Fokustema
Stosprintern
Läs senare

Caddie slog till i Stosprintern

Sist ut. Först hem. Caddie Lisieux vände ut och in på finalmotståndarna i Stosprintern för Kenneth Haugstad. – Det kanske är kaxigt att bjuda på segergest när man vinner med nos, men man vill ju bjuda på något, sade Kenneth Haugstad.
Av
Ola Lernå
Upplåst för dig som är prenumerant
Caddie Lisieux, Kenneth Haugstad och Lina Leek efter segern i Stosprintern. Foto Mia Törnberg
Caddie Lisieux, Kenneth Haugstad och Lina Leek efter segern i Stosprintern. Foto Mia Törnberg

Caddie Lisieux (e. Ready Cash) såg ut som kullens drottning under långa stunder ifjol.
– Men jag tyckte ändå att det var ett tappat år, även om hon tjänade 1,6 miljoner, sade Roger Walmann.
Vilket understryker vilka förhoppningar/krav Roger Walmann har på sin fyraåring.
Caddie Lisieux gick barfota runt om för första gången och kunde inte alls vara med från start. I en relativt utdragen spetskörning höll Bugatti Brick och Jorma Kontio ledningen från innerspår, men det kostade 1.08,2 första 500 meter. Lavidaloca de Vie anslöt utvändigt när de kom till varvet på 1.10,2. Det såg också ut att stå mellan dessa. 250 kvar var Kenneth Haugstad alltjämt sist med Caddie Lisieux.
– Jag körde vad som gick i 1.400 meter. När vi väl hade lite att åka med var det många hästar framför som gick ut och då blev det som det blev. Men hon är fruktansvärt stark till slut, konstaterade Haugstad efter triumfen på 1.10,6a/1.609 meter.
Bugatti Brick höll ifrån sig Lavidaloca de Vie och båda får förstås överbetyg för sina prestationer.
Caddie Lisieux plussade på sin bankbok som redan före loppet innehöll två miljoner kronor med 683.816 kronor.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Ladies night på Meadowlands?

Meadowlands bjuder på stortrav såväl fredag som lördag med Arthur J. Cutler Memorial ($170.900) som den verkliga godbiten. Där strålar tre av världens fyra snabbaste ston genom tiderna samman!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Manchego startar i Arthur J Cutler Memorial på lördag. Foto: Lisa Photo
Manchego startar i Arthur J Cutler Memorial på lördag. Foto: Lisa Photo

Jordklotets snabbaste sto Manchego (1.07,7) möter Atlanta (1.07,9) och Plunge Blue Chip (1.08,2) över en engelsk mil med 85.450 dollar till vinnaren.

Nancy Takter tränar Manchego (e. Muscle Hill), Åke Svanstedt Plunge Blue Chip (e. Muscle Mass) och från bakspår startar Anette Lorentzon sin stjärna Guardian Angel Ås (e. Archangel). Arthur J. Cutler Memorial körs på lördag natt svensk tid.

Dagen innan bjuds det på finaler i New Jersey Sire Stakes för treåringar och samtliga finaldeltagare är fallna efter Hambletonian-vinnaren Trixton. Han var en av två (?) hingstar som stod uppstallad i New Jersey 2016 och därav utfallet.

Jula Trix Treasure. Foto: Lisa Photo

I hingstarnas och valackernas final i New Jersey Sire Stakes ($128.000) startar Åke Svanstedt försöksvinnaren Jula Trix Treasure, medan Lucas Wallin tar ut St Martins.

Stona tävlar om 160.000 dollar i finalen i New Jersey Sire Stakes och där hälften av finalfältets travare är tränade av svenskar. Åke Svanstedt tar ut duon Common Sense och Lindy’s Stardust. Lika många hästar – Caviart Eva och Dubai Princess – startar Nancy Takter, medan Lucas Wallin selar ut Ab’sattitudexpress.

Fler topplopp

Marcus Melanders topptravare Hypnotic Am (e. Chapter Seven) åker till Vernon Downs på lördag och där startar det Hambletonian-aktuella stoet i Empire Breeders Classic ($207.250) från spår nio bakom bilen och bland motståndarna finns Per Engbloms Munster (e. Chapter Seven).

Hypnotic Am och Brian Sears. Foto: Fred Brown

Hypnotic Am har startat en gång i år och vunnit. Dessutom har hon avverkat ett kvallopp på 1.09,1! Brian Sears sitter som vanligt i sulkyn bakom det segerrika stoet.

Empire Breeders Classic ($97.750) för treåriga hingstar och valacker avgörs i två divisioner. I den första divisionen plockar Åke Svanstedt ut Take the Credit (e. Credit Winner, vilken inlett året med två andraplatser och senast i ett försök i New York Sire Stakes.

