Fokustema
Mohawk Raceway
Läs senare

Burkes toppston glänste

Ron Burkes toppston Atlanta och Hannelore Hanover var suveräna när de vann varsitt försök i natt i Armbro Flight (C$35.000) på Mohawk Raceway och utklassade sina motståndare. Bakom båda vinnarna satt Yannick Gingras.
Av
Claes Freidenvall
Så här såg det ut när Hannelore Hanover och Yannick Gingras vann Armbro Flight för tredje året i rad ifjol. Foto: New Image Media
Så här såg det ut när Hannelore Hanover och Yannick Gingras vann Armbro Flight för tredje året i rad ifjol. Foto: New Image Media

– Det är upp till Ron Burke vem jag ska köra i finalen, sade Yannick Gingras.

”Gamlingen” Hannelore Hanover (e. Swan For All-High Sobriety) imponerade stort när hon raderade ut sitt och Atlantas ban- och kanadensiska rekord med två femtedelar och landade på 1.08,7/1.609 meter.

– Hon är tillbaka, är fräschare, starkare och kändes lika bra som när hon var som bäst, sade Yannick Gingras om stoet som vunnit de tre senaste upplagorna av Armbro Flight.

1.06,7 sista 400 meterna

Efter 450 meter övertog Hannelore Hanover ledningen och redan 450 meter före mål sade hon tack och adjö till sina motståndare. Hon försvann ifrån med drygt fyra längder via 1.06,7 sista 400 meterna.

Top Expectations (e. Cantab Hall) var tvåa från ledarryggen på 1.09,2. trean Emoticon Hanover (e. Kadabra) noterade 1.09,3 och vidare till final gick också Weslynn Dancer (e. Deweycheatumnhowe) och The Erm (e. Cantab Hall).

Däremot slogs Svanstedts duo ut; Ice Attraction kom hem på 1.09,6, men var chanslös att plocka något i spurten trots 1.06,7 sista quartern. Galopp blev det för svenskfödda Darling Mearas i sin Nordamerikanska debut 350 meter före mål och i det läget såg hon slagen ut.

Inte heller blev det någon finalplats för Nancy Johanssons Manchego, som travade sista 400 meterna på 1.05,1 (!) och noterade 1.09,6.

”Mycket krafter kvar”

Atlanta (e. Chapter Seven-Hemi Blue Chip) kunde inte försvara täten inledningsvis, men tog hand om taktpinnen efter 600 meter. Sedan var hon ensam på plan och stack undan med drygt sju längder på 1.09,0 efter ha avverkat sista 400 meterna på 1.06,7.

– Hon var overkligt bra. I förra starten tyckte jag att hon inte var hundraprocentigt, men ikväll var hon tillbaka och vann med mycket krafter kvar, sade Yannick Gingras.

Åke Svanstedt och Plunge Blue Chip (e. Muscle Mass) var tvåa på 1.09,8 efter ha lämnat tredje inner 350 kvar och travat 1.06,7 sista 400 meterna.

Trea slutade P L Jill (e. Kadabra) på 1.10,2 och till finalen nästa vecka tog sig också Highland Top Hill (e. Muscle Hill) och Royal Witch (e. Kadabra).

Startlista:

Armbro Flight (C$256.000)
1.609 meter, autostart.

  1. Royal Witch
  2. Weslynn Hanover
  3. Hannelore Hanover
  4. Atlanta
  5. The Erm
  6. Top Expectations
  7. Highland Top Hill
  8. P L Jill
  9. Plunge Blue Chip
  10. Emoticon Hanover
Fokustema
Utblick USA
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Rekordsnabbt på Dover Downs

Årets snabbaste tid på tusenmetersbana travades i natt på Dover Downs när Stefan Balazsis uppfödning Home'n Dry vann för Tyler Davis.
Av
Claes Freidenvall

Efter ha släppt ledningen och rest i vinnarhålet avgjorde Home’n Dry (e. Credit Winner-Beyond Blue) med en halv längd på 1.09,8/1.609 meter. Därmed är den åttaårige valacken den snabbaste travaren i världen i år på tusenmetersbana.

