Fokustema
Romme V75
Läs senare

Born Unicorn till Paralympiatravet

Who’s Who galopperade på väg att köras till ledning i första sväng.
Då skrevs förutsättningarna om i uttagningsloppet till Paralympiatravets försök på Romme.
Born Unicorn tog platsen i Åbys storlopp!
Av
Mathias Hedlund
Daniel Redén-tränade Born Unicorn gör comeback. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Daniel Redén-tränade Born Unicorn gör comeback. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Rommetravet bjöd på årets andra uttagningslopp till Paralympiatravet med final på Romme den 7 maj och stor förhandsfavorit var Pasi Aikios Who’s Who (e. Maharajah). Örjan Kihlström laddade från början med Who’s Who, men i den snabba öppningen tog Who’s Who till galopp en bit in i första sväng.

– Det gick lite för fort in i svängen. När han kommer utifrån i hög fart är han inställd på att komma ner i banan och då måste man hålla emot honom, det gillar han inte och han har galopperat tidigare när det blivit så. Det här får jag ta på mig, sade Örjan Kihlström till ATG Live.

Därmed var dagen förstörd och nya löpningsscenarier fick räknas fram av kuskarna. Jörgen Westholm satt tidigt i ledningen med Remarkable Feet (e. Andover Hall) och hemmatränaren visade tidigt att han var intresserad att släppa. När Who’s Who försvann genom galopp tog Ulf Eriksson chansen och körde till tät med Milligan’s School (e. Yankee Glide). Efter 1.10 första halvvarvet dämpades tempot rejält och täten varvade på 1.14.

Redan ut på slutrundan skruvades farten upp när utvändigt Born Unicorn (e. Raja Mirchi) anslöt på utsidan. I slutsvängen satte Björn Goop in rejäl massage av ledaren med Born Unicorn och redan 300 meter från mål var slaget avgjort. Born Unicorn tågade undan till enkel seger på 1.11,9a/2.140 meter och kvitterade samtidigt ut en biljett till Paralympiatravet.

– Han var otroligt stark och rejäl idag. Jag försökte moderera tempot för att passa min häst och han gjorde det på ett fantastiskt sätt, sade Björn Goop i vinnarcirkeln.

Spickleback Face (e. Raja Mirchi) spurtade starkt till andraplatsen, medan Milligan’s School föll tillbaka till tredjeplatsen.

”Vilken jäkla utveckling!”

Born Unicorn tävlade som tre- och fyraåring i regi Stena Melander, innan en Frankrikesatsning gjordes i slutet av fyraåringssäsongen och Born Unicorn gick i träning hos Sebastien Guarato. Efter några månader där blev det tränarbyte till Vincent Martens och på fransk mark handlade det mestadels om monté för Born Unicorn.

Fakta

Born Unicorn

Valack 8 år e. Raja Mirchi – Lily Kronos e. Varenne
Resultat: 56 st: 16–9–4
Rekord: 1.12,5l* – 1.11,0am*
Intjänat: 2.277.929 kr
Uppfödare: Tobias Persson Rosenqvist, Stockholm
Ägare: Caramera AB, Bjärred
Tränare: Daniel Redén, Solvalla
Körsven: Björn Goop, Färjestad
Skötare: Ninni Gardelin

Expandera

Hösten 2020 vände Born Unicorn hem till Sverige igen och ny tränare blev Daniel Redén. Där tog han nya steg på utvecklingskurvan och svarade för ett koppel topprestationer. Största segern togs i silverfinalen på Åby i augusti. Born Unicorn fick känna på eliten i SM och Müllers, där han dock blev lottlös och istället gick i vinterträning.

Det blev galopp och en sjundeplats i årsdebuten på Bergsåker för två veckor sedan, men det fanns ändå positiva tecken efteråt redan då enligt tränaren Daniel Redén.

– Vilken jäkla utveckling! I år var han smidig redan i första starten, ifjol tog det längre tid, sade Daniel Redén till ATG Live.

Klara för Paralympiatravet 2022:

  • Born Unicorn (e. Raja Mirchi) – Daniel Redén, Solvalla
  • Delia de Pommereux (e. Niky) – Sylvain Roger, Frankrike
  • Extreme (e. Chocolatier) – Steen Juul, Danmark
  • Upstate Face (e. Joke Face) – Adrian Kolgjini, Jägersro