Fokustema
Runt 300 miljoner minus 2019
Läs senare

”Budgetarbete med utmaningar”

Svensk Travsports budget för 2020 kanske inte blir klar förrän efter årsskiftet. Det står klart efter torsdagens styrelsemöte i ST, där budgeten var en av punkterna på dagordningen.
– Eftersom ST resultatmässigt går minus har vi ett budgetarbete med utmaningar, säger ordföranden Marjaana Alaviuhkola.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Hur stora belopp ”utmaningarna” består i vill Alaviuhkola inte kommentera, men det handlar helt klart om stora belopp. Förtroenderådet med representanter för alla banor fick vid sammanträdet i Malmö i månadsskiftet augusti-september information om att prognosen för helåret visade på underskott på hela 294 miljoner kronor beroende på nya kostnader för Kanal75, rättighetsavtal, nationella stiftelsens finansiering som ST tagit över från ATG, avtalet med Danmark och uppbyggandet av egen IT- avdelning.

Det ryktas om att ST därför kan behöva ta ett sparbeting på 100 miljoner kronor för att få budgeten för 2020 i någorlunda balans, något som i så fall knappast kan åstadkommas utan ingrepp i verksamheterna, antingen centralt, på banorna, eller både och.

– Det talas om mycket, och det där är inget jag vill kommentera, säger ST:s vice verkställande direktör Ulf Hörnberg.

– Jag hänvisar till det som redovisades på förtroenderådet i Malmö. Vi har nu inlett processen med budgetarbetet med att diskutera budgeten på gårdagens styrelsemöte i ST. Nästa steg är ATG:s styrelsemöte nästa vecka, med mer diskussioner. Sedan är det ett ST-styrelsemöte i samband med det extra förtroenderådet i mitten på december, säger Marjaana Alaviuhkola.

Det är dock inte säkert att budgeten blir klar till dess.

– Nej, det kan dröja till in på nästa år innan allt är på plats, säger Marjaana Alaviuhkola.

Det som komplicerar budgetarbetet är separationen från ATG, vilket gjort att pengaflödet från spelbolaget till ägarna Svensk Travsport och Svensk Galopp inte som tidigare löper på under verksamhetsåret. Istället är det nu en kombination av löpande överföring på ungefär fem procent av ATG:s totomsättning på hästspel (vilket jämfört med 2018 minskade med sju procent de tre första kvartalen) och sedan vinstutdelning på resten året efter.

– Vi vet inte vad utdelningen för 2019 blir förrän ATG:s resultat är klart. Det totalekonomiska budgetarbetet är efter separationen från ATG mer komplicerat än det var tidigare. Till detta ska alltså läggas att vi har att hantera ett resultatmässigt underskott för 2019 och vi måste naturligtvis vara noggranna så att vi inte ”hamnar omöjligt till”. Det är mycket att vända och vrida på, säger Marjaana Alaviuhkola.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Kalldusch för Svensk Travsport

Dystra siffror hos Svensk Travsport. Frankrike stänger igen! Timo Nurmos historisk? ”Tarzan” säljer ut. Elitloppsfemma till Bergen – segermaskin på Åby. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Kalldusch för Svensk Travsport ifjol – illa för Frankrike med nya inställda tävlingar från och med idag. Foto: stalltz.se
Kalldusch för Svensk Travsport ifjol – illa för Frankrike med nya inställda tävlingar från och med idag. Foto: stalltz.se

1 Sulkysport kunde igår berätta om ST:s usla resultat från ifjol – minus 315 miljoner kronor – och i en krönika kommenterar Lars G Dahlgren det tunga förluståret. Frankrike öppnade nyligen upp för tävlingar, men efter gårdagens lopp på Vincennes var det stopp igen för lopp i Paris-området, vilket också drabbar Enghien och galoppbanorna Longchamp, Auteuil och Saint-Cloud.