Home’n Dry. Foto: fotowon

Home’n Dry tränas av Brian Malone och totalt har han gjort 98 starter, vunnit 22 lopp och efter ha dragit in 12.500 dollar i natt ståtar valacken med 389.989 dollar på kontot.

Som ettåring kostade Home’n Dry 19.000 dollar i Harrisburg. Modern Beyond Blue (e. Cantab Hall), 1.13,9/$31.905, har också lämnat Seven Iron (e. Chapter Seven), 1.10,5/$284.240.

Förra året såldes en halvbror till Home’n Dry efter Muscle Hill – namngiven No Ball Games Rat – för 300.000 dollar i Harrisburg och köpare till hingsten var bland andra Aetos Kronos ägare Jeffrey Snyder.

Fokustema
Åtta priser
Läs senare

Bredare prisskalor på Axevalla

Axevalla satsar på bredare prisskalor och från den 11 februari – skriver banan i ett pressmeddelande – så kommer samtliga lopp undantaget V75-lopp och försök och final i Stochampionatet ha åtta fasta priser.
Av
Claes Freidenvall

– Axevalls nya prisskalor ligger helt i linje med fokusområde Bredd inom Pegasus. Tanken med bredare prisskalor väcktes redan under 2019 då vi hade breda prisskalor i vissa lopp. I år tar vi satsningen ytterligare flera steg, vilket vi tror gynnar travsporten och våra aktiva som helhet, skriver Axevallas sportchef Lars Ågren i pressmeddelandet.

Totalt handlar det om 349 lopp som har fasta priser och däribland Guldstoet, Silverstoet, Ullbergs Minne och samtliga lopp utom Stochampionatet och V75 under Axevallas trippeltrav.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

”Har tappat runt 150–200 kilo”

Montéstjärnan Ladyofthelake skulle ha startat i ett sulkylopp på Vincennes förra veckan, men ströks på grund av att stoet inte var i skick att starta.
Av
Pär Gustafsson
Anna Erixon och Ladyofthelake. Foto: Mia Törnberg
Anna Erixon och Ladyofthelake. Foto: Mia Törnberg

Ladyofthelake (e. Offshore Dream) vann Frankrike-debuten strax innan jul och följde upp med ett femtepris i slutet av december. Förra torsdagen var tanken att Lise-Lotte Nyströms häst skulle testa ett sulkylopp på Vincennes med Pierre Nyström i sulkyn.
– Pierre blev helt förtvivlad när han såg hästen och lät Anna (Erixon red.anm.) ta med den till stallen på Vincennes istället så den fick stå där. ”Lady” fick magmedicin i fredags och ska under denna vecka undersökas av en veterinär. Jag vet inte vad som har hänt hästen under de veckorna, säger Lise-Lotte Nyström till Ekuriren.

Enligt tidningen har Ladyofthelake varit uppstallad hos en proffstränare i Bordeaux.
– Jag har haft daglig kontakt och frågat om allt är okej. Sista fotot som skickades till mig frågade jag om ”Lady” dricker ordentligt. Då fick jag till svar att det gör hon och hon har salt, berättar Sundbyholmtränaren.

Meningen var att hon skulle åka till Frankrike och få ett bra avslut på sin karriär

Ekuriren skriver att miljonärskan flyttats till Björn Goops stall i Normandie.
– ”Lady” är just nu i så dåligt skick att den inte klarar av att resa hem. Hon har tappat runt 150–200 kilo och i värsta fall kan karriären vara över. Meningen var att hon skulle åka till Frankrike och få ett bra avslut på sin karriär. Och sedan blir det så här.

Vunnit 26 lopp

Ladyofthelake har totalt startat 127 gånger (26-13-17) och tjänat över 1,9 miljoner kronor. Hennes främsta merit är segerm i finalen av Åby Nordic Monté Trophy 2019 där hon belönades med 300.000 kronor.

Ladyofthelake drottning på Sundbyholm