Fokustema
Nordamerika
Läs senare

Blank hårdsatsar i USA

Igår blev det officiellt att Karl-Johan Blank tar hem fyraårige Jula Downton till Ulf Stenströmer från USA med sikte på Kungapokalen, men Blank har fortfarande flera hästar i träning hos Tommy B Andersson i Florida. Förra året köpte Karl-Johan fem amerikanska ettåringar.
Av
Claes Freidenvall
Karl-Johan
Karl-Johan "Jula" Blank hårdsatsar i USA och har fem tvååringar i träning hos Tommy B Andersson i Florida. Foto Jula Pressbild

– Jag har fått chansen att träna unghästar som håller en väldigt god kvalitet. Inför hösten ifjol bestämde sig Karl-Johan att göra en ordentlig satsning. Vi valde ut fyra ettåringar i Lexington och en i Harrisburg, säger Tommy B Andersson.

Jula Champagne.

Under många år har Tommy B varit verksam som tränare på andra sidan Atlanten. Han har köpt in flera blivande topphästar i USA såsom Hambletonian-trean Banker Hall ($1.026.624), Hambletonian Oaks-segrarinnan Fern ($1.245.502) och nämnas ska också Caramba Hall (2.867.302 kr), Box Trot ($295.788), Beauty of Gray ($194.110) och senast Jula Downton ($169.044).

– Alla har kostat 30.000 dollar eller mindre. Med en högre budget ifjol hoppas man ju alltid att man får fram en ny stor stjärna. Helt klart så finns förutsättningarna för det.

Ett annat upplägg

De senaste tre åren har Tommy B Andersson haft ett annat upplägg på sin verksamhet och driver inte längre ett tävlingsstall.

– Numera tränar jag hästarna under vinterhalvåret i Florida och gör dem i stort sett klara för tävling. Därefter placeras hästarna ut hos andra tränare där vi tror att de passar in för att tävla under sommaren och hösten. Sedan kommer de tillbaka till mig för vinterträning, precis som skedde med Jula Downton, vilken snart är på väg hem till Sverige, säger Tommy B och fortsätter:

Tommy B, Susanne Kerwood, Jula Downton och Karl-Johan Blank.

– När man som jag driver en liten rörelse kan det bli svårt att lägga upp ett program om hästarna är födda i olika stater. Alldeles för mycket tid går åt för att resa. Därför har jag bytt inriktning och det här upplägget passar mig mycket bättre, säger Tommy B Andersson.

”Väldigt intressant”

Med det här upplägget får också Tommy B Anderssons hästägare valmöjligheter.

– I år går till exempel de två tvååringarna efter Kadabra till Kanada och Susanne Kerwood. För henne tävlade Jula Downton, som nu går till Ulf Stenströmer på Axevalla. Jag tror att Jula Downton kan bli väldigt intressant framöver, nu när han vuxit i sin stora kropp, säger Tommy B Andersson, och fortsätter:

– Inför uppladdningen till Breeders Crown-finalen ifjol hade han varit sjuk och under alla omständigheter hade han varit chanslös mot Tactical Landing, men han var ganska nära de andra i mål som femma.

Ligger runt 1.23-tider

Karl-Johan Blanks tvååringar hos Tommy B ligger tränar runt 1.23/1.609 meter för dagen.

Dyrast av ettåringarna var hingsten Jula Trix Treasure (e. Trixton-Victory Treasure) och halvbrodern till Jimmy Takters topptravare Uncle Peter (e. Cantab Hall), 1.08,7*/$1.294.413, kostade 145.000 dollar på Lexington Selected Yearling Sale.

– En stor och fin häst med mycket bra teknik och vilja. Han har förutsättningar för att gå långt, men han kanske behöver få lite mer tid på sig på grund av sin storlek.

Stoet Jula She’s Magic (e. Kadabra) kostade 100.000 dollar och är undan toppstoet Windsong Soprano (e. Windsong’s Legacy), 1.09,2/$1.279.510, som bland annat tog hem Peaceful Way (C$501.600) och Hudson Filly ($327.985).

– Hennes mamma var en fantastisk tävlingshäst och Jula She’s Magic är riktigt lovande.

Jula Beauty (e. Muscle Hill) ropades in för 85.000 dollar i Lexington. Modern Beauty of Gray (e. Conway Hall), 1.11,3/$194.110, tävlade för Tommy B Andersson i USA.

– Jag köpte mamman som ettåring och sålde senare 50 procent till Anders Ström, som har Beauty of Gray som fölsto nu. Jula Beauty ligger mig varmt om hjärtat och det är en mycket fin häst som tränar riktigt lovande.

Jula Champagne (e. Trixton) kostade också 85.000 dollar och hon är undan Sweetspellosuccess (e. Credit Winner), 1.12,1/$206.024, som lämnat Try Try Again ($216.015) och Up Lindsay Lou Who ($102.874).

Fakta

Karl-Johan Blanks tvååringar:

 • Jula Trix Treasure (hingst e. Trixton-Victory Treasure),
  Pris: 145.000 dollar (Lexington)
 • Jula She’s Magic (sto e. Kadabra-Windsong Soprano),
  Pris: 100.000 dollar (Lexington).
 • Jula Beauty (sto e. Muscle Hill-Beauty of Gray),
  Pris: 85.000 dollar (Lexington)
 • Jula Champagne (sto e. Trixton-Sweetspellosuccess),
  Pris: 85.000 dollar (Harrisburg)
 • Jula Uppercut (hingst e. Kadabra-Chivaree Hanover),
  Pris: 30.000 dollar (Lexington).

