Fokustema
Demonstration
Läs senare

Bra uppslutning i Paris

I går hölls en demonstration i Paris mot införandet av livebetting. Runt 5.000 personer, alla aktiva inom hästnäringen, slöt upp vid Porte Dorée klockan 14.00 för att gå mot Porte de Bercy där Finansdepartementet ligger.
Av
Cecilia Kristoffersson
Upplåst för dig som är prenumerant
Bild från Paris igår Foto Stine Senet.
Bild från Paris igår Foto Stine Senet.

Bakgrunden till demonstrationen var att FDJ, den franska motsvarigheten till Svenska Spel, vill införa livebetting hos PMU-ombuden. Det hästsportens tillskyndare blev rädda för var att spelombuden då till exempel ska lyfta fram FDJ:s livebetting i i PMU-lokalerna på trav- och galoppspprtens bekostnad. Spelet på hästar via PMU har de senaste åren sjunkit och livebettingen i ombudsmiljö befarades bidra till att hästspelet skulle få än hårdare.

Richard Westerink på plats i Paris igår. Foto Ron Kuiper

Demonstrationen – fast fransmännen kallar det manifestationen – fick önskat utfall och FDJ-tillståndet är för närvarande lagt på is.
– Det var absolut en delseger och vi hade aldrig kunnat föreställa oss att så många skulle ansluta. Det känns som att vi är på väg i rätt riktning nu i ett läge där hästsporten inte mår bra. Dels på grund av den konkurrensutsatta spelmarknaden och dels höjningen av momsen till 20 procent som slagit hårt mot framförallt hästägare, säger Marie Norberg som varit verksam i Frankrike de senaste 15 åren.

Initiativet till demonstrationen togs av JPFC, en grupp på facebook som startats av unga tränare från både trav- och galoppsporten samt några journalister.
– Det är väl svårt att säga hur stora konsekvenser det skulle blivit om detta förslag gått igenom, men det var droppen som fick bägaren att rinna över. På plats fanns allt från hästskötare, tränare, hovslagare och veterinärer. Alla var ombedda att gå klädda i de kläder de vanligtvis jobbar i och det är klart att många är rädda att bli av med jobben om det inte vänder snart. FDJ har mellan 1.000 och 1.500 anställda medan hästnäringen sysselsätter 180.000 personer i Frankrike, berättar Norberg.

Från Porte Dorée är det cirka 2,5 kilometer till Porte de Bercy och promenaden dit tog lite över två timmar. På eftermiddagen hölls ett möte på Finansdepartementet och där fick man svart på vitt att det av hästsporten ifrågasatta livebettingtillståndet var lagt på is tills vidare.
– Ordföranden från både trav- och galoppförbundet var på plats och gick i tåget tillsammans med oss aktiva. Tack vare de insatser som gjorts har nu staten förhoppningsvis fått upp ögonen för de problem som finns inom hästnäringen. Det var viktigt att visa politikerna att vi finns och att hela hästsektorn står bakom detta. Stämningen var god under hela demonstrationen och poliserna hade inte mycket att göra längs vägen, avslutar Marie Norberg.

Fokustema
Axevalla V75
Läs senare

V75: Den flygande holländaren tillbaka

40 segrar på drygt 140 starter som kusk i Sverige ifjol.
I år har besöken varit färre för holländske toppkusken Rick Ebbinge.
Men i morgon dyker han upp med en trio inom V75.
– Zion Font är bästa chansen.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Rick Ebbinge kör segermaskinen Zion Font i Klass I-försöket. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Rick Ebbinge kör segermaskinen Zion Font i Klass I-försöket. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Holländska duon Rick Ebbinge och Jeroen Engwarda har firat stora framgångar på svensk mark de senaste åren och visat upp hög segerprocent. Enligt Svensk Travsports statistik körde Rick 141 lopp i Sverige 2020 och vann hela 40 av dem!

I år har besöken inte varit lika täta, men de närmaste dagarna väntar åtta starter i Sverige. En på Axevalla ikväll, fem på Skarabanan i morgon och en duo på Jägersro på tisdag!

Bland annat plockar holländarna ut en trio inom V75-spelet på Axevalla i morgon.

Den häst som sticker ut på förhand är Italienfödde Zion Font (V75–5). 17 segrar och två andraplatser på 20 starter är sexåringens fantastiska facit. Enda gången han missat en plats bland de två var i livets enda start i Sverige så här långt, på Jägersro i november 2019. Hästen har ett lopp i kroppen efter fem månaders tävlingspaus.

– Det är en riktigt bra häst och jag gillar honom skarpt. Han har mött ganska bra hästar i Holland och i comebacken vann han enkelt från ledningen. Han duger i dessa sammanhang och i första hand ska jag försöka köra till ledningen. För att vara i absolut toppform hade han kanske behövt ett lopp till, men jag tränade lite snabbare för tio dagar sedan och han var jättefin, så jag tror att han har tillräcklig form, sade Rick till V65 Direkt.

Segerchansen?

