om. När Brioni vann 2011 års upplaga av Elitloppet startade han från spår åtta i finalen.

Behöver vi inte vara nervösa för då går det ändå inte

– Jag och mamma sade att ”vad skönt att han har spår åtta, då behöver vi inte vara nervösa för då går det ändå inte”. När hästarna gick i mål trodde jag att han var tvåa, men när jag sedan såg en närbild i tv:n på pappa och såg hur nöjd han såg ut insåg jag att han kanske hade hunnit dit.
Och det gjorde han…
– Ja, men jag höll knappt på att komma in på banan efter loppet utan fick verkligen stå på mig att det var min pappa som hade vunnit loppet. Det var speciellt att se hur nöjd pappa var, att ha lyckats med något som han hade drömt och strävat efter så länge.
På söndag är det dags igen och denna gång är Mathilda Lövgren i allra högsta grad i händelsernas centrum redan från start.

Fakta

DE SKÖTER ELITLOPPSHÄSTARNA

Försök 1

Vivid Wise As – Omar Ben Ahmam
Sorbet – Ellinor Wennebring
Disco Volante – Jenny Gustafsson
Missle Hill – Ellinor Wennebring
Chief Orlando – Pia Huusari
Milliondollarrhyme – Arthur Leportier
Looking Superb – Tina Stortvedt
Earl Simon – Audrey Viel

Försök 2

Elian Web – Katja Melkko
Billie de Montfort – Yann Jublot
Tae Kwon Deo – Anna Svensson
Attraversiamo – Linda Weman
Cokstile – Francesco Piccirillo
Racing Mange – Mathilda Lövgren
Makethemark – Anna Raatikainen
Propulsion – Ellinor Wennebring

Fokustema
Elitloppet
Läs senare

Störst i Elitloppshistorien

Vill du äga en Elitloppsvinnare?
Då ska du vara svensk eller fransman.
På söndag fortsätter duellen mellan de två länderna på Solvalla.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Dijon – en av 24 Elitloppsvinnare från Frankrike. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Dijon – en av 24 Elitloppsvinnare från Frankrike. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Sedan tyskägde Permit vann premiäråret 1952 med sin uppfödare, ägare och tränare Walter Heitmann vid tömmarna har ytterligare 67 hästar vunnit Solvallas Internationella Elitlopp som blev namnet efter en tid.

Dominansen är stor från två länder när det gäller vilken flagga hästen tävlade under – alltså hästägarens hemland. Efter franske Dijons triumf förra året är det nämligen helt jämnt mellan Sverige och Frankrike som ståtar med 24 vinnare vardera.

Henri Levesque är nummer ett i grenen och ensam hästägare om att ha vunnit Elitloppet tre gånger: 1966-1967 med Rocquepine och 1978 hette vinnaren Hadol du Vivier.

Fakta

Här är vinnarna födda

Här är Elitloppsvinnarna födda:
Frankrike – 23
Sverige – 18
USA – 17
Italien – 4
Tyskland – 3
Kanada – 2
Norge – 1

Expandera

Frankrike har vid ett tillfälle tagit hjälp av just Sverige när svenskfödde men till Frankrike exporterade Remington Crown segrade i 1999 års upplaga tillsammans med Jos Verbeeck. Övriga vinnare från trikolorens land har även varit födda där.

De svenska vinnarna då? Ja, här har hjälp tagits från annat håll vid flera av de 24 tillfällena. De två senaste svenskägda vinnarna Nuncio 2016 och Magic Tonight 2015 var båda USA-födda. Det har ytterligare sju blågula vinnare gjorts. 15 av 24 vinnare var både svenskägda och svenskfödda och den senaste i raden är Nahar, som triumferade 2013.

Varenne. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Italiensk segerglädje har det varit åtta gånger, framför allt genom nationalikonen Varenne som med två raka segrar tjusade den svenska publiken i början av 2000-talet. Varenne är en av tre vinnare som även är född i Italien.

Tysklands fana vajade alltså högst efter premiäråret och ytterligare tre gånger till och med 1964. Sedan tog det stopp, men den forna stormakten reste sig och 46 år efter Elmas seger var det dags för Brioni, som Joakim Lövgren tog hela vägen via till vinnarcirkeln 2011.

Från andra sidan Atlanten

Sprinterdistans, startbil och två heat blev med tiden Elitloppets koncept. Något som borde passa nordamerikanska travare som hand i handske. Så är det också när man ser tillbaka på vinnarna som fötts på andra sidan Atlanten. 19 av de 68 är nämligen det, men bara fem har tävlat under amerikansk eller kanadensisk flagg. Resten har varit sålda till Europa.

Mack Lobell med John D Campbell i Elitloppet 1988. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Det fantastiska stoet Fresh Yankee är en av de ”äkta” nordamerikanska vinnarna – ni har väl inte missat historien om superstoet här! Mack Lobell (1988), Billyjojimbob (1992) och Moni Maker (1998) tillsammans med USA-registrerade Napoletano (1989) – ägd av Ingvar Thorson – är de övriga.

Hanover Shoe Farm är ensam om att ha fött upp tre Elitloppsvinnare och en av dem tävlade under svensk flagg, nämligen Stall Fläkts Dart Hanover, som vann tillsammans med Berndt Lindstedt 1972.

Och på avdelningen hjälp från utlandet. Svenskfödde och svenskägde Commander Crowe tränades i Frankrike och kördes av en belgare vid sin triumf 2012.

Precis som Norge tog svensk uppfödning till hjälp när Steinlager lämnade Sverige för Per Oleg Midtfjelds stall och blev norsk vinnare 2006.

Hästägare och uppfödare i Elitloppet 2020 då? Ja en sak är klar. Nya namn kommer att skrivas in i historieböckerna. Ingen av personerna bakom årets deltagare har nämligen haft en vinnare förut.

Fakta

Framgångsrika uppfödare

Uppfödare med minst två vinnare:
3 – Hanover Shoe Farms – Pack Hanover 1964, Elma 1965, Dart Hanover 1972
2 – Karl-Erik Bender – Gidde Palema 2004, Torvald Palema 2009
2 – Lloyd Bowser & S Campbell – Eileen Eden 1968, 1970
2 – J-P Dubois & Sandro Viani – Varenne 2001, 2002
2 – Henri & Guy Fradin – Ideal du Gazeau 1980, 1982
2 – Paul Karle – Gélinotte 1956, 1957
2 – Paul van Klaveren – Timoko 2014, 2017
2 – Trygve Kraft – Copiad 1994, 1995
2 – Lana Lobell Farm – Mack Lobell 1998, 1990
2 – Henri Levesque – Roquepine 1966, 1967
2 – John L. Thro – Timothy T. 1974, 1975

Expandera
Fakta

Framgångsrikaste hästägare

Ägare med minst två vinnare:
3 – Henri Levesque – Roquepine 1966, 1967, Hadol du Vivier 1978
2 – Gina Biasuzzi – Timothy T, 1974, 1975
2 – Mme. Simone Karle – Gélinotte 1956, 1957
2 – Jean-Pierre Morin – Ideal du Gazeau 1980, 1982
2 – Scuderia Dany – Varenne 2001, 2002
2 – Scuderia Reda – Eileen Eden 1968, 1970
2 – Stall Succé – Copiad 1994, 1995
2 – Stall T.Z. – Iceland (delägd med Stall Lövis) 2010, Nuncio 2016
2 – Alec Weisweiller – Honore II 1960, Eleazar 1977
2 – Richard Westerink – Timoko 2014, 2017

Expandera