***

Taxi Out. Foto: Kjelle Svensson

2 Stefan ”Tarzan” Melander säljer ut fler och fler hästar. Femårige Eicas (e. Scarlet Knight-Twisterella), 1.11,7ak/511.800 kr, har bytt ägare och fortsättningsvis ska den femårige valacken tränas av Sofia Aronsson på Axevalla. Ännu längre söder ut går Taxi Out (e. Scarlet Knight-Onceforall), 1.12,6ak/252.200 kr, och ny adress är Ola Karlsson, Jägersro. ”Utförsäljningen fortgår”, säger Stefan Melander.

***

3 Ike Schermer (e. Varenne) vann åtta av tio starter förra året. Harley D.E. (e. Main Wise As) har vunnit sex av sju starter i år. Dessutom två italienska Sverigedebutanter i svensk regi. Åbys sprinterlopp i ”bronsdivisionsklass” kan bli en av kvällens höjdare.

Holländaren Jeroen Engwerda har nyligen etablerat en svensk filial med bas på västkusten och han och parhästen Rick Ebbinge har firat stora framgångar på svensk mark de senaste åren. Ike Schermer satte punkt för förra sommarens svenska äventyr med seger i försök och final i klass I. Frode Hamre satsar också hårt på svenska lopp och Harley D.E. är obesegrad i vårens tre starter i Sverige. Ett intressant möte ikväll!

***

4 Expressbanorna Solvalla (första start 18.15) och Åby (18.27) är de travbanor som tävlar i Sverige idag. Sexårige jänkaren Coogan (e. Donato Hanover) kom till Daniel Redén via Åke Svanstedt (USA) och Caroline Holm för knappt två år sedan.

Hästen har startat sparsamt och framgångsrikt hos Redén, där det blivit sju segrar på 13 starter och ikväll väntar genrep inför silverdivisionsfinalen på Solvalla under Elitloppshelgen dit Coogan kvalade in via seger på Romme i påsk.

Här är startlistorna till onsdagens tävlingar med V86!

***

5 Det är dyrt för tränarna att inte ha ”koll” på vilka vagnar de ska använda i loppen. Det fick Timo Nurmos erfara förra veckan på Solvalla, då han uppgivit felaktig vagninformation. Det kostade honom 1.500 kronor i böter. Först i Sverige att dömas för en sådan förseelse?

***

6 Lionel, försöksvinnare i Elitloppet 2018 och finalfemma, åker till V75-tävlingarna i Bergen på lördag för att starta i Ove Wassbergs Äreslopp över sprinterdistans med 60.000 norska kronor i förstapris. Klockan 22.10 beräknas loppet släppas iväg på lördagskvällen.

***

7 Mr. X.F. Royal, vinnare av Norskt Mästerskap 2013 och Steinlagers Ära 2014, har gått ur tiden. Han drabbades av kraftiga problem med sin tarm och det var en hård kamp innan han gick ge vika. ”En sorglig dag”, kommenterar May Kristine Grönvold, som var både uppfödare och ägare till 13-åringen, händelsen till Trav-og Galopp-Nytt i Norge.

Sonen till Mr Commissioner och svenskfödda X. Lane (e. Lindy Lane) tog rekordet 1.09,9ak på Gävletravet 2014, vann 27 lopp och tjänade 3.366.519 norska kronor under tio säsonger.

Fokustema
Svensk Travsports årsredovisning
Läs senare

ST:s negativa kapital: 315 miljoner

Notan för pokalåret och omställningen att separera Svensk Travsport från ATG står nu klar: ST har ett negativt eget kapital på 315 miljoner kronor som ska återställas till att åtminstone nå noll under den närmaste femårsperioden. Och samtidigt 708 miljoner i skuld till ATG som tickar ränta.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Svensk Travsports ekonomichef Peter Linder. Foto: Claes Freidenvall/Sulkysport
Svensk Travsports ekonomichef Peter Linder. Foto: Claes Freidenvall/Sulkysport

– Koncernens intäkter har inte matchat utgifterna för pokalåret och skilsmässan från ATG, säger ST:s ekonomichef Peter Linder.

