Fokustema
V75 Åby
Läs senare

Burning Man, en motiverad favorit

Petri Puro har numera bara åtta hästar på träningslistan.
Men Halmstadtränaren är helnöjd med hur stallet jobbar och idag är Burning Man omgångens största V75-favorit.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Petri Puro-tränade Burning Man är obesegrad med Örjan Kihlström. Foto Tommy Andersson/ALN
Petri Puro-tränade Burning Man är obesegrad med Örjan Kihlström. Foto Tommy Andersson/ALN

Det är mycket som talar för Burning Man (V75-1) idag. Hästen trivs på Åby, har bra resultat över tre varv och är obesegrad med Örjan Kihlström.
– Han vann ett lite billigare lopp senast, men han var spänstig och fin och jag har inget att klaga på. Hästen gick intervaller i onsdag och reds under fredagen och han känns stark. Det är en stor häst som inte går så tufft i träningen och lite tätare starter är ingen nackdel. Distansen klarar Burning Man och jag hoppas att han kan hitta ut från innerspår. Samtidigt är hästen speedig och fungerar även fint i ryggar. Det är V75 och många bra hästar, men jag har absolut stor tro på Burning Man. Möjligen kör vi utan checkrem den här gången, säger Petri Puro.

Det låter som att Burning Man kommer med bra form?
– Jag har inte så många hästar, men jag har flera duktiga och det känns som att hela stallet är på gång. Martin de Bos och Maestro Crowe tränades igår och var mycket fina. Vi inte behövt salta och ploga i vinter och jag har haft fina förhållanden att träna på. Det känns som att Burning Man kommer med bra form.

Han tränar med Burning Man och Martin de Bos och har inga problem att hänga med

Maestro Crowe (e. Love You-Giant Crowe), en lillebror till Cash Crowe (e. Ready Cash), 1.11,6am*/4.264.605 kr, vann karriärens fem första starter, men femåringen var inte på topp i mitten av december och har pausat. Hästen har bara 125 500 kronor på kontot och Halmstadtränaren har tänkt matcha Maestro Crowe i rikstoton i vinter.
– Han tränar med Burning Man och Martin de Bos och har inga problem att hänga med. Jag tror att Maestro Crowe har jättefin form, men jag vill inte starta honom över 1.640 meter och det finns inte så mycket passande lopp just nu.

Här är Sulkysports V75-tips i sin helhet.

Spela V75 Tillsammans med Sulkysport.

Startlistor i pdf-format till Åbys tävlingar.

Tidiga tankar till V75

Lövgren ersätter Bergh

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Anthem övertygade i Skellefteå

En resa utvändigt om ledaren var inget hinder för Anthem (e. Going Kronos) vid en övertygande seger under tisdagslunchen.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Skellefteå var skådeplatsen, Irene Worrsjö-Johansson tränaren och Sandra Eriksson agerade kusk.

Den femåriga Going Kronos-dottern var med i den initiala körningen, men Sandra Eriksson plockade snabbt upp då hon insåg att hon inte skulle nå ledningen.
Istället körde andra konkurrenter i omgångar mot varandra och täthästarna avlöste varandra. Det upplägget passade Anthem bra som kunde glida fram på ledarens utsida inför slutrundan.

Därifrån avgjorde hon loppet på 1.14,5a/2.140 meter med två och en halv längd som marginal. Segern var värd 25.000 kronor.

Anthem har funnit en härlig sensommar och höstform. Första årssegern togs i augusti på 1.13,5a/2.140 meter, något som följdes av en andraplats innan stoet nu vann på nytt.

Med drygt 300.000 kronor på sig står dock Anthem helsnett inne i Diamantstoförsöket i just Skellefteå lördag den 3 oktober.

Fokustema
Inför V86
Läs senare

Eriksson i huvudrollen

Hemmatränaren Christoffer Eriksson startar tre hästar inom kvällens V86-spel på Jägersro och kör ytterligare en favoritspelad häst.
– Rackham gjorde ett fruktansvärt lopp senast och hade inte gjort bort sig i det stora loppet dagen efter heller, säger Jägersrotränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Christoffer Eriksson har tre egentränade hästar till start inom V86-spelet. Foto Jeannie Karlsson/Sulksport
Christoffer Eriksson har tre egentränade hästar till start inom V86-spelet. Foto Jeannie Karlsson/Sulksport

Loppet som Eriksson syftar på när han säger ”stora loppet” är givetvis Svenskt Travderby. Rackham (V86-5) slutade fyra i sitt försök och fick nöja sig med revansch i ett V75-lopp dagen före derbyfinalen.
– Han gick ett enormt slutvarv. Han har alltid visat att han är en bra häst, men jag vill nog säga att det var hans bästa insats i karriären senast. Han möter bra hästar här, men det är ett litet fält och det ser jag som ett plus för vår del då min häst inte är så startsnabb. Jag ändrar inget och är hoppfull, säger Christoffer Eriksson som har planen klar:

– Efter detta ska vi starta i Örebro i början av oktober. Då handlar det om ett kval till Breeders Crown och den här uppgiften ligger väldigt bra i tiden, säger Eriksson.

