Fokustema
Margaretas Tidiga Unghästserie
Läs senare

Brodda gjorde rent hus!

Uppfödningar från Brodda Stuteri tog hem båda Margareta-loppen för fyraåringar och både Racing Brodda och Night Brodde imponerade vid sina respektive segrar.
Av
Claes Freidenvall
Racing Brodda svarade för en mycket stark årsdebut för Rikard N Skoglund. Foto Mia Törnberg
Racing Brodda svarade för en mycket stark årsdebut för Rikard N Skoglund. Foto Mia Törnberg

Ingenting talade för Racing Brodda (e. Prodigious-Ronda Brick) i Margaretas Tidiga Unghästserie för fyraåriga ston varvet från mål när ledarparet Up North och utvändiga favoriten A Sweet Dance låst loppet. På upploppet visade sig Mattias Djuses sto starkast i spurten.

Fakta

Racing Brodda

sto 4 år e. Prodigious-Ronda Brick e. Super Arnie
Rekord: 1.12,9am
Prissumma: 1.438.250 kr
Resultat: 18 st: 4-4-5
Ägare: Easy KB, Uppsala
Uppfödare: Brodda Stuteri AB, Skurup
Tränare: Mattias Djuse, Solvalla
Körsven: Rikard N Skoglund, Bergsåker
Skötare: Marcus Lilius

Expandera

– Jag trodde inte på seger förrän 100 meter före mål, sade Rikard Skoglund, som gästspelade i sulkyn.

Racing Brodda satt i tredje utvändigt, men det såg inte speciellt ljust ut sedan Up North och Adrian Kolgjini fått bestämma första varvet 1.17,8 med A Sweet Dance i dödens. Rikard N Skoglund valde dock att lämna sin position drygt 600 meter före mål.

– På sista långsidan kände jag mig tvungen att gå och i det läget hade jag inga segerfunderingar, fortsatte Skoglund.

Ryckte åt sig några längder

Ledande Up North kunde inte stå emot A Sweet Dance i sista sväng, Stefan Söderkvist ryckte åt sig några längders försprång vid ingången till upploppet men Racing Brodda hakade på och vägrade ge slaget förlorat. Kort före mål fångades A Sweet Dance in av Racing Brodda.

– Hon har en fantastisk inställning och nu verkar alla pusselbitar ha fallit på plats. I år har Racing Brodda blivit snabbare, förra året kändes hon mest stark. Som jag ser det finns det fortfarande mycket att göra på henne, sade Skoglund.

Tränaren Mattias Djuse fyllde i:

– En fantastisk årsdebut! Hon har tränat på hårt i vinter, men jag trodde inte att hon hade tempot i kroppen redan nu.

1.10,4 sista varvet

Segertiden skrevs till 1.14,7a/2.140 meter och sista varvet avverkade Racing Brodda efter 1.10,4! A Sweet Dance tog hand om andraplatsen och trea var Convivial Church efter en resa i andra utvändigt.

Racing Brodda avslutade fjolåret med att vinna E3-Revanschen för ston, men visade även fina takter som tvååring; hon vann ASVT:s Auktionslopp och slutade trea i Svensk Uppfödningslöpning.

Night Brodde (e. Up and Quick-Nagajaka) och Conrad Lugauer var starkast i spurten i Margaretas Tidiga Unghästserie för fyraåriga hingstar och valacker.

Night Brodde. Foto Mia Törnberg

– Jag vet att hästen är snabb och har en hård speed. I utgången av sista sväng kändes det att vi skulle hinna dit, sade Conrad Laugauer.

Drygt 800 meter före mål tog Lugauer och Night Brodde rygg på i tredjespår attackerande Flight Dynamics, men drygt 300 kvar sattes attacken in ute i fjärdespår och ledande Fortune Mearas hade inget att sätta emot i spurten. Sista varvet avverkade Night Brodde efter 1.11,5 och han landade på 1.14,0a/2.140 meter.

Fakta

Night Brodde

hingst 4 år e. Up and Quick-Nagajka e. Viking Kronos
Rekord: 1.13,8am*
Prissumma: 734.500 kr
Resultat: 17 st: 5-3-1
Ägare: Firma CatMit
Uppfödare: Brodda Stuteri AB, Skurup
Tränare: Conrad Lugauer, Jägersro
Körsven: Conrad Lugauer, Jägersro
Skötare: Simon Mitman

Expandera

– Tanken var att starta honom i klass II-finalen, men där var han förstareserv och då chansade vi att ta ut honom här istället. På sista bortre långsidan kändes det att Night Brodde hade mycket krafter kvar, sade Conrad Lugauer.