– Jag tror på bra segerchans, men jag har sett Gocciadoros häst (Benedetto O.P.) i ett par starter och det är en jättebra häst som inte blir lätt att slå, men jag tror på min häst. Zion Font kan bli en topphäst, men han måste tävla och behöver fler lopp än. Kapacitetsmässigt är det en riktigt bra häst.

I sina bästa dagar kan han absolut vinna i silverdivisionen, men han är lite ojämn

Gustafson (V75–1) har gjort sju starter i Sverige (2–1–0) och gick lottlös i de två senaste, inkluderat silverdivisionsfinalen på Åby i augusti förra året, där han slutade oplacerad. Nu har hästen ett lopp i kroppen efter ett par månaders uppehåll.

– Det är en jättebra häst, han har inte fungerat alla gånger han startat i Sverige, men när han. är bra är han riktigt bra. Han känns fin i träningen och jag kändes bra när jag körde i sista jobbet förra veckan. Han har liknande form som vid tidigare besök i Sverige och i sina bästa dagar kan han absolut vinna i silverdivisionen, men han är lite ojämn, sade Rick Ebbinge till V65 Direkt.

Velten Versailles (V75–6) har starka gjort sju starter (4–0–2) i Sverige, men segrarna ligger några år tillbaka i tiden, 2018 och 2019. Hästen har tävlat sparsamt hela karriären.

De två senaste starterna har gjorts i Paris, först var Velten Versailles fyra på Vincennes, men på Enghien i senaste starten diskvalificerades han för orent trav.

– Jag fick ledningen, men ville ge hästen ett hyfsat lopp och släppte till favoriten. Det gick jättefort till slut och min häst slog sig på ett knä och tappade stilen. Det var inte hästens fel, han kändes bra annars och kommer i samma form som tidigare. Hästen går lika bra i ledning som i ryggar.

V75-tips: Italienskt för hela slanten

Fokustema
Bergsåker V64
Läs senare

”En häst utöver det vanliga”

Efter att blivit frenetiskt fastlåst i E3-finalen jagar Petri Salmelas Idomenio Sisu snabb revansch i kvällens final av Norrlands Elitserie.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Idomenio Sisu är en av två Petri Salmela-hästar i kvällens final av Norrlands Elitserie för treåringar. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Idomenio Sisu är en av två Petri Salmela-hästar i kvällens final av Norrlands Elitserie för treåringar. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Bodentränaren var tydlig innan loppet. Att välja spår ett till Googoo Gaagaa-sonen Idomenio Sisu i finalen av långa E3 var en chansning. Att hålla ut Felix Orlando (e. Orlando Vici) som senare också vann loppet visade sig omöjligt och där bakom satt Idomenio Sisu fast som fyra med rubbet sparat.
– Om vi fått loss honom än? Nej, han är kvar på Färjestad! Skämt åsido, det var tråkigt att inte hästen fick chansen, men att vara ute i spåren och försöka vinna loppet från tredje eller kanske fjärde utvändigt på en snabb sommarbana är tufft. Se bara hur det gick för Incase of Fire som blev utan prispengar trots att det är en ”topp-topphäst”, säger Petri Salmela.

Att det ”bara” blev en fjärdeplats tycks han dock ha överlevt. När han summerar loppet och dagen på Färjestad verkar det mest vara positiva minnesbilder som kommer upp.
– Banan i Eskilstuna var helt okej när han vann försöket, men på Färjestad var den ännu bättre. Hela finaldagen var hästen så fin och det märktes faktiskt redan dagen innan när jag körde lätta jobb med honom. Han hade tagit försöksloppet på helt rätt sätt och även nu efteråt har allt bara varit bra.

Står över korta E3

I kväll stundar finalen av Norrlands Elitserie där vinnaren kammar hem 200.000 kronor. Ett viktigt lopp och inget preparélopp inför de korta E3-finalen.
– Vi funderade några dagar efter Färjestad hur vi skulle göra. Det här loppet ligger bra i tiden och vi kommer stå över korta E3. Jag tror nämligen att vi kan ha en häst för Kriteriet och då gäller det att konservera formen så gott det går och inte bränna ut hästen. Sedan kommer han säkert att starta i augusti, men vi står som sagt över E3. Jag tycker mig ha en häst som är något utöver det vanliga och nu har han kommit upp till den nivå som både jag och Ulf Ohlsson hela tiden känt finns i hästen.

Petri Salmela. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Tidigare nämnde Incase of Fire (e. Yarrah Boko) finns bland kvällens motståndare, men även stallkamraten Indigo Sisu (e. Chocolatier) som Salmela likaså håller högt.
– Det loppet hästen gjorde på Vermo i maj när han slog stora delar av finsak treåringseliten var strålande bra. Han utklassade dem och vann på ett jättebra vis. Hästen är inte färdig på något vis utan fortsätter hela tiden att utvecklas. Senast blev det för tufft för honom och han galopperade ute i spåren när det gick väldigt fort. Det var inget att säga något om. I hans fall kommer vi nog behöva slå på bakskorna denna gång, men Idomenio Sisu kan tävla barfota runt om igen.