”För låg klass”

Den treåriga Readly Express-dottern Coumba (V86-3) startar två avdelningar tidigare. Även där är hemmatränaren nöjd med kurvan.
– Hon har varit en positiv överraskning sedan hon började starta och blivit vassare i takt med att hon kunnat starta på kontinuerligt. Senast var hon riktigt bra även om hon inte vann. Jag tycker det är en snabb häst och det känns som hon hade kunnat öppnat snabbare när hon hade framspår i Kalmar om jag bara bestämt mig för att köra ordentligt. Propositionen är perfekt och nu ska jag testa henne barfota bak. Hon var lite svag när hon kom, men nu tror jag att hon kommer hålla ihop travet på ett bättre sätt med den balansen.

Hålla ihop travet på ett bättre sätt

Christoffer Eriksson om Coumbra som ska tävla med ny balans.

Italienaren Arno dell’Est (V86-7) är ensam från Erikssons stall om att inte bli favorit utan han tycks ”bara” bli andrahandare. Ändå låter det väldigt positivt från Christoffer när han pratar om sn häst.
– Det har känts som en bra häst sedan han kom, men det har tagit lite tid att sätta balansen på honom. Första loppen var det att lära känna honom som det handlade om. De senaste två gångerna jag har kört honom har han känts stabil. Hästen tävlar i en för låg klass och ska kunna bli en bra häst som det känns, säger Eriksson och tillägger:
– Han gick ett riktigt rejält lopp senast då jag fick köra för spets och höll högt tempo hela vägen. Han höll ifrån sig en enormt bra häst i Athos Race; kolla hur den hästen har sett ut efteråt! Nu tror jag dessutom att min häst kommer kunna öppna bättre när han fått träna på voltstart och lärt sig vad det handlar om, avslutar Christoffer Eriksson.

Fokustema
Utblick Europa
Läs senare

Barfotaförbud i Tyskland

Barfotaförbud för två- och treåringar i Tyskland. Inga valacker i Prix d'Amérique och inställt EM i Belgien.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Ingen Cleangame i Prix d'Amérique nästa år. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Ingen Cleangame i Prix d'Amérique nästa år. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Tyska travförbundet HVT meddelar att två- och treåriga travare i Tyskland endast får tävla om de har skor på alla hovar. Bakgrunden till förordningen är – skriver HVT – att skydda unga hästars hovar.

Skor på i Tyskland för två- och treåringar. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Beslag av aluminium, plast och GRP (glasfiberstärkt plast) är tillåtna och de saknar betydelse om hovbeslagen är spikade eller limmade.

***

Europamästerskapet för lärlingar har ställts in och även för professionella kuskar i år på grund av covid-19. Belgien skulle varit värd för tävlingarna 24-25 oktober och eftersom det saknas alternativ för datum eller tävlingsarenor ställdes båda mästerskapen in.

***

Inte helt överraskande blev det fortsatt förbud för valacker att starta i Prix d’Amérique och Prix de Cornulier. Ett förslag fanns att öppna upp för en (!) valack i världens största löpningar för äldre travare över lång distans efter ett speciellt uttagningssystem, men igår fastslog det franska travförbundet att valacker blir fortsatt utestängda från Prix d’Amérique och sadelloppet Prix de Cornulier efter röstsiffrorna 27-22.

Davidson du Pont. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Beslutet ”drabbar” i första hand Cleangame – av många kallad för ”världens bästa valack” – men Jean-Michel Bazire saknar inte kandidater i Prix d’Amérique.

En av dem är Davidson du Pont. I hans spalt i facktidningen Paris-Turf berättar den franske mästertränaren att Davidson du Pont anländer till stallet den 1 oktober från en vistelse vid havet hos Alice Dubert. Davidson du Pont slutade för övrigt tvåa i Prix d’Amérique i år bakom Face Time Bourbon.

Krönika