Night Brodde tog sin största seger i karriären; tidigare hade han vunnit ett rikstotoförsök i klass II. Precis som sin kullsyster Racing Brodda såldes han på auktion. Han ropades in på Kriterieauktionen för 170.000 kronor och lika mycket kostade Racing Brodda på Elitauktionen.

Fokustema
Startlistor 24–28 augusti
Läs senare

24–28 augusti: Multijackpot, Danskt Derby och V86 Express

I helgen är det toppsport både på Bergsåker och på Charlottenlund i Danmark.
Här är startlistorna till Bergsåkers dubbla V75-omgångar, Danskt Travderbyt samt ytterligare 13 banor lördag till onsdag.
Av
Redaktionen
Ringostarr Treb vann Hugo Åbergs Memorial och är favorit i Sundsvall Open Trot. Ett lopp han vann 2017. Foto Simon Hagen
Ringostarr Treb vann Hugo Åbergs Memorial och är favorit i Sundsvall Open Trot. Ett lopp han vann 2017. Foto Simon Hagen

Sulkysport presenterar två gånger i veckan startlistor till alla svenska travbanor sammanställt i enkelt pdf-format som kan laddas ned, här på hemsidan.
Varje tävlingsdags startlistor finns sammanställda på två sidor med banans huvudspelform på ena sidan och övriga lopp på andra sidan.

Här kan du ladda ned och kolla in startlistorna från lördag till onsdag.

Startlistor som finns med i det här digitala pdf-dokumentet:
Lördag: Åmål (11.10), Bergsåker V75 med multijackpot (14.45), Mantorp (18.30)
Söndag: Skellefteå (11.00), Hagmyren (11.10), Charlottenlund V75 (12.45)
Måndag: Östersund (12.20), Halmstad V64 (18.20), Eskilstuna (18.25), Färjestad (18.30)
Tisdag: Romme (12.20), Solvalla V64 (18.20), Axevalla (18.30)
Onsdag: Solvalla/Åby V86 (18.15)

Autokort e-tidning
89 kronor i månaden
Enkelt och smidigt
Varje onsdag på din dator, surfplatta och smartphone
Beställ
Fokustema
Drivningen i Tingsryd
Läs senare

Fiore utan körspö i tre månader?

Christian Fiore kan komma att köra utan körspö i tre månader! Detta förslag har kommit upp på bordet efter att Halmstadlärlingen stängdes av fyra veckor för oreglementsenlig drivning i ett lopp i Tingsryd i söndags.
Av
Lars G Dahlgren
Christian Fiore dömdes till fyra veckors avstängning för drivning igår i Tingsryd och ska dessutom betala 6.000 kronor i böter. Foto Hanold/ALN
Christian Fiore dömdes till fyra veckors avstängning för drivning igår i Tingsryd och ska dessutom betala 6.000 kronor i böter. Foto Hanold/ALN

Halmstadtravet har idag (torsdag) skickat ut ett pressmeddelande där man redogör för de handlingar som gjorts av ledningen på Christian Fiores hemmabana efter den uppmärksammade drivningen av vinnande Taiga Woodland i söndags.

”Vi tog kontakt med Christian Fiore och Laura Myllymaa för att se om han kan tänka sig att frivilligt göra något som vore en markering på att han förstått allvaret i det han gjort. Att be om ursäkt hjälper inte. Det har vi sett prov på i andra sammanhang. Deras förslag var att Christian kör utan körspö i totalt tre månader som en markering på eftertanke. Det tycker vi är ett mycket bra förslag”, skriver Halmstadtravets verkställande direktör Dag Ekner, sportchef Jan-Olof Molin och måldomare Mats Kvint.

Kontakt har även tagits med Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola med följden att föreslaget om ”att frivilligt avstå körspö” tas upp i styrelsen redan under nästa veckas Derbyhelg.

Halmstadtravets ledning anser att påföljden – 6.000 kronor i böter och fyra veckors avstängning – var för lågt satt, även om den följde reglementets mallar och skrivning. Halmstadtravet har fått besked från ST:s chef Ulf Hörnberg att ST:s uppfattning är att påföljden står i relation till det som skett utifrån nuvarande reglemente, men stannar alltså inte vid det utan ville att Christian Fiore på något sätt skulle ”sona hårdare” det han gjort i det aktuella loppet. Det var detta som resulterade i förslaget att Christian Fiore frivilligt skulle avstå att ha med sig körspö ut i loppen under en tidsperiod efter att avstängningen avtjänats.

Detta är förstås inte oprobelamatiskt ur vare sig sportslig eller spelmässig synvinkel. Till exempel kan ju då Fiore inte på samma sätt som sina medtävlare i loppen använda körspöet som korrigeringsmedel för att till exempel få hästen mer framåt i situationer där den bryter, skyggar eller är ”ofokuserad”.