Fakta

Svensk Travsports (koncern) rörelseresultat senaste tre åren

2017: + 90,321
2018: – 219,117
2019: – 399,075

Beloppen är i miljoner kronor

Expandera

Svensk Travsports bokslut för 2019 offentliggjordes idag tisdag. Som väntat var det en redovisning som lyser med illröda siffror. Det kunde inte vara något annat, eftersom den ”nedersta raden” i ATG:s åresdovisning gällande det nya överföringssystem av pengar mellan ATG och ST som började gälla den 1 januari 2019 visade att ST lånat 1,45 miljarder kronor för egna behov, drift av banor och till prismedel av ATG under 2019 men endast kunnat återställa 934 miljoner av dessa med operationen koncernbidrag.

Mellanskillnaden blir kvar som ett lån till ATG. Eftersom även 2018 var ett år då utgifterna var högre än intäkterna för travsporten är nu lånet uppe i 708 miljoner kronor.

– Lånet är i sig inget problem eftersom ATG:s kreditvärdighet är hög, säger Peter Linder.

Det har gått fort utför med Svensk Travsports egna kapital. Eftersom man i dotterbolaget Svensk Travsport AB (som bland annat nu hanterar all tävlingsverksamhet) inte kan ha negativt eget kapital enligt reglerna för aktiebolag måste man lägga det uppkomna underskottet i ”det ideella” moderbolaget. Där kan man ha underskott under en kort tid, men det måste om sådant uppstår finnas en (realistisk) plan för återställande till positivt eget kapital.

Fakta

Saxat ur förvaltningsberättelsen (sid 20):

”Till följd av att koncernen redovisar ett stort underskott har Svensk Travsport beslutat om en budget i balans för år 2020. Det innebär ungefär 80 mkr i sänkt kostnadsmassa under kommande år samt förväntat högre koncernbidrag från ATG. Effektiviseringar görs internt, liksom omorienteringar av projekt samt minskning av prismedelsbudgeten på 50 mkr, motsvarande fem procent.

Vid analys av framtida förväntade överskott bedöms det egna kapitalet vara återställt inom en femårsperiod inräknat koncernbidrag från ATG.

På grund av spridningen av Coronaviruset, COVID-19 är det oerhört svårt att uttala sig om hur detta kommer att påverka ekonomin i hela travbranschen.

Expandera

– Vi hade lagt en minusbudget på cirka 150 miljoner kronor för 2019. I den låg att omregleringen av spelmarknaden till licenssystem beräknades ge en tillväxt på spelet med tio procent. Istället blev det tvärtom, spelmarknaden backade som helhet och travspelet med sju procent. I månadsskiftet augusti-september såg vi att resultatet pekade mot vad det också i slutändan blev, säger Svensk Travsports verkställande direktör Maria Croon.

Det vill säga ett underskott som när alla ekonomöverföringspilar är dragna mellan de olika delarna av ST/ATG-systemet landar på 399 miljoner kronor. Och i att ST:s moderbolag nu har ett negativt eget kapital på 315 miljoner kronor…

Som en konsekvens av att ATG:s intäkter 2019 inte ens var nära att kunna matcha sina egna och hästsportens utbetalningar, inkluderat beslutade (pokalårs)medel till prispengar och banor, lade ST en budget med cirka 80 miljoner kronor i sänkta kostnader varav 50 miljoner på reducering av prispengar och uppfödarmedel. Det var en budget som skulle vara i balans gällande rörelseresultatet, men inte innehålla några återställningar av vare sig eget kapital eller amortering på 700-miljonerslånet till ATG.

Svensk Travsports verkställande direktör Maria Croon. Foto: Claes Freidenvall/Sulkysport.se

En berättigad fråga är om sparpaketet på 80 miljoner räcker till för att få driftsekonomin under 2020 i balans. Det ser ju utifrån resultatet 2019 ut att vara oerhört många miljoner att ”ta igen” för att nå upp till ett nollresultat 2020?

– Som prognoserna pekar nu kommer budgeten att hålla. Lika fort som intäkterna gick ner för ATG när omsättningen sviktade, Iika fort vänder de upp igen när omsättningen ökar. I år både ökar ATG intäkterna och sänker kostnaderna, och vi har också sänkt våra kostnader, säger Maria Croon.

