Fokustema
Svensk Travsport
Läs senare

Bröt mot dopingreglementet

B-tränaren och veterinären Hanna Lähdekorpi har dömts till böter för att brutit mot Svensk Travsports Antidopingreglemente sedan det hittat en förpackning av förbjudna läkemedlet Fura-Zone, vilket innehåller nitrofurazon.
Peter Arnqvist har också dömts till böter för samma brott.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Hanna Lähdekorpi och Peter Arnqvist har båda dömts till 10.000 kronor i böter sedan otillåtna preparat enligt Svensk Travsports Antidopingreglemente påträffats i deras stall. Foto Sulkysport & Stalltz.se
Hanna Lähdekorpi och Peter Arnqvist har båda dömts till 10.000 kronor i böter sedan otillåtna preparat enligt Svensk Travsports Antidopingreglemente påträffats i deras stall. Foto Sulkysport & Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

I domen mot Halmstadamatören Hanna Lädehkorpi står det, att den 8 juni 2023 genomförde kontrollanter från Svensk Travsport ett stallbesök hos Hanna Lähdekorpi och i stallet upptäcktes två rullvagnar innehållande olika utvärtes produkter och läkemedel. I en av vagnarna hittades en förpackning av Fura-Zone, en produkt som innehåller nitrofurazon.

I utredningssamtalet – skriver ST i sitt beslut – meddelade Hanna Lähdekorpi även att hon hade kommit fram till att preparatet hade använts på fem hästar på hennes träningslista.

Lähdekorpi betonade att hon personligen inte hade använt preparatet, utan att det var hennes hästskötare som hade gjort det.

Enligt paragraf 3 i Svensk Travsports Antidopingreglemente får registrerad travhäst som är i tävlingsmässig ålder eller yngre endast behandlas med läkemedel som enligt läkemedelslagen (2015:315) är tillåtna att försäljas eller användas i Sverige.

I beslutet skriver Svensk Travsport:

”Lähdekorpi har brutit mot Svensk Travsports Antidopingsreglemente. Under en kontroll hittade Svensk Travsports Hästvälfärdsavdelning läkemedel som inte är godkända att säljas eller användas i Sverige. Under utredningen har det även framgått att hästar har behandlats med läkemedlet. Eftersom det endast rör sig om ett (1) förbjudet läkemedel anser Svensk Travsport att ett bötesbelopp om 10.000 kronor är en rimlig påföljd. Storleken på bötesbeloppet har fastställts i samråd med Svensk Travsports förbundsveterinär, där hänsyn tagits till allvarlighetsgraden av det förbjudna läkemedlet och dess potentiella konsekvenser för en häst vid användning av läkemedlet.”

Samma medel

Hos Peter Arnqvist – också med B-licens på Halmstadtravet – gjordes också en kontroll den 8 juni 2023 av Svensk Travsport. Där upptäcktes också olika utvärtes produkter och läkemedel på en hylla. Ett av läkemedlen som påträffades var Fura-Zone.

I utredningssamtalet med ST uppgav Peter Arnqvist att han använder salvan ibland under vinterhalvåret och att produkten kommer från USA, där en av hans vänner köpte den och tog med den till honom.

Precis som Hanna Lähdekorpi döms Peter Arnqvist till 10.000 kronor i böter.