Fotnot: Karl-Johan Blank har bytt namn på samtliga hästar (tidigare namnet inom parentes) sedan han köpte in dem på auktion ifjol; Jula Beauty (Hookup Am), Jula Champagne (Pop the Champagne), Jula Uppercut (Tymal Smoak Show), Jula Trix Treasure (Trixton’s Treasure) och Jula She’s Magic (She’s Magician).

Expandera

Mormor är självaste Spellbound Hanover (e. Donerail), 1.11,2*/$962.395, vilken segrade i Matron Stakes, Merrie Annabelle och i finalen i New Jersey Sire Stakes både som två- och treåring. Spellbound Hanover är också mor till Hambletonian-vinnaren Marion Marauder (e. Muscle Hill), 1.08,9/$3.322.177.

– En mycket välstammad häst med otrolig teknik.

Billigast i Karl-Johans kvintett var hingsten Jula Uppercut (e. Kadabra) och han kostade 30.000 dollar. Modern Chivaree Hanover (e. Muscle Hill) tog rekordet 1.09,8 och tjänade 192.517 dollar.

– En riktig tuffing med Muscle Hill som morfar. Jag tror att han kommer få ett fint år i Kanada.

Fotnot: på videon tränar Jula Uppercut (spets) och Jula She’s Magic.

Fokustema
SM
Läs senare

SM: Milliondollarrhyme överlägsen

Milliondollarrhyme har verkligen fått sitt genombrott under 2019. Marschen genom klasserna, som bland annat innehåller Elitloppsstart, kröntes av SM-seger på Åby.
Och på vilket sätt!
Av
Ola Lernå
Fredrik B Larsson kunde njuta över upploppet i SM bakom Milliondollarrhyme. Foto Mia Törnberg
Fredrik B Larsson kunde njuta över upploppet i SM bakom Milliondollarrhyme. Foto Mia Törnberg

Fredrik B Larsson satt i femte ytter och hade en bra bit fram när han fick rygg i tredjespår 750 meter före mål. När Fredrik vek ut sin valack vid upploppets början växlade Milliondollarrhyme motståndarna i magnifik stil.
Klockan visade 1.09,7 sista 1.000 för att landa på 1.13,0a/2.640 meter.
Och då kunde Fredrik B Larsson sätta sig till rätta och njuta sista 100 meterna på väg mot sitt SM-tecken och en halv miljon kronor.
– Det var så otroligt skönt. Sådana här upplopp får man inte vara med så många i sin karriär. Han blåste bara till dem och det kändes som att han kunde gått ett varv till, sade Fredrik B Larsson.
Milliondollarrhyme gick därmed i mamma Nursery Rhymes hovspår. Hon vann nämligen Sto-SM 2010!
– Det här är den första häst jag har haft som är helt komplett. Det kanske blir ett lopp till i år, men sedan tar vi paus och tar sikte mot Elitloppet 2020, sade Larsson.

Fokustema
SM
Läs senare

SM: Rosleff lärlingsmästare

Det är verkligen Peter Untersteiners dag på Åby.
Efter tre V75-segrar och Henriette Larsen vunnit Ungdoms-SM var det dags för ytterligare en anställd att kliva fram i rampljuset.
Av
Ola Lernå
Victor Rosleff tog hem Lärlings-SM med Maggie Cash. Foto Mia Törnberg
Victor Rosleff tog hem Lärlings-SM med Maggie Cash. Foto Mia Törnberg

Unge Victor Rosleff hittade ledarryggen med Maggie Cash (e. Djali Boko) och kunde sedan vänta in open stretch i Lärlings-SM.
Ledaren passerades i god tid, men Maggie Cash utmanades rejält invändigt på det dubbla open stretch-spåret av Findus M. och Jenny A Björk. Segertiden var 1.13,6a/2.140 meter.
Maggie Cash hade dock nosen först och gav danskfödde Victor Rosleff första SM-tecknet.
– Året har gått över förväntan och jag är bara tacksam för att jag fått sådana chanser, sade Rosleff som fick ett stipendium på 10.000 kronor för vinsten i Lärlings-SM.

Fokustema
SM
Läs senare

SM: Global Upper Style bästa sto

Allt såg klappat och klart ut för favoriten Mellby Free (e. Muscle Hill) som kopplat grepp om ledaren redan 500 kvar. På ett par steg föll hon ur aktionen och lämnade fältet öppet för skrällen Global Upper Style (e. S.J.'s Caviar) som kom via open stretch för att vinna på 1.12,3a/2.140 meter.
Av
Ola Lernå
Global Upper Style kan titulera sig Svensk Mästare för ston. Foto Mia Törnberg
Global Upper Style kan titulera sig Svensk Mästare för ston. Foto Mia Törnberg

Cash Crowe (e. Ready Cash) kördes till ledningen efter 500 meter och fick sedan dämpa farten. Varvet före mål kom Mellby Free upp på utsidan, men den förväntade duellen kom av sig. Mellby Free tog tidigt grepp om ledarinnan, men galopperade vid ingången i sista sväng.
När Johan Untersteiner lämnade ledarryggen samtidigt med Dear Friend kom Global Upper Style fram ett hack i väntan på open stretch.
Ulf Ohlsson fick fin snurr på den femåriga damen som varit med i princip alla stora finaler som unghäst, men inte fått sätta pricken över i. Hon har varit tvåa i Drottningpokalen, femma i Stosprintern, trea i Stochampionatet och trea i Breeders Crown, men nu fick hon sätta pricken över i!
– Hon har varit svår att få igång i år, men vi har inte hittat några fel och det var ju tur att vi provade igen, sade tränare Peter Untersteiner som serverade sin tredje V75-skräll på Åby!