Fokustema
Flyttar till Sverige
Läs senare

Cash Gamble blir avelshingst

Sjufaldige miljonären Cash Gamble har köpts av Mats ”Oxalis” Gabrielsson och Hans ”Global” Nelén. Nästa år uppstallas Ready Cash-sonen som avelshingst i Sverige.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Cash Gamble. Foto: Mia Törnberg
Cash Gamble. Foto: Mia Törnberg

Hingsten nya hem blir hos Fredrik ”Frasse” Fransson i Järvsö och priset är satt till 3.000 kronor vid bokning och 25.000 riksdaler vid levande föl.

Fakta

Cash Gamble

hingst 8 år e. Ready Cash-No Way Back e. Viking Kronos
Rekord: 1.10,1ak – 1.11,4l
Prissumma: 7.485.801 kr
Resultat: 68 st: 19-8-6
Uppfödare: Storstens El & Entré HB, Norrtälje
Tränare: Per Lennartsson, Franck Nivard, Fabrice Souloy och Philippe Billard

Expandera

Cash Gamble, 1.10,1ak/7.485.801 kr, inledde sin karriär hos Per Lennartsson, men flyttades sommaren 2016 till Franck Nivard i Frankrike och senare till Fabrice Souloy innan han övergick i träning till Philippe Billard.

Under Per Lennartssons beskydd tog Cash Gamble sin största seger i Fyraåringstestet – 300.000 kronor i förstapris – i Eskilstuna. Han vann också finalen i Anders Kilströms Minne och slutade trea i Konung Gustaf V:s Pokal bakom Volstead och Spartan Kronos.

Bara Readly Express har tjänat mer

När dåvarande ägarna – Stall T.J. Gamble – valde att flytta Cash Gamble till Frankrike börja det hända saker och segrarna radades upp i det ena större loppet efter det andra. De två tyngsta triumferna togs i Prix Doynel de Saint-Quentin (€120.000) och Prix Jean-Rene Gougeon (€105.000) plus att Cash Gamble slutade tvåa i Prix de Luxembourg i år bakom Cleangame.

Fakta

Största segrarna:

Frankrike:

 • Prix Doynel de Saint-Quentin (€120.000) 2016
 • Prix Jean-Rene Gougeon (€105.000) 2017
 • Prix de Boissy-Saint Leger (€95.000) 2016
 • Prix du Languedoc (€95.000) 2017
 • Prix de la Mediterranee (€82.000) 2017
 • Prix Bohemia (€75.000) 2016
 • Prix Pythia (€72.000) 2017
 • Prix de Roquefort-les-Pins (€70.000) 2018
 • Prix Marcel Bousseau (€35.000) 2016

Sverige:

 • Fyraåringstest 2015
 • Anders Kilströms Minne 2014
Expandera

Sin sista start gjorde Cash Gamble i Prix Jean-Luc Lagardere på Enghien den 13 augusti i år och där slutade han trea bakom Valokaja Hindö och Cleangame.

Nu övergår Cash Gamble till avel nästa år och bara Prix d’Amérique-vinnaren Readly Express har tjänat mer pengar av Ready Cashs 387 svenskfödda avkommor.

Starkt möderne

Modern No Way Back kom aldrig till start och är en dotter till Viking Kronos, som toppat listan över framgångsrikaste morfäder de två senaste åren i Sverige.

Förutom Cash Gamble har No Way Back lämnat obesegrade Sabrina Frecel (e. Kadabra), 1.15,1am/358.000 nkr, som i sin senaste start vann Norskt Oaks med 300.000 norska kronor i förstapris.

Mormor En Route (e. Viking’s Way), 1.14,0ak/269.500 kr, var en segermaskin hos Olle Goop och 19 starter inrymde åtta segrar. Fyra avkommor fick En Route och däribland Password (e. Viking Kronos), 1.12,3ak/573.744 kr. En Route är i sin tur halvsyster med Highway Patrol (e. Mack Lobell), 1.12,6ak*/2.174.321 kr.

Mödernet letar sig tillbaka till Exciting Speed – mor till bland annat Hambletonian-vinnaren Bonefish (e. Nevele Pride), 1.13,5*/$309.375, och högkapabla Panty Raid (e. Nevele Pride), 1.12,7*/$473.392, som vann World Trotting Derby.

Cash Gamble är listad som avelshingst i Sverige – 8 mars 2018 – och avelsvärderingsnämnden gav utlåtandet, att hingstens skattade avelsvärde är ”högt”.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Fulstyrning gav dubbelseger

Storfavoriten Dorgos de Guez gjorde sin plikt i Grand Prix Federation Regionale du Nord (€75.000) i La Capelle även om Jean-Michel Bazires manöver på upploppet inte var speciellt snygg...
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jean Michel Bazire vann storlopp på La Capelle-banan idag. Foto Simon Hagen
Jean Michel Bazire vann storlopp på La Capelle-banan idag. Foto Simon Hagen
Bazire går ner och stänger Express Jet.

Inne på upploppet bröt Dorgos de Guez (e. Romcok-de Guez-Lady Fromentro) ut ett spår och stallkamraten Valokaja Hindö följde med ut i rygg. När Express Jet såg ut att utgöra ett hot mot dubbelsegern från tredje inner styrde helt enkelt Bazire ner och stängde Express Jets möjligheter.

