Fokustema
SM-lopp
Läs senare

Candor Hall stod pall

Candor Hall (e. Adams Hall) stod pall för trycket när Monté-SM för första gången var placerat inom V75-spelet.
Därmed bärgade Sofia Adolfsson sin andra SM-triumf under lördagen.
– Jag förstår faktiskt inte vad det är som har hänt, sade ryttarinnan.
Av
Emil Persson
Sofia Adolfsson vann SM i monté med Candor Hall på Åby. Kommer duon även att dyka upp i det nyinstiftade montéloppet Åby Nordic Monté Trophy på Åby? Foto Malin Albinsson/Kanal 75
Sofia Adolfsson vann SM i monté med Candor Hall på Åby. Kommer duon även att dyka upp i det nyinstiftade montéloppet Åby Nordic Monté Trophy på Åby? Foto Malin Albinsson/Kanal 75

Nej, det är lätt att förstå att Adolfsson är närmast chockad över den utveckling hon genomgått. Nog för att hon räknade hem 39 fullträffar ifjol, men i år har hon tagit ett steg till och kommit upp i 49 segrar.
Två av dem kom alltså under lördagen, i de två montéloppen med SM-titlar. Efter Ryttar-SM vann hon Monté-SM med Candor Hall (e. Adams Hall) som liksom vid montédebuten stod för en insats av högsta klass.
Från tredje utvändigt såg det ut att bli långt fram till ledaren Nantucket (e. Viking Kronos) som ”bara” hade behövt varva på 1.14,5, men när attacken iscensattes 750 meter före mål så bet det bra direkt.
Dödenstravande Erica (e. Going Kronos) rundades och Nantucket växlades ner sista 100 meterna. Montédebutanten Highspeed Call (e. From Above) fick chansen via open stretch, men tog inte in en millimeter.
– Fy fasen var underbart. Jag vet inte vad jag ska göra; jag kanske slutar rida efter det här. Jag har själv inte ord på det, jag förstår faktiskt inte vad det är som har hänt, sade Adolfsson.

Björn Goop tränar nioåringen som är obesegrad efter två starter under just sadel. Lördagens triumf togs på 1.13,0a/2.140 meter och gav 250.000 kronor i belöning.

”Så tårarna kom”

I Sto-SM visade Super Ariel (e. Super Arnie) att två års frekvent tävlande i Frankrike höjt henne flera klasser. Rygg på den ledande favoriten Nancy America (e. Revenue) var ett perfekt upplägg signerat Micael Melander och tempot blev därtill dugligt.
Efter 1.12,6 första varvet fick Flemming Jensen öka på ytterligare över sista bortre långsidan med Nancy America som tog emot Galactica (e. Super Photo Kosmos) som rundade fram på utsidan med hastig fart.
Super Ariel tassade med enkelt i vinnarhålet, veks ner på open stretch och fullkomligen exploderade. Det såg ut som att hon hade kunnat springa en bra bit till utan att det hade tagit slut på krafterna…
– Jag skickade ner henne till Frankrike för två år sedan och hon har tagit träningen och tävlingen väldigt bra där nere. När jag såg ur hon såg ut genom slutkurvan var det nästan så att tårarna kom, sade hästens tränare Kennet Häggström.

Kusken Micael Melander värderade triumfen högt:
– Känslomässigt håller jag de tre SM-tecken inom kallblodssporten jag har högre, men penningmässigt är detta det största lopp jag har vunnit. Vi fick lifta med hela vägen och här går det det ju köra både höger och vänster så jag valde närmaste vägen. Hon vann lätt, sade Melander efter segern värd 500.000 kronor.

Fokustema
Klass II
Läs senare

Obesegrat superlöfte till Kalmar

Den svenskfödde, men i Nederländerna tränade fyraåringshingsten Velten Versailles gör comeback - och årsdebut - inom söndagens V75-omgång i Kalmar.
Av
Emil Persson
Velten Versailles och Rick Ebbinge från segern på Åby den 15 december i fjol. På söndag är den obesegrade hästen tillbaka på tävlingsbanan då han dyker upp i ett klass II-försök i Kalmar. Foto Sidmakarn
Velten Versailles och Rick Ebbinge från segern på Åby den 15 december i fjol. På söndag är den obesegrade hästen tillbaka på tävlingsbanan då han dyker upp i ett klass II-försök i Kalmar. Foto Sidmakarn

Prodigious-sonen som är obesegrad efter fem raka starter har inte startat sen han vann ett treåringslopp på Åby den 15 december i fjol, men nu är det alltså dags för Jeroen Engwerdas stora löfte på nytt.
Som vanligt är det världsmästarkusken Rick Ebbinge som sitter i sulkyn och förutsättningarna stavas 2.140 meter autostart.