Makethemark på hemmaplan

Ynglingarnas framfart till trots så märks det att Salmela tänder till lite extra när Makethemark (e. Maharajah) kommer på tal. Efter en svag inledning på säsongen har åttaåringen studsat tillbaka och ntoerats för två 1.10-tider över full väg i följd under juli.
– Efter Färjestadstarten fick han en inbjudan till Mikkeli, men vi tyckte loppet verkade tufft och tackade nej. I efterhand kan vi nog säga att han haft chans att slåss om andraplatsen bakom Face Time Bourbon, men vi visste ju inte där och då att han med säkerhet skulle vara så fin som han var i Visby.

Vilka vägar tar ni nu?
– Hästen kommer att starta i Boden på onsdag i ett snabblopp med 100.000 kronor i förstapris. Verkar allt bra där så är det inte alls omöjligt att vi börjar titta mot något storlopp igen, men det viktigaste är att han fortsätter vara sig själv. Hästen har varit lugn, harmonisk och fungerar så fint igen och det betyder väldigt mycket för alla oss kring hästen, avslutar Petri Salmela.

Fokustema
Eskilstuna
Läs senare

V86: ”Bra känsla inför Derbyt”

I Eskilstunas Fyraåringstest gör Hans-Owe Sundbergs fyraåringsstjärna Selected News (V86-7) sitt genrep inför de stundande Derbykvalen.
– Jag hoppas kunna lämna Sundbyholm utan att det har strulat och att vi kan gå mot Derbykvalen med en bra känsla, säger Solvallatränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Hans-Owe Sundbergs Selected News vid vårens seger i Telebolagets Grand Prix. Under onsdagskvällen ska han fightas i Eskilstunas Fyraåringstest. Foto Gunilla König/Stalltz.se
Hans-Owe Sundbergs Selected News vid vårens seger i Telebolagets Grand Prix. Under onsdagskvällen ska han fightas i Eskilstunas Fyraåringstest. Foto Gunilla König/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Maharajah-sonen har övertygat stort vid ett par tillfällen under året, men även straffat ut sig själv två gånger om på grund av galopp.
Nu tog han sig felfri runt ovalen i Prix Readly Express och såg läcker ut som fastlåst fyra.
– Det har inte varit något fel på formen någon start i år utan han har känts bra, men strulat till det för sig några gånger. Jag var nöjd med att få köra honom bakom senast och han gick i mål med sparade krafter på spänstiga ben, säger Hans Owe-Sundberg.

I kväll möter Selected News bara sex konkurrenter i Eskilstunas Fyraåringstest, men de går inte av för hackor.
– Jag har så svårt att bedöma de andra hästarna. Det är bra hästar allihop så det är svårt på det viset, men jag har en bra häst själv och han är en av de som duger i ett sådant här lopp. Han har känts fortsatt likadan efter senaste starten och händer det inget speciellt här så är det tanken att det här loppet ska bli hans sista innan Derbykvalen.

Ny balans

Till onsdagens lopp är Selected News för första gången i karriären anmäld att tävla barfota bak.
– Antingen har han tävlat med skor runt om eller barfota runt om tidigare. Han har egentligen fungerat lika bra med båda balanserna så vad som är rätt eller fel på honom vet jag egentligen inte. Hästen är lite kort i kroppen så vi får se om det blir någon skillnad med bara barfota bak eller hur det verkar.

Är du orolig för hur han ska uppträda?
– Nej, egentligen inte. Vi gnuggar mycket på att ha honom fin bakom hästar här hemma och när han väl är i fritt läge i loppen så springer han. Jag hoppas att det är hans dag i morgon och även framför över nu när vi förhoppningsvis ska tävla i lite tuffare sällskap.

”Aldrig gått i botten”

På måndag startar Sundberg ytterligare en mycket spännande häst. Ready Cash-dottern Great Skills kommer till start i Sommarfavoriten för ston på Solvalla och jagar fjärde raka segern sedan debuten.
– Nu är det tuffare konkurrens, men samtidigt mötte hon hingstar senast och klarade det fint. Hon har fått gå alla tre loppen på lätta steg och aldrig gått i botten trots att det varit snabba slutvarv. Hon verkar vara en häst det finns mycket i.

Har hon på något vis varvat upp sedan hon började tävla?
– Nej, jag kan inte påstå att hon visat någon nerv såhär långt utan hon har uppträtt stabilt och kontrollerat. Hon har inte blivit het eller sådär av att starta. Senast bakom bilen var hon väldigt rejäl och fin. Jag hoppas hon fortsätter vara såhär förnuftig. Egentligen är hon grön och valpig, men det är skönt att känna att hon visar att hon kan hålla sig lugn och samlad. Hon sprang ett rejält lopp senast, men så fort man stannade upp och tog av checken var hon samlad och fin.

Kvalen till korta E3 stundar inom kort, är det ett alternativ?
– Nej, det står vi över. Vi vill ha henne så bra som hon bara kan vara i Oaks-kvalen, avslutar Hans-Owe Sundberg.

  • Sulkysports V86-tips publiceras onsdag den 21 juli kl. 12:00.