Därmed blev det dubbelt Jean-Michel Bazire och vinnaren Dorgos de Guez hade blivit svår att överhuvudtaget rå på. Han kunde överta ledningen varvet från mål på La Capelles milebana och därifrån segrade han på 1.13,5a/2.700 meter.

Valokaja Hindö (e. Great Challenger) var tvåa på samma tid, medan Express Jet (e. Goetmals Wood) noterade 1.13,7.

För sjuårige valacken Dorgos de Guez var det tredje raka triumfen och hans sjunde seger för året. Bland tidigare segrar sticker Prix du Plateau de Gravelle (€90.000) och Prix de Lille (€80.000) ut på Vincennes.

Vid en av fjolårets segrar satt för övrigt nybakade Åbyproffset Evelina Månsson i sulkyn – på julafton vann hon amatörloppet Prix de Saint-Leonard (€11.000) med Dorgoz de Guez på franska huvudstadsbanan.

Loppet kan ses här!

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Anthem övertygade i Skellefteå

En resa utvändigt om ledaren var inget hinder för Anthem (e. Going Kronos) vid en övertygande seger under tisdagslunchen.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Skellefteå var skådeplatsen, Irene Worrsjö-Johansson tränaren och Sandra Eriksson agerade kusk.

Den femåriga Going Kronos-dottern var med i den initiala körningen, men Sandra Eriksson plockade snabbt upp då hon insåg att hon inte skulle nå ledningen.
Istället körde andra konkurrenter i omgångar mot varandra och täthästarna avlöste varandra. Det upplägget passade Anthem bra som kunde glida fram på ledarens utsida inför slutrundan.

Därifrån avgjorde hon loppet på 1.14,5a/2.140 meter med två och en halv längd som marginal. Segern var värd 25.000 kronor.

Anthem har funnit en härlig sensommar och höstform. Första årssegern togs i augusti på 1.13,5a/2.140 meter, något som följdes av en andraplats innan stoet nu vann på nytt.

Med drygt 300.000 kronor på sig står dock Anthem helsnett inne i Diamantstoförsöket i just Skellefteå lördag den 3 oktober.

Fokustema
Inför V86
Läs senare

Eriksson i huvudrollen

Hemmatränaren Christoffer Eriksson startar tre hästar inom kvällens V86-spel på Jägersro och kör ytterligare en favoritspelad häst.
– Rackham gjorde ett fruktansvärt lopp senast och hade inte gjort bort sig i det stora loppet dagen efter heller, säger Jägersrotränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Christoffer Eriksson har tre egentränade hästar till start inom V86-spelet. Foto Jeannie Karlsson/Sulksport
Christoffer Eriksson har tre egentränade hästar till start inom V86-spelet. Foto Jeannie Karlsson/Sulksport

Loppet som Eriksson syftar på när han säger ”stora loppet” är givetvis Svenskt Travderby. Rackham (V86-5) slutade fyra i sitt försök och fick nöja sig med revansch i ett V75-lopp dagen före derbyfinalen.
– Han gick ett enormt slutvarv. Han har alltid visat att han är en bra häst, men jag vill nog säga att det var hans bästa insats i karriären senast. Han möter bra hästar här, men det är ett litet fält och det ser jag som ett plus för vår del då min häst inte är så startsnabb. Jag ändrar inget och är hoppfull, säger Christoffer Eriksson som har planen klar:

– Efter detta ska vi starta i Örebro i början av oktober. Då handlar det om ett kval till Breeders Crown och den här uppgiften ligger väldigt bra i tiden, säger Eriksson.

”För låg klass”

Den treåriga Readly Express-dottern Coumba (V86-3) startar två avdelningar tidigare. Även där är hemmatränaren nöjd med kurvan.
– Hon har varit en positiv överraskning sedan hon började starta och blivit vassare i takt med att hon kunnat starta på kontinuerligt. Senast var hon riktigt bra även om hon inte vann. Jag tycker det är en snabb häst och det känns som hon hade kunnat öppnat snabbare när hon hade framspår i Kalmar om jag bara bestämt mig för att köra ordentligt. Propositionen är perfekt och nu ska jag testa henne barfota bak. Hon var lite svag när hon kom, men nu tror jag att hon kommer hålla ihop travet på ett bättre sätt med den balansen.

Hålla ihop travet på ett bättre sätt

Christoffer Eriksson om Coumbra som ska tävla med ny balans.

Italienaren Arno dell’Est (V86-7) är ensam från Erikssons stall om att inte bli favorit utan han tycks ”bara” bli andrahandare. Ändå låter det väldigt positivt från Christoffer när han pratar om sn häst.
– Det har känts som en bra häst sedan han kom, men det har tagit lite tid att sätta balansen på honom. Första loppen var det att lära känna honom som det handlade om. De senaste två gångerna jag har kört honom har han känts stabil. Hästen tävlar i en för låg klass och ska kunna bli en bra häst som det känns, säger Eriksson och tillägger:
– Han gick ett riktigt rejält lopp senast då jag fick köra för spets och höll högt tempo hela vägen. Han höll ifrån sig en enormt bra häst i Athos Race; kolla hur den hästen har sett ut efteråt! Nu tror jag dessutom att min häst kommer kunna öppna bättre när han fått träna på voltstart och lärt sig vad det handlar om, avslutar Christoffer Eriksson.

Krönika