I den andra divisionen startar Åke Svanstedt Third Shift (e. Chapter Seven), som årsdebuterade förra veckan med seger i ett försök i New York Sire Stakes ($59.000) på Vernon Downs.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Tre chanser till femte inteckningen

Sprintermästare ska koras, ny tränare i Kalmar, fel i åländskt banprogram, ST inför visselblåsarsystem och Derbyvinnare mot comeback.
Det är ett par av rubrikerna i torsdagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Green Manalishi är en av förhandsfavoriterna i Sprintermästaren. Foto  Adam Ström/stalltz.se
Green Manalishi är en av förhandsfavoriterna i Sprintermästaren. Foto Adam Ström/stalltz.se

1 Sprintermästaren har körts sedan 1971 och Stig H Johansson har flest tränarsegrar i storloppet i Halmstad. Gallini (1974), Ultimo H. (1981), The Onion (1983), Peace on Earth (1989), Regent Broline (1996) och Naughty Nunu (2007) är hans vinnare. Stig H körde själv vid de fem första fullträffarna, medan Erik Adielsson skötte tömmarna bakom den senaste vinnaren.

Stefan Melander står noterad för fyra vinster i Sprintermästaren och han en stark trio i årets upplaga som innefattar 22 fyraåringar. Hans starkaste kort är såklart Green Manalishi (e. Muscle Hill–Naga Morich), som tjänat över tio miljoner kronor efter elva vinster på 26 starter. Hästen tävlade strålande hos brorsonen Marcus Melander i USA som två- och treåring och kom till Sverige inför Kungapokalen. Där galopperade Green Manalishi i finalen och nu har hästen vässats inför årets viktigaste lopp.

Uncle Lasse har löpningsrekord

”Tarzans” vinnare i Sprintermästaren är Rydens Sensation (2000), Scarlet Knight (2002), Nuncio (2015) och Uncle Lasse (2016). Den sistnämnde sprang 1.09,3a/1.609 meter, vilket är löpningsrekord.

Hästen fortsätter att träna bra och även om det är ett rävigt läge så borde han tåla det

Så här säger Stefan Melander om sin trio i Sprintermästaren:

Green Manalishi (V75-1) var ute i ett taktiklopp senast där det gick riktigt snabbt till slut. Hästen fortsätter att träna bra och även om det är ett rävigt läge så borde han tåla det. Distansen passar förstås bra och normalt sätt går han med samma balans som tidigare.
Brake Cooling (V75-2) är inte så tokig även om han inte tjänat så mycket pengar som flera av de andra i loppet. Han har tävlat i tuffa sällskap och suttit fast flera gånger. Läget är bra, han kan vara trea-fyra, men det blir tufft att vinna.
Click Bait (V75-3) är riktigt bra i ordning för dagen och känns otroligt fin. Han hade trafikproblem i Kungapokalen och hade till och med kunnat vunnit loppet med lite bättre flyt. Nu hade vi otur med spårlottningen. Senast gick han med öppet huvudlag. Den här gången ändrar vi till helstängt och då blir han vassare.

Förutom Halmstad (17:00) tävlas det även i Gävle (12:20) idag. Här är startlistor till dagens tävlingar.

Passar stammen en Sprintermästare?

Sulkysports spelstuga med fynd och avslag till dagens V75-omgång publiceras under förmiddagen.

***

2 Stefan Granlund lämnar Åby och blir Kalmartränare om en månad. Banan i Småland skriver på sin hemsida att Ulf Hellström (Stall Uffe) har köpt Hillerlöv/Björkmans gård (G.K.-hästarna) i Landsbro och att Stefan Granlund flyttar in den 1 augusti. Under juli månad ska gården renoveras och med till Landsbro följer även tränarsonen Joakim Granlund.

Stefan Granlund har haft ett lyft de två senaste åren och har för tillfället 25 travare på träningslistan. Stallets reklamhäst är Tabasco C.D. (e. Wishing Stone–Jodas Julia), 1.10,4ak/759.500 kr. Fyraåringen delägs av Stall Uffe och har i år bland annat vunnit Breeders Crown-lopp på Färjestad i händerna på Joakim Granlund.

Stall Granlund har 2020 gjort 52 starter (5-5-5) och tjänat 564.000 kronor.

***

3 Under onsdagskvällen avgjordes Bergslagsloppet för den äldre eliten i Lindesberg och segern gick till Daniel Redéns Elitlopps-sexa Missle Hill (e. Muscle Hill). Femåringen hade spår åtta bakom och fick göra jobbet utvändigt om ledaren Diamanten, som öppnade första varvet efter 1.11,4.

I en snabbare avslutning avgjorde Missle Hill på 1.10,3a/1.640 meter i händerna på Örjan Kihlström och förstapriset uppgick till 100.000 kronor. Det här var Solvallatränarens tredje fullträff i snabbloppet på Fornabodatravet. Västerbo Highflyer vann 2016 och året innan toppade Delicious på 1.10,2a/1.640 meter, vilket är löpningsrekord.

V86-resultat

Rätt rad: 5-10-4-15-8-5-13-2
Åtta rätt: 5.424 kronor
Sju rätt: 106 kronor
Sex rätt: 18 kronor
Omsättning: 26.918.392 kronor

***

4

Skärmdump från Mariehamns banprogram.