Som prognoserna pekar nu kommer budgeten att hålla

Det finns också en viktig livlina som i ett slag kan förbättra den ekonomiska sitsen med 200 miljoner kronor: Utöver koncernbidraget på 934 miljoner kronor ST fått från ATG finns en skattereservation gjord på 200 miljoner kronor – i ATG – i den händelse Skatteverket inte godkänner att pengarna överförs som koncernbidrag utan betraktar dem som aktieutdelning. Om skattemyndigheten godkänner överföringen som koncernbidrag kan de 200 miljonerna fort som ögat skickas från ATG till ST och då ljusnar den ekonomiska situationen direkt. Inte bara för 2019 utan även i år och framåt.

Om det däremot blir nej från Skatteverket gällande koncenbidrag, innebärande att bolagsskatt ska utgå på överföringen, är det å andra sidan avsevärt dystrare. Då åker travsporten på en oerhört dyr skatteeffekt som egentligen emanerar från att ATG trots omregleringen till licensmarknad fortfarande har fått behålla den styrande makten gällande ATG. Men Peter Linder säger att frågan om koncernbidrag och aktieutdelning är mer komplicerad än att handla om statens styrning av ATG:

– ”eserveringen om 200 mijoner kronor är en försiktighetsåtgärd från ATG:s styrelse och ägare avseende det lämnade koncernbidraget till ST och har inget att göra med statens representation i ATG:s styrelse. Det sistnämnda är dock avgörande för att ST inte hanterar ATG som ett dotterbolag i sin koncernredovisning.

I den stora kostnadsmassan för 2019 fanns också att ST köpte konsulttjänster – främst på it-sidan för att genomföra den komplicerade ”tekniska skilsmässan” med ATG – för hiskeliga 186 miljoner kronor. Något som till stor del var en engångskostnad.

Fakta

Förslag till vinstdisposition, moderbolag (ST)

Balanserad vinst (vidarefört från 2018): 13.374.091 kr
Resultat 2019: – 328.368.041 kr
Att balansera i ny räkning: – 314.993.140 kr

Kommentar: Detta underskott ska återställas till noll/plusresultat enligt en femårsplan

Expandera

Likväl: ST har nu att bära att man med hjälp av resultaträkningen de närmaste fem åren måste återställa 315 miljoner kronor i eget kapital och dessutom går det inte att leva med ett system som skulle medföra att skulden till ATG (alltså 708 miljoner kronor) växer ytterligare. Den behöver istället minskas och någonstans i framtiden betalas av.

– Vi måste skapa överskott, konstaterar Maria Croon.

 

 

Fokustema
Svensk Travsport
Läs senare

Åtta år utan F-skattsedel – tävlar vidare!

En travtränare i Sverige saknar F-skattsedel sedan 2012 och kan tävla vidare med sina travare utan att Svensk Travsport har ingripit på åtta år.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
En proffstränare i Sverige har blivit polisanmäld för djurplågeri. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
En proffstränare i Sverige har blivit polisanmäld för djurplågeri. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Tränaren har dessutom försatts i konkurs i år, men hans verksamhet är i allra högsta grad igång. Bara i år har stallets hästar gjort ett tvåsiffrigt antal starter utan att det har uppdagats av Svensk Travsport, eller den bana personens licens är utfärdad på.

Utdrag från ST:s licensbestämmelser.

Personen ifråga tränar inte bara sina egna hästar utan har också utomstående hästar i träning.

Nya regler

Vid årsskiftet förändrades reglerna för B-tränare och numera är det möjligt att träna fem hästar som du inte är företrädare eller firmatecknare för. Ett krav på F-skattsedel och momsregistreringsnummer finns om näringsverksamhet bedrivs.

Det är också licensinnehavarens uppgift att meddela om F-skattsedeln dragits in till Svensk Travsport, vilket tydligen inte gjorts i det här fallet.

Utdrag ur ST:s licensbestämmelser 2020.