Fokustema
Konung Gustaf V:s Pokal
Läs senare

Campo Bahia på svenskt rekord

MÖLNDAL. 1.10,6a/2.140 meter.
Campo Bahia var precis så bra i Kungapokalen som Conrad Lugauer hade utlovat.
– Kan vi vara överens nu om att detta är Sveriges framtidshopp till Prix d'Amerique, sade Conrad Lugauer i tv-sändningen.
Av
Emil Persson
Campo Bahia vann Kungapokalen nyligen på Åby. I höst väntar både Svenskt Travderby och Europaderbyt på Vermo. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Campo Bahia vann Kungapokalen nyligen på Åby. I höst väntar både Svenskt Travderby och Europaderbyt på Vermo. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Lugauer gjorde allt rätt och lade beslag på den största prischeck som någonsin utdelats i Kungapokalen. De 1.150.000 kronor som vinnaren tilldelades bärgade Campo Bahia på ett oerhört övertygande vis och Lugauer gjorde också allt rätt.
När Attraversiamo (e. Kiss Francais) hade Zephyr Kronos (e. Ready Cash) på utsidan efter ett halvvarv kunde Conrad Lugauer göra slag i saken och flytta fram Campo Bahia (e. Muscle Hill) som satt hacket bakom Attraverisamo initialt.

Ytterligare 300 meter senare hade han pressat sig förbi ledaren Thrust Control (e. Cantab Hall), men det hade också kostat. Varvet passerades på 1.11,2, de första 1.500 meterna på 1.11,5 vilket innebar att Campo Bahia så långt var nere i farter i nivå med löpningsrekordet.

När varvet återstod hade Erik Adielsson flyttart fram Attraversiamo på utsidan som därmed fick gå den långa vägen och i slutkurvan såg han för en kort stund ut att ha problem att slå följe.
Hästen hakade dock på storstilat och stred till andraplatsen, men åt Campo Bahia gick ingenting att göra. Conrad Lugauers jättetalang kom hem på 1.10,6a/2.140 meter, nytt svenskt rekord med två tiondelars marginal (Mosaique Face) efter att avslutat sista 500 meterna efter 1.07,8!
– Jag är oerhört glad, stolt och lite tagen. Jag har aldrig kört 1.10,6 med en häst i nionde starten och avslutat i 1.07-tempo. Men jag vill också tillägga att Eriks häst var fantastisk på utsidan, normalt sett ska det inte vara möjligt att följa med i det tempo. Hans häst gjorde verkligen en toppinsats, sade Lugauer.

Attraverisamo slutade tvåa på 1.10,7 och Thrust Control trea på 1.10,8. Den sistnämnde tränas av Stefan Melander som även hade målfyran Evaluate (e. Andover Halll) som inkom på 1.11,0.

Fokustema
Jubileumspokalen
Läs senare

Vainqueur R.P. klar?

Fina tävlingar på Solvalla ikväll där huvudloppet var Victory Tillys lopp som gav en direktbiljett till Jubileumspokalen nästa onsdag.
Av
Cecilia Kristoffersson
Vainqueur R.P. är klar för Jubileumspokalen – om ägarna vill starta där. Foto Tommy Andersson/ALN
Vainqueur R.P. är klar för Jubileumspokalen – om ägarna vill starta där. Foto Tommy Andersson/ALN

Vainqueur R.P. (e. Infinitif) satt i ledningen hela vägen i Tredje Jubileumstestet – Victory Tillys lopp – vilket var direktkvalificerande till Jubileumspokalen. Varvet travades på 1.12,6 och via 11,4 sista 500 meterna landade han på segertiden 1.11,6a/2.140 meter.

– Hästen har blivit bättre och bättre och har behövt loppen innan. Vi får se om ägarna vill starta nästa vecka då de är väldigt försiktiga med honom och vill nog ha honom på topp till vintermeetinget, sa tränaren och kusken Björn Goop efter att Vainqueuer R.P. tagit första segern i hans regi och ha fått en biljett till Jubileumspokalen.

Segermarginalen skrevs till två längder och förstapriset var 100.000 kronor. Tvåa blev Vienvia Font efter en stark avslutning före Speedy Face.

Stefan Melanders Evaluate (e. Andover Hall) kördes lugnt på väntan i tredje par utvändigt medan Maze Runner avverkade varvet på 1.10,0. Melander väntade med attacken till sista sväng och fick en otrolig effekt på rycktussarna över upploppet. Segertiden blev 1.10,7a/1.640 meter och tvåa i mål blev en starkt avslutande Staro Moschino.

I ett treåringslopp imponerade Björn Röcklingers Galileo Am (e. Muscle Hill) stort då han från dödens segrade på 1.13,2a/2.140 meter med Örjan Kihlström i sulkyn.

Fokustema
Jägersro
Läs senare

Readly Express-son kvalade

Readly Express har sin första kull ute på tävlingsbanan i år och idag kvalade hans första tvååring på Jägersro. För Per Nordström travade Revelation 1.21,0 över 2.140 meter.
Av
Claes Freidenvall
Första avkomman till Readly Express kvalade idag på Jägersro. Foto Mia Törnberg
Första avkomman till Readly Express kvalade idag på Jägersro. Foto Mia Törnberg

– Det gjorde Revelation plättlätt och det kan vara något stort i antågande, säger tränaren Per Nordström.

Per Nordström. Foto Hanold/ALN

Revelation (e. Readly Express-Monrovia) är halvbror med storstjärnan On Track Piraten (e. Chocolatier), 1.09,4ak/17.996.788 kr, och han ägs av T & T Project Management Konsulting HB.

– Jag har inte bestämt när Revelation ska debutera. Han är bland annat anmäld till Svampen, berättar Per Nordström.

I Readly Express första svenskfödda kull – född 2017 – ingår 111 hästar.

Fokustema
Jägersro
Läs senare

Lysande banjobb av Campo Bahia

Idag gick Campo Bahia jobb på Jägersro och han drog till med 1.13,2/2.100 meter med 1.10,6 sista varvet med sin tränare Conrad Lugauer i sulkyn.
Av
Claes Freidenvall
Campo Bahia vid dagens jobb idag på Jägersro inför Derbykvalen. Foto Mikael Rosenquist/MiRo Media
Campo Bahia vid dagens jobb idag på Jägersro inför Derbykvalen. Foto Mikael Rosenquist/MiRo Media

Fyraåringen har inte visat sig på tävlingsbanan sedan han vann Konung Gustaf V:s Pokal på topptiden och svenska rekordet 1.10,6a/2.140 meter. Efter träningspasset sade Conrad Lugauer:

– Kan vi vara överens nu om att detta är Sveriges framtidshopp till Prix d’Amerique.

Men först gäller Svenskt Travderby för Campo Bahia och uttagningarna hålls på Jägersro den 21 augusti.

Jobbet kan ses på Jägersro Travs Facebook-sida här.