Grainfield Aiden (e. Andover Hall) och Hannu Korpi gjorde comeback i Hästägarnas Sommarpris på Solvalla i tisdags. Hästen sprang nytt rekord över sprinterdistans, 1.11,1a/1.640 meter, som trea och redan på lördag startar den finskefödde sexåringen igen.
Korpi gör resan till Mariehamn på lördag kväll, men Solvallastarten finns inte med som halvrad i banprogrammet och spelarna (som läser banprogrammet) tror att Grainfield Aiden inte startat sedan i början av maj. Hästen gillar täta starter och vann till exempel två silverförsök inom en vecka i vintras och på Åland möter han enklare konkurrenter än han är van vid.

ATG (atg.se) uppdaterade sin startlista under gårdagen, men travbanan i Mariehamn hade under onsdag eftermiddag inte blivit informerade om den saknade starten av varken Svensk Travsport eller spelbolaget.

***

5 Derbyvinnaren från 2018, Who’s Who (e. Maharajah-Reality Pride), 1.11,1ak*/6.964.759 kr, är redo för årsdebut. Pasi Aikio körde 1.13,5/2.100 meter med hästen inne på Solvalla i tisdags. Till Travkompaniets hemsida säger tränaren att Who’s Who sprang 1.11,5 sista rundan med krafter kvar. Aikio var helnöjd med hur hästen kändes och att det var full spänst över mål.

Who’s Who och Pasi Aikio. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Comebacken är planerad till onsdag den 15 juli i Eskilstuna. Han ska ut i ett snabblopp över 2.140 meter autostart med 60.000 kronor till vinnaren.

***

6 Femåriga Adi Gallia (e. Raja Mirchi), 1.11,2ak/1.084.750 kr, har flyttat till Mattias Djuses stall. Stoet har totalt vunnit tio av 35 starter. På meritlistan finns segrar i Stochampionatet Consolation, final i Anders Kilströms Minne och i ett stolopp på V75. Förra hösten var hon finalist i Derbystoet. Adi Gallia är uppfödd och ägs av Hooligan Stable AB, Järfälla, och tränades tidigare av Nicklas Westerholm.

***

7 Svensk Travsport ska lansera ett digitalt visselblåsarsystem, som sjösätts på hemsidan i början av den här månaden. Detta rapporterar förbundet i ett nystartat nyhetsbrev från avdelningen för hästvälfärd. Via ett krypterat system kan alla – anonymt eller underskrivet med sitt namn – tipsa om till exempel doping eller fall kopplat till hästvälfärd eller Code of Conduct.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

VM-loppet ställs in!

Det blir inget VM-loppet på Yonkers Raceway i år. Banans ägare MGM Resorts har bestämt sig för att ställa in världens rikaste löpning för äldre travare på grund av covid-19.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Racinobanan Yonkers Raceway kommer inte att arrangera något VM i år.
Racinobanan Yonkers Raceway kommer inte att arrangera något VM i år.
Zacon Gio vid sin seger i VM-loppet förra året. Foto: Mike Lizzi

Yonkers International Trot ($1.000.000), som är det rätta namnet på det vi i Sverige kallar för ”VM-loppet”, skulle ha körts den 12 september. Därmed får inte Zacon Gio chansen att försvara sin titel i världens högst doterade löpning för äldre travare!

Samma dag skulle Harry Harvey Invitational ($250.000) också avgjorts på New York-banan, men även här valde banans ägare att ställa in. Den 12 september kan ändå bli en riktig höjdardag. Då hålls finalerna i New York Sire Stakes ($225.000) för två- och treåringar.

Obesegrad under 2020

Två försök i Indiana Sire Stakes ($32.500) hölls för treåriga ston i natt på Hoosier Park. May Baby (e. Guccio-Free Wheeling) utklassade sina motståndare med fyra längder från spets och tränaren James Yoder höll själv i tömmarna när May Baby vann på 1.10,1/1.609 meter och tog andra raka segern. I årsdebuten tog hon hem The Star Destroyer ($33.000).

May Baby. Linscott Photography

Förra året vann James Yoders sto sex av tio starter och 228.016 dollar. Jimmy Takter tränade May Babys far Guccio. På Hoosier Yearling Sale ifjol var prislappen 8.500 dollar för May Baby. Modern Free Wheeling (e. Credit Winner), 1.12,4*/$13.178, har tidigare lämnat duon Wheels Turning ($258.217) och Big Wheel ($100.778).

I det andra försöket var det också ledningen som gällde när Hotel Whiskey (e. Bluto-Lw Janie Flyer) tog tredje raka årssegern på lika många starter för John de Long på 1.11,2. Sista 400 meterna avverkade Cassidy Whittons sto på 1.09,1 och segermarginalen mättes ut till nästan två längder.

Hotel Whiskey är undan Lw Janie Flyer (e. Prague), 1.12,0/$153.884, som har sin första startande avkomma i det treåriga stoet.