Fokustema
Markaffär
Läs senare

Bostäder byggs på Gävletravets parkering

Det är på gång att byggas bostäder på en del av Gävletravets parkering, berättar idag Gefle Dagblad och Arbetarbladet.
– Det här är resultatet av en markaffär vi gjorde 2017-18, säger Gävletravets chef Kent Modin.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Det är Skanska som ska bygga bostäder på en tomt på cirka 12.000 kvadratmeter som varit en del av Gävletravets parkering vid huvudentrén. Marken ägdes av travsällskapet, och såldes för två-tre år sedan för cirka 20 miljoner kronor för att projekteras för bostadsbyggande.

– Nettot på försäljningen, kommunen skulle till exempel ha fem miljoner kronor för bland annat detaljplanarbetet, och så blev det ju skatt också, har redan återinvesterats i anläggningen. Huvudsakligen handlar det om omläggning av banan för fem miljoner kronor och renovering av restaurangen, säger Kent Modin.

Det som ska byggas i en första etapp är 68 bostadsrättslägenheter och projektet har arbetsnamnet ”BoKlok travbanan”. Inflyttning är planerad till sommaren-hösten 2021.

Fokustema
Lutfi Kolgjini:
Läs senare

”ST mer och mer som en bananrepublik”

Lördagens gulddivisionsfinal på Gävletravet är inte vad som normalt gäller i rikstoton: att samla poäng i försöksloppen för att komma med i finalen. Istället har fältet fyllts med en kombination av hästar som fått wildcards och ”vanliga startpoäng”.
– Då är det ju ingen guldfinal och borde inte heta så. Det känns som att Svensk Travsport drivs mer och mer som en bananrepublik i många avseenden, säger Lutfi Kolgjini.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg
Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg

Han fick nu se stallets Speedy Face bli förste reserv i loppet.

– Det här är ju som att stjäla pengar ur rikstotosystemet med försök och finaler, där hästarna i försöken samlar poäng som leder till att få vara med i finalerna med de högre prispengarna där. Nu har man ju i praktiken tagit bort guldfinalen för de som startat där under meetinget, och istället gjort loppet till något annat, säger Lutfi Kolgjini.

Han har delvis rätt i det. Enligt propositionen var vinnarna i de sju försöken på Jägersro 4 april (Cyber Lane), Romme 12 april (Elian Web), Umåker 18 april (Next Direction), Åby 25/4 (Paralympiatravet, Elian Web), Örebro 2/5 (Tae Kwon Deo), Åby 9/5 (Cokstile), Mantorp 16/5 (Mindyourvalue W.F.) kvalificerade för finalen och resterande tre platser skulle tas ut medelst wild-card-möjlighet.

Med facit i hand ser vi att ingen av de sex hästar (Elian Web har ju vunnit två lopp) som vunnit gulddivisionsförsöken startar på lördag. Hela sex (!) hästar fick i slutändan i två utdelningsomgångar wild-card och resterande fyra (Conrads Rödluva, Rose Run Sydney, Snowstorm Hanover och Zarenne Fas) kommer med på ”vanliga startpoäng”. Den ende av dessa fyra hästar som överhuvudtaget startat i gulddivisionsförsök under meetinget är Stefan Melanders Snowstorm Hanover, med en fjärde- och en femteplats.

På reservlistan hamnade samtidigt hästar med gulddivisionspoäng, förutom Kolgjini-stallets Speedy Face (trea i Örebro) främst också Son Of God (tvåa-fyra på Umåker och Algot Scotts Minne på Åby) och Dreammoko (trea-trea på Umåker och Mantorp).

– Det här är ju tvärtemot idén med rikstoton som gällt sedan 1974. Nu kommer det in ”hästar från gatan” med höga startpoäng de tjänat ihop i andra lopp som slår ut sådana som matchats i guldloppen under meetinget, med sikte på att samla poäng för att att komma med i finalen. Om ST ska ha just det här loppet som en special veckan före Elitloppet, får de i alla fall koppla loss det från rikstoton och sluta kalla det gulddivisionsfinal, säger Lutfi Kolgjini.