I Gulddivisionen kommer nio hästar kampera och bland dem finns Disco Volante (e. Scarlet Knight) som nu gör sin första start efter att blivit utslagen i Elitloppsförsöket.

Startlista Kalmarsundspokalen/Gulddivisionen
1.640 meter autostart, förstapris: 200.000 kronor

  1. Policy of Truth – Erik Adielsson
  2. Slide so Easy – Flemming Jensen
  3. Coktail Fortuna – Carl Johan Jepson
  4. Pastore Bob – Johan Untersteiner
  5. Disco Volante – Ulf Ohlsson
  6. Generaal Bianco – Peter Untersteiner
  7. Baron Gift – Rickard Svanstedt
  8. Nappa Scar – Per Lennartsson
  9. Dante Boko – Lutfi Kolgjini
Fokustema
Italien
Läs senare

Svenskbekant storloppsvinnare

Zaccaria Bar (e. Ready Cash) som under fjolåret gjorde två starter på Åby vann söndagens storlopp i italienska Trieste.
Av
Emil Persson

Det handlade om Gran Premio Presidente della Repubblica (€40.040) för fyraåriga hästar och fjolårets vinnare av Gran Premio Nazionale anförde loppet från start till mål i lag med Roberto Andreghetti.
Andrea Bavaresi står sedan kort tid tillbaka som tränare på Erik Bondos hästar och segertiden 1.13,5a/2.060 meter var nytt löpningsrekord med 0,8 sekunder som marginal. Segerpremien uppgick till 15.071 euro.

Alessandro Gocciadoro-tränade Zar Op (e. Manofmanymissions) spurtade starkt till andraplatsen i lag med Manuel Pistone och Luca Talpos Zawadi (e. Maharajah) bärgade bronset.

Däremot blev det galopp i rygg på vinnaren för fjolårets vinnare av Treåringseliten för ston på Solvalla – Zabriskie Ok (e. Conway Hall) med 500 meter kvar att köra.

Övertygande Maharajah-son

Under lördagens tävlingar i Neapel visade en mycket fin Maharajah-avkomma upp sig i treåringsloppet Premio Road to Citta’ di Napoli (€14.300). Precis som titeln antyder är storloppet i antågande (30 juni) och dit kan man med rätta ta sikte med Alrajah One (e. Maharajah) om man så önskar.

Enrico Bellei driver ”popstall” ihop med Claus Hollman som står som tränare till hästen som kom hem på starka 1.13,5a/2.100 meter i det som nu var hans femte seger i nionde starten.

Fokustema
Österrikiskt Derby
Läs senare

Lugauers Nero Maximus bäst

Conrad Lugauers Nero Maximus vann det österrikiska Derbyt på Krieau-banan i Wien.
Av
Lars G Dahlgren
Nero Maximus och Conrad Lugauer efter den österrikiska Derbysegern. Foto: Nikolaus Matzka.
Nero Maximus och Conrad Lugauer efter den österrikiska Derbysegern. Foto: Nikolaus Matzka.

Man kan säga att Lugauer låste loppet med sin duo, Marc Elias-körde Cesare Borgia (e. Raja Mirchi – La Traviata) i ledningen och Nero Maximus (e. November – J.S.Maxima) med Lugauer själv på utsidan.

Fakta

Nero Maximus

hingst tre år e. November – J.S.Maxima e. Toss Out
11 st: 7–0–0
Rekord: 1.14,8am*
Insprunget: cirka 475.000 kr
Uppfödare: Oliver Badura, Österrike
Ägare: O Badura, S Reiss, M Huber & B Nikolai
Tränare och körsven: Conrad Lugauer, Jägersro

Expandera

Nero Maximus vann lätt på 1.16,6a/2.600 meter och Conrad Lugauer räknade in sin tredje österrikiska Derbyseger, de två tidigare är Cesare Borgias mamma La Traviata (e. Awesome Goal) som vann 2006 och sedan Pompano Crown (e. Armbro Goal) 2008.

Nero Maximus, uppfödd och ägd av Oliver Badura, har sju segrar på elva starter och kom till Lugauer i slutet av tvååringssäsongen. i Sverige inledde hingsten med tre raka segrar på Jägersro.

Nero Maximus är efter tyskfödde Buvetier d’Aunou-sonen November som var uppfödd just av Stall Novembers Michael Schröer. Novembers bästa avkomma är österrikefödde Kaka som tog rekordet 1.10,6 och sprang in 221.000 euro. Även Kaka vann österrikiska Derbyt, 2011.

Nero Maximus mamma J.S.Maxima (e. Toss Out) har tidigare lämnat Muscle Hillary (e. Muscle Hill) vilken sprang in 166.000 kronor för Roger Walmann. Mormors far till Nero Maximus är Meadow Road.

Nero Maximus fick 30.000 euro för segern. Cesare Borgia slutade sexa.