Det ska också nämnas att banveterinären på Tingsrydstravet, inspekterade Taiga Woodland efter loppet men kunde inte hitta några märken från kuskens drivning och att Svensk Travsport satt Fiore på den speciella bevakningslista som innebär att varje drivningsförseelse han gör sig skyld til framöver automatiskt medför avstängning (terminologi för det: alla Fiores drivningar utöver vad reglementet tillåtet klassas som tredjegångsförseelse).

Halmstadstravets pressmeddelande i sin helhet

 

”Angående drivningen på Tingsryd

Vi har fått frågan hur vi har tänkt agera gällande Christian Fiores drivning vid söndagens tävlingar på Tingsryd. Vi har gjort följande:

Vi träffades på måndagen och tittade på loppets slutskede ett antal gånger. Detta med bästa tänkbara bilder. Efter det hade vi en överläggning och vi konstaterade då att vi anser att straffet är för lite i relation till det vi ser. Då tar vi även hänsyn till tidigare i år då Christian Fiore dömdes hos oss för dåligt uppförande i en dom som även inkluderade hanteringen av en unghäst på banan. De enda som skulle kunna agera innanför ett regelverk är dock ST centralt. 

Vi tog därför kontakt med ST i form av Ulf Hörnberg tisdag morgon. De hade redan haft fallet uppe tidigare samma morgon. På frågan om de avser att fastställa ett strängare straff är svaret nej. Deras uppfattning är att straffet står i relation till det som skett utifrån det reglemente som finns för närvarande. 
Frågan ställs nu också om vi kan få deras mandat att agera hårdare utifrån att Christian Fiore har sin licens kopplad till oss. Här trycker vi även på att vi vill kunna väga in det tidigare straffet från oss i år. Svaret är nej från ST även kring detta. 

4.  Då återstår om vi skulle agera helt utanför regelboken som i fallet med de fyra italienska kuskarna. Det är inte aktuellt då vi var den enda banan i landet som i det fallet tog ställning.

Med detta sagt gjorde vi ytterligare två saker.  

Vi tog kontakt med Christian Fiore och Laura Myllymaa för att se om han kan tänka sig att frivilligt göra något som vore en markering på att han förstått allvaret i det han gjort. Att be om ursäkt hjälper inte. Det har vi sett prov på i andra sammanhang. Deras förslag var att Christian kör utan körspö i totalt 3 månader som en markering på eftertanke. Det tycker vi är ett mycket bra förslag.

Vi har även varit i kontakt med ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola och framfört våra synpunkter. Hon har lovat att ST:s styrelse skyndsamt kommer att ta upp frågan. Med frågan ställd om nuvarande reglemente täcker in det vi önskar när vi även i en framtid avser att tävla med hästar. 
För Halmstadtravet

Dag Ekner, Jan-Olof Molin samt Mats Kvint”

 

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Rivierans topplopp

Lördagens Grand Prix du Departement des Alpes-Mari (€150.000) i Cagnes sur Mer har samlat ett litet, men naggande gott startfält.
Av
Emil Persson
Jean Michel Bazire, Bel Avis och Kirsi Mannine efter segern i Gran Premio della Lotteria. På lördagkväll jagar de en ny storloppsseger söderöver. Foto Gerard Forni
Jean Michel Bazire, Bel Avis och Kirsi Mannine efter segern i Gran Premio della Lotteria. På lördagkväll jagar de en ny storloppsseger söderöver. Foto Gerard Forni

Bland de nio som gör upp om segerpremien på 67.500 euro över 1.609 meter autostart syns bland annat den färska Sto EM-tvåan Bahia Quesnot (e. Scipion du Goutier) som redan är tillbaka på fransk mark efter Solvallastarten den 14 augusti.

Hon stöter bland annat på Lotteriavinnaren Bel Avis (e. Ganymede), 2017 års Europaderbyvinnare Drole de Jet (e. Coktail Jet) samt unghäststjärnan Vivid Wise As (e. Yankee Glide) vilken övertygade stort vid debutvinsten i Alessandro Gocciadoros regi.

Startlista Grand Prix du Departement des Alpes-Mari
1.609 meter autostart, samlad prissumma: 150.000 euro

  1. Tessy d’Ete – Franck Nivard
  2. Bel Avis – Jean Michel Bazire
  3. Bahia Quesnot – Junior Guelpa
  4. Desir Castelets – David Bekaert
  5. Vivid Wise As – Alessandro Gocciadoro
  6. Valokaja Hindö – Christophe Martens
  7. Romanesque – Jean Charles Feron
  8. Drole de Jet – Pierre Vercruysse
  9. Voyager Grif – Giampaolo Minnucci