Startlistan

Gulddivisionen final, Gävle 23 maj, 1.609 meter autostart. Förstapris 300.000 kr:

 1. Conrads Rödluva – Örjan Kihlström (tränare: Daniel Redén)
 2. Billie de Montfort – Björn Goop (Sébastien Guarato)
 3. Baron Gift – Rickard Svanstedt
 4. Racing Mange – Joakim Lövgren
 5. Zarenne Fas – Rikard N Skoglund (Jerry Riordan)
 6. Diamanten – Erik Adielsson (Stig H Johansson)
 7. Ferrari B.R. – Per-Oleg Midtfjeld
 8. Snowstorm Hanover – Jorma Kontio (Stefan Melander
 9. Rose Run Sydney – Mats E Djuse (Daniel Redén)
 10. Minnestads El Paso – Rebecca Dahlén (Dennis Palmqvist)
Fokustema
Gulddivisionen final
Läs senare

Conrads Rödluva i guldfinal – men inte Propulsion

Daniel Redén startar inte Propulsion i ”Elitloppskvalet” på Gävletravet på lördag, men däremot femåriga stoet Conrads Rödluva. Propulsion måste därmed vara att betrakta som utesluten från att få vara med i Elitloppet i år.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Conrads Rödluva. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Conrads Rödluva. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Gulddivisionens final på lördag – vilket är ett missvisande namn eftersom inte en enda av de startande kvalat in till finalen via de gulddivisioner som körts sedan senaste finalen i slutet av mars – är sista chansen att visa toppform för de hästar som är sugna på att vara med i Elitloppet.

När Daniel Redén nu valde att inte starta Propulsion i Gävle utan två av stallets andra hästar, femåriga svenskfödda Conrads Rödluva (e. S.J.’s Caviar – Moviestar) och sexåriga amerikanskan och Rose Run Sydney (e. Triumphant Caviar – Stonebridge Dancer) betyder det i praktiken att Propulsion (e. Muscle Hill – Danae) knappast kan komma ifråga för någon av de fyra ”inbjudningsplatser” som återstår eftersom hästen inte startat sedan Prix d’Amérique sista söndagen i januari.

Vinnaren i gulddivisionsfinalen – fast det alltså egentligen inte alls är en guldfinal – på Gävletravet på lördag får en inbjudan till Elitloppet. Daniel Redén hade för övrigt anmält fem hästar till loppet, men tre (Son Of God, Maxus och Canari Match) hamnade på reservlistan, fast de alla har över 1.500 startpoäng.

Sex av de startande har watt wildcard till loppet: Baron Gift, Billie de Montfort, Diamanten, Ferrari B.R., Minnestads El Paso och Racing Mange.

Anmälningslista

Gulddivisionen final, Gävletravet lördag 23 maj, 1.609 meter autostart. Förstapros: 300.000 kronor:

 • Baron Gift – tränare: Rickard Svanstedt
 • Billie de Montfort – Sébastien Guarato
 • Conrads Rödluva – Daniel Redén
 • Diamanten – Stig H Johansson
 • Ferrari B.R. – Per Oleg Midtfjeld
 • Minnestads El Paso – Dennis Palmqvist
 • Racing Mange – Joakim Lövgren
 • Rose Run Sydney – Daniel Redén
 • Snowstorm Hanover – Stefan Melander
 • Zarenne Fas – Jerry Riordan

Startlistan med kuskar och startspår blir klar på söndagkvällen.

Fokustema
Gävletravet
Läs senare

Prins Daniels lopp utgår

Egentligen skulle H.K.H. Prins Daniels lopp firat tioårsjubileum i år den 23 maj, men utan publik väljer Gävletravet att göra om loppet till en ”vanlig” guldfinal med 300.000 kronor i förstapris.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Sorbet och Örjan Kihlström vann Prins Daniels lopp i Gävle förra året på 1.10,2a/1.609 meter och fick 500.000 kronor för segern och en plats i Elitloppet. Foto Simon Hagen
Sorbet och Örjan Kihlström vann Prins Daniels lopp i Gävle förra året på 1.10,2a/1.609 meter och fick 500.000 kronor för segern och en plats i Elitloppet. Foto Simon Hagen

– Vi vill göra något stort av tioårsjubileet och i dagens läge, där tävlingarna körs utan publik, blir det inte vad vi tänkt oss. Vi siktar nu med full kraft på att köra den tionde upplagan av vårt kungliga lopp nästa år istället, säger Gävletravets vd Kent Modin i ett pressmeddelande.

Sänkt förstapris

Förstapriset i loppet sänks från 400.000 till 300.000 kronor, vilket betyder att den totala prissumman i loppet går ner från 776.000 till 589.000 kronor.

– Vi behåller dock propositionsvillkoren. De hästar som segrat i gulddivisionerna på Jägersro, Romme, Umåker, Åby, Örebro, Åby och Mantorp är startberättigade. Övriga platser tas ut via wild card, man måste alltså inte ha startat i ovanstående lopp”, säger Gävletravets sportchef Mathias Gustafsson, och fortsätter;

– Det kommer att bli mer likt en vanlig startanmälan. Jag har ju i år inte samma möjlighet att resa runt och bjuda in hästar. Så anmäl gärna hästen via travsport.se eller slå mig en signal, hälsar Gävletravets sportchef.

Nästa år är H.K.H. Prins Daniels lopp tillbaka i tävlingskalendern